“NATO trebuie să aibă o prezenţă militară mai puternică, iar statele din regiune trebuie să fie solidare în a-şi reduce dependenţa energetică faţă de Federaţia Rusă”, scrie Traian Băsescu pe Facebook, după participarea la conferința “Suveranitate, Solidaritate, Securitate“ din Polonia, Varșovia, la invitația președintelui polonez, Andrzej Duda.

basescu polonia

La conferință au participat președintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, fostul președinte al Lituaniei, Valdas Adamkus, fostul președinte al Cehiei, Václav Klaus, fostul președinte al Georgiei, Mikheil Saakashvili și Traian Băsescu.

“Împreună cu preşedintele Poloniei, preşedintele Estoniei, precum şi foştii preşedinţi din Georgia, Lituania şi Cehia, am avut o dezbatere extrem de profundă legată de securitatea regională şi ameninţarea pe care o reprezintă Federaţia Rusă în regiune. S-au exprimat soluţii, iar concluzia este că NATO trebuie să aibă o prezenţă militară mai puternică, iar statele din regiune trebuie să fie solidare în a-şi reduce dependenţa energetică faţă de Federaţia Rusă.

Este impresionant să vezi pusă la un loc experienţa şi cunoaşterea problematicii regionale ale unor foşti preşedinţi, toţi cu câte două mandate”, scrie Băsescu.

basescu saakasvili
Mikheil Saakashvili și Traian Băsescu

Conform publicației poloneze niezalezna.pl, Traian Băsescu a declarat că a fost mereu sceptic în privința cooperării cu Rusia, deoarece aceasta reprezintă un risc în regiune. – Gazprom este mai eficient decât Armata Roșie – a spus fostul președinte român. Băsescu a atras atenția asupra faptului că guvernul precedent polonez, Platforma Civică (PO), nu a susținut solidarita europeană, sprijinind, împreună cu Germania, contruirea conductei Nord Stream 2, dintre Rusia și Germania.

Kaczynski a fost un erou, în regiunea noastră, deoarece a înțeles riscurile politice, a spus Băsescu, conform publicației poloneze.

fot. Andrzej Hrechorowicz/KPRP

Posted by Andrzej Duda on 21 Decembrie 2015

Cu puțin înainte de tragedia de la Smolensk din 10 apriie 2010, Traian Băsescu și Lech Kaczynski au convenit Parteneriatul strategic dintre România și Polonia.

lech base(1)
Lech Kaczynski și Traian Băsescu, octombrie 2009

Vedeti si: Traian Băsescu la Varșovia: Nu se poate construi nimic pe comunism

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here