FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Haos și fraude la alegerile locale din Polonia. Cine profită?

Primul tur al alegerilor locale din Polonia a avut loc în aceeași zi cu turul II al alegerilor prezidențiale de la noi, la 16 nov 2014. Organizarea și desfășurarea scrutinului, și, mai ales, numărătoarea voturilor s-au remarcat prin haos și fraude, desigur, în beneficiul coaliției guvernamentale conduse de liberali – Platforma Civică (PO), alături de un soi de agrarieni post-comuniști (PSL) – detalii mai jos.

Antecedente importante

1. Serverele folosite de PKW (Comisia Electorală de Stat, echivalentul Biroului Electoral Central BEC din România) la alegerile pentru Seim și Senat din 2011 se aflau pe teritoriul Federației Ruse.

Acest fapt a fost dezvăluit de Prof. Jerzy Urbanowicz, de la Institutul de Matematică şi Bazele Informaticii al Academiei Poloneze de Ştiinţă. Prof. Urbanowicz a murit brusc, la 6 sep 2012. Tocmai pregătea conferinţa ştiinţifică despre Smolensk – conferință ce a avut loc în octombrie 2012. Fusese un activ luptător al Solidarităţii. Pe vremea guvernării PiS (Partidul „Lege și Dreptate”, conservator, întemeiat de frații Kaczynski) se ocupase de partea de IT în contrainformaţii, armată, şi alte sectoare strategice, pe scurt, ca să le cureţe de securişti şi să le facă Russian-proof.
Cu două zile înainte de a muri, Urbanowicz îi dăduse deputatului PiS Maks Kraczkowski un raport din care rezulta că la alegerile din 2011, serverele sistemului informatic al BEC-ului polonez SE AFLAU PE TERITORIUL FEDERAŢIEI RUSE, OPERATE DE FIRME IT RUSEŞTI, care au preluat şi filtrat rezultatele: Adică ruşii au putut să influenţeze rezultatul alegerilor!!!!

Deputatul Maks Kraczkowski a adresat o interpelare în această privință, dar nu a primit un răspuns satisfăcător.

2. Membrii PKW, șapte judecători – numiți și „cei șapte pitici” – sunt cadre cu o impresionantă vechime în muncă. Secretarul PKW, Czaplicki, a fost pus acolo încă de generalul Jaruzelski !

3. Ca să nu fie depășiți de actualitate, membrii PKW au fost trimiși în 2013 la cursuri în… Rusia, Rusia lui Putin! – cel mai bun model de alegeri democratice, cinstite și transparente!
Școlenia s-a făcut discret, mass media au aflat însă, și au dat de știre.

Alegerile locale din 16 nov și numărătoarea voturilor

Deși s-au școlit în Rusia (sau tocmai de aceea), membrii PKW nu prea au știut să umble la calculatoare.
Și chiar dacă ar fi știut, sistemul informatic ce a deservit alegerile din acest an a dat chix, așa că piticii au trecut la numărătoarea manuală.

„Trecem la numărătoarea manuală”

„Sistemul informatic al PKW”

Astfel că cei șapte pitici au numărat și au numărat, au tot numărat, iar rezultatele au fost anunțate… nu după o zi, nu după 2, ci…după o săptămână!
Număratul a durat de duminică până sâmbătă seara !

Sistemul informatic al PKW s-a dovedit a fi plin de găuri.
Oricine se putea loga în el, dându-se drept membru al unei comisii electorale oarecare, și putea face orice schimbări în rezultatele înregistrate, codul sursă fusese publicat pe internet cu o zi înainte de alegeri ! Au apărut drept învingători în alegeri persoane ale căror nume nu erau pe liste (de exemplu, la Szczecin a fost dat câștigător al alegerilor de primar un domn care nu candidase)!

„Haker pătrunzând în sistemul PKW”

Dar, sistemul nici așa nu mergea ! Haos total ! Toată lumea aștepta cu sufletul la gură să vadă dacă PKW își va putea relua activitatea, dar nici la nivel local lucrurile nu stăteau mai bine.
Pe deasupra, se întâmplau și tot felul de fenomene paranormale – de exemplu rezultate care dispăreau din sistem deși fuseseră introduse, persoane care au declarat deschis că votaseră cu un anumit candidat, dar au fost surprinse să constate că acel candidat nu obținuse niciun vot în secția respectivă, și altele asemenea!

Modul concret prin care trebuia să se voteze era extrem de complicat. O întreagă broșurică, în care alegătorul trebuia să-și găsească candidatul preferat și să facă o cruciuliță cu pixul în dreptul acestuia.
Iată însă că broșuricile au fost tipărite greșit. Sau au fost distribuite la secții în număr insuficient. Adesea, numele unor candidați lipsea cu totul, alții apăreau tipăriți de două ori.
Mulți alegători au primit broșurica având deja cruciulița trasă pe un anumit candidat – adică buletinul de vot mai fusese folosit!
Și pentru că numărătoarea voturilor a durat foarte mult, membrii comisiilor, fiind și ei oameni, au fost nevoiți să mai ia câte o pauză, să mai și lipsească. Numărătoarea a fost întreruptă de mai multe ori, mai ales că localurile în care avea loc erau, cel mai adesea, școli – iar elevii aveau cursuri toată săptămâna! În timpul pauzelor de numărătoare, voturile rămâneau adesea nesupravegheate și nesigilate.

Un alt fenomen, deosebit de paranormal a fost numărul mare de voturi invalidate. În unele locuri au fost invalidate peste 25% din voturi (regiunile colorate în roșu închis pe harta din stânga) în altele, acestea au reprezentat sub 10% din voturi (verde deschis pe harta din stânga)!

Comparând cele două hărți, se observă că numărul de voturi invalidate a fost extraordinar de mare acolo unde au câștigat rezultate extraordinare PSL și PO
partidele alianței de la guvernare (verde- PSL și portocaliu PO, pe harta din dreapta), iar PiS (albastru pe harta din dreapta) a câștigat în zonele unde voturile invalidate au fost cele mai puține.

PSL este un partid care a supraviețuit, fără mari schimbări, comunismului. Spre deosebire de Republica Socialită România, în care nu existau alte partide decât PCR, în Republica Populară Polonă făceau figurație, alături de Partidul Muncitoresc Unit Polonez, câteva mici partidulețe anexe, printre care și ZSL. (ZSL se pretindea a fi continuarea PSL interbelic, un partid țărănesc, ai cărui conducători, în frunte cu Stanisław Mikołajczyk, au fost omorâți de comuniști.) După 1989, ZSL și-a schimbat numele în PSL. Și cam atât, altceva n-a mai schimbat. În prezent, din tot spectrul politic polonez, PSL este cel mai constant, pe față și fără jenă partid pro-rusesc.

Succesul PSL în aceste alegeri nu se explică nici prin creșterea numărului de țărani din Polonia, nici prin vreo realizare deosebită la guvernarea alături de PO – dimpotrivă, liderii PSL au fost chiar implicați în mari scandaluri.
Nimeni nu știe să explice de ce, de exemplu, la Gdynia, un oraș cu vreo 250 000 locuitori (dintre care nu foarte mulți sunt țărani), față de alegerile locale din 2010, PSL a înregistrat un spor de 1100%!!!

Dar cel mai paranormal fenomen a fost că, la sfârșitul poveștii cu numărătoarea
rezultatele finale anunțate de PKW nu s-au potrivit cu cele date de exit-poll.
În seara de 16 nov, imediat după încheierea oficială a alegerilor, PiS, partidul conservator din opoziție, fusese dat drept învingător!

Rezultate exit poll (16 nov 2014):

PiS – 31,5 %, PO – 27,3 %, PSL – 17 %, a SLD – 8,8 % (SLD e fostul partid comunist)
PO și PiS au câștigat fiecare în câte 8 voievodate

Rezultate oficiale PKW (22 nov 2014):

PiS – 26,85%, PO – 26,36 %, PSL – 23,68 %, SLD – 8,78 %
PO a câștigat în 8 voievodate, PiS – în 6, PSL – în 2

Consecințe, reacții

Șeful PKW, Stefan Jaworski, și-a dat primul demisia. Apoi și-au dat demisia toți piticii. Ceea ce nu înseamnă că nu se vor ocupa tot ei și de cel de-al doilea tur. Demisiile intră în vigoare abia după 30 nov. PKW a anunțat că va folosi același sistem informatic de numărat voturi.

Președintele PiS, partidul de opoziție, Jaroslaw Kaczynski, a declarat că alegerile au fost falsificate și că „dacă acceptăm asemenea haos la alegeri, ăsta e drumul către Est, Lukașenko timpuriu, acolo s-au întâmplat astfel de lucruri…”

El a cerut alegătorilor să participe în număr cât mai mare la cel de-al doilea tur al alegerilor locale, care va avea loc la 30 nov.
PiS a chemat cetățenii și la un protest public în 13 decembrie 2014.

Kaczynski a cerut scurtatrea termenului autorităților locale alese și organizarea de noi alegeri.

Primul ministru PO Ewa Kopacz a răspuns că alegerile nu vor fi repetate și că ceea ce afirmă Kaczynski e paranoia!

Președintele Komorowski – tot din PO – a declarat că nu există motive pentru a considera că alegerile au fost falsificate. El știe acest lucru, deși încă nici măcar nu s-a terminat inventarierea neregulilor, iar reclamațiile și chemările în judecată în legătură cu aceste alegeri încă sunt în curs – și tot curg, gârlă.

Până la urmă, acuzat de comportament nedemocratic este tot Kaczynski, pentru că a îndrăznit să pună la îndoială corectitudinea alegerilor! Câțiva deputați PO au propus măsuri disciplinare împotriva liderului PiS pentru cele declarate în Seim.

Provocarea

Ca reacție față de aceste grosolane dovezi de incompetență și manipulare, au chemat la luptă – prin metodele lor specifice – și niște putiniști luptători anti-sistem – alde Mișcarea Națională (Ruch Narodowy, RN), regizorul Grzegorz Braun, care duce război cu evreii, Congresul Noii Drepte a lui Janusz Korwin Mikke. Aceștia încearcă să constituie o opoziție anti-PO, care să fie în același timp anti-PiS, anti-occidentală și pro-rusă.

Protestul inițiat de aceste grupuri în fața sediului PKW s-a lăsat cu complicații. Cineva dinăuntru i-a poftit pe protestatari să intre. Aceștia nu s-au lăsat rugați, și au intrat, ocupând, pentru scurt timp, sediul PKW, și oferind astfel un pretext minunat guvernanților să arate că numai nebunii, extremiștii, putiniștii sunt în stare să susțină că alegerile locale nu au fost ok – și, iată unde se ajunge, a fost violat tabernacolul democrației, locul unde se numără voturile ce exprimă voința suverană a poporului!

Unde am mai văzut noi scenariul ăsta? Putiniștii dintr-o parte (PSL, cel puțin) întind coarda cu alegerile, putiniștii din partea cealaltă (antisistem) ocupă sediul PKW. Și provocarea și reacțiunea, tot putiniștii.

Libertatea presei

În cursul îmbulzelii de la sediul PKW, s-au aflat la fața locului și reporteri. Unii erau de la TVP – o moguliziune, apropiată de guvernanți – alții de la postul independent fondat de Bronislaw Wildstein, TV Republika. Poliția i-a legitimat pe jurnaliști. Pe cei de la TVP i-a lăsat în pace, dar pe Jan Pawlicki, de la TV Republika, l-a arestat.

În apărarea lui, au protestat și au strâns semnături numeroși ziariști polonezi.

A intervenit și organizația Reporters sans Frontieres. Degeaba, lui Pawlicki i s-a intentat proces. Vom vedea cum se va termina.

Miza

Alegerile locale au o mare importanță și pentru că, peste doar câteva luni, vor avea loc în Polonia alegeri prezidențiale și parlamentare.
Este evident că PO are de gând să le organizeze tot așa ca și pe cele locale.

Polonia este cea mai mare țară NATO din Europa de Est.

Pentru ruși, nu este deloc totuna dacă Polonia va fi guvernată de PO și îl va avea ca președinte pe Komorowski, poreclit și „Komoruski”, sau dacă va fi condusă de PiS, partid cunoscut pentru atitudinea de opoziție fermă față de politica lui Putin.

Vezi și:
De ce vrem sa câştige Jarek, şi nu Komorowski

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

6 Comments

  1. iulian ene
    28 November 2014

    Bizari polonezii vis-a-vis de Rusia. Daca tragedia de la Smolensk ar fi avut victime establishmentul romanesc, la noi, pe fondul anti-rusismului traditional, dar in definitiv sanatos, parerea covarsitoare ar fi fost ca ar fi fost o executie mascata( a se vedea atitudinea fata de cancerul lui Dej) si ar fi tinut resentimentele puternice -multa vreme dupa. La polonezi, deja afacerea e fasaita si oricum intrebarile au fost puse de niste marginali, denuntati, chipurile matur, ca paranoici. Asta desi, la cat ne-am luat-o in istorie de la Rusia, Polonia si-a luat-o de 3 ori p-atata.
    Interesante si lamentatiile ministrului de externe polonez mai asta-primavara, pe fondul crizei ucrainene, cum ca pro-americanismul polonezilor ii costa bunavointa Germaniei si Rusiei(a folosit o expresie golaneasca, e o inregistrare pusa de postul FSB Russia Today pe net, asta desi omul isi detainuia intentiile prietenoase, straniu iar).
    Cat despre directia politica a Poloniei, poate ne pomenim lideri ai democratiei si societatii deschise in fostul bloc sovietic, mai ales ca si in Ungaria e deja avariata.

  2. Anca Cernea
    28 November 2014

    Oamenii politici polonezi nu sunt toți la fel. Nu pot fi puși în aceeași oală un Antoni Macierewicz și un Donald Tusk, de ex.

    Cele întâmplate la Smolensk nu s-au fâsâit absolut deloc în Polonia.
    Dimpotrivă, pot spune că viața politică actuală poloneză este configurată de Smolensk.

    Una dintre tabere vrea adevărul și nu se sfiește să spună în gura mare pe cine bănuiește că a pus la cale tragedia din apr 2010. Această tabără e constituită nu numai de PiS partidul condus acum de Jaroslaw Kaczynski, ci și de o lume întreagă de grupuri, asociații, personalități, mass media alternative (față de cele pro-guvernamentale). Polonezii au un reflex al voluntariatului, într-adevăr o societate civilă, extrem de activă și de extinsă – nu din aceea făcută artificial de Soros, sau chiar de Putin, cum e cazul la noi, ci una reală, grass-root – particularitate poloneză care vine din istorie și se leagă strâns de Biserică.
    Polonia conservatoare, creștină, patriotică, e mult, mult mai mare și mai puternică decât se vede din afară – și asta pentru că în afară se propagă numai punctele de vedere ale stângii.
    Dacă PiS revine la guvernare, orientarea geopolitică a Poloniei va fi ca pe vremea lui Lech Kaczynski (că doar de aceea a căzut el cu avionul): o atitudine clară împotriva Rusiei, alianță cât mai strânsă cu SUA și UK (dar și Israel) – pt că a te baza pe UE și pe Germania că o să te apere de ruși e o mare prostie-, o alianță largă a țărilor din Europa de Est, în care pot fi antrenați și scandinavii, împotriva pretențiilor imperiale ale Kremlinului (așa numita politică jagelonă).
    PiS are șanse reale de a câștiga alegerile. Tocmai de aceea alegerile locale au fost cum au fost.
    Pentru că tabăra guvernanților, un fel de USL, e panicată și disperată de perspectiva guvernării PiS și de sprijinului popular în creștere pentru acest partid.

    Tabăra guvernanților – PO, liberali, dar care, în prezent, întruchipează interesele establishmentului post-comunist – e băgată până la gât în pregătirea și, ulterior, mușamalizarea „accidentului” de la Smolensk. Foarte probabil, sunt șantajabili de către ruși.
    Au la dispoziție însă un enorm imperiu media, în fruntea căruia stă Gazeta Wyborcza și Adam Michnik (prietenul lui Pleșu), cu tot felul de alte ramificații, inclusiv moguliziuni, ca Antenele lui Voiculescu, ce au misiunea de a ponegri și a batjocori în stil rusesc pe conservatori, nu numai conducerea PiS, ci și alte personalități, Biserica, până și pe morții de la Smolensk.
    Pe plan extern, PO e exact opusul politicii jagelone: Tusk e omul nemților, PO se închină la UE, adică nu face nimic fără să primească semnal sau măcar încuviințare de la Merkel. De la Smolensk încoace, dacă nu și dinainte (Komorowski sigur era) Tusk și PO sunt legați foarte solid și de ruși.

    De aceea, orice porcărie ar face tabăra guvernanților la alegeri, nu o să vedeți niciodată UE protestând.

    Polonezii sunt, cred eu, cea mai rusofobă nație de pe pământ (nu știu cum or mai fi cecenii, georgienii, despre ei știu mai puține). Și noi suntem, dar polonezii ne-o iau înainte.
    De aceea, puterea PO și mass media aferentă, deși încercaseră, după Smolensk, să acrediteze ideea unei „împăcări istorice” cu rușii, au fost nevoiți să adopte o retorică anti-Putin, mai ales din cauza celor întâmplate în Ucraina. Elitele luminate, în frunte cu Michnik, au încercat să educe „poporul cel prost” cum că Putin nu e un dușman, că e prietenul omului, că ăștia de la PiS, care tot întreabă de Smolensk, sunt o sectă de nebuni. Dar n-a mers.
    Genul de politicieni care conduc acum Polonia nu sunt oameni de convingeri, nu au un proiect de țară altul decât menținerea găștii lor la putere. Ei pun mare preț pe sondaje. Iar sondajele arată că, dacă nu vorbesc împotriva lui Putin, vor fi luați pe sus și dați afară din palate. Dansează pe un fir de sârmă, între popor, care își pierde răbdarea, și șantajul lui Putin pentru participarea lor la Smolensk.

    Mie, societatea poloneză actuală nu mi se pare deloc apatică. Dimpotrivă, acolo fierbe, o tabără e foarte supărată, cealaltă e disperată.
    Așa cum spune B. Wildstein, s-ar putea ca situația să nu mai fie rezolvabilă doar prin alegeri.

  3. Anca Cernea
    28 November 2014

    filmuleț recent despre Smolensk, făcut de un expert danez, Glenn Jorgensen

  4. iulian ene
    28 November 2014

    Ce sa zic, Wildstein zice in interviul cu G. Trandafir ca majoritatea polonezilor prefera sa nu-si aminteasca de Smolensk si ca media a fost destul de eficienta in a-i stigmatiza pe cei care au tinut chestiunea deschisa ca „fanatici”, de unde si impresia mea ca afacerea e „fasaita”. Relativ la obedienta fata de nemti, acelasi Sikorski, intr-o incursiune la Kiev cand inca Maidan-ul era in faza de combat stradal ii sfatuia pe liderii protestatarilor sa cada la invoiala cu autoritatile, ca altcumva se declara Legea Martiala (chipurile, el ca polonez avea autoritate in domeniu de cand cu legea martiala a lui Jaruzelski, e in tema omul), altcumva „you’re all gonna be dead” ( e pe video). O atitudine de agent diversionist mimand preocupari umaniste. Germania n-a avut nicio nevoie de tulburarile din Ucraina cu toata orientarea pro-EU, teoretic salutara, a noii puteri de la Kiev si ar fi preferat status-quo-ul in regiune. Aplica niste sanctiuni pentru Rusia, dar fara tragere de inima, doar cat sa „save face”. Planurile pe termen mediu germane par sa fie emanciparea totala de SUA si ar fi vrut sa se foloseasca de rusi pentru chestia asta. Pare ca exista un blat tacit Germania+Franta-Rusia, dar nu o coordonare de actiuni propriu-zisa. Interesant de vazut ce directie va lua/mentine Romania in mandatul Iohannis, pro-americanismul romanesc(atata cat e ) s-ar putea sa nu fie prea prizat la Berlin.
    Si totusi, ce impact au alde M. Toma, Ernu sau Noua Dreapta in societatea romaneasca? Mie imi par aproape nuli si fara perspective de ameliorare. Au reusit sa se catere pe valul anti-Rosia Montana si sa capete oarece expunere, dar pe o tema nu lansata de ei. Remarcabil esecul de asta primavara cand cu actiunea diversionista „Ma p… pe el de vot” sau cum n-au reusit sa deturneze protestele pro-vot si inspre chestiunea cu Rosia sau cu gazele de sist.

  5. Dan
    28 November 2014

    Asa se desfasoara alegerile in Polonia? Atunci noi suntem „boieri”. Daca la nivel local mai exista fenomene cu toti „mortii” si „turistii” lui Dragnea, la nivel central (BEC) nu avem un asemenea haos. O saptamana pentru anuntarea rezultatelor depaseste orice inchipuire. E ceva putred in… Polonia. De la inceputul crizei ucrainiene, din informatiile publicate, l-am perceput pe Tusk ca fiind contra noului expansionism rus. Si acum informatiile astea. Eu zic ca se puteau opune castigarii licitatiei (presupun ca e ca la noi) cu privire la sistemul informatic de catre o firma ruseasca. La noi parca a castigat o firma poloneza. Sper ca la turul doi sa se puna barca pe linia de plutire.

  6. […] Jurnaliști arestați pe vremea guvernării PO În noiembrie 2014, au fost arestați doi jurnaliști (Maciej Pawlicki de la TV Republika și Tomasz Gzell de la agenția PAP) care relatau despre protestul de la Biroul Electoral Central – detalii aici, în engleză. Protestul era legat de abuzurile autorităților PO-PSL la alegerile locale – V. ILD Haos și fraude la alegerile locale din Polonia. Cine profită? […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *