FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Polonia: Amendă 1,8 milioane EUR pentru giganții social media, de fiecare dată când cenzurează

Guvernul polonez a anunțat în decembrie o inițiativă legală prin care ar amenda companiile de socializare cu 1,8 milioane de dolari dacă elimină postări sau blochează conturi care nu încalcă legile poloneze. Legea ar permite utilizatorilor rețelelor sociale să depună plângeri împotriva eliminării postărilor online și ar duce la crearea unei instanțe speciale pentru libertatea de exprimare.

Ministrul Justiției Zbigniew Ziobro a declarat că scopul proiectului de lege e să ofere utilizatorilor de internet sentimentul că drepturile lor sunt protejate și că postările lor nu pot fi eliminate în mod arbitrar de pe platformele online, relatează polandin.com.

„Adesea, victimele tendințelor de cenzură ideologică sunt, de asemenea, reprezentanți ai diferitelor grupuri care operează în Polonia, al căror conținut este eliminat sau blocat, doar pentru că exprimă puncte de vedere și se referă la valori inacceptabile din punctul de vedere al “comunității”… cu o influență din ce în ce mai puternică asupra funcționării rețelelor sociale”, a declarat ministrul Ziobro.

Conform prevederilor legii, serviciilor de socializare nu li se va permite să elimine conținut sau să blocheze conturile dacă conținutul de pe acestea nu încalcă legea poloneză. În cazul eliminării sau blocării, o plângere poate fi trimisă platformei, care va avea la dispoziție 24 de ore pentru a o lua în considerare. În termen de 48 de ore de la decizie, utilizatorul va putea depune o plângere în instanță pentru anularea restricției. Instanța va analiza plângerile în termen de șapte zile de la primire și întregul proces va fi electronic.

„Ne dăm seama că nu este un subiect ușor, ne dăm seama că pe internet ar trebui să existe, de asemenea, o sferă de garanții pentru toți cei care se simt calomniați, o sferă de limitare a conținutului care poate avea un impact negativ asupra libertății altora “, a spus ministrul. „Dar vrem să propunem astfel de instrumente care să permită atât unei părți cât și celeilalte să solicite decizia unui organism care va putea decide dacă conținutul care apare pe un cont de social media încalcă într-adevăr drepturile personale, dacă acesta poate fi eliminat sau dacă există cenzură. “

Dacă o instanță specială se pronunță în favoarea reclamantului și serviciul de internet nu respectă hotărârea, acesta poate supune serviciul de internet la o amendă de până la 8 milioane zloți (1,8 milioane EUR) impusă de Oficiul pentru comunicații electronice, scrie polandin.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

1 Comment

  1. ‪Stefan
    11 January 2021

    Exceptional!
    Orice este legal este publicabil!
    Dupa legile noastre, ale tarilor civilizate, nu dupa legile jihadului si Pakistanului!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *