Comuniștii au înțeles că învrăjbirea adversarilor trebuie ridicată la rangul de politică oficială dacă se dorește obținerea victoriei finale într-o lume ostilă ideilor comuniste. De aceea, comunismul a excelat la aplicarea dictonului latin divide et impera. Oriunde a fost aplicat, a căutat să împartă societatea în categorii sociale dușmane. Odată realizată această operațiune, totul se rezolvă mult mai ușor. Dezbinați, căzuți în capcanele întinse de tovarăși, adversarii comuniștilor cădeau unul câte unul.
Ce vedem astăzi în urma referendumului nu este altceva decât comunism aplicat.
Națiunea a dezaprobat propunerea făcută de Parlamentul USL al României. Chiar și cu frauda de proporții (de ex. procentele de participare din Mehedinți, Olt și Teleorman sunt cu totul neverosimile), tot nu s-a reușit atingerea pragului necesar legal pentru demiterea președintelui.
Rezultatul defavorabil i-a pus în încurcătură pe liderii USL, dar și-au revenit destul de repede. Duminică, 29 iulie, cât încă se mai desfășura referendumul, iar Antena 3 instiga lumea la vot pro-USL, Victor Ponta și Crin Antonescu au fost rapizi în a-i scoate vinovați moral pe ungurii din România și pe premierul Ungariei, Viktor Orban, politician pe care l-au acuzat că ar exercita o influență malefică nu doar asupra maghiarilor din Transilvania, ci și asupra românilor ardeleni. Pericolul maghiar, atât de mult întreținut în mentalul colectiv de România lui Nicolae Ceaușescu, alt fals patriot de tristă amintire, a reapărut încă o dată într-un moment de maximă importanță.
Dacă semnalul continuării luptei a fost dat duminică, sursa care a furnizat ideile ei s-a dezvăluit luni: nimeni alta decât Rusia.
Vocea Rusiei, postul guvernamental de radio al Federației Ruse, a publicat pe „30.07.2012, 13:29, ora Moscovei”, sub semnătura unui anume Valentin Mândrășescu, un articol care înșiră, punct cu punct, căile care trebuie urmate pentru a mai putea face ceva împotriva lui Băsescu.
Mai întâi, trebuie atacat Orban și denunțați cetățenii-trădători unguri.
Referendumul de duminică are două rezultate. Primul, cel evident, se referă la Traian Băsescu şi este incert. Al doilea, cel mai puţin evident, se referă faptul că România nu mai este condusă de la Bucureşti. Premierul ungar, Viktor Orban a devenit persoana-cheie în politica românească şi pare a deţine controlul asupra votului unui număr impresionant de cetăţeni români.
Evit în mod special să folosesc sintagma „cetăţeni români de etnie maghiară” pentru că absenteismul din Ardeal nu poate fi explicat doar prin neparticiparea la vot a maghiarilor etnici. Realitatea nu poate fi negată: un număr impresionant de români a decis să urmeze recomandările politice ale premierului maghiar. Viktor Orban a reuşit performanţa de a controla viitorul politic al întregii Românii, nu doar a unei enclave etnice din interiorul ţării. În mod normal, pe românii de rând şi pe anumite structuri ale statului român ar trebui să-i preocupe preţul cu care Traian Băsescu a cumpărat sprijinul liderului maghiar. Cei care consideră că Viktor Orban i-a oferit sprijinul fără a obţine nimic în schimb sunt extrem de naivi.
1. Viktor Orban (atacat multă vreme de Crin Antonescu, Victor Ponta și Uniunea Social-Liberală) s-a opus referendumului USL.
2. Românii ardeleni și ungurii (demonizați de USL) au ignorat referendumul USL.
3. Atunci îl slujesc pe Viktor Orban.
4. „Românii de rând” (traducere: românii adevărați, ăia care votează USL) și serviciile secrete românești trebuie să aibă în vedere această realitate și să împiedice vânzarea României lui Orban.
Vocea Rusiei nu suflă o vorbă despre atacurile constante ale Uniunii Social-Liberale la adresa premierului Ungariei sau nenumăratele pricini pe care USL le-a căutat Ungariei sau ungurilor din România. Nici nu găsește că ar fi necesar ca rezultatul alegerilor să fie analizat mai serios, poate există motive bine întemeiate pentru care românii ardeleni sau ungurii nu simpatizează cu USL. Nu, scopul articolului este doar acela de a oferi varianta Rusiei asupra căilor rămase de urmat în contextul în care referendumul a eșuat în a atrage mai mult de 50% din populația cu drept de vot: conflict intern interetnic cu minoritatea maghiară și internațional cu Ungaria.
Firește, postul guvernamental rus nu se limitează la instigări anti-ungurești. Denunțarea declarațiilor lui Viktor Orban ca imixtiune externă în afacerile interne ale statului român și repetarea referendumului până când iese ca ei ar putea fi, în opinia Moscovei, un început, dar pentru a avea succes este nevoie de forță.
Liderii USL au făcut câteva erori serioase, dar principala eroare a fost şi rămâne spiritul de non-combat de care dau dovadă reprezentanţii opoziţiei.
[…]
Echipa de la USL mai are şanse reale să-l demită pe Traian Băsescu, dar pentru a reuşi trebuie să acţioneze în forţă şi să renunţe la comportamentul defetist. […] Imixtiunea externă ar putea fi invocată pentru a justifica validarea referendumului de CCR chiar şi în lipsă de cvorum. Parlamentul poate decide repetarea referendumului pentru atingerea cvorumului.
Cu alte cuvinte, în opinia Federației Ruse, Uniunea Social-Liberală a dat dovadă de slăbiciune: nu a făcut tot ce se putea și nu a acționat cu adevărat „combativ”. Ne putem întreba ce ar putea însemna, dar nu are rost să ne batem capul prea tare pentru că rușii oferă soluția „democratică” la non-combat, democrația străzii.
Până la urmă, există şi opţiunea organizării unor proteste de stradă.
Revoluțiile regizate, specialitatea Uniunii Sovietice, ar putea fi readuse în prim-planul vieții politice românești la 22 de ani de la celebra Loviluție. După ce l-a ajutat pe marginalizatul Ion Iliescu să îl execute kaghebist pe Ceaușescu și să instituie un gorbaciovism înarmat cu bâtele minerilor din Valea Jiului, Rusia se întoarce în România pentru a da măcar niște sfaturi-avertisment nepoților din Uniunea Social-Liberală. Câtă noblețe sufletească!
Dacă politicienii USL nu vor face nimic şi se vor complace cu ideea „coabitării”, suportul popular de care beneficiază astăzi, va dispărea foarte rapid. Sprijinul electoral pe care îl au se datorează aproape în exclusivitate resentimentelor pe care alegătorii îl au faţă de Traian Băsescu. Dacă USL refuză să demonstreze electoratului că este dispus să lupte până la capăt, atunci toate simpatiile negative ale electoratului se vor canaliza spre o altă forţă politică dispusă să-ţi asume rolul de „inamic implacabil” al regimului Băsescu. Trebuie luat în calcul posibilitatea ca acest electorat frustrat şi trădat de „pacifiştii” de la USL poate ajunge la concluzia că trebuie susţinută o forţă politică mult mai radicală, iar istoria demonstrează că asemenea forţe pot apărea pe scena politică la momentele cele mai nepotrivite.
Ceea ce Rusia încearcă să transmită factorilor de decizie din Uniunea Social-Liberală este că victoriile lor au la bază doar antipatia față de Băsescu. Dacă USL nu reușește să satisfacă aceste dorințe de revanșă față de președintele român, Vocea Rusiei avertizează că o altă forță politică o să apară pe scena României și o va face în locul ei. O fi vorba despre Partidul Poporului și ideologia sa comunistă de luptă împotriva ciocoilor? O fi vorba de un nou partid social-liberal care să regrupeze bucăți din PSD și PNL? Nu știm care ar putea fi pionul cu care Moscova amenință USL cu șah, dar este sigur că pentru ruși nu există variantă de acțiune care să nu presupună utilizarea forței.
Moscova recomandă insistent apăsarea pe accelerație. Rămâne de văzut cine și cum îi va asculta pe ruși, dar se pare că Dottore îi ia în serios.
„Traian Băsescu se reprezintă doar pe sine însuși și, eventual, pe Viktor Orban.”
În încheiere, aș cita un prieten: România este condusă de la Budapesta nu mai este un comentariu perfid, plin de minciuni, precum cel cu generalul democrat Wesley Clark și schimbarea lui Băsescu la ordinele americanilor, ci o poziționare fățișă a Federației Ruse într-un conflict pe care pare că îl dirijează cu grijă, de la mare distanță.
4 Comments
Vlad M.
31 July 2012Se vede si Daciana. „Tata, sunt la doi pasi de Dmitri! ???? ”
Adrian Merfu
31 July 2012Scaraotchi Iliescu vorbeste de rata negativa demografica in Romania si,deci, de validarea referendumului. In ritmul in care vorbeste el ca scade populatia Romaniei, KGB-istu’ trebuia sa fie mort demult. Cine-si imagineaza ca poti reconcilia cu astfel de descreierati se insala amarnic. Vorbesc de reconciliere politica.
Silvapro
31 July 2012Referendumul la ce recensamint se raporteaza? Pai cifrele n-au fost stabilite de la bun inceput? Erau bune pentru BEC, nu mai sint bune pentru rezultat? S-au dus pe neve la reeredum si toate se intimpla dupa? Mereu isi amintesc ceva, doar doar or mai fura ceva si post factum.
Costica
31 July 2012Sunt de acord.