FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

O potenţială ţicneală: subvenţii pentru automobile electrice

La începutul saptamânii, Emil Boc facea apologia automobilului electric si anunta constituirea unui grup interdepartamental care sa studieze problema.

Hotnews.ro publica astazi un interviu cu directorul de dezvoltare internationala al unei companii (Better Place) care dezvolta statii de incarcare pentru masini electrice. Viziunea directorului Tall Agassi este strict legata de subventii si taxare: Dezvoltarea masinilor electrice poate fi ajutata prin cresterea taxelor pentru autoturismele pe benzina.

Iata câteva exemple:

Criticii spun ca furnizorii nu vor putea produce destula energie electrica pentru o lume plina de masini electrice. Ce le-ati spune celor care sustin ca furnizorii nu vor putea face fata cererii?

Tal Agassi: As spune ca pentru a lansa in numar mare vehicule electrice trebuie sa ai ca solutie o companie intermediara precum Better Place, un operator care sa aiba un management inteligent al retelei de electricitate, sa stie cum sa incarca masinile si sa tina cont de capacitatea retelei electrice. Spre exemplu cand mergi dimineata la birou sau ajungi seara acasa si bagi masina in priza nu inseamna ca aceasta va primi imediat electricitate. Intelegem ca tu, ca si client ai nevoie de electrictate insa calculam momentul cand masina se poate incarca fara sa aiba reteaua de suferit. Ca studiu de caz, aici in Israel o companie de electricitate a calculat ca daca nu ai un operator precum Better Place, productia de energie electrica ar trebui sa creasca cu 20% intr-un scenariu cu multe masini. Cu un operator care sa gestioneze reteaua nu va fi nevoie de productie in plus.

In plus putem genera si „electricitate verde” pentru masini. (…)Danemarca e un exemplu fiindca acolo noaptea bate mult vantul si putem folosi puterea sa pentru a crea energie „verde” si reteaua poate genera electrictate la alte ore decat cele de varf, fara alte cerinte. Viceversa, multe masini au bateria 100% incarcata dimineata, astfel ca ziua, in timpul orelor de varf cand cererea e mare unele maisni pot chiar transfera electricitate catre retea. De aceea este nevoie de un operator precum Better Place, pentru a ne asigura ca reteaua nu devine supraincarcata.

Guvernul Romaniei a format un grup care sa se ocupe de intocmirea unei strategii privind viitorul masinilor electrice. Cum ar trebui construita o astfel de strategie? Suntem in punctul zero, nu stm aproape nimic despre masinile electrice. Care e punctul de pornire?

Tal Agassi: Trebuie vazut ce calitate, ce lucru trebuie modificat, ce politici trebuie schimbate pentru a-i determina si a-i motiva pe clienti sa faca trecerea de la masini pe benzina, la masini electrice. (…) Pentru a schimba preferintele clientilor si pentru a-i determina sa treaca de la masini pe benzina, la masini electrice, trebuie sa ai premisele corecte.Trebuie sa ai un nivel de taxare adecvat pentru masinile pe benzina si pentru benzina. Sunt tari care subventioneaza pretul benzinei pentru consumator si nu credem ca e un lucru bun. Cand pui o masina pe sosea sunt implicatii si pentru guvern in ceea ce priveste poluarea si costurile cu sanatatea ca urmare a poluarii. In plus sunt destul de putini mari producatori de petrol si spre ei merg banii.(…)

In plus, unde sunt taxe zero pentru masinile pe benzina, consumatorii nu au motivatia sa se indrepte spre automobile „curate”. Ce vreau sa spun este ca la inceput guvernele trebuie sa decida care sunt politicile lor si sa le schimbe daca e ca masinile electrice sa devina o oferta convingatoare, iar oamenii sa fie determinati sa faca trecerea la ele. Nu inseamna ca trebuie sa mentinem vesnic taxele mici pentru masini electrice, ci inseamna ca acum cand nu sunt produse in volume mari fiindca masinile si bateriile sunt mai scumpe, trebuie sa ai la ele o subventie. Cand aceste masini vor fi produse in numar mare si taxele pentru ele vor creste, la fel cum si taxele pentru masinile pe benzina vor creste, insa vom avea mereu o diferenta specifica fixa intre taxarea masinilor pe benzina si cele electrice.

Deci masinile electrice vor fi ajutate daca guvernele cresc taxele pentru masinile pe benzina?

Tal Agassi: Fie sa creasca, fie sa avem nivelul adecvat de taxare. Dupa cum vedeti in tarile vest europene fie avem taxare adecvata, fie guvernele ofera subventii celor care decid sa-si ia masini „verzi”. Se intampla in Franta si intr-o anumita masura in Spania. Nu e ceva inventat de un anumit guvern , ci e un lucru pe care guvernele inteleg ca trebuie sa il faca.

Dar de ce se dezvolta masinile electrice atat de mult in tari precum Israel sau Danemarca? Ce au in comun?
Tel Agassi: Sunt subventii semnificative de la Guvern pentru consumatori, spre exemplu in Israel taxele pentru masinile pe benzina sunt de 80%, in timp ce pentru electrice de numai 10%. In Danemarca taxele ajung la 180% din valoare pentru masinile cu motor termic, iar pentru cele electrice nu platesti taxe. (…)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

GMT

GMT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *