Liderii Miscarii Eurasiatice au avut in 31 mai, la Viena, o consfatuire la nivel inalt cu populistii de dreapta, cu aristocrati si oameni de afaceri. S-a vorbit si s-au facut planuri pentru „salvarea Europei de liberalism si de lobby-ul homosexualilor”, relateaza trei zile mai tarziu Tagesanzeiger.ch.
Concomitent, comunitatea gay dansa in piata primariei din capitala Austriei, iar pe scena canta Conchita Wurst, „femeia cu barba”, in cadrul unui bal de caritate pentru pozitivii HIV si bolnavii de SIDA. Nationalistii au urzit in secret, fara a permite accesul mass-media la reuniune, despre cum ar putea crea o Europa a natiunilor, strans legata de Moscova, despre stoparea „lobby-ului satanic al homosexualilor” si restabilirea vechii ordini, date de Dumnezeu.
Tema oficiala a fost istoricul Congres Vienez, care in urma cu exact 200 de ani, prin fondarea „Sfantei Aliante”, a adus continentului „un secol al linistii relative si al echilibrului geopolitic”, cum s-a scris in invitatie. In realitate, s-a vorbit putin despre istorie si mult despre viitor, caci astazi europenii si crestinii s-ar afla „intr-o conjunctura istorica si geopolitica ce impune reinvierea spiritului Sfintei Aliante”.
Gazde ale intalnirii de la Viena au fost oligarhul rus Konstantin Malofeev si fundatia sa Sankt Basilius der Grosse [n.t. Sfantul Vasile cel Mare]. Malofeev a fost si moderatorul reuniunii. Alti invitati din Rusia au fost ideologul-sef al Miscarii Eurasiatice, Alexandr Dugin, ca si pictorul nationalist Ilja Glasunow. Din Franta au venit deputati ai Frontului National, Marion Marechal-Le Pen (nepoata a fondatorului partidului si a Marinei Le Pen), ca si istoricul Aymeric Chauprade.
Din Franta a venit printul Sixtus Henri de Bourbon-Parma, conducatorul Miscarii Carliste, o miscare catolico-monarhista, iar din Elvetia a venit Serge de Pahlen, director al unei institutii financiare din Geneva si sot al mostenitoarei firmei Fiat, Margherita Agnelli de Pahlen. Din Austria au luat parte la eveniment Heinz-Christian Strache, presedintele partidului populist de dreapta FPO [n.r. Freiheitliche Partei Osterreichs], vicepresedintele sau Johann Gudenus si vechiul politician FPO din Viena, Johann Herzog,
Din Bulgaria a participat Wolen Siderow, presedinte si fondator al partidului de extrema dreapta Ataka. Prezenti au fost si cativa extremisti de dreapta din Croatia, nobili din Georgia si Rusia, precum si un preot catolic.
Oaspetele de vaza al reuniunii a fost Alexandr Dugin, publicistul de 56 de ani de la Moscova, co-fondator al Partidului National Bolsevic si ideolog principal al Miscarii Eurasiatice, scrie Tagesanzeiger.ch, precizand ca Dugin face propaganda pentru o alianta europeano-asiatica sub conducerea Rusiei: „Ideile sale au fost vizibile atat in cuvantarea presedintelui rus Putin, dupa anexarea Crimeei, cat si la constituirea Uniunii Eurasiatice dintre Rusia, Belarus si Kazahstan, la finele lunii mai”.
„Intr-o luare de cuvant televizata din luna aprilie, Dugin a propus ca Europa sa devina, prin mijloace pasnice, protectorat rusesc, pentru ca astfel sa se poata apara de casatorii homosexuale, de Pussy Riot si de ea insasi: <<Trebuie sa cucerim si sa anexam Europa. E o evidenta ca in Europa suntem sprijiniti de o a cincea coloana pro-rusa. Acestia sunt intelectuali europeni, care vor sa-si consolideze identitatea>>”, ar fi declarat Dugin, citat de publicatia elvetiana.
Autorul articolului din Tagesanzeiger.ch, Bernhard Odehnal, nu exclude posibilitatea ca Dugin sa se fi referit la unii participanti de la reuniunea vieneza, cum e „istoricul italian Roberto de Mattei, care a considerat ca tsunami-ul si cutremurele din Japonia sunt pedeapsa lui Dumnezeu, iar apusul Imperiului Roman este legat de toleranta sa fata de homosexualitate”, sau „bulgarul Siderow, al carui partid se considera pavaza impotriva marsului turcilor si evreilor in Europa”.
Odehnal mai mentioneaza numele lui Johann Gudenus, politician FPO si deputat in Senatul de la Viena, care „a fost primit la Groznii in anul 2012 de catre guvernatorul lui Putin, Ramzan Kadirov, ulterior declarand ca nimeni nu a fost persecutat de acesta. In martie 2014, Gudenus a mers ca observator la referendumul nevalidat international din Crimeea. Nici acolo el nu a vazut vreo <<presiune sau coercitie>>. Gudenus nu a dorit sa raspunda la intrebarile adresate de Tages Anzeiger (TA) despre reuniunea de la Viena, replicand ca ar fi fost vorba o reuniune privata.
Konstantin Malofeew (39 de ani), organizatorul evenimentului, si-ar fi facut averea impreuna cu fondul de investitii Marshall Capital, creind si un fond de caritate pentru sprijinirea spitalelor, a scolilor si a bisericii ortodoxe. Lui Malofeew i-ar fi in primul rand importanta transmiterea valorilor ruso-crestine traditionale. Intr-un portret facut de Financial Times, el era descris ca „Rasputin modern”, care, printr-un calugar prieten, ar avea acces direct la Putin. Mass-media rusa il suspecteaza pe Malofeew ca ar finanta separatistii pro-rusi din Ucraina de Est.
Intrebarile adresate de Tagesanzeiger.ch biroului lui Malofeew nu au primit raspuns. Intr-un interviu acordat editiei in limba rusa a revistei Forbes, el a confirmat faptul ca Alexander Borodai, auto-numitul premier al „Republicii Populare Donetk”, ar fi fostul sau angajat. Malofeew ii ureaza acestuia „mult noroc” in viitoarea sa activitate, caci ceea ce se intampla acum in Ucraina „trebuie ca nelinisteste orice rus”.
Un alt participant la reuniune si admirator al presedintelui rus ar fi fost Ilja Glasunow, caruia, la vestea anexarii rusesti a Crimeei, „i-au dat lacrimile” de bucurie. Intr-un interviu la televiziunea de stat rusa, pictorul si-ar fi prezentat, acum cateva saptamani, operele sale monumentale cu eroi si sfinti rusi si ar fi declarat ca noua Rusie nu va putea fi ingenuncheata de nimeni. In opinia lui, vointa de fier a lui Putin ar fi o minune: „Simt o adanca satisfactie referitoare la credinta sa nestramutata si faptele sale in vederea unitatii poporului rus”, ar fi declarat Glasunow, citat de Tagesanzeiger.ch.
Si alti oaspeti din sala de ceremonii a Stadtpalais Liechtenstein l-ar fi laudat pe Putin. Un vorbitor il vede considera „mantuitorul” si reincarnarea lui Alexandru Intaiul, tarul care a urzit „Sfanta Alianta” impotriva lui Napoleon pentru reintegrarea Frantei invinse in comunitatea europeana, neagreata insa la Congresul de la Viena. Iar Aymeric Chauprade, istoric in varsta de 45 de ani si proaspat europarlamentar, pare a fi un intelectual francez exact pe gustul lui Dugin. Chauprade sustine ideea unei Europe a natiunilor, strans legata de Rusia.
Tot in spiritul „viziunii duginiste” se inscrie si o alta reprezentanta a Frontului National, partid de extrema dreapta din Franta, Marion Marechal-Le Pen. Tanara de 24 de ani i-a atentionat pe numerosii domni mai in varsta prezenti sa nu uite tineretul, propunand un „Mars al Vietii” prin Europa, care sa atraga atentia si sprijinul Vaticanului, pentru ideile sale.
Intalnirea nationalistilor s-a incheiat cu un concert de muzica clasica si cu o receptie de gala. Opinia publica n-a fost informata asupra intalnirii, presa n-ar fi avut deloc acces la discutiile purtate in palatul din Viena. Intrarile au fost controlate de o firma de paza privata, participantii au fost obligati sa pastreze absoluta confidentialitate si nu le-ar fi fost permis sa fotografieze. Urmatoarea reuniune va avea loc, prezumtiv, in luna ianuarie a anului viitor, la Moscova.