Pentru cei interesati, mai jos, in link, rezultatele unei investigatii jurnalistice privitoare la originea chestiei cu Fake News. Pentru ca meme si action itemi atat de puternici si formidabili, ca asta cu Fake News, care sa duca la cenzura, implicatii financiare si politice de asa magnitiudine, NU apar asa, din senin, ca Afrodite din spuma marii.
Cum este de asteptat, astfel de anchete si concluziile lor — in ciuda relevantei absolute pe care o au pentru modul in care percepem si intelegem ce se intampla in jur- NU vor fi niciodata difuzate pe canalele si platformele publicistice romanesti mainstream. Asadar e o datorie minima fata de cititorii nostri sa le aducem la cunostiinta ca exista si asa ceva:
In loc sa repeti „Fake News, Fake News!” ca un bagat in priza, sa inghiti nemestecat produsul, sa-l promovezi pe pilot automat, este posibil sa gandesti inainte, sa iti pui intrebari inteligent si iata, e posibil ca sa investighezi si sa dai de urma originii, contextului, naturii, functiei etc intregii povesti. Asa arata jurnalismul in slujba publicului si democratiei.
Iata deci ca sunt oameni care au acestre curiozitati. Spre deosbire de colegii mei de la plaformele cu care am lucrat in trecut in mass media de limba romana si care ar trebui sa stie mai bine. Si care continua si acum sa promoveze iresponsabil confuzie, propaganda si superficialitate iresponsabila cand e vorba de stiri si comentarii externe.
Bun: pe scurt care e ideea in materialul de mai jos. Iat-o: Attkisson, care e specializata in studierea intereselor din spatele industriei mediatice spune ca „foarte putine teme cresc organic si spontan din mediul inconjurator”. Intotdeauna e folositor „sa urmezi calea banului”: „Si daca toata campania asta anti-fake news nu a fost decat efortul cuiva de a ne deruta de la a vedea sau crede anumite teme media sau website-uri, punandu-le eticheta de controversate si de fake news?”
Attkisson a inceput sa sape in directia asta si surpriza…. a descoperit rapid ca ca… Google a fost unul dintre primii sustinatori financiari ai entitatilor care inca de la inceptul campaniei electorale din 2016 mestereau la crearea si punerea in circulatie a acestui nou instrument electoral-politic: Problema Fake news.
Si de aici lucrurile devin si mai interesante. Mai jos, relatarea.
SURSA Facebook
Cititi materialul recomandat mai sus, in traducerea ILD: PJ Media: Anul 2016 e la originea fenomenului „fake news”
Cititi si: Traian Ungureanu: Fake news nu sînt o noutate ci un nume dat unui proces mult mai vechi
1 Comment
Stefan
6 March 2018Am citit ultima Declaratie a Ambasadorului SUA in Romania. Domnia sa confunda DNA cu DIICOT. Dupa ce face remarca ca cooperarea romano-americana a dat rezultate in traficul de copii, carne vie, incepe sa o laude pe sefa DNA. Acesta este un mod de manipulare grosolan. Se stie ca DNA nu se ocupa cu traficul de carne vie….