FUNDATIA IOAN BARBUS

Marius Bostan: În chestiunea Ierusalimului, „Preşedintele Iohannis a fost influenţat de poziţia europeană dictată ideologic, dar are o bună relaţie, directă, cu Israelul şi lucrurile vor merge spre bine”

Interviul integral pe site-ul Evenimentului Zilei

EVZ: Ce părere aveţi această dezbatere despre mutarea ambasadei României la Ierusalim?

Marius Bostan: Declaraţia SUA, care este cel mai important aliat al României, a fost că va muta ambasada la Ierusalim. Eu cred că România avea de câştigat dacă se alinia relativ rapid la această decizie. În primul rând Israelul este un aliat foarte important pentru România şi era normal să respectăm o dorinţă a lor şi să ne gândim dacă o putem operaţionaliza. Decizia este şi morală şi pragmatică. Este evident că este drept să fie aşa. Este rar când o decizie morală coincide cu una pragmatică.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Preşedintele Iohannis a fost influenţat mai mult de poziţia europeană dictată din păcate oarecum ideologic şi de atitudinea anti-americană şi lipsa de curaj a unor lideri europeni în ultimul timp, parcă orbi la valul antisemit şi anticreştin stârnit în Europa. A trebuit să ţină cont de asta, dar în acelaşi timp am mare încredere că va face ce trebuie făcut la momentul potrivit în conformitate cu interesul nostru naţional. Preşedintele are o bună relaţie, directă, cu Israelul şi părerea mea că lucrurile vor merge spre bine.[/perfectpullquote]

– Pragmatic, ce pierde şi ce câştigă România în cazul mutării ambasadei?

– Nu trebuie să făcute sacrificii prea mari ca să folosim acest moment. Noi puteam să relansăm puternic toate relaţiile economice şi de cooperare cu Israelul şi ar fi trebuit să fructificăm asta. Cred că la nivel european a existat opoziție creată de partea de stânga, socialistă, care istoric a fost mai apropiată de sovietici și de lumea arabă. În plus mai operează și frica în anumite țări cu emigranți din zona islamică. Sunt, din păcate, mulți lideri europeni care se complac într-o atitudine de coabitare cu marxismul cultural, putinofilie și ignorare a realității. Profețesc că se vor micșora substanțial în următoarea perioadă.

– Mai avem şanse să fructificăm oportunitatea după tot acest circ politic?

– Dragnea este foarte viclean ca om politic, a sesizat oportunitatea şi o foloseşte în scop personal. Mâine dacă apare un alt interes pentru Teleorman se mută ambasada direct la Sankt Petersburg sau Madagascar. Din păcate s-a transformat într-o dispută politică şi nu înseamnă că Dragnea dacă susţine o chestiune, orice chestiune ar susţine, înseamnă că e rea pentru că o susţine el. A avut și consultanţii politici israelieni, dar viclenia nu e suficientă. Vă asigur că partenerii din Israel știu în cine pot avea încredere mai multă sau mai puțină. Credința, principiile solide, adevărul şi încrederea sunt mai importante.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Dragnea este foarte viclean ca om politic, a sesizat oportunitatea şi o foloseşte în scop personal. Mâine dacă apare un alt interes pentru Teleorman se mută ambasada direct la Sankt Petersburg sau Madagascar.[/perfectpullquote]

– Deocamdată sunt doar câteva ţări.

– Eu cred că România ar trebui să îşi mute ambasada la Ierusalim. Ar fi fost o mare oportunitate să fim în primele 10 ţări care anunţă asta. Era vorba de un gest de a anunţa. Eu sper în final să fie o decizie înţeleaptă.

Fostul preşedinte Băsescu a spus că această decizie dinamitează relaţia cu ţările arabe.

– Dar cum o dinamitează? Încep ei să pună bombe? Eu cred că în acest caz preşedintele Băsescu nu a dat cea mai inspirată declaraţie și cred că s-a grăbit un pic poate și din dorința de poziționare politică imediată. Eu cred că acum suntem în NATO și suntem aliați cu americanii și Israelul. Nu mai e loc de politica duplicitară făcută pe timpul lui Ceaușescu. Atunci se făcea ce se putea în acel context. Contextul e altul acum.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Cine ia decizia? Federica Mogherini care atunci când a căzut Zidul Berlinului se înscria în tineretul partidului comunist? Ea face politica externă a Uniunii Europene. Am îndoieli asupra capacităţii ei de a lua cele mai bune decizii.[/perfectpullquote]

Ţările arabe în general au o relaţie foarte bună cu Rusia. Trebuie să avem o relaţie foarte bună cu toate ţările, dar în primul rând cu Statele Unite şi Israel şi cu ţările aliate din Europa. Sunt nişte priorităţi. Noi trebuie să apărăm civilizaţia şi să protejăm ceea ce am câştigat pentru că Occidentul civilizat nu poate ceda şantajului unor aşa zise ţări sau grupări dintr-o lume necivilizată şi să ne părăsim interesele din cauza unor presiuni exercitate de aceste grupuri de interese. Cine trage sforile? Nu cumva Rusia are o relaţie privilegiată cu multe astfel de ţări şi le instigă. Mi s-a părut exagerată și reacţia ambasadorul Palestinei, care chiar a fost ameninţătoare, în care ne atrăgea atenţia că cetăţenii români sunt în pericol. Mi-ar fi plăcut ca Băsescu să-i dea o replică.

– Se opune şi preşedintele actual, Klaus Iohannis…

– Cred că presiunea europeană şi-a spus cuvântul. Occidentului nu trebuie să i se facă frică. Lipsa de curaj a liderilor este o greşeală. Cine ia decizia? Federica Mogherini, care atunci când a căzut Zidul Berlinului ea se înscria în tineretul partidului comunist? Deci ea face politica externă a Uniunii Europene. Am îndoieli asupra capacităţii ei de a lua cele mai bune decizii. De aceea România trebuie să îşi joace rolul în Europa şi orice decizie trebuie luată în urma consultărilor şi a cunoașterii argumentelor.

Preşedintele Iohannis a fost influenţat mai mult de poziţia europeană dictată din păcate oarecum ideologic şi de atitudinea anti-americană şi lipsa de curaj a unor lideri europeni în ultimul timp, parcă orbi la valul antisemit şi anticreştin stârnit în Europa. A trebuit să ţină cont de asta, dar în acelaşi timp am mare încredere că va face ce trebuie făcut la momentul potrivit în conformitate cu interesul nostru naţional. Preşedintele are o bună relaţie, directă, cu Israelul şi părerea mea că lucrurile vor merge spre bine.

Nu putem să spunem că ne e frică. Totuşi aliatul cel mai important al României a luat o decizie.

Interviul integral pe site-ul Evenimentului Zilei

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Un comentariu

  1. Stefan
    9 mai 2018

    Tarile arabe care au importanta pentru Romania, adica cele bogate din Peninsula Araba si Golf plus Egiptul si Iordania, au alte griji decat mutarea ambasadei americane (sau a celei romanesti) la Ierusalim.
    Au facut cateva proteste de gura lumii, si cam atat.
    Nu se pot supara pe SUA.
    Dimpotriva, anularea acordului nuclear cu Iranul este vestea cea mai buna la care se puteau astepta.

    Restul tarilor arabe au sarit in aer de la sine (Siria, Libia), nu a mai ramas nimic de dinamitat pe acolo, darmi-te relatia cu Romania.

    Ce-i drept, a ramas Qatarul, patriasi baza al-Jazzirei, care poate sa foarfece pina face zdreanta Romania.
    Cred ca poporul roman va face fata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian