FUNDATIA IOAN BARBUS

Victor Opaschi, “umbra” lui Iliescu și prieten al Rusiei, de neclintit din Guvernul Orban

Un diplomat din SUA a fost umilit recent la Constanța de către un diplomat turc, sub privirile nepăsătoare ale unui membru al Guvernului român. Este vorba de mâna dreaptă a lui Ion Iliescu, ce supraviețuiește inexplicabil și în guvernul PNL condus de Ludovic Orban, scrie Silviu Sergiu pentru Newsweek România. Numele lui este Victor Opaschi și este, din 2013, șeful Secretariatului de Stat pentru Culte (SSC).

Omul care a stat decenii întregi sub Iliescu și deasupra cultelor a luat la rândul lui să-i fie alături și dedesubt, pentru câteva luni în 2017, pe unul din cele mai bizare personaje ale activismului și comentariatului pesedist și filorus din România, ieșit din viermuiala USL-ului anilor 2011-2012 ca Venus din spuma mării. Numele lui e Bogan Duca, scrie la Sputnik și e un apropiat al IPS Teodosie “Șpagoveanu” cel veșnic cercetat de DNA.

 "IPS Teodosie", impreuna cu seful Sputnik, Bogdan Duca, in 2017.
„IPS Teodosie”, impreuna cu seful Sputnik, Bogdan Duca, in 2017.

Image

Agresiv, paranoic și, după orice evaluări, cel mult modest din punct de vedere intelectual, Duca nu e un personaj important în sine, ci ca un semn al timpurilor prin care trece PSD. Prin aparițiile din ultimii ani în presa favorabilă Kremlinului și cea de casă a PSD, prin asocieri și mesaje, e totuși relevant ca marker al aripii radicale și pro-ruse a PSD.

Episodul menționat mai sus s-a petrecut la Constanța, pe 20 noiembrie, când adjunctul ambasadorului SUA la București, Abigail Rupp, a fost coborâtă de pe scena unui eveniment dedicat nașterii profetului musulmanilor, Mahomed, de către consulul general al Turciei la Constanța. Diplomatul american se pregătea să vorbească despre libertatea religioasă, iar evenimentul a fost organizat de Muftiatul Cultului Musulman din România, în colaborare cu Consulatul General al Turciei la Constanța.

Reprezentanții ambasadei SUA au reacționat, potrivit HotNews: “Este regretabil faptul că reprezentanții Guvernului turc au obiectat în mod public față de rolul unui înalt reprezentant al SUA și au împiedicat-o să vorbească la un eveniment care sărbătorea valorile de libertate religioasă și diversitate pe care le împărtășim în România”, susține Ambasada SUA la București.

Și Consulatul Turciei a reacționat, transmițând printr-un comunicat că reprezentantul american nu ar fi fost invitat la eveniment: „Potrivit Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța și Biroului Atașatului pe Servicii de Religie, participarea la acțiunea prilejuită de Săptămâna Nașterii Profetului și susținerea unui discurs de către un reprezentant al Ambasadei SUA la București nu erau prevăzute”, au declarat reprezentanții Consulatului general al Republicii Turcia la Constanța.

Declarația Consulatului Turciei a fost contrazisă de discursul pe care Abigail Rupp trebuia să îl susțină la evenimentul religios din Constanța, publicat ulterior, din care reiese că reprezentanta Ambasadei SUA a fost, de fapt, invitată de Iusuf Murat, Muftiul Cultului Musulman din România: “Aș vrea să îi mulțumesc Eminenței sale, Muftiului Iusuf pentru că m-a invitat în această seară aici pentru a sărbători nașterea profetului Muhammad”, scrie în discursul ce urma a fi citit de reprezentanta Ambasadei SUA.

De altfel, Consulatul Turciei la Constanța a fost contrazis chiar de Iusuf Murat, organizatorul evenimentului, care susține că lista de invitați și discursuri a fost făcută împreună de ambele instituții iar diplomații turci știau că Abigail Rupp urma să țină un discurs, conform info-sud-est.ro. ”Evenimentul este organizat în România, este organizat de o instituție de cult a statului român, Muftiatul, iar cei de la consulat sunt partenerii noștri, sunt bineveniți, dar orice invitat de-al meu este binevenit, având în vedere bunele relații pe care le avem noi, ca țară (România, n.red.), cu SUA. […] Eu nu am nicio obligație să prezint Consulatului lista de invitați. Eu am făcut-o ca un gest de prietenie față de partenerii mei și le-am spus că vor veni și reprezentanții SUA la eveniment, deși nu eram obligat să le spun pe cine invit și pe cine nu”, a declarat Muftiul Iusuf Murat.

Victor Opaschi, prezent la eveniment, nu a schițat niciun gest de protest față de umilirea reprezentantului celui mai important partener strategic al României, scrie Silviu Sergiu. Doar în momentul în care a fost solicitat de Hotnews.ro să dea o declarație publică s-a limitat doar la a spune că “incidentul este regretabil”.

Prieten al Turciei

Atitudinea lui Victor Opaschi nu surprinde, deoarece este un demnitar român în relații mai mult decât amiabile cu Turcia, continuă Newsweek. Atât de apropiate încât, în trecut, a promovat asiduu o inițiativă de soft power prin care regimul lui Recep Tayyip Erdogan urmărea să-și extindă influența la București. Pe 28 iulie 2015, secretarul de stat pentru Culte Victor Opaschi și Muftiul cultului musulman din România, Murat Iusuf, au semnat protocolul privind ridicarea celebrei moschei de la București, pe care fostul premier Victor Ponta i-a promis-o prietenului său Recep Tayyip Erdogan.

Proiectul megamoscheii de la Bucuresti. sursa: site-ul Fundatiei Diyanet, autoritatea religioasa a Guvernului turc

Interesant este că, la acea vreme, Ludovic Orban s-a opus realizării acestui proiect considerat o amenințare la adresa siguranței naționale a României, dar acum, din funcția de premier, președintele PNL îl păstrează în funcție pe susținătorul proiectului.

De altfel, Ponta este cel care l-a adus pe Opaschi în guvern, în mai 2012, când l-a instalat secretar de stat pentru cultură și culte în Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, iar în februarie 2013 l-a transferat la șefia Secretariatului de Stat pentru Culte.

Prieten al Rusiei

În oglindă cu răceala manifestată în fața SUA, relația lui Victor Opaschi cu Rusia este mai mult decât caldă. Surse Newsweek România susțin că demnitarul român se întâlnește destul de des cu ambasadorul Federației Ruse în România, Valeri Kuzmin.

Victor Opaschi la Zilele Culturii Ruse, ediția a IV-a, din noiembrie 2014.

În noiembrie 2014 Victor Opaschi combătea “clișeele ideologice despre cultura rusă” la a IV-a ediţie a Zilelor Culturii Ruse în România, în prezența ambasadorului rus la acea vreme, Oleg Malignov. Agerpres scria atunci că Secretarul de stat Victor Opaschi a susţinut că programul manifestărilor din acel an este unul “foarte ambiţios”, menit a “sparge clişeele ideologice despre cultura rusă şi care va ajunge la inimile tinerilor români”.

Printre participanții invitați la Zilele Culturii Ruse din 2014 s-a numărat și Zahar Prilepin, scriitor rus care ulterior și-a descoperit pasiunea pentru război – în 2017 îl găsim luptând în Estul Ucrainei, împreună cu batalionul lui de mercenari sprijiniți de Kremlin (Zahar Prilepin a fost mulți ani promovat în România de Vasile Ernu, apropiat al lui Bogdan Duca, angajat de Victor Opaschi ca “expert”).

Bogdan Duca, autor pe Sputnik

Mai mult, în perioada februarie-octombrie 2017, Opaschi l-a avut angajat pe postul de expert la cabinetul său pe Bogdan Duca, contributor al platformei de propagandă rusă ”Sputnik”, continuă Newsweek. Iată ce a scris Hotnews.ro pe 23 octombrie 2017, în analiza intitulată ”Cine semnează propaganda rusă în presa din România”:
”Editorialiștii Sputnik (…) Bogdan Duca – politolog și teolog  ce se declară conservator și care se exprimă împotriva valorilor occidentale, <<sorosiste>>, dar care, într-un articol în care îl proclama pe Alexandr Dughin (ideologul Kremlinului- n. red.) drept o <<legendă>> cu o <<biografie destul de banală>>, proclama că <<Vladimir Putin este un președinte ales constituțional, prin vot popular, într-o Rusie în care există pluralism politic, opoziție politică și mediatică, există libertate de expresie la fel de controlată ca și în orice stat occidental.>>”
Duca e absolvent de teologie al Universității Ovidius de la Constanța, recunoscută drept una dintre cele mai slabe univeristăți din țară și implicată în numeroase scandaluri de plagiat, o adevărată fabrică de diplome a preafericitul Teodosie, un vechi client al DNA.

Deși se declară neimpresionat de Alexandr Dughin, căile lui Duca și ale ideologului național-bolșevismului și ale noului imperialism rus s-au tot intersectat în ultimii ani. A participat în martie 2017, pe când era angajat ca expert în cabinetul lui Opaschi, la o lansare de carte la București a lui Iurie Roșca, autor și politician în slujba Rusiei, traducătorul și mâna dreaptă a lui Alexandr Dughin la Chișinău. Roșca i-a fost gazdă lui Dughin la București, o lună mai târziu.

Bogdan Duca, dreapta jos, la lansarea lui Iurie Roșca, București, 2017 În dreapta lui Bogdan Duca este Bogdan Hezog, prezent pe lista lui Dughin de prieteni ai Rusiei.

De asemenea, Duca este publicat în 2016 de katehon.com, site-ul al cărui editor șef este tot Dughin și e platforma online a think tank-ului rusesc cu același nume, apropiat de Kremlin și specializat în “analiza geopolitică și geostrategică a evenimentelor mondiale”. Think tank-ul condus de Dughin e finanțat de asociatul lui Vladimir Putin, miliardarul rus Konstantin Malofeev, aflat, împreună cu Dughin, pe lista de sancțiuni impusă de Occident apropiaților lui Putin după anexarea Crimeei și invazia Ucrainei. Un alt site rusesc pro-Kremlin pe care a fost publicat Bogdan Duca, în 2016, este geopolitica.ru, condus de Leonid Savin, și el apropiat al lui Dughin. Vedeți imaginile de mai jos:

Fasciști peste tot!

În noiembrie 2017, după ce încetează contractul cu instituția condusă de Victor Opaschi, Duca pare să intre într-o perioadă de radicalizare. Începe să descrie protestele împotriva PSD, și opoziția la PSD în general, drept “radicalism de evident tip neofascist“. De atunci, din direcția Duca a început să plouă, în capul opoziției PSD dar și al criticilor Rusiei, cu acuzații de fascism, nazism și trimiteri la psihiatru.

Pentru că o formă extremă de fascism, dar și o “problemă psihică”, este pentru Duca și “rusofobia”, termen cu înțeles larg, folosit și de mașina de propagandă oficială a Rusiei pentru a desemna și decuraja orice critică la adresa Rusiei.

Astfel, să îl cităm pe fostul angajat al lui Victor Opaschi:

Rusofobia ar trebui tratată cu exact aceeași seriozitate cu care tratăm antisemitismul. Ceea ce părea problema psihică a unor bloggeri de pe site-ul inliniedreapta, devine fenomen de presă.

… cum zicea în urmă cu câteva luni, într-o postare despre subsemnatul, ILD, și Newsweek România.

Rusofobia e o boală intelectuală și psihică cu nimic diferită de antisemitism sau de cine știe ce conspiraționism.
Din păcate, este o boală care în loc să fie tratată, este încurajată printre români, în detrimentul României.
Eu sunt imun la acest tip de boală și de manipulare. Dar sunt tot mai ușor iritabil de bolnavii care vin și își expun crizele pe pagina mea.

… scria Duca în noiembrie 2018.

Care sunt șansele ca Victor Opaschi să nu fi fost la curent cu simpatiile, activitatea și opiniile expertului lui la momentul angajării, nu putem decât specula, dar ele încep să tindă rapid spre zero de când nenumăratele acuze de “fascism” și “rusofobie” ca “boală psihică” au început să abunde pe contul lui Duca de Facebook în ultimii doi ani.

În toată această perioadă, fostul angajat pare să fi rămas un apropiat al lui Victor Opaschi, destul de apropiat cât să fie unul dintre invitații la conferința din 6 iunie anul acesta „Dimensiunea pozitivă a libertății religioase: cum pot guvernele să sprijine organizațiile religioase”, organizată de instituția condusă de Opaschi împreună cu Patriarhia Română.

S-a întreținut acolo cu europarlamentara ALDE Renate Weber, care în septembrie 2018 îi spunea într-un interviu că România nu are nevoie de parteneriatul cu SUA și că prin instalarea scutului de la Deveselu nu am făcut decât să îi provocăm pe ruși.

“Sub privirea atentă a secretarului de stat pentru culte”:

Surse Newsweek România susțin că Preafericitul Daniel, Patriarhul BOR, nu agreează demiterea lui Victor Opaschi, iar surse ILD susțin că un comentariu, în care cu doar o săptămână înainte de participarea la conferința de la Patriarhie Bogdan Duca îl numește pe Patriarhul BOR “cioban”, ar trebui citit și de Victor Opaschi, și de Patriarh.

Bogdan Duca impreuna cu Adrian Severin la Ambasada Rusiei
Bogdan Duca impreuna cu Adrian Severin la Ambasada Rusiei

În urmă cu câteva zile, Bogan Duca a răspuns pe Facebook articolului publicat de Newsweek acuzându-i de bolșevism pe criticii fostului său angajator, prin comparația dintre Silviu Sergiu și “cei de la Scânteia anilor 50, când vorbeau de consilierii sovietici”. Comparație din care primul iese rău, iar staliniștii Scânteii, adică oamenii pe care Duca îi are ca model azi, ies bine:

[…] se încearcă debarcarea lui din funcția de secretar de stat. Probabil pentru că sunt mulți care ar vrea să se urce pe un buget frumușel și să administreze relația dintre stat și culte. Căci mulți cred că e o poveste cu colaci și colivă, când e poate unul din cele mai delicate departamente dintr-un stat precum România.<br />
Cei de la Newsweek România, l-au atacat că e omul lui Iliescu (și da, a fost consilierul lui Ion Iliescu, ceea ce e onorabil- dacă era consilierul lui Băsescu sau al lui Iohannis, nu ar fi fost deloc onorabil). E atacat că am lucrat alături de el la cabinetul său.
Dar mai este atacat că ….nu s-a consultat direct cu ambasada SUA.<br />
Pe bune, pentru un jurnalist român în secolul XXI, este o problemă aceea că demnitarii statului român nu își iau ca reper, îndrumător, coordonator, nu Parlamentul, nu societatea civilă românească ci….tocmai Ambasada SUA.<br />
E un maximum de pupincurism de care cred că și cei din Scânteia anilor 50, când vorbeau de consilierii sovietici, se scârbeau. Ei băgau o limbă de lemn tocmai ca să nu vomite mimând sinceritatea….

Prietenul lui Iliescu 

Victor Opaschi a fost consilier de stat pentru cultură și culte în ambele mandate de președinte ale lui Ion Iliescu și consilier personal al acestuia, în perioada în care a fost președinte al PDSR, continuă Silviu Sergiu.

“De 23 de ani neîntrerupţi [Victor Opaschi n.red.] l-a însoţit pe preşedintele Ion Iliescu pe drumul sinuos al tranziţiei româneşti în calitate de consilier pentru cultură şi culte (1990-2012)”, scrie Qmagazine, revistă apropiată de PSD (și finanțată de acesta, aici și aici), în introducerea unui interviu acordat de Opaschi în urmă cu patru ani.

Între 1990 și 1996, Victor Opaschi a fost Consilier de stat pentru Cultură și Culte la Presedinția României.

A fost așadar alături de Ion Iliescu în aprilie 1991, când bătrânul bolșevic a fost singurul lider de stat din Estul Europei care semna Tratatul cu Uniunea Sovietica prin care așeza România pe orbita Moscovei și interzicea aderarea țării noastre la NATO și CEE (viitoarea UE) pentru o perioadă de 15 ani. Iliescu făcea acest lucru fără a fi constrâns; doar cu un an în urmă Occidentul căzuse de acord cu URSS, prin Carta de la Paris, că fiecare țară era liberă să-și aleaga alianțele si că sferele de influență sunt ilegitime în Europa.

Horia-Roman Patapievici descrie episodul într-un interviu acordat Melaniei Cincea anul trecut:

Iliescu a fost detestat cu pasiune, dar detestat politic. Motivul, el însuși, era politic: e vorba de politica sa pro-rusească din primii ani de după 1989, de încăpățânarea sa de face din țara unei revoluții anticomuniste patria unui socialism cu față umană și așa mai departe: faptul că ne-a menţinut în consecinţele regimului comunist, pe care voia să îl amelioreze, nu să îl distrugă, că a funcţionat ca o frână în calea integrării noastre în spaţiul euroatlantic, că a inventat mineriada ca instrument de timorare și dominație politică, că a produs, în 1991, acel scandalos proiect de Tratat de prietenie cu URSS, care a devenit caduc numai prin desființarea URSS ca obiect de drept internațional, în decembrie 1991. Vă amintiți că noi făcuserăm, prin ministrul de Externe de atunci, Adrian Năstase, toţi paşii în vederea ratificării unei tratat fundamental îndreptat împotriva intereselor noastre naționale, aflat în consecința atât a liniei politice, definite de Ion Ililescu prin afirmația „Ceauşescu a întinat idealurile nobile socialismului”, cât și a menținerii noastre în sfera de influență rusească. Această politică a stârnit nu doar dezaprobarea, ci, pe bună dreptate, disperarea multora.

Iar într-un interviu publicat ieri de Europa Liberă, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din ’89, Mircea Druc, primul premier democrat al Republicii Moldova, descrie același episod spunând că gestul lui Iliescu a fost resimțit peste Prut “ca un cuțit în spate, și asta mi-au spus și estonienii, letonienii și letonii”. Iliescu a dat “o gură de oxigen, o mână întinsă lui Gorbaciov, și o lovitură în mișcarea de eliberare națională a popoarelor captive” Uniunii Sovietice, spune Mircea Druc:

Strașnică tovărășie:

Lansarea de către FDR, a seriei dezbaterilor consacrate relansării stângii democratice pe scena politică românească. În imagine: Victor Opaschi (stg.) si Ion Iliescu (dr.). 2006-03-07, credit: ROMPRES / Foto
Victor Opaschi, Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, si academicianul Razvan Theodorescu, inainte de participarea la prima actiune publica a ‘Clubului de la Bucuresti’ consacrata dezbaterii problemelor societatii contemporana, 2009-05-27. Credit: ROMPRES/FOTO
In imagine (de la stg.la dr.): Ion Iliescu, senator PSD, Razvan Theodorescu, fost ministru al Culturii si Cultelor, Petre Roman, presedintele Partidului Forta Democrata si Victor Opaschi, fost consilier prezidential, 2005-01-15 foto: CONSTANTIN CIOBOATA, AGERPRES

Chiar în urmă cu câteva zile Iliescu dădea un interviu rușilor de la TASS în care spunea că responsabilitatea pentru relațiile reci dintre România și Rusia revine integral României, care “trece printr-un moment nefericit, de lipsă de viziune”. Iliescu s-a exprimat și împotriva sancțiunilor impuse de Occident Rusiei după anexarea peninsulei Crimeea și invazia Estului Ucrainei în urmă cu 5 ani (subiect cu totul absent din interviu), sancțiuni care ar fi fost impuse doar “demonstrativ”, din “cinism”, zice Iliescu.

„În fond, relațiile sunt bune atunci când vrem să fie bune. Deocamdată în România nu există nevoia unor relații bune cu Rusia. În Ungaria, da. În Polonia, da. În Cehia, Slovacia, da. Chiar și în țările baltice. Și cred că națiunile respective ar avea mult mai multe de reproșat trecutului în relația lor cu Rusia. Dar câtă vreme există nevoia acestor relații normale, istoria încetează a mai fi mijloc de veto. Și nu cred că asta le face mai puțin membri responsabili ai NATO și ai UE. Pur și simplu politica externă a României trece printr-un moment nefericit, de lipsă de viziune. Se schimbă și aici generațiile, și poate timpul va rezolva și această criză de imaginație și de proiect.
Continui să sper că România va înțelege că relații normale cu Rusia înseamnă, dincolo de comerț, de schimburi culturale, creșterea capacității României de a participa la rezolvarea problemelor din vecinătatea ei, inclusiv din Moldova și din Ucraina. Unde, normal și firesc, ca orice alt stat, avem interese.
Normalitate în relațiile româno-ruse înseamnă respect reciproc, recunoașterea drept legitime a intereselor celeilalte părți, atâta vreme cât ele rămân în limitele acceptate de comunitatea internațională. Nu sunt convins că sancțiuni și embargouri impuse unilateral rezolvă ceva. Iar dacă sunt impuse doar demonstrativ, ca să nu se spună că nu se acționează împotriva Rusiei, este vorba despre cinism, adică ceea ce nu avem nevoie într-o conjunctură internațională tulbure, în care ordinea postbelică, instituții tratate, sunt puse sub presiune sau ignorate. „

A mai vorbit rușilor de la TASS despre “respect”, dar nu a avut nici un cuvânt de spus despre insultele la adresa României venite în mod repetat în ultimii ani din partea ambasadorului rus Valeri Kuzmin. Iliescu vorbește despre “respect” la Moscova când reprezentanții guvernului rus insultă Casa Regală și sărbătoresc invazia sovietică a României spunând că a fost vorba de “eliberare“, “sărbătorind” astfel și crimele comunismului, batjocorindu-i victimele și preaslăvind cea mai neagră perioadă din istoria noastră… jumătatea de secol de sclavie comunistă impusă cu tancul rusesc.

Nici cu dublul pușcăriaș pro-rus Adrian Năstase nu se are rău

Victor Opaschi este și unul din oaspeții invitați frecvent la conferințele lui Adrian Năstase, dublul pușcăriaș și gazdă a lui Alexandr Dughin în România în urmă cu 6 ani (foto, mai jos), care a transformat Fundația Titulescu pe care o conduce într-un instrument al puterii soft a Rusiei în România:

Nu întâmplător, Adrian Năstase este și pe lista lui Dughin de prieteni ai Rusiei.

Alături de Ion Iliescu.

În urmă cu 6 ani Victor Opaschi publica o carte biografică despre Ion Iliescu, Ion Iliescu, om și lider.

P.S. Newsweek oferă și câteva detalii despre activitatea din comunism a lui Opaschi:

Un servant al aparatului opresiv comunist

Prezența lui Victor Opaschi în fruntea Secretariatului de Stat pentru Culte este o ciudățenie, având în vedere că, înainte de 1989, el a lucrat la instituția comunistă al cărei scop era opresarea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) și a cultelor religioase de pe teritoriul României: Departamentul Cultelor.

Între 1982- 1983, Opaschi a fost inspector, după ce anterior lucrase, între 1971 și 1982, ca ”cercetător științific” la Institutul de Științe Politice, subordonat Secției de Agitație și Propagandă a CC al PCR. Un politruc comunist cu acte-n regulă, așadar, scrie Silviu Sergiu.

Cu ce se ocupa Departamentul Cultelor, care-l angajase pe Opaschi, reiese dintr-un studiu intitulat ”Cultele neoprotestante din România în perioada 1975-1989”, scris de Elis Neagoe – Pleşa și Liviu Pleşa și publicat în volumul ”Partidul, Securitatea şi Cultele- 1945-1989”, Adrian Nicolae Petcu (coord.), Editura Nemira, Bucureşti, 2005.

Reproducem un paragraf relevant: ”După cum deja am amintit, organul central prin care statul controla cultele era Departamentul Cultelor, care avea atribuţii extrem de largi şi discreţionare ce-i permiteau intervenţii, uneori brutale, în activitatea acestora. Prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 286 din 5 martie 1958, pentru organizarea şi funcţionarea Departamentului Cultelor, acesta avea următoarele drepturi: <<supraveghează şi controlează toate cultele religioase>>; <<aprobă înfiinţarea şi desfiinţarea de unităţi, organizaţii şi posturi de personal de orice fel>>; <<recunoaşte şi retrage recunoaşterea personalului bugetar şi nebugetar din serviciul cultelor>>; <<recunoaşte forurile conducătoare ale cultelor şi ale subunităţilor lor>>; <<aprobă bugetele cultelor şi supraveghează executarea lor>>; <<culege orice fel de date şi informaţii de ordin organizatoric, administrativ şi economic privind cultele>>”.”.

Puteți citi și Aripa pro-rusă a PSD a ajuns să dea tonul în partid

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian