Poliţia poloneză a reţinut un jurnalist pentru că a dat foc efigiei lui Putin

  3

  Duminica 10 aprilie 2011 ora 00:18

  Co-organizatorul demonstraţiilor din fața ambasadei ruse de la Varşovia, Filip Rdesiński, a fost reţinut de poliţie. Autorităţile îl acuză de a fi dat foc unei marionete reprezentându-l pe Putin. El a fost reținut într-un autobuz din (cartierul) Praga, după ce se încheiase manifestația. Filip Rdesiński a fost abordat de doi poliţişti în haine civile, care, fără a-i da nici un motiv, i-au cerut să coboare. Apoi au sosit două maşini de poliţie cu agenți în uniformă şi l-au transportat pe jurnalist la secţia de poliţie de pe strada Wilczej 21.

  Filip R. a fost arestat pentru tulburarea liniștii și aruncare de petarde – a aflat portalul Niezależna.pl de la Comandamentul Poliţiei Capitalei. De ce totuși a fost arestat la celălalt capăt al orașului, cu ajutorul unor ofițeri sub acoperire, şi nu la faţa locului unde s-a comis pretinsa contravenție? – întreabă Niezależna.

  La secţia de poliţie au venit în apărarea jurnalistului, printre alții: Tomasz Sakiewicz, Peter Lisiewicz, Dorota Kania, deputatul PiS Stanisław Pięta şi membri ai cluburilor „Gazeta Polska.” În jurul orei 22:30 a ajuns acolo vicemareșalul Senatului, Zbigniew Romaszewski, împreună cu soția, Irena Romaszewska – care a activat în opoziția anticomunistă. După ora 23, apărătorii lui Filip Rdesiński au pus stăpânire cu totul pe secţia de poliţie, au început să se cânte cântece patriotice şi să se strige „Dați-i drumul lui Filip”.

  De asemenea, au sosit la fața locului apărătorii crucii (manifestanții care de-a lungul mai multor luni, au păzit zi și noapte crucea de la Palatul Prezidențial, în memoria lui Lech Kaczynski, NT) . Au declarat că nu pleacă până când nu este eliberat jurnalistul. În fața secţiei de poliţie s-au adunat o mulţime de manifestanți şi unități de poliție înarmate.

  Un minut după miezul nopţii, Rdesiński a fost eliberat. I s-au adus două acuzații. „Crima” lui este arderea efigiei lui Putin.

  Fronda.pl

  Print Friendly, PDF & Email

  3 COMENTARII

  1. Pana la urma distrugerea unei efigii, a unei carti, fie ea si „sfanta”, si in general a oricarui alt obiect este un mod de a-ti exprima propriile pareri. Atata timp cat nu incendiezi bunuri care nu sunt proprietatea ta, si nu pui astfel bunurile altcuiva in pericol, nu vad niciun motiv pentru care un astfel de act ar trebui restrictionat. Cei care nu sunt de acord cu opiniile unui individ, sau cu felul in care si le manifesta in mod pasnic nu au niciun drept sa-i agreseze pe acestia pentru a-i face sa inceteze. Sensibilitatile morale, religioase sau patritioce ale indignatilor nu reprezinta un motiv valid pentru restrictionarea unui comportament non-agresiv al unui individ.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here