În aceste zile se împlinesc 24 de ani de la istoricul „Apel către lichele” al lui Gabriel Liiceanu. La vremea scrierii lui, textul Apelului formula în acele cuvinte de mare limpezime și noblețe indignarea pe care începeam să o resimțim cu toții față nerușinarea de care speram că scăpasem și care îmbrăca atunci forme noi, pe care nu eram încă obișnuiți să le numim. Cu trecerea timpului, din păcate, apelul a rămas cu atât mai actual cu cât cei cărora le era adresat au continuat să nu-i dea curs, dimpotrivă.
Este de observat faptul că apelul nu se adresează marilor criminali ai comunismului, ci unei categorii instrumentale, subordonate acestora, și anume lichelelor slujitoare ale regimului ilegitim și criminal.
Analog, adresez și eu un apel proștilor, care slujesc astăzi drept unelte ticăloșilor mai mari, adică /moștenitorilor politici ai/ celor fără neam și fără Dumnezeu.
***
Apel către proști
Sunteți puțini în mijlocul acestui popor, de vreme ce el nici nu vă bagă în seamă, vă ignoră cu grație. Și totuși mulți, dacă ați putut face atâta gălăgie și umple atâta timp de antenă în ultimii 2 ani, cauționând dogari, și fiind hrăniți de hrebenciuci.
Vouă, acestor mulți-puțini, vă adresez urmatoarea chemare:
- Lăsați o respirație mai lungă între ultima tâmpenie pe care ați scris-o pe un banner, ultimul like dat la o gogomănie de tip: „cât ne costă anticomunismul” sau „jos capitalismul” și vorbele goale aruncate peste morții din Decembrie 1989. Lăsați morții în pace. Nu le mai profanați memoria, nu vă mai urcați cu adidașii pe sângele lor de pe bulevardul Magheru și din Piața Universității, pretinzând că le sunteți urmași.
- Nu vă mai dați mari pe bloguri și pe facebook o vreme. Lasați să se întrevadă o urmă de sfială în privirea voastră. Fiți o vreme stingheri.
Măcar până uită lumea că:
- niciodată nu v-a păsat de crimele comunismului și v-ați desolidarizat de cei care le-au condamnat, de cei care au susținut decomunizarea, lustrația, lupta împotriva corupției;
- ați făcut tot ce ați putut (e drept, nu mare lucru), urlând pe stradă „jos dictatorul” încă din ianuarie 2012, ca să vină la putere USL – ceea ce face ca „jos Ponta” pe care îl urlați astăzi și indignarea pe care o afișați față de siluirea codului penal să sune mincinos/schizoid;
- n-ați avut nimic de obiectat față de lovitura de stat USL din vara 2012 – așadar, nu mai puteți voi de domnia legii, de statul de drept și de rămânerea României în lumea civilizată;
- nu vă îngrijorează posibilitatea foarte concretă ca țara voastră să fie iar târâtă sub cizma rusească – de kleptocrații ruși nu v-am auzit să protestați, numai de capitaliștii americani. Uniți, vă zbateți acum să salvați… Gazpromul și regimul Putin de amenințarea gazelor de șist, cu prețul rămânerii României în sărăcie și dependență de Rusia;
vezi bibliografie:
Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești I
Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești II
Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești III
- nu v-a fost jenă să defilați sub același stindard cu ăia de la „jos Dumnezeu”. Într-un cuvânt, că vă doare undeva de neam și de credință;
- vă leagă o dezgustătoare afinitate (a)morală și geopolitică de lumea securisto-mafiotă provenită din comunism și rămasă la tras sforile. Lumea cu care s-au luptat eroii din 1989. Lumea care i-a ucis.
Așadar, din minimă decență:
- Nu mai apăreți la televiziune.
- Nu mai scrieți pe net.
- Nu vă mai ridicați glasul pe stradă și în cluburile voastre de fițe. Folosiți-l mai în șoaptă, ca la spovadă, căci altfel îl ridicați din nou în delir ideologic. Lăsați cuvintele să spună ceea ce spun; nu mai folosiți o vreme vorbele „democrație”, „conștiință”, „dreptate”, „popor”, „cetățeni”, „credincioși”.
- Nu mai terfeliți aceste cuvinte.
- Nu vă mai jucați cu cuvântul „revoluție”, nu amestecați ceea ce s-a întâmplat în 1989 cu clișeele pe care le aveți voi în cap. 1989 e exact opusul lui 1789, 1917, 1968. 1989 a fost o revenire la (o oarecare) normalitate, nu aruncarea în aer a ordinii firești, nu negarea drăcească a realității, ca revoluțiile alea care vă plac vouă – saltul în gol, spre un proiect utopic mincinos, însemnând, de fapt, bezna totalitară.
vezi bibliografie:
Olavo de Carvalho Mentalitatea Revoluționară
Olavo de Carvalho Sclavi din fire
- Nu mai îndrăzniți să vă puneți pe același plan moral cu eroii din 1989 (nici mai mult, nici mai puțin!).
- Nu vă mai autoconvingeți că sunteți informați, deștepți și valoroși pentru că aveți i-pad-uri, pantaloni sac-à-merde ultimul trend (recuzită numai bună de ieșit la protest împotriva capitalismului și poluării) și freză de contestatar, alcătuită cu grijă și cu gel, sub care nu se află nimic, numai câteva lozinci ideologice în virtutea cărora vă pretindeți „informați”.
- Nu vă mai autoînșelați că aveți conștiință și luptați împotriva oligarhiei și a nedreptății; ceea ce faceți voi duce la și mai puțină libertate, la și mai puțină dreptate.Sunteți conduși de neobolșevici rusofili și duceți la îndeplinire planul cincinal Soros la producția de proteste (nu contează ce se pune în loc, proteste să fie).Dacă vă întrebă cineva ce alternativă propuneți, băgați texte cu „nebuloasele socio-ecomnomice”. Dar, în universul real, urletele voastre perfecționist-etico-utopice „jos toți” folosesc oligarhilor din părțile noastre și din cele ale Rusiei. Dacă e pe așa, sistemul Iliescu, datorită căruia există Ponta și USL, va fi înlocuit cu unul și mai criminal, și mai tâlhăresc, și mai neobrăzat: sistemul putinist.Ar trebui să vă fie frică, dar nu de noi, oamenii normali, ci de posibilele consecințe ale propriilor voastre acțiuni. Și de soarta care îi este rezervată idiotului util în cazul victoriei strategiei leniniste în care v-ați încardat fără să aveți habar ce faceți.
vezi interviu:
- Avertisment special decicat unor politicieni și analiști care se cred „de dreapta”, și care, în loc să formuleze o alternativă autentică la USL, bazată pe libertate, patriotism, atașament față de principiile și de alianțele Civilizației Iudeo-Creștine, în loc să se lupte cu curaj, zi de zi, construind cu efort și jerfă de sine ceea ce așteaptă nația de la ei, încercă să se urce pe valul neoleninist, sperând să fie proiectați direct spre victorie, fără să parcurgă etapele:
nu s-a văzut niciodată în istorie ca idioții utili să fi confiscat mișcările revoluționare inițiate și conduse de minoritatea leninistă. E întotdeauna invers. Vorbele lui Lenin „care pe care” înseamnă că, dacă încercați dialogul sau, mai stupid, asocierea, fie ea și punctuală, cu neobolșevicii, rezultatul va fi, invariabil: ei pe voi, nu voi pe ei. Așadar, nu-i mai girați, izolați-i, lăsați-i în șanțul de la marginea politicii, unde le este locul, și vedeți-vă voi de proiectul vostru de dreapta, autentic și coerent.
- De concetățenii pe care îi disprețuiți și pe care pretindeți că vreți să-i treziți, voi ăia treji, ar putea totuși să vă fie, tuturor, o lungă și insuportabilă rușine.
- Cautați un părinte care și-a pierdut în decembrie 1989 copilul și gândiți-vă dacă moartea acelui erou, căruia îi datorați dreptul vostru actual de a vă da în spectacol, a fost pentru interesele ONG-urilor de extremă stângă, ale PSD-ului și ale rușilor.
Intrați în noul an meditatitivi.
- Și aprindeți o lumânare pentru cei morți și pentru voi. Dar în taină, fără gălăgie, nu ca să vă vadă lumea, nu ca să scrieți pe hotnews și să vă postați pozele pe rețelele de socializare. Ci ca să vă ierte Dumnezeu și să vă vină mintea la cap.
Iar dacă veți da curs acestei chemări, veti înceta să mai fiți proști și ridicoli și cozi de topor și chiar puteți primi iertarea noastră. Numai să nu vă ia prea mult timp, pentru că vremurile se precipită și în modelul belarus nu se pune preț pe sentimentele societății. S-ar putea să nu ne mai întrebe nimeni dacă vă iubim sau nu.
29 Comments
mihaela
23 December 2013Unde s-a mai văzut lichea să se recunoască lichea?
Dar prost să recunoască că e prost?
Costin Andrieş
23 December 2013Craciunii, bumbesii si mariusstanii, printr-o stransa alianta cu hrebenciucii, dogarii si antena3, au reusit in ultimii 2 ani sa transforme Piata Universitatii dintr-un simbol al luptei anticomuniste in care multi au platit cu viata, intr-un monument al prostului gust, al narcisismului revolutionar, al ignorantei cu staif, al prostiei fudule, al deturnarii, manipularii si cinismului stangist care s-a aliat, mai mult sau mai putin oportunist, cu fost Securitate.
La acest furt simbolic au contribuit, in ultimele luni, prin pasivitate si cel mai des prin imbratisare totala, si oameni care ar fi trebuit sa stie mai bine decat sa incerce sa se aseze in fruntea miscarii in speranta de a-i schimba mesajul si orientarea.
Atata prostie autosuficienta si aroganta cata am vazut in aceste luni nu cred ca voi mai vedea prea curand.
mihaela
23 December 2013E un truism deja că numai inteligenţa (re)cunoaşte limitele.
Dar nici aceasta nu este suficient: sunt destule lichele inteligente. Ceea ce înseamnă că mai este nevoie de o limitare, care ţine de caracter, de principiile care îl structurează. (Cum sunt cele creştine: „Să NU…”, sau altele, ale bunului simţ, pur şi simplu: „NU se face/cade să…”, „Ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face” etc.)
Căci după cum există inteligenţi lichele şi inteligenţi de ispravă, la fel şi cu proştii: unii sunt şi canalii şi alţii sunt de treabă.
Aşa că licheaua – inteligentă sau nu – nu va recunoaşte că e lichea pentru că e lichea, iar prostul – fie lichea, fie de treabă – nu va recunoaşte că e prost pentru că e prost.
mihaela
23 December 2013Corolar: îţi trebuie şi ceva inteligenţă şi ceva caracter ca să recunoşti că nu prea eşti inteligent şi/sau nu prea ai caracter.
Toiu
23 December 2013Chapeau, Anca!
Parca-i text scris de mine! ????
O singura remarca. La chestia cu idiotii utili, asocierea stupida si incercarea de dialog as fi dat cateva exemple. Mihail Neamtu, care m-a dezamagit crunt si care tocmai si-a luat cateva scatoalce peste cap de la interlocutorii dansului (cu aceasta ocazie sper sa-i vina mintea la cap), Emil Boc care isi trimite sotia (sau ma rog, nu si-o tine acasa) sa manifesteze prin centrul Clujului cu toti ametitii aia de la „Salvam Rosia Montana”, Grigore Cartianu si, mai ales, Moraru alias Nasu’ autorul unor emisiuni sinistru de imbecile.
maximus
23 December 2013toate bune si frumoase,e logic ce scrieti dvs,dar ramane intrebarea CE E DE FACUT? oferiti alternative.
Dana
23 December 2013O solutie ar fi ca sa nu mai poata vota oricine guvernul, doar pe presedinte, dreptul la vot sa ti-l castigi in urma unui examen macar dupa Constitutie, nu e normal ca orice analfabet, incult, care nu-l intereseaza decat tuica din fata , sa conteze la alegerea puterii executive. Cati dintre noi am citit constitutia, cati cunoastem legile, ca sa ne stim drepturile si obligatiile si apoi sa urlam in gura mare; eu una recunosc ca nu am citit-o pana acum recent; Alta solutie ar fi scoaterea lectiilor de religie din scoli si inlocuirea cu lectii de economie practica : castigi atat , fa-ti un buget , aloca-ti sume pentru cheltuiele esentiale, nu cheltui niciodata peste ce castigi. Eu una cred ca asta e cea mai mare problema a romanilor , de a consuma mai mult decat castiga; cum castiga mai mult cum cheltuie mai mult. O alta solutie ar fi ca de mici sa-i faci sa inteleaga ca nu trebuie sa-si caute un loc de munca oferit de cineva, ca nu le da cineva bani, ci ca ei sunt in putere de a produce ceva, de a construi ceva , de a realiza ceva pentru care sunt platiti. Nu trebuie sa asteptam locuri de munca de la guvern, nici un guvern nu va veni la putere cu locuri de munca in spate.
Costin Andrieş
23 December 2013Dana, pe scurt, pentru votul dezastruos, o mare parte din vina, parerea mea e ca cea mai mare, este noncombatul opozitiei. Au votat mult sub 50 la suta din alegatori, o minoritate, cei care voteaza oricum mereu cu iliestii. Daca ar fi existat opozitie, daca cel mai mare partid de opozitie nu ar fi plecat in concediu in timpul campaniei electorale, daca nu ar fi facut blat, acum nu am fi avut 70 proc parlament de penali.
Eu asa cred ca trebuie pusa problema in primul rand, problema nu este religia in scoala – cultura, sistemul politic, morala etc isi au originea in crestinism. Daca vrem sa intelegem cultura din care facem parte si de ce, cu toate pacatele noastre, nu suntem nici Afganistan, nici Coreea de Nord (am fost, dar din cauza unei ideologii criminale care se definea prin opozitia la crestinism), e nevoie de ora de religie, optionala, asa cum e.
Si sunt de acord ca e nevoie de educatie antreprenoriala.
Toiu
23 December 2013Auzi dom’le ce-o deranjeaza pe Dana . Ora de religie-singura pe o saptamana intreaga! Nu tot felul de imbecilitati, de la orele de dirigentie, unde destui profesori profita de ocazie si le fac bietilor copii ore de educatie sexuala, pana la ore de educatie civica! Te si doare capu’ ce idiotenii trebuie sa suporte copiii dar Danei i s-a casunat pe ora de religie.
In rest sunt de acord sa nu voteze chiar oricine. De exemplu Dana, care confunda Parlamentul cu Guvernul. Desi o prins si ea ceva de la televizor ca uite, stie ca guvernul este puterea executiva. Sa ne spuna Dana in ce tara oamenii muncii voteaza guvernul. Daca nominalizeaza vreuna (Statele Unite este un caz special unde Presedintele si formeaza guvernul) eu spun sa-i acordam dreptul de vot. Probabil a confundat si Constitutia Romaniei-pe care pretinde ca a citit-o- cu alte cartulii de genul „Micul marxist”.
Bogdan Calehari
23 December 2013Ma intreb daca ora de religie l-a facut pe „Negociatorul” rastafa din poza, sa-si focalizeze, cu optimism patologic, privirea zbanghie spre un orizont ce se iteste cu semetie deasupra muschiului pornit erectil la intalnire cu el. ????
ion popescu
23 December 2013In concluzie dumneavoastra propuneti un fel de pasivitate activa, adica suntem prea buni pentru prostii aia din piata cu pantaloni inadecvati si i-Pad, pana nu ies rockerii si haiducii cu brau de piele, cu fluieras, cu flintele din lemn de brad, stam si ii comentam pe hipsterii astia care nici macar nu le place ce ne place noua, daca e posibil asa ceva. Ok, DE CE NU IES ?!
Emil Borcean
23 December 2013Ion Popescu. În concluzie bați câmpii.
maximus
23 December 2013Doamna Dana,sunt de acord cu dvs ca cea mai mare manarie politica din epoca contemporana este sistemul electoral ”un om un vot” care pune semnul egal intre un betiv din cucuieti si un academician;acest sistem politic a fost impus anume pt a distruge influenta politica a claselor gen ”mosierimea” si a promova ”democratic” ideologii criminale… insa nu inteleg ce aveti cu ora de religie din scoli; presupun ca dvs prin religie intelegeti cu totul altceva decat majoritatea celor care citim acest forum de dezbateri.
Ati putea observa ca in timp ce in uk se fac 4 ore istorie/saptamana,in germania 3 ore ,in RO se face numai 1… asta este f grav. cati romani au habar cum s-a dat batalia de la marasesti sau ce cautau bunicii lor la stalingrad ? eu cred ca asta este o problema.
Cat priveste acel examen de capacitate civica,eu personal indraznesc sa cred ca ar trebui sa contina intrebari inclusiv din PREDICA DE PE MUNTE. in caz ca nu ati citit-o (evanghelia dupa Matei,cap 5-7) va recomand cu caldura acest efort,poate lua 15 min dar va poate schimba viata. Cu stima,Maximus.
Alex cel vechi
23 December 2013Foarte frumos scris.
Costin Andrieş
23 December 2013Anca, ia uita-te la asta:
Ioana Hincu
23 December 2013@ Dana:
Nu stiu daca sa rad sau sa plang, pentru ca zici atat de impetuos: „O solutie ar fi ca sa nu mai poata vota oricine guvernul, doar pe presedinte, dreptul la vot sa ti-l castigi in urma unui examen macar dupa Constitutie, nu e normal ca orice analfabet, incult, care nu-l intereseaza decat tuica din fata , sa conteze la alegerea puterii executive. ” Pai vezi, asta ar fi intr-adevar o solutie. Dar ce ar fi sa incepi cu tine inainte sa o recomanzi? Pentru ca e evident ca n-ai citit Constitutia din moment ce vorbesti de votarea guvernului, iar asa, prostimea ( tu, chipurile, nefacand parte din ea), sa-l voteze doar pe presedinte. Adica, Danuto:
este1. Guvernul chiar nu-l voteaza oricine, ci parlamentarii alesi. Respectiv, in urma alegerilor parlamentare, PRESEDINTELE tarii, dupa consultarea cu partidul care a obtinut majoritatea locurilor in parlament, sau, daca niciun partid nu a obtinut aceasta majoritate, dupa consultarea cu toate partidele parlamentare, DESEMNEAZA UN CANDIDAT LA FUNCTIA DE PRIM-MINISTRU. Candidatul astfel desemnat alcatuieste lista cu ministri ( totalitatea ministrilor egal guvernul) si aceasta este supusa din nou la vot in parlamentul ales, urmand sa primeasca sau nu votul de incredere pentru investitura.
2. Nici in SUA – unde seful executivului ( executiv egal guvern) este presedintele si ales prin vot universal si separat de puterea legislativa, guvernul NU este ales/format de oricine ci tot de presedinte.
3. Nu prea stiu ce-i in capul tau cand zici ca presedintele tarii e in regula sa fie ales de oricine, dar guvernul NU ( in fine, parlamentul, dar ce stii tu). Asta avand in vedere ca presedintele, ca parte a executivului tarii alaturi de guvern ( noi suntem republica semi-prezidentiala) are o multime de atributii de guvernare ale naibii de importante.
Costin, in aceeasi ordine de idei ( ras? plans?) e splendid ca schimb opinii politico-religioase cu Danuta, fara sa sesizezi insa ce enormitati scrie. Probabil pentru ca nici tu nu stii ce spui si n-ai citit constitutia ( dupa cum, probabil ca nu stii ce tampenii se preadu la noi pe post de religie prin scoli – ce predau aia si dupa manualele alea la orele de religie, face un deserviciu major atat religiei crestine, cat si educatiei moral-religioase, in caz ca se opteaza pentru ea; in fine, daca s-ar preda macar bine constitutia, sa zicem ca s-ar compensa).
In concluzie, si pe sistem gura pacatosului adevar graieste, draga Dana, tu, fara sa stii ai dreptate: eu sunt perfect de acord ca dreptul de vot sa apartina doar alora care trec un mini-examen de drepturi,, libertati si obligatii constitutionale, si privind autoritatile statului si rolul lor in viata noastra. Dar vezi tu ( si, de ce nu, si Costin), daca asta s-ar intampla maine, mi-e teama ca drept de exercitare a votului ar pastra cel mult cateva mii de romani. Si nu, voi nu v-ati numara printre ei.
Pe aceasta nota trist-vesela, va doresc dezbateri placute in continuare, ramanand totodata pe doua ganduri importante:
1. poate ca Anca a fost putin prea optimista afirmand ca poporul ii ignora pe astia „cu gratie”. Cunoscand destul popor, dar fiind atenta si la cat cunosc altii ( exista totusi niste cercetari sociologice explicite si relevante in ultimii ani), as zice mai degraba ca poporul ii ignora pentru ca e rupt de realitate, dar in alt fel- nu-l intereseaza. Si cand spun popor, ma refer la marea ( coplesitoarea) majoritate a populatiei.
2. „vinile” Costin pentru ce s-a intamplat anul trecut si se intampla ( fara reactie publica semnificativa) in continuare, sunt egal si proportional impartite intre impostura politicianului si formatorului de opinie publica, si indolenta/ignoranta poporului.
Nu stiu daca veti publica acest comentariu ( pe cele care nu convin, chiar daca nu vulgaritati sau aberatii, adminsitratorii ILD au ttendinta de a le opri; m-am obisnuit). Insa, pastrand tot respectul fata de textul scris de Anca ( e frumos, emotionant, chiar daca nu acopera obiectiv partea de realitate care include majoritatea populatiei, ci doar pe protestatarii respectivi si ideologii- lichele din spatele si mijlocul lor), tin sa readuc putin cititorii cu picioarele pe pamant ( pe acest pamant al nostru, tare nefericit) invintandu-i in completare la o scurta lectura clarificatoare cu privire la relatia recenta popor-politicieni-formatori de opinie si responsabilitatile lor. Alte tuturor, sa ne-ntelegem bine. Textul este scris si publicat pe 14 decembrie 2012, imediat dupa alegerile de anul trecut, si ofera o perspectiva ceva mai realista a motivelor care ne-au adus si ne mentin, iata, dupa un an, aici, precum si cateva solutii. Solutii concrete si valabile oriunde si oricand in situatii istorice similare:
http://ihincu.wordpress.com/20…..atile-lui/
Eu, in optimismul meu desantat, sper totusi ca macar acest al doilea text sa se-nteleaga odata. Inclusiv de catre formatorii de opinie publica. Pentru ca altfel… geaba scriem motivationale. Realitatea va continua sa ne contrazica si sa ne copleseasca brutal.
Sarbatori fericite va doresc tuturor,
Cu drag
Costin Andrieş
23 December 2013cele aberante (avem poate alte criterii) si care jignesc, Ioana.
te rog sa observi ca sunt generos, azi. dupa rev, probabil nu voi mai fi ????
Craciun fericit!
doru
23 December 2013Domnișoara/doamna Dana îmi amintește de anii 70-80 când cei care voiau să pară cultivați se lăudau că au citit ”Capitalul”, iar după 89 ( imediat, chiar) se lăudau că au citit Biblia. Erau ”citite”, de obicei, din scoarță în scoarță. E dulcică, da” și acrișoară. Na, că mi-a dispărut țuica din față! Crăciun fericit!
Bogdan Calehari
23 December 2013Vremea in care Romania a fost condusa de o elita, si nu de cocalarii de azi, a coincis, curios, si cu absenta votului universal. In perioada aia , Romania a parasit Orientul intins pe divan si s-a occidentalizat in mars fortat; in perioada aia s-au unit principatele romane si au avut loc niste reforme de o amploare incredibila si imposibila pigmeilor din ziua de azi; in perioada aia s-a obtinut independenta si s-a intemeiat regatul. Guvernele nu alternau la putere prin votul alegatorilor, ci datorita arbitrajului regal, acesta chemand la putere opozitia (care, coincidenta, castiga si alegerile) de cate ori cei de la guvernare se uzau. Vremuri, in care populismul, pomana si paranghelia „din spatele blocurilor” nu inlocuisera patriotismul si viziunea nationala a unei elite, ai carei ultimi reprezentanti au fost decimati la Canal si in puscariile comuniste.
Desi observ ca s-a trecut deja la „sorcovit”, eu, mai intarzaiat de felul meu, va urez, tuturor, Craciun fericit! ????
Costin Andrieş
23 December 2013Transsylvania Phoenix
23 December 2013Craciun Fericit dreptacilor!
Nea
23 December 2013M-a uns pe suflet.
Două menţiuni:
1. de fapt, lichelismul şi prostia se suprapun în bună măsură.
2. mă sperie acest apel, ştiute fiind efectele apelului către lichele, al lui Liiceanu. Parcă le-a spus lichelelor, daţi din coate, orice vă este permis.
Anca Cernea
23 December 2013@23 Nea, bine zis,
Mostră (QED):
Gigi Roma
23 December 2013pai e plin si acuma de Cultivati in tara asta , toti cu scoli cu facultati si ? ( P ) nimic nu se intampla nici o schimbare )))))))))) , cu scoala cu facultate – fara scoala fara facultate toti sunt UNU o tumoare mare bolnava , aceiasi mentalitate , cultura si gandire fara nici un sens ca au inteles ce lucrare se practica in Romania aleg toti si mai ales cum sa traiasca , nu au inteles nimic , daca privesti totu de sus in jos , toata tumoarea asta bolnava ( NATIA asta Poporul de fapt ) iti dai seama ca Tu care ai face ceva sa schimbi aceste lucruri nu ai cum , pt ca Cultivatii si restu …… nu au gandirea necesara si educatia cea mai importanta ( respectul fata de EL insusi si al omului de langa el ) .
John Galt
23 December 2013http://energyreport.ro/index.p…..ze-de-sist
Mi-e mila de saracii protestatari. Serios! Sa puna ei atat de mult suflet, sa lupte cu sistemul ticalosit pe viata si pe moarte ca apoi sa fie tradati in asa hal, trebuie sa fie crunt..
clujean
23 December 2013cetatene, intamplator am trait – si inca in strada! – acele zile unice din decembrie ’89 si o sa-ti spun un secret: noi nu capitalism voiam, ci meritocratie! chiar nu ma incalzeste cu nimic ca astazi am dreptul sa urlu la luna – nebagat in seama! – ori sa ma duc sluga prin straini, in timp ce tara mea e facuta arsice de dragul intereselor occidentale, dupa modelul deja patentat de sovietici! ce mi-s multinationalele, ce mi-erau sovromurile! mai mult, daca e sa aleg intre saracie socialista si saracie+nedreptate+stres capitalist, aleg varianta A fara ezitare; daca nu e meritocratie, n-are rost sa ne complicam cu circul capitalist, e devastator
Emil Borcean
23 December 2013Clujean. Ești un bou. Dar fiind un bou filosof – deci implicit socialist și meritocratic – îți acord cu fast și panglicuțe tricolore cea mai înaltă distincție franceză: medalia Enfants de Merde. Bon appétit!
Costin Andrieş
23 December 2013clujeanul a spus ca ii e dor de Ceausescu. e sentimental, nu bou ????
Emil Borcean
23 December 2013Merge si una si alta ????