Doi deputați români pe placul Moscovei: Liviu Pleșoianu (PSD) și Daniel Gheorghe (PNL), vedete pe Sputnik

Print Friendly, PDF & Email

Departe de a fi singurii, Liviu Pleșoianu, deputat PSD, și Daniel Gheorghe, deputat PNL, sunt doi dintre cei mai citați politicieni români pe Sputnik.md, platforma oficială a Moscovei în  limba română. În continuare, câteva detalii despre aceștia și despre motivele pentru care sunt atât de plăcuți organelor de propagandă ale Kremlinului.

Unul din lucrurile pe care le au în comun cei doi deputați, unul din partidul de guvernământ, celălalt din opoziție, este poziția în privința luptei anticorupție din România. Anume, ambii s-au situat de partea corupților, atitudine care îi face perfect compatibili poziției asumate de Sputnik.

Liviu Pleșoianu, deputat PSD

„Deputatul PSD Liviu Ioan Adrian Pleșoianu, însărcinat de social-democrați cu o poziție importantă de reprezentare la nivel european, este un nume invocat des și în termeni laudativi pe agenția Sputnik, principalul instrument de propagandă al Kremlinului”, scrie Andreea Nicolae pentru digi24.ro. „Nici nu e de mirare dacă ne uităm că, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Pleșoianu a pledat pentru o înțelegere și o apropiere față de Rusia, scrie Andreea Nicolae.

În mai puțin de o lună, sputnik.md, parte a grupului media controlat de regimul Putin, l-a invocat de patru ori pe deputatul PSD. Prima dată, pe 17 aprilie, când Pleșoianu a fost descris în termeni laudativi: „un om politic care a devenit din ce în ce mai vizibil”, „s-a impus prin argumentație, logică și calitatea discursului”, „nu are obtuzitatea unor politruci”, etc. În continuare, agenția apropiată Kremlinului face o scurtă prezentare biografică tânărului politician, amintind de un concurs organizat de Antena 3 pe care acesta l-a câștigat, concurs de „proiecte și idei pentru schimbarea României”.

Câteva zile mai târziu, Sputnik devine iar tribună pentru ideile deputatului PSD, prezentând „un pamflet dur” adresat de acesta președintelui Iohannis. „Sunt Președintele României și, deci, al tuturor românilor. Ca atare, nici prin cap nu mi-a trecut să incit la proteste antiguvernamentale și chiar să particip la acestea! Cum aș fi putut face în halul ăsta de râs România și funcția de Președinte? Niciodată, nicăieri în lume, un președinte de țară nu a ieșit în stradă împotriva unei majorități proaspăt alese”, scria Pleșoianu.

„Echilibrul, profesionalismul și originalitatea” deputatului PSD i-au determinat pe cei de la Sputnik să-i acorde un amplu spațiu și atunci când acesta a vorbit, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), la finalul lunii aprilie, despre „cumpăna umanității” care poate fi depășită „decât împreună” și prin „programe permanente în acest sens”. «Să luăm un singur exemplu edificator – cel al… „rușilor”. De câte ori am auzit asta: „Rușii amenință Europa”!?…Ei bine, trebuie să înțelegem că, exact în timp ce spunem sau auzim asta, zeci de milioane de ruși nu fac altceva decât să meargă la muncă, să-și crească fiicele și fiii, să-și plătească taxele, să se spele pe mâini, să-și cânte cântecele – să facă, adică, exact ce facem și noi! Și atunci… n-are fi mult mai benefic pentru noi toți să încercăm, măcar, să-i înțelegem mai bine? Iar acesta este doar un caz. Putem la fel de bine să completăm spațiul cu numele oricărei alte națiuni», pleda Pleșoianu, care reprezintă PSD în Delegația Parlamentului României la APCE.

Ce mai are în plan social-democratul ca reprezentant al Parlamentului României? Aflăm dintr-o altă declarație a acestuia, mediatizată de Antena 3: „De câte ori voi merge acolo, lucruri vor fi spuse… E vremea să reașezăm România în propriul destin! E timpul să ne lepădăm de statutul de anexă și să începăm să ființăm cu adevărat în lume” „, scrie Andreea Nicolae.

Daniel Gheorghe, deputat PNL

Iulian Capsali este un deja cunoscut activist al propagandei rusești în online, dar și fost candidat la alegerile europarlamentare din 2014 și, din partea partidului lui Marian Munteanu- ANR, la Buzău, candidat la alegerile locale din 2016. Acesta publică articole pe platforma pro-rusă activenews.ro și este promovat intens de Sputnik. Capsali crede că Rusia a devenit, odată cu alegerea lui Vladimir Putin în postul de președinte, unImperiu al Binelui„, spre deosebire de SUA, care ar fi, acum, un „Imperiu al Răului”.

Recent, Capsali spunea pe Facebook că își dorește formarea unui nou partid din care cei doi deputați amintiți mai sus, Liviu Pleșoianu, și Daniel Gheorghe, să facă parte. Cei doi sunt, în ochii lui, „parlamentari pentru care Adevărul și Demnitatea încă mai au sens”, „oameni care pot să își asume și riscul de a se pune împotriva Sistemului care a dus țara asta la dezastru”. Dar acest partid ar putea exista, spune Capsali, doar în absența „opoziției DNA-ului și a serviciilor puse în slujba corporațiilor”, adică eliminând lupta anticorupție din România. Un partid „pe care îl așteptăm de două decenii”, scrie acesta într-o postare pe Facebook din 30 martie 2017.

Deputatul PNL Daniel Gheorghe, citat și el de nenumărate ori de Sputnik, este prieten personal, nu doar în online, cu Iulian Capsali. Un alt apropiat de care nu se sfiește este Bogdan Duca, autor pe Sputnik.

Daniel Gheorghe s-a făcut remarcat în ultimul an în special prin tăcerea în privința asaltului PSD împotriva independenței Justiției. A tăcut în momentele critice, cum au fost protestele împotriva OUG 13, momente în care se despart apele și aflăm cam tot ce e nevoie să știm despre aleșii noștri. Vedem astfel că asaltul impotriva Justiției, care continuă până azi, are susținători nu doar în PSD, ci și în PNL, principalul partid de opoziție, cel la care ar fi trebuit, în mod normal, să ne uităm cu speranță. Dar PNL s-a manifestat și se manifestă, de mai mulâi ani, nu ca un partid serios, ci ca umbra unui partid.

Umbră, tocmai prin politicieni ca deputatul Gheorghe.

Daniel Gheorghe a tăcut și tace în continuare. Tace, pentru că tăcerea e de aur, tace chiar dacă de felul lui e un personaj extrem de guraliv, gata oricând să țina lecții despre principii, valori, patriotism și iubire de țară – oricui ascultă, oriunde și oricând.

Discursurile lui lungi, sforăitoare și năpădite de bălării retoricea amuțesc cu totul în momentul în care hoții se luptă ca să-și legalizeze hoția. Îi rămâne astfel timp liber pe care deputatul PNL îl petrece pe Facebook, cu Duca și Capsali,  susținători ai PSD.

P.S. 

Într-un schimb de replici din martie, Daniel Gheorghe glumea oarecum agramat cu Bogdan Duca despre „o anumită ambasadă”, cea americană, cea atât de asemănătoare cu ambasada sovietică.

6 gânduri despre “Doi deputați români pe placul Moscovei: Liviu Pleșoianu (PSD) și Daniel Gheorghe (PNL), vedete pe Sputnik

 1. Ca sa fie si mai clar.

  Ceva din activitatea celor 2 de mai sus ii face demni de sustinerea organelor de propaganda ale Kremlinului. Pozitiile lor in privinta gratierii penalilor este cu siguranta unul din motive.

  Inseamna ca cei doi sunt pro-rusi? Nu stiu. Nu avem destule date ca sa putem fi siguri de asta. Nici nu am spus ca ar fi.

  Am spus atat: ambii sunt pe placul Moscovei, ambii sunt vedete pe Sputnik.

  Restul ii priveste.

  Daca Gheorghe Daniel nu e pro-rus, e de datoria lui sa ia atitudine si sa se delimiteze de platformele respective. E de datoria lui sa se delimiteze de Iulian Capsali si Bogdan Duca, pro-rusi afisati pentru care trupele NATO din Romania sunt, intr-o masura mai mare sau mai mica, trupe de ocupatie, comparabile cu armata sovietica.

  Despre asta e articolul.

 2. Mai Costi,

  Voi chiar aveti un site „conservator” aici…platit de agentii romanesti cu trei litere…ROTFLMAO.

  Pai, ba puiu tatii, in caz ca nu ti-a spus cineva inca, Rusia e capitalista si conservatoare adica apara traditia, familia traditionala, statul national…adica exact valorile pe care elitele
  gloabaliste (noul Comintern – noua internationala de dreapta care pozeaza ca fiind de stinga) le urasc si vor sa le distruga..

  Deci voi sinteti niste conservatori globalisti imi pare mie…adica uriti unul dintre putinele state conservatoare din lume…hmhh.

  Cit despre pupatul Americii in cur, asta e deja „passe”, e o mare corporatie care se va duce la lada de gunoi a istoriei cu sau fara Hilara de Hillary cu/sau fara Donald Trump..

  Very interesting baieti, mai rasfirati asa, ca e cam multa ceata 🙂

 3. Draga Petru Clej, a trecut mult timp de cand am vb ultima oara 🙂 Eram intr-un cort, la mare, dar imi amintesc destul de bine.

  spui:

  Rusia e capitalista si conservatoare adica apara traditia, familia traditionala, statul national…

  Se vede ca te-ai lasat de citit de mai mult timp. Ai inceput sa rostogolesti fix ce ar vrea Dughin si Kremlinul sa fie rostogoli.

  ai citit asta?

  Ceea ce este mai interesant este faptul că atlantiştii folosesc retorica conservatoare în Polonia, la fel şi în România. Această strategie a fost folosită de ani de zile în Polonia şi este în prezent în creştere în România, unde au creat centre intelectuale şi structuri politice care fuzionează discursul conservator cu o poziţie geopolitică în mod clar anticontinentalistă. Exemplul cel mai spectaculos este sursa românească inliniedreapta.net.

  In Rusia e kaghebism, draga Petre, nu e problema mea daca tu confunzi kaghebismul cu capitalismul si putinismul cu conservatorismul etc.

  Apoi e asta.(recitste articoul la care trimit mai sus)

  Deci voi sinteti niste conservatori globalisti imi pare mie…adica uriti unul dintre putinele state conservatoare din lume…hmhh.

  Mai, draga Petre, au trecut 4-5 ani de cand am vorbit ultima data.

  Dar tu ai ramas in urma cu vreo 20 de ani.

  http://inliniedreapta.net/cart.....ughin-ild/

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.