FUNDATIA IOAN BARBUS

Donald Trump declară oficial teritoriile din nordul Georgiei ca fiind sub ocupația Rusiei și impune noi sancțiuni

Donald Trump a semnat sâmbătă, 6 mai 2017, un act legislativ care spune că regiunile Georgiei, Abkhazi și Oseția de Sud, au fost ocupate de Rusia, scrie site-ul georgiatoday.ge.

Un pasaj care se referă la ocuparea de către Rusia a teritoriilor Georgiei a fost pentru prima dată inclus în documentul „Consolidated Appropriations Act, 2017”.  Documentul a fost aprobat de Congresul American vineri, 5 mai, și a intrat în vigoare după semnarea lui de către Donald Trump, conform unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului de Externe al Georgiei.

Pasajul care se referă la sprijinirea Georgiei se intitulează „Ocuparea Teritoriilor Georgiei Akbhazia și Regiunea Tskhinvali/Oseția de Sud” și este parte a capitolului dedicat agresiunii ruse.

Documentul original poate fi citit pe govinfo.gov, la pagina 1365.

Conform documentului semnat de Trump, fondurile aparținând acestui act legislativ nu pot fi folosite pentru a oferi asistență guvernelor țărilor care au recunoscut indepdentența și au stabilit relații diplomatice cu teritoriile Abkhazia și Osteția de Sud, aflate sub ocupație rusă.

Site-ul georgiatoday.ge scrie că actul legislativ impune restricții pentru finanțarea oricărui stat care nu recunoaște integritatea teritorială a Georgiei și interzice reprezentanților SUA din instituțiile financiare internaționale să sprijine programe care violează integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei.

Înaintea semnării documentului de către Donald Trump, acesta a fost aprobat de Camera Reprezentanților.

De asemenea, documentul prevede întărirea sprijinului oferit țărilor din Parteneriatul Estic, pentru combaterea agresiunii ruse, și sprijin pentru Acordul de Asociere și Liber Schimb cu aceste state.

Ministrul de Externe Mikheil Janelidze a declarat că actul legislativ reprezintă un sprijin fără precedent acordat integrității teritoriale și suveranității Georgiei, dar și nerecunoașterii ocupației ruse.

„Documentul și fondurile suplimetare rezervate Georgiei confirmă încă o dată sprijinul solid al Statelor Unite pentru integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei, alături de strânsele noastre legături bilaterale. Acesta este un instrument important pentru procesul de obținere a păcii”, a declarat Ministrul de Externe al Georgiei.

Președintele Georgiei, Giorgi Margvelashvili, a declarat că prin această lege, ambele Camere ale Congresului American, împreună cu ramura executivă a Guvernului și cu Președintele Trump, s-a întărit parteneriatul strategic dintre Georgia și Statele Unite.

„Prin această lege, Statele Unite protejează suveranitatea Georgiei și întărește politica de nerecunoaștere” a ocupației ruse, a declarat Președintele Georgiei.

Primul Minstru al Georgiei, Giorgi Kvirikashvilin, a declarat că actul legislativ semnat de Donald Trump conține, pentru prima dată, un pasaj referitor la ocupația rusească a teritoriilor din Georgia.

„Acest gest reiterează sprijinul partenerului nostru strategic Statele Unite, pentru integritatea teritorială și suveranitatea statului georgian”, a declarat Primul Ministrul Georgiei.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Un comentariu

  1. Dogaru
    8 mai 2017

    Pacat ca Trump nu a spus nimic de teritoriul transnistrean al R. Moldova!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian