FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Andrei Ilarionov: Nu vă mirați „dacă apare o primăvară islamică în Europa”. Cu Putin e un „război cald”, nu „rece”.

La sfârșitul lui noiembrie 2014, fostul consilier economic al lui Vladimir Putin – Andrei Ilarionov, cel care a reformat sistemul de impozitare din Rusia introducând la începutul anilor 2000 cota unică, dădea un interviu publicației TV Republika – televiziune poloneză. Ilarionov, un om informat și curajos, care a demisionat la sfârșitul lui 2005 acuzându-l pe Putin că suferă de „sindromul Venezueala” când Putin a oprit gazele către Ucraina, a avertizat asupra posibilității unei „primăveri islamice” în Europa occidentală în interviul acordat ziaristului Michał Rachoń acum o lună și jumătate.

27 noiembrie 2014. Andrei Ilarionov, aflat la Varșovia, a dat un interviu lui Michał Rachoń, la TV Republika:

Nu avem de-a face cu un „război rece”. În timpul războiului rece nu au existat sancțiuni personale, anexări de teritorii ale statelor europene, acțiuni de război cu peste 4 000 victime.

Este un război cald.

Chiar oamenii lui Putin îl numesc „cel de-al IV-lea Război Mondial”. Războiul rece dinainte îl numesc „cel de-al III-lea Război Mondial”.

E un război declarat de Rusia restului lumii, aproape întregii lumi. Războiul pentru așa-numitele „valori tradiționale rusești”, pentru crearea unei „lumi rusești”, a unei entități neo-imperiale pe fostul teritoriu al imperiului sovietic sau al imperiului rusesc.

În logica lor, fără să discutăm dacă e bine sau rău, doar ca să înțelegem ce fac, Ucraina nu are dreptul la un viitor propriu. Ucraina nu are dreptul să-și aleagă aliații, ca orice altă țară. Ei consideră că Ucraina, ca și alte țări ale fostului imperiu, ar trebui să-și construiască viitorul conform planurilor și dorințelor Kremlinului.

Ei numesc asta „zonă de interese privilegiate”.

Foarte important este că niciodată nu au definit care sunt granițele acestei zone. Unul dintre acei oameni, domnul Medvedev – cu siguranță nu cel mai important – dar unul dintre ei, întrebat dacă granițele acestei zone de interese privilegiate sunt granițele fostei Uniuni Sovietice, sau trec dincolo de acestea, a spus: „Nu, nu, avem interese și dincolo de aceste granițe.”

Așa că, repet: nimeni până acum nu a definit aceste granițe. Este evident că Putin, împreună cu colegii lui, cu echipa lui, dacă îi putem numi astfel, vor merge atât de departe pe cât li se va permite să meargă. (…)

„Discursul de la SOCI”

Nu demult, în octombrie, domnul Putin a ținut așa-numitul „discurs de la Soci”, în timpul întâlnirii Clubului Valdai. Probabil este cel mai important discurs al lui. Pentru că este esența atitudinii imperiale față de lumea de astăzi.

În acest discurs, Putin contestă în întregime ordinea mondială actuală, regulile sistemului internațional actual. Vrea să schimbe acest sistem cu unul nou. Este clar și evident că trimite astfel un mesaj către domnul Obama, cu sugestia foarte clară: OK, te recunosc drept o altă putere imperială, ai interesele tale, ai zona ta de interese privilegiate, ai intervențiile tale în Irak, Siria, sau în alte locuri. Recunosc asta. Dar tu trebuie să recunoști zona mea de interese, în care am dreptul deplin de a interveni și de a stabili ordinea mea.

Este o ofertă foarte clară pentru Obama și guvernul SUA: să-și împartă între ei lumea și să instituie noi reguli ale ordinii mondiale.

Din această perspectivă, aceasta nu seamănă cu modul de acțiune al Uniunii Sovietice, când își aborda relațiile cu Occidentul. Nu îmi amintesc ca Politbiuro-ul, sau administrația de la Kremlin, să fi sugerat vreodată o asemenea abordare Statelor Unite sau lumii occidentale. Dar această abordare îmi amintește un alt proiect din istorie, asemănător celui pe care l-am auzit acum o lună.

Este mesajul pe care Adolf Hitler l-a trimis la 23 și 25 august 1939 lui Neville Chamberlain, pe atunci premierul Marii Britanii.

În acele două mesaje, Hitler i-a sugerat lui Chamberlain exact același lucru: să schimbe ordinea mondială, să împartă Europa Occidentală între Imperiul Britanic și cel de-al III-lea Reich. Știm din istorie că, doar cu câteva zile înainte, Hitler și-a trimis șeful Ministerului de Externe în Rusia, pe Ribbentrop, cu aceeași idee, să împartă Europa Centrală și de Est între Reich și Uniunea Sovietică. Așa cum știm, Iosif Stalin a acceptat această idee. Rezultatul a fost Pactul Ribbentrop-Molotov, în urma căruia a fost împărțită Europa Centrală și de Est.

MR: A acceptat Barack Obama oferta lui Vladimir Putin?

Până acum, nu sunt sigur că domnul Obama a înțeles această ofertă. (…)

De aceea, până acum nu cunoaștem răspunsul lui Obama. Mă îndoiesc dacă Obama va da un răspuns pozitiv, atunci când va ajunge la el mesajul lui Vladimir Putin.

Dar, comparând aceste doucumente, intervenția lui Putin de la Soci la întâlnirea Clubului Valdai din 24 octombrie și cele două telegrame către Chamberlain din 1939, alcătuite, de altfel, aproape exact cu 75 de ani în urmă, găsim cel puțin 25 de elemente identice, cuvânt cu cuvânt, propoziție cu propoziție, idee cu idee, găsim exact același lucru.

MR: În acest discurs de la (clubul) Valdai, apare arma nucleară drept un instrument esențial pentru construirea relațiilor internaționale. Cum trebuie să înțelegem aceasta?

Nu numai la Soci a vorbit Vladimir Putin de arma nucleară. Sunt importante și alte semnale. Așa cum vă amintiți, domnul Kiselyov, unul dintre generalii informației televizate din Rusia, a trimis avertismente către SUA și alte țări, cum că Rusia poate să le distrugă prin atacuri nucleare.

În ultimele câteva săptămâni, nu a existat nicio singură zi în care televiziunile rusești sau instrumentele rusești de propagandă să nu menționeze posibilitatea ca rușii să distrugă alte țări prin atacuri nucleare. Aceasta pentru ca șantajul nuclear să devină rutină, oricât de îngrozitor ar suna asta în împrejurări normale. Acest șantaj este o afacere de rutină. Este important ca lumea să înțeleagă ce înseamnă aceasta.

Aș vrea să vă amintesc faptul că în timpul Războiului Rece, cel mai important element de rezistență împotriva unei lovituri din partea URSS, împotriva unui potențial atac al Uniunii Sovietice, al Pactului de la Varșovia, era arma nucleară tactică, staționată în Europa Occidentală. Europa de Vest nu era în stare să mobilizeze un număr suficient de soldați, de aceea au fost staționate focoase tactice. Erau considerate drept cea mai eficientă armă împotriva unui astfel de atac.

Acele arme nucleare tactice au fost retrase din Europa Occidentală acum ceva timp.

Ultimele elemente ale echipamentului militar greu pe care NATO le avea în Europa Occidentală erau tancurile americane Abrams, care au fost retrase din Europa Occidentală la sfârșitul anului 2013.

Punând toate acestea la un loc, nu este de mirare că Putin și-a început războiul ruso-ucrainean, acest al IV-lea Război Mondial, după retragerea acestor forțe din Europa – armele nucleare tactice și tancurile americane Abrams.

În acest moment, Europa Occidentală este, într-adevăr, la cel mai jos nivel al posibilităților sale de apărare. Nu este vorba doar de capacitatea psihologică de a înțelege natura regimului ci și de lipsa unor capacități cât se poate de materiale de rezistență față de agresiune. Toate acestea fac Europa atât de vulnerabilă în acest moment.

MR: care este motivul și care este semnificația raidurilor forțelor aeriene rusești asupra spațiului aerian al țărilor Europei Occidentale și NATO?

Unii spun că e vorba de o testare, o recunoaștere a procedurilor și celorlalte elemente ale apărării aeriene a țărilor europene, și poate că au dreptate, dar din punctul meu de vedere, este și un element de șantaj asupra țărilor europene, ca și acel șantaj nuclear.

Este un mesaj adresat țărilor europene: Atunci când eu îmi văd de zona mea de interese privilegiate, cu țările pe care vreau să le supun, țineți-vă departe, nu aveți ce căuta, nici politic, tehnic, organizațional, militar, în niciun fel, țineți-vă departe. Vor să trimită un mesaj puternic.

În plus, nu aș exclude… țările și națiunile europene nu ar trebui să fie surprinse, dacă, să spunem, la anul, în primăvară, apare o masivă mișcare politică islamistă, o primăvară islamică în Europa, care va destabiliza țările europene și va consuma energia și atenția liderilor europeni, în timp ce Putin va încerca să-și ducă la capăt proiectele sale neo-imperiale.

MR: Așa cum ISIS acum atrage atenția, liderii occidentali sunt concentrați asupra ISIS și nu asupra Ucrainei?

Să spunem că atenția este împărțită. Dar să spunem că vor fi anumite mișcări, anumite activități chiar în țările europene, atunci va fi greu să se acorde suficientă atenție Estului Europei.

MR: Sugerați că o astfel de mișcare va fi asmuțită de Rusia?

Eu nu fac decât să avertizez, că dacă așa ceva se întâmplă în Vestul Europei, societățile occidentale, națiunile europene nu ar trebui să fie deosebit de surprinse și șocate.

MR: Considerați că dezastrul de la Smolensk este un element al acestui mare plan despre care vorbim?

Ceea ce pot spune eu despre dezastrul de la Smolensk din 10 aprilie 2010 e că avem un număr mare de întrebări. Încă pe atunci, în aprilie și în mai, am formulat cel puțin 17 mari întrebări, ca să nu mai vorbim de sutele de întrebări mai mici, tehnice. La acele 17 întrebări mari, de-a lungul acestor patru ani și jumătate, încă tot nu avem răspuns. La niciuna dintre aceste întrebări.

Ceea ce știm este că cel puțin o parte a raportului oficial MAK – Comitetul de Aviație Interstatal – a fost dovedită drept falsă, sunt minciuni clare, evidente.

Știm că afirmațiile publice ale oficialităților ruse au fost minciuni.

Știm că au apărut niște personaje ciudate, pretinși martori, care au fost cu ușurință identificați ca agenți ai serviciilor speciale.

Tot nu știm de ce avionul, căzând de la o altitudine relativ mică, de la 50 de metri, a fost distrus în atâtea bucăți mărunte, fragmentele sale fiind răspândite pe un teritoriu atât de mare.

Nu înțelegem de ce, deși avionul a căzut de la o înălțime atât de mică, au murit toți pasagerii. Nu mai există cazuri de acest tip, accidente asemănătoare, în care toți pasagerii și întregul echipaj să fi murit. Da, au fost morți, au fost mulți răniți, dar au fost și mulți supraviețuitori. Aceasta este o altă întrebare. Nu mai există vreun alt caz în care un mesteacăn, sau orice alt copac, a putut distruge aripa unui avion.

Mai sunt și alte întrebări. Nimeni dintre oficialitățile MAK sau din partea poloneză nu a furnizat răspunsuri clare la aceste întrebări și multe altele.

Eu sunt încă departe de a formula concluzii, privind felul cum poate fi explicat acest eveniment, încerc să fiu prudent în această privință. Aceste întrebări cer răspunsuri rezonabile. Nu le avem până acum.

MR: Întregul tablou despre care vorbim este destul de înfricoșător pentru Civilizația Occidentală. Ce credeți că ar trebui să facă lumea occidentală ca să oprească războiul? Ați spus că Putin și grupul care conduce Rusia în prezent vor merge atât de departe pe cât li se va permite să meargă. Ce ar trebui să facă Occidentul ca să-i oprească?

În primul rând, nu numai Occidentul, ci tot restul lumii – pentru că nu există o mare diferență între Occident și restul lumii – ar trebui, mai ales, să înțeleagă natura problemei.

Încă în urmă cu o lună era cât se poate de clar că foarte puțină lume în Occident a înțeles într-adevăr, sau măcar a vrut să înțeleagă.

În ultimele două săptămâni vedem câteva elemente de evoluție, în ceea ce o privește pe cancelarul Angela Merkel, care a admis cu întârziere că abordarea relației Germania-Rusia a fost o greșeală, greșeala ei personală, timp de nouă ani. A încercat să fie un interlocutor între Occident și Putin, iar asta s-a terminat cu un dezastru.

În 2008, ea nu a lăsat Ucraina și Georgia să intre în NATO. Aceasta l-a provocat pe Putin să atace Georgia, să ocupe 1/5 din teritoriul Georgiei. Răspunderea ei personală pentru aceste greșeli, pentru această abordare greșită a doamnei Merkel, ar trebui să se înțeleagă foarte clar. Dacă într-adevăr ea va începe să înțeleagă mai bine natura problemei, cum sugerează remarcile sale de după întâlnirea grupului G20 de la Brisbane și recentul ei discurs din Bundestag, acestea sunt semne pozitive.

Dar doamna Merkel nu e singura persoană din Occident care ar trebui să înțeleagă asta. Mai sunt și alții, mai este și domnul Obama. Este el oare capabil să înțeleagă problema?

De la acest prim stadiu al înțelegerii, mai sunt foarte mulți alți pași care vor trebui făcuți pe baza acestei înțelegeri.

Pentru că a opune rezistență este singura cale, rezistență informațională, politică, morală, psihologică, iar dacă este necesar, chiar rezistență prin forță.

Dacă nu va exista rezistență, agresiunea va continua asupra altor țări și altor națiuni. Nu numai cu forța militară singură. Și cu informare/dezinformare, război psihologic, război cibernetic, iar acestea nu sunt neapărat interpretate drept agresiune, deși, de agresiune este vorba. Aceste țări și aceste națiuni pot cădea victimă acestui nou tip de război.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

14 Comments

  1. Sergiu Simion
    8 January 2015

    Excelent ( si inspaimantator) articol despre Rusia, Europa si lumea in care traim.

  2. Adi
    8 January 2015

    Obama a înțeles mesajul lui Putin și l-a rugat să-i mai dea timp de gândire. Putin și-a pierdut rabdarea si a luat Crimea ca pe un prim avertisment. Probabil că Obama asteapta 2016 și alegerile cand poate pleca cu capul sus. Cine va urma, va avea sarcini grele. Putin in schimb, nu va aștepta pana in 2016. Deci, cel mai probabil ne putem aștepta la “primavara araba” europeană undeva in 2015 sau cel târziu la inceputul lui 2016.

  3. Costin Andrieş
    8 January 2015

    un interviu important de acum cativa ani cu Pavel Stroilov, exilat rus la Londra, editorul şi traducătorul cărţii lui Alexander Litvinenko, “Acuzaţii“, cel otravit de Putin la Londra:

    Pavel Stroilov, exilat rus la Londra, editorul şi traducătorul cărţii lui Alexander Litvinenko, “Acuzaţii“.
    FP: Ce interes are Putin să ajute Al Qaeda şi alte grupări jihadiste teroriste?
    Stroilov: Pentru a crea dezechilibre, în lume în general şi în Orientul Mijlociu în special. Cea mai evidentă consecinţă este preţul foarte ridicat al petrolului care este sursa de bogăţie a huntei KGB, dar şi salvarea regimului lor.
    În afară de interesele economice, este o strategie similară cu cea folosită împotriva cetăţenilor ruşi. Trebuie să rămînem uniţi în faţa gravei ameninţări teroriste, corect? Nu este momentul să îi reproşăm lui Putin diferitele crime, torturi, deţinuţii politici sau genocidul, corect? Trebuie să fim realişti: nu ne putem permite un nou Război Rece împotriva Rusiei într-o situaţie ca aceasta, nu-i aşa?
    Asta e reacţia pe care o vrea de la voi, şi în mod regretabil, a avut succes.

    FP: Ce sfat aţi oferi SUA şi Occidentului în general pentru metoda corectă de abordare a lui Putin?
    Stroilov: Nu are sens să ne întrebăm dacă Al Doilea Război Rece este bun sau rău pentru noi, pentru că a început deja. Ar trebui să ne întrebăm cum putem cîştiga cît mai repede şi cît mai puţin dureros.
    În opinia mea, ar fi înţelept să se stabilească următoarele obiective imediate în strategia voastră faţă de Putin (succesorii lui):

    1. Izolare totală: să fie scos din G7, din Consiliul Europei, din World Trade Organization şi de oriunde altundeva l-aţi făcut membru sau observator.

    tot:

  4. nae girimea
    8 January 2015

    Oceni intieriesnii

  5. adrian d
    8 January 2015

    Inspaimantatoare pare situatia noastra…
    De cand democratiile au decis sa sprijine dreptul la autodeterminare al Ucrainei, si sa descurajeze prin mijloace economice interventia militara a Rusiei, tarul a inceput sa faca ce stie mai bine. Initiere de conflicte si destabilizare. Cred ca mai peste tot intretinea focare latente, in adormire, pentru momentul potrivit.
    A inceput cu ISIS in Siria, apoi in Irak. A urmat declansarea atacurilor palestiniene la scara larga, ce au facut necesara riposta Israelului, cu consecinta pevizibila a inflamarii comunitatii internationale. Apoi revoltele comunitatii de culoare din SUA, ca reactie la un caz ce nici macar nu a indeplinit conditiile de a face obiectul unei investigatii. Iar acum, pentru ca nu i s-au dat barcutele, personajul nostru de poveste, i-a facut-o lui Hollande. Pentru ca nu cred ca niste musulmani frustrati, care dealtfel se bucurau de beneficiile lumii civilizate, si care in marea majoritate erau monitorizati, au putut lansa un atac de asa anvergura. Si sa nu uitam cum un sofer beat a reusit sa deszapezeasca asa de ruseste o pista, incat l-a trimis pe seful Total impreuna cu tot echipajul avionului in viata de apoi.
    Apoi daca asa intelege personajul nostru sa-si rezolve treburile, avem o problema. Dar problema nu e el in sine, ci faptul ca este exponentul ideologiei in care cred o majoritate din tara lui, majoritati din tari cu religii nu tocmai pacificatoare, si minoritati din alte stare care formal s-au desprins din imparatia binelui pe pamant, asa cum s-a facut ea praf prin ’90.
    Cred ca ar fi bine sa nu ne grabim la manie, si sa nu muscam momeala intinsa. N-avem nevoie de conflicte etnice sau religioase, mai ales cu comunitati cu care dialogul se face doar in limitele stricte ale unei singure scrieri.
    Exagerez in cele ce urmeaza, doar pentru a arata un flash intr-o lume apocaliptica. Nu as vrea ca Uniunea Europena sa devina in urmatorii ani un soi de marele Israel, cu comunitati, enclave, ziduri de demarcatie si in care atentatele sa fie de domeniul cotidianului.
    Cred ca ar fi de folos o abordare ferma, fara corectitudini de compromis, cu management atent al micilor conflicte, dar si cu starpirea sursei raului. Si asta ar trebui sa o facem toti, nu sa asteptam sa vina cineva sa o faca pentru noi!

  6. Serban
    8 January 2015

    Sunt cateva erori in ceea ce priveste armamantul nuclear si conventional:
    1. “Acele arme nucleare tactice au fost retrase din Europa Occidentală acum ceva timp.” Se poate intelege ca nu mai exista arme nucleare tactice americane in Europa. Da, rachetele balisitice cu raza medie de actiune au fost eliminate, dar nu doar de catre NATO, ci si de catre sovietic/rusi. Au ramas in schimb 180 de bombe B61, in cadrul acordurilor de “nuclear sharing”. Ca sa nu mai vorbim de armamentul nuclear britanic si francez…

    2. Din punct de vedere al armamentului conventional rusii sunt clar in urma SUA, si chiar si in urma Europei Occidentale. Au armament modern comparabil, dar au probleme in a produce suficient ca sa inlocuiasca cantitatile mari de armament vechi. De cand cu criza de la ei, probabil le va fi si mai greu

    3. Amenitarile periodice cu armamentul nuclear pot fi intelese tocmai datorita slabiciunii armamentului conventional. Nu e nimic nou in asta, au anuntat din 2010 sau chiar mai demult ca isi rezerva dreptul de a raspunde nuclear chiar si la un atac conventional. Pentru ca nu pot altfel…

    Putin e periculos, e clar, dar din fericire nu are puterea militara pe care o avea URSS.

  7. Anca Cernea
    8 January 2015

    Gata. Poliția i-a împușcat pe suspecți. E ca la Boston. N-o să mai aflăm dacă s-au antrenat în Siria, Daghestan sau în Rusia propriu-zisă, pt că n-avem cum să-i mai întrebăm.
    Acum cred că e clar ce urmează. Strada arabă din Franța se va indigna și va ieși la incendiat de mașini. Dacă au loc arestări, comisariatele de poliție vor fi luate cu asalt de musulmanii indignați. Iureșul începe.
    Iar la alegeri, fraierii vor vota cu Frontul Național și Marine-La-Poutine.

  8. Dan
    8 January 2015

    din articol am tras concluzia ca liderii lumii occidentale nu stiu pe ce lume traiesc . citate “nu sunt sigur că domnul Obama a înțeles această ofertă”. “clar că foarte puțină lume în Occident a înțeles într-adevăr, sau măcar a vrut să înțeleagă.”.”Dacă într-adevăr ea va începe să înțeleagă mai bine natura problemei”.”Dar doamna Merkel nu e singura persoană din Occident care ar trebui să înțeleagă asta. Mai sunt și alții, mai este și domnul Obama. Este el oare capabil să înțeleagă problema?”
    si la urma planul de iesire din sutuatie : Dacă nu va exista rezistență, agresiunea va continua asupra altor țări și altor națiuni. Nu numai cu forța militară singură. Și cu informare/dezinformare, război psihologic, război cibernetic,
    1 .cu forta militara – ați numarat cate tancuri au mai ramas in europa acum bravii soldati Olandezi si Belgieni sa le incalece si sa cucereasca siberia
    2.cu informare/dezinformare- oamenii mai cred ce zice massmedia -temporar
    3. război psihologic -pentru occident e deja pierdut
    4. război cibernetic- o sa va blocati unii la altii serverile -si ce?
    si ati uitat razboiul economic -asteptati surprize pe acest front

  9. Mihaela Bărbuş
    8 January 2015

    http://www.thefiscaltimes.com/latestnews/2015/01/09/Gorbachev-warns-major-war-Europe-over-Ukraine
    “We won’t survive the coming years if someone loses their nerve in this overheated situation,” added Gorbachev, 83. “This is not something I’m saying thoughtlessly. I am extremely concerned.”
    …Gorbachev, who is widely admired in Germany for his role in opening the Berlin Wall and steps that led to Germany’s reunification in 1990, warned against Western intervention in the Ukraine crisis.
    “The new Germany wants to intervene everywhere,” he said in the interview. “In Germany evidently there are a lot of people who want to help create a new division in Europe.”

  10. Dragos
    8 January 2015

    Ca sa stii pana unde poate sa mearga Putin si cloaca de putinoizi, ar trebui sa fii, cel putin, rus.

  11. Costin Andrieş
    8 January 2015

    Despre interviul tradus aici

    Digi24: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Europa/ATAC+PARIS+TEORIILE+CONSPIRATIEI+SERIVICII+SECRETE+MOSCOVA

    Ziare.com: http://www.ziare.com/international/atentat-paris/cine-e-de-fapt-in-spatele-atacului-de-la-paris-1342127

    Timpul.md: http://m.timpul.md/articol/miscarea-politica-islamista-i-intenia-lui-putin-de-a-i-duce-la-capat-proiectele-sale-neo-imperiale-68155.html

    Flux24.ro: http://www.flux24.ro/moscova-anuntat-primavara-araba-din-europa/

  12. Anca Cernea
    8 January 2015

    astăzi în presa poloneză (revista Plus Minus, Rzeczpospolita) a apărut un nou interviu cu Andrei Ilarionov

    Fostul consilier al lui Putin nu lasă nici o îndoială: Atacul Rusiei asupra Țărilor Baltice și Poloniei este inevitabil. Va avea loc în următorii doi ani…

    „Faptul că va avea loc o invazie rusească este inevitabil. Singura întrebare este când. Rusia nu a ascuns asta niciodată, pentru că deja de mult timp a început acțiuni destabilizatoare în Georgia, Kazahstan, Azerbaidjan, și chiar în Letonia și Bulgaria. Presupun că în următorii doi ani se va ajunge la punctul culminant al acestor activități. Să nu uităm că exact atâta a mai rămas până la sfârșitul mandatului lui Barack Obama. Putin își dă seama că acest politician este cel mai ineficient președinte al Statelor Unite din toată istoria acestora. El știe că trebuie să profite cât mai repede de slăbiciunea lui Obama, înainte de următoarele alegeri prezidențiale din SUA.”

    Ilarionov susține că, dacă la Casa Albă ar sta un om politic mai serios și mai puternic, astăzi lui Putin nu i-ar fi atât de ușor să ducă o politică invazivă.

    „Invazia Poloniei și Țărilor Baltice poate fi realizată în moduri foarte diferite. Să ne amintim că Putin nu este comandant de forțe terestre, ci colonel de servicii speciale. Aș presupune că ne așteaptă, mai degrabă un război hibrid decât o invazie militară deschisă. Poate apărea grupuri de diversiune care să încerce să destabilizeze situația din aceste țări.”

    După părerea fostului consilier al președintelui rus, lumea occidentală ar putea bloca cu ușurință ambițiile imperiale ale Moscovei. Lipsește voința politică și consecvența.

    „În ceea ce privește armata, țările NATO ar putea inslala la granița cu Rusia un contingent militar important și aduce acolo armele cele mai moderne. În afară de asta, Rusia ar resimți sancțiunile, dacă ar fi înghețate activele valutare ale conturilor sistemului național de rezerve rusesc sau ale conturilor europene ale băncii centrale rusești. Aceste sume sunt de ordinul a 500-600 de miliarde de dolari – în fața acestei amenințări Moscova și-ar retrage imediat trupele din Ucraina.”

    sursa: wPolityce

  13. Costin Andrieş
    8 January 2015

    Andrei Ilarionov, fost consilier al lui Vladimir Putin, avertiza in toamna anului trecut asupra unei iminente “Primaveri arabe” in Europa, promovocata de Putin. Se pare ca “primavara” a inceput vara si sub forma unei invazii cat se poate de bine organizate, de mii si mii de handralai echipati cu haine de designer si iPhoane, cum a observat si fostul sef al Statului Major Roman.

    https://inliniedreapta.net/andrei-ilarionov-nu-va-mirati-daca-la-anul-incepe-o-primavara-islamica-europa/

    B1.ro​ preia fara sa citeze traducerea facuta de Anca Cernea.
    Preia fara sa citeze, adica fura.

    C-asa e-n presa quality.

    http://www.b1.ro/stiri/externe/un-fost-consilier-al-lui-vladimir-putin-a-anuntat-invazia-islamica-inca-din-2014-video-122999.html

    Tot fara sa citeze, subbtilizeaza si Andrei Badin pe Flux24​.

    C-asa e in media alternativa.

    http://www.flux24.ro/video-exploziv-un-fost-consilier-al-lui-putin-a-anuntat-invazia-islamica-in-2014/

    Nasul Tv​ subtilizeaza citand flux24, dar folosind imaginea din originalul de pe ILD.

    Daca toti fura, n-om fi noi mai cu motz?

    http://www.nasul.tv/exploziv-fost-consilier-al-lui-putin-anunta-in-2014-invazia-islamica-va-destabiliza-tarile-europene-va-consuma-atentia-liderilor-europeni-in-timp-ce-putin-va-incerca-sa-si-duca-la-capat-proiecte/

    s.a.m.d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *