FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Splendoarea morţii simbolice (Piotr Semka, Rzeczpospolita)

Wawel este un loc simbolic pentru întreaga Polonie. Iar moartea lui Kaczynski priveste întreaga tara, nu numai Varsovia. A fost tragica împlinire pâna la sfârsit a datoriei fata de patrie si s-a petrecut într-un loc coplesitor de expresiv. Este deci îndreptatita cererea ca trupul presedintelui sa fie pus alaturi de ramasitele generalului Wladyslaw Sikorski, victima altui tragic dezastru aerian.

Piotr Semka, Rzeczpospolita

Mass media au batut în cuie frumosul slogan cum ca Wawel-ul îi imparte pe polonezi.Nu, nu este Wawel-ul cel care ii împarte pe polonezi, ci o fac aceia care nu sunt în stare sa respecte hotararea familiei si a mitropolitului Cracoviei privind înmormântarea lui Lech Kaczynski în necropola regala. Aceasta nu înseamna ca eu îi consider pe toti cei care se împotrivesc acestei alegeri ca fiind de rea credinta. Dar altceva ar fi fost discutia înaintea hotarârii cardinalului Stanislaw Dziwisz, si altceva este astazi, cand ea e însotita de apeluri pe internet la pichetarea curiei de pe strada Franciszkanska.

Ii inteleg pe deplin pe locuitorii capitalei, care ar fi preferat ca întemeietorul Muzeului Revoltei Varsoviei si fiul unuia dintre luptatorii din 1944 sa se odihneasca în careul luptatorilor din Powazkach. Dar Lech Kaczynski, dupa ce a fost primarul Varsoviei si a înfiintat Muzeul Revoltei, a devenit presedintele întregii Republici. Ca nimeni altul dintre predecesorii sai, s-a îngrijit ca traditia comuna a respectului pentru independenta nationala sa uneasca toate tinuturile Republicii, de Szczecin pana la Rzeszów. Tocmai de aceea în 2008 a vizitat multe locuri din Polonia, la aniversarea a 90 de ani de la dobândirea independentei.

Wawel este un loc simbolic pentru întreaga Polonie. Iar moartea lui Kaczynski priveste întreaga tara, nu numai Varsovia. A fost tragica împlinire pâna la sfârsit a datoriei fata de patrie si s-a petrecut într-un loc coplesitor de expresiv. Este deci îndreptatita cererea ca trupul presedintelui sa fie pus alaturi de ramasitele generalului Wladyslaw Sikorski, victima altui tragic dezastru aerian.

Hotarârea privind înmormantarea presedintelui la Wawel i-a surprins pe multi polonezi. Dar reactia fata de valul de proteste inadecvate din media si a pichetarii de la Cracovia, a fost indignarea si sprijinul pentru înmormantarea la Wawel. Polonezii au perceput cat se poate de limpede ca îngrijorator de multe slogane din timpul acestor proteste se cam potrivesc cu infama fobie anti-Kaczynski, ce a otravit mandatul lui Lech Kaczynski.

Inca ceva. Discutiile privind locul îngroparii sefului statului sunt provocate astazi de aceleasi cercuri care acum sase ani se indignau cu cele mai ascutite cuvinte la întrebarea daca Czeslaw Milosz ar trebui sa se odihneasca în manastirea Skalca de la Cracovia.

Marek Wawrzkiewicz, presedintele Asociatiei Literare Poloneze, a scris atunci în numele organizatiei sale: „Suntem convinsi ca i se cuvine un loc de odihna printre cei mai mari polonezi si de aceea consideram toate târguielile si certurile privind locul de odihna al lui Milosz ca fiind inadecvate în cel mai înalt grad.” Unia Wolnosci (Partidul liberal, in prezent numit Platforma Obywatelska, NT) de la Cracovia a anuntat si ea ca toate vocile de împotrivire fata de înmormântarea lui Milosza la Skalca nu fac decat sa aduca rusine autorilor lor. Iar profesorul Stanislaw Waltos de la Universitatea Jagielona a întrebat pe participantii la proteste, daca “le-ar trece prin cap ca cineva sa îndrazneasca sa tulbure seriozitatea si tristetea” atunci când ei însisi se vor îndrepta catre locul odihnei vesnice.

Toate aceste texte au fost publicate de „Gazeta Wyborcza”, care astazi considera de cuviinta ca într-un comentariu semnat de întreaga redactie sa se distanteze de hotarârea privind înmormantarea presedintelui la Wawel. Oare argumentele cercurilor ”Gazetei” în cazul înmormântarii lui Czeslaw Milosz de acum sase ani au încetat sa mai aiba semnificatie? Oare si atunci s-a sugerat sa se astepte cu alegerea locului de îngropare pâna se ajunge la concluzia vreunei dezbateri sociale? Oare, pur si simplu, ele nu i se aplica lui Lech Kaczynski?

Atunci am respins argumentele jignitoare care aduceau atingere memoriei lui Milosz. Am aratat totusi, ca nu este îngaduit sa fie ignorate îndoielile acelor catolici care au facut referire la sprijinul demonstrativ al lui Milosz pentru avortul la cerere si pentru parada homosexuala de la Cracovia. Nu m-am îndoit însa ca discutia va fi închisa de decizia pe care o vor lua parintii Paulini, care au considerat ca poetul se poate odihni în cripta din Skalca. S-a luat decizia si gata, punct. (…)

Piotr Semka, Rzeczpospolita

(Traducere Anca Cernea)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto