FUNDATIA IOAN BARBUS

Biserica Ortodoxă Rusă îi celebrează pe Stalin, Putin și anexarea Crimeei în noua “catedrală a Forțelor Armate”

Zidurile noii catedrale ortodoxe din Rusia dedicată Forțelor Armate vor fi decorate cu fețele președintelui Vladimir Putin, a ministrul Apărării, Serghei Șoigu și a liderul sovietic, Iosif Stalin, scrie Moscow Times.

Catedrala Forțelor Armate înaltă de 95 de metri, simbol al legăturilor strânse dintre Apărare și Biserică în Rusia, este de așteptat să se deschidă pe 9 mai, la 75 de ani de la victoria sovietică asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, ceea ce sub Putin se numește din nou “Marele Război Patriotic”. Biserica, a cărei construcție a început la sfârșitul lui 2018, va fi inaugurată într-un parc tematic militar de lângă Moscova și odată finalizată, clădirea va deveni una dintre cele mai înalte biserici ortodoxe din lume.

Vladimir Putin, Șoigu și patriarhul Kiril privesc un model al catedralei forțelor, pe 18 septembrie 2018. foto: Alexei Nikolsky/Getty

Unul din mozaicurile catedralei se numește „Reîntregirea fără vărsare de sânge a Crimeei” și îi înfățișează pe Putin și pe Șoigu, flancați de politicieni proeminenți, printre care președintele Consiliului Federației, Valentina Matviyenko, și președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, precum și oficiali din securitate ca directorul FSB, Alexander Bortnikov, și șeful personalului general al armatei, Valeri Gerasimov, scrie Moscow Times.

Anexarea de către Rusia a Crimeei de la Ucraina, în 2014, e celebrată într-un fragment de mozaic reprezentând un grup de femei cu un semn pe care scrie „Crimeea noastră” în spatele lor.

„Reîntregirea fără vărsare de sânge a Crimeei”

Singurul crimean care poate fi recunoscut în mozaic este Serghei Aksyonov, obscurul politician pro-rus cu trecut criminal pe care soldații ruși l-au instalat la conducerea Crimeei pe 27 februarie 2014, scrie Kharkiv Human Rights Protection Group (KhPG), asociație ucraineană pentru drepturile omului înființată în 1992.

Altă parte a mozaicului prezintă parada din 1945, din Piața Roșie de Ziua Victoriei din cel de-al Doilea Război Mondial, cu portretul lui Stalin deasupra unei mulțimi de soldați sovietici.

Vasily Nesterenko, autorul mozaicului decorat de Vladimir Putin, 27 noiembrie 2018

Autorul mozaicului e pictorul Vasily Nesterenko și și-a bazat partea despre Crimeea integral pe propaganda Kremlinului, scrie KhPG. Deși Ucraina nu a opus forță militară, “anexarea Crimeei cu siguranță nu a fost „fără vărsare de sânge” și a fost, fără echivoc, o invazie”, scrie KhPG amintind de “paramilitarii înarmați care au răpit, torturat și, în unele cazuri, uciși activiști pro-ucraineni”.

Pe 27 noiembrie 2018, Vladimir Putin i-a înmânat personal lui Vasily Nesterenko Ordinul de onoare al Rusiei.

Nesterenko spune, citat de Novaia Gazeta, că gândul din spatele adăugării lui Stalin în acest mozaic a fost faptul „că acesta e o figură semnificativă pentru momentul Marelui Război Patriotic și o evaluare istorică a lui o vor face alte generații, nu de a noastră. Sau poate a noastră, dar ceva mai târziu”.

Biserica Ortodoxă Rusă a confirmat că interiorul catedralei îl va înfățișa pe Stalin și anexarea Crimeii, și a spus că reprezentările sunt „adecvate”.

Biserica Ortodoxă Rusă, prin Sinodul Bisericii în domeniul artei, “consideră aceste imagini ca fiind absolut adecvate, reflectând adevărul istoric din care nu pot fi rupte îndepărtate pagini în mod arbitrar”, a spus protopopul Leonid Kalinin, președintele consiliului Bisericii Ortodoxe Ruse despre artă, arhitectură și restaurare, scrie agenția de știri TASS administrată de stat.

RT a publicat sâmbătă o imagine cu Vladimir Putin și Șoigu în viztă la atelierul lui Nesterenko.

Reabilitarea lui Stalin

“Printre milioanele de victime ale lui Stalin au fost foarte mulți membri ai Bisericii Ortodoxe, precum și ai greco-catolicilor ucraineni și ai altor credințe. Stalin și portretul său au fost fără îndoială prezenți la parada Victoriei în 1945, dar asta nu face ca imaginea sa de pe pereții unui lăcaș de cult să fie potrivită”, remarcă KhPG.

“Un număr semnificativ de membri ai ierarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, cel puțin după Stalin, se crede că au lucrat îndeaproape cu KGB. Sub Putin, fost ofițer KGB, legăturile dintre stat și Patriarhia Moscovei au devenit din nou foarte puternice”, scrie KhPG, adăugând că”Patriarhul Kirill a aprobat constant conceptul unei presupuse „Lumi Rusești” – care cuprinde și Ucraina, Belarus și Moldova”, adaugă KhPG.

Imaginea lui Stalin în Rusia a fost reabilitată treptat în anii 2000, de la cea a unui autocrat sângeros, la un „lider de excepție”. Astăzi, imaginea lui Stalin este una pozitivă în rândul majorității covârșitoare a rușilor.

Șapte ruși din zece cred că Iosif Stalin a jucat un rol pozitiv în viața politică și în istoria Rusiei, conform unui studiu efectuat în urmă cu un an de institutul independent Levada-Center. O creștere importantă, de la 54% în 2016. Mai puțin de 2 din 10 cetățeni ruși – 19% – consideră că Stalin a avut un rol negativ.

În timpul președinției sale, Putin a reinsitituit imnul sovietic, paradele militare în stil sovietic și medalii pentru muncă din era sovietică. Deși uneori l-a criticat pe Stalin, Putin l-a lăudat pe dictator, numindu-l un „manager eficient” și a spus în iunie 2017 că „demonizarea excesivă” a lui Stalin este „una din metodele în care este atacată Uniunea Sovietică și Rusia”.

Astfel, la mormântul lui Stalin de la zidul Kremlinului este un obiect de cult în fața căruia pravoslavnicii stau la rând să se închine:

Biserica Ortodoxă Rusă a contribuit la reabilitarea dictatorului comunist. În 2014, Centrul editorial al Patriarhiei Ruse a dedicat lui Stalin calendarul biografic al anului, „cadoul perfect pentru veterani și împătimiții de istorie”.

De asemenea, la o „slujbă religioasă” ținută în mai 2015 de călugărul rus Afinoghen de la Muntele Athos dedicată celor căzuți în „Marea victorie” din Al Doilea Război Mondial, apare icoana „Maica Domnului a naţiunii”, în care apar Iosif Stalin și mareșalii sovietici. “Icoana” a fost atunci plimbată la bisericile, capelele și monumentele din câmpia Prohorovka din regiunea Belgorod, Rusia. „Slujba” a fost ținuntă la Muzeul de Istorie Militară din regiune (mai multe detalii, pe ILD).

Stanga: Preotul Afinoghen si icoana cu Stalin | Dreapta: Membri ai Plenarei uniunii scriitorilor din Prokhorovka, Rusia
Stânga: Preotul Afinoghen si icoana cu Stalin | Dreapta: Membri ai Plenarei Uniunii Scriitorilor din Prohorovka, Rusia

Icoana apare și în filmarea de mai sus, de la Zidul Kremlinului.

Potrivit Fundației Învierea care supraveghează donațiile către catedrala Forțelor Armate, publicul a donat peste de 3,6 miliarde de ruble (41 de milioane de dolari) pentru construcția catedralei.

În timp ce Rusia și-a amânat pe termen nedeterminat festivitățile anuale de Ziua Victoriei din cauza pandemiei coronavirusului, planurile de a deschide catedrala Armatei pe 9 mai sunt încă în vigoare, scrie Moscow Times.

Surse: Moscow Times, Kharkiv Human Rights Protection Group, Novaia Gazeta, RT

Puteti citi si Îngeri, tunuri și soldați sovietici: Catedrala Forțelor Armate arată noua identitate națională a Rusiei 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian