2018 e an olimpic: Coreea de Sud găzduiește a 23-a ediție a jocurilor olimpice de iarnă. La acest enveniment participă și vecinul coreean din nord. De aceea, comitetul de organizare s-a lăsat înduplecat de rugămințile fierbinți ale marilor agenții de presă (le știți, acelea care sunt cele mai obiective și demne de încredere, crème de la crème al jurnalisticii globale) și a inaugurat un nou sport olimpic: cine lingușește mai frumos regimul de la Phenian.
Competiția e acerbă, așa cum ne așteptam de la cele mai prestigioase instituții de presă din lume. Vă prezentăm o selecție a celor mai reușite prestații din suita de exerciții obligatorii pe Twitter, unde concurenții trebuie să demonstreze măiestria lor în folosirea figurilor de stil standard, cum ar fi ocheada languroasă, oftatul plin de dor, sau leșinul din admirație.
Reuters, ABC News, The New York Times și CNN demonstrează cu prisosință, încă o dată, ce înseamnă să fii un formator de opinie de top.
În contextul de față nu strică să ne aducem aminte de următorul lucru. Anul trecut, impresionat de parada militară din Paris, organizată cu ocazia zilei naționale a Franței, Donald Trump a declarat că anul viitor (adică anul acesta) și-ar dori ca în ziua de 4 iulie Washington să găzduiască o paradă militară americană cel puțin la fel de grand. Toată presa bună a început să se tânguiască la unison, deplângând militarismul și exhibiționismul de dictator de lumea a treia afișate de Trump.
Însă acum, iată că aceeași presă care se lamenta că parada militară a lui Trump seamănă prea mult cu o scenetă de propagandă demnă de un dictator nord-coreean, sărbătorește cu entuziasm propaganda înscenată de dictatorul nord-corean la PyeongChang.
O singură concluzie se poate trage de aici. În realitate, așa-zisa presă bună nu este neapărat oripilată de faptul că, vezi Doamne, Trump ar fi un dictator, ci de faptul că nu este dictatorul pe care l-ar vrea dânsa.