FUNDATIA IOAN BARBUS

Proteste împotriva dulciurilor distribuite în școlile din Berlin, deoarece nu au certificare halal pentru elevii musulmani

Ziarul Berliner Zeitung raportează că, în ultima vreme, s-au înmulțit plângerile referitoare la ursuleții de gumă puși la dispoziția elevilor în automatele de dulciuri din numeroase școli, deoarece aceste dulciuri nu sunt fabricate conform standardului halal de alimentație. Halal reprezintă ceea ce este permis în dieta islamică, conform șaria, codul legal de bază în islam.

În raportul ziarului german se spune:

În dezbaterea privind un amendament la Actul Neutralității din Berlin participă acum, de asemenea, și directori de școală. „Există deja multe exemple de intimidare religioasă în școli“, a spus Hildegard Greif-Groß, directoare a școlii Peter-Petersen-Grundschule din Neukölln. Dacă profesoarelor li s-ar permite să poarte simboluri religioase, cum ar fi basmaua (islamică, n. trad.), atunci aceste conflicte s-ar agrava.

În mod concret, directoarea a menționat un incident în cadrul căruia elevi ne-musulmani au fost confruntați verbal cu asprime de colegii musulmani, datorită unui sandviș cu șuncă de porc, deoarece Coranul interzice acest aliment.

„Nici măcar ursuleții de gumă nu sunt considerați curați“, a spus ea, deoarece aceste dulciuri ar conține gelatină animală de la bovine care nu au fost sacrificate conform normelor halal.

Chiar și elevele de școală primară sunt din ce în ce mai mult puse sub presiune de familie și colegi, pentru a pune pe cap basmaua islamică. „Bunicul face atunci cadou 100 de euro.“

În continuare se menționează faptul că, în acest context, s-au întețit eforturile de a menține în vigoare, neschimbat, Actul Neutralității. Această lege, veche de 12 ani, interzice profesorilor, polițiștilor și personalului judiciar să poarte simboluri religioase, cum ar fi basmaua islamică, crucifixul, sau kippa iudaică. Această lege se află sub presiune considerabilă, de când Tribunalul Regional al Muncii a impus acordarea de despăgubiri financiare cadrelor didactice care au fost concediate din cauza portului de văl islamic la școală. Tribunalul a motivat decizia spunând că respectivele cadre didactice au fost supuse discriminării. De asemenea, și Curtea Constituțională Federală s-a pronunțat împotriva unei „interdicții de îmbrăcăminte”.

În același timp, există forțe politice care susțin schimbarea acestei legi, în favoarea cerințelor islamice:

În Berlin, totuși, profesorii din școlile profesionale au voie să poarte basmaua islamică. De asemenea, reprezentanții partidului Die Linke, precum și ai delegației regionale a Verzilor, s-au exprimat pentru revizuirea legii privind neutralitatea.

Nu este primul incident de acest fel. În noiembrie 2016, publicația Das Bild a raportat faptul că doi refugiați au dat foc centrului de refugiați unde erau cazați, în semn de nemulțumire față de mâncarea pe care au primit-o.

„Nu avem destulă Nutella, ursuleți de gumă și ciocolată”, raportează Das Bild despre protestele unor refugiați furioși. Incidentul s-a produs în perioada de Ramadan, iar nemulțumirea a constat în faptul că dulciurile ar fi fost disponibile peste zi, când musulmanii postesc, dar nu ar mai fi fost disponibile după lăsarea întunericului, când musulmanii au voie să mănânce. Incendiul a provocat daune de 10 milioane euro.

Algerianul Adel D. și marocanul Mohammed B. au fost dați în judecată, sub acuzația de provocare de incendiu și cauzarea de vătămare corporală.

SURSE>   Berliner Zeitung   Das Bild

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian