FUNDATIA IOAN BARBUS

Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești (3). Faza pe ONG-uri

prima parte: Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești

partea 2: Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești (2). Proiectul “Moldova Mare”

30 de oameni au blocat ilegal un drum pentru a împiedica accesul utilajelor la o parcelă de pământ concesionată de Chevron. Au blocat ilegal un drum pe care se deplasa, legal, cineva care se ducea să facă un puț pe terenul ce-i aparține. Jandarmii i-au luat de o manecă și i-au dat la o parte, i-au luat în dubă pe cei fără buletine. Încălcaseră legea. Adăugați la îngrediente publicația “Vremea Nouă”, youtube, facebook, puzderia de situri eco-stângiste și legionare, și obțineți un scandal național. Mortul din octombrie a înviat și e iar în spital. Scenariul din octombrie s-a repetat la virgulă.

A trecut mai bine de o lună. Nu s-a făcut mai nimic, dezinformarea e la fel de mare, țăranii din Pungesti sunt la fel de speriați, “activiștii” rulează, practic necontestați, aceleași falsuri despre gazele de șist. Chevron și experții în energie au atras atenția asupra nevoii stringente de informare corectă a țăranilor, dar dacă ma uit la pozele protestelor de ieri, văd că de fapt nu s-a făcut nimic. Nimic vizibil. Asociaţia Vira, situl Vremea Nouă și restul “activiștilor” sunt la fel de activi, respectabili și credibili la Pungești și în țară.

Mai mult, cei de la Vira sunt legitimați prin participarea la dezbateri în care sunt tratați ca parteneri legitimi de dialog, deși “informările” pe care le fac la Pungesti sunt, dacă ne luăm după dex, dezinformari – “informarile” au la baza filmul eco-apocaliptic despre gazele de șist, GasLand, un documentar plin de falsuri realizat cu asistență din partea lui Chavez și promovat de Gazprom.

Cine este de vină pentru panica pungeștenilor? Gazele de șist, sau minciunile despre gazele de șist? Chevron, care vrea să folosească fracturarea, o procedură folosită de 60 de ani, în peste 2 milioane de puțuri fără accidente, sau Asociația Vira care minte de îngheață sondele la 3000 de metri sub pământ? Am văzut o discuție pro și contra exploatare din Pungești. Fără să exagerez, trimisul Chevron părea retardat. Vedeți aici dacă exagerez. Chevron are partea sa de vină pentru că neglijează importanța informării. Forbes publică recent un articol ce spunea că “de când a fost introdusă fracturarea, în 1949, peste două milioane de puțuri au fost montate fără a exista nici un caz documentat de poluare a pânzei freatice”. (Mai multe aici). E așa de greu de explicat? De ce sunt sătenii lăsați pradă dezinformatorilor care îi umplu de teama că vor muri în chinuri prin otrăvire, cutremure și cancer?

De aceea cred că orice efort de informare nu pot avea un efect serios dacă minciunile Vira, Timofticiuc & friends nu sunt sancționate prin marginalizarea emitenților. Aceste grupuri care au ca unic scop dezinformarea, nu le inviți la dezbateri. Nu au fost marginalizați iar ăsta e principalul motiv pentru care avântul de acum o lună și jumătate pentru informare, declarat de experți, guvern și Chevron, nu a avut nici un efect vizibil.

Repet: În 2 milioane de sonde de exploatare a gazelor de șist instalate în 60 de ani, nu s-a înregistrat nici un caz de poluare a panzei freatice, ca să nu mai vorbim de moarte prin otravire, cutremure, cancer etc. Este așa de greu de explicat?

De altfel, cred că exploatarea merita făcută cu Chevron, respectând legea, chiar dacă la final ne costă mai mult decât importul gazului de la ruși (ceea ce este practic imposibil), pentru că beneficiile ruperii de orice dependență de Rusia nu poate avea ca efect decât scăderea corupției politice, o creștere a independenței justitiei, în consecință o creștere a bunastării în general. Deci gaz mai ieftin.

Dar să vedem cum este posibil Pungeștiul.

“Activiștii”

Marina Ștefan
 • Marina Stefan iar daca nu incepeau protestele nici ca aflai ! pe fb ne-au tras de maneca activistii bulgari. asa a inceput activismul civic
  13 aprilie la 11:00 · 4
  Veronica Urioc si eu am aflat de la o prietena din Bulgaria ca cei de la Chevron vor sa cumpere concesiuni sa poata extrage gaze de sist, tocmai in nov 2011. in presa nationala nu am gasit nimic iar in arhivele TV gaseam numai stiri ‘pozitive’ despre faptul ca Chevron va ‘investesti’ in Romania
  13 aprilie la 11:06 · 2Veronica Urioc Eu sper ca cei de la guvern se vor indupleca si vor interzice extragerea gazelor de sist in Romania…
  13 aprilie la 11:07Marina Stefan nu spera asta ! ai urmarit doar ce spun ei ! doar actiunile noastre pot determina interzicerea !!!
  13 aprilie la 11:08 · 3Marina Stefan Veronica Urioc, de 23 de ani astia ne vand prin rotatie !!! cum sa-mi mai pun vreo speranta in ei ? doar in Dumnezeu si in noi insine !
  13 aprilie la 11:09 · 7Veronica Urioc Aveti dreptate
  13 aprilie la 11:20 prin telefonul mobil · 1Giani Apostol Da, doamna Marina Stefan, daca nu sareau activistii bulgari, in frunte cu Galin Mihalev pe grupul dedicat Rosiei Montane, nu am fi aflat nimic. Daca retin eu bine, activistii bulgari au deschis acest grup, cu mesajul “don’t let them frack in Dobrogea”
  13 aprilie la 12:21 · 3Marina Stefan Giani Apostol, asa e ! ei au initiat atunci iar acum au iesit in strada iar pe 4/4 pentru noi !
  13 aprilie la 12:22 · 2Marina Stefan Galin Mihalev este un prieten adevarat !(Facebook, aprilie 2013)
 • “La începutul lui martie, Vlad și cei de la Asociația Vira au venit de la București într-o campanie de informare prin satele din jurul Bârladului. Agățau oameni și pe holurile trenului personal și se chinuiau să le explice pe înțelesul lor, dar să respecte și rigorile sociologice….Lumea nu prea înțelegea care-i faza, unii credeau că Șist e o localitate. Dar au sosit știrile de dincolo de Dunăre: Bulgaria a interzis exploatarea lor după proteste masive în șase orașe”. (Casa Jurnalistului, aprilie 2012)
 • “Avem două obiective: primul este să creștem interesul românilor pentru această problemă și cel de-al doilea este să vă susținem în obținerea unei interdicții complete asupra metodei extragerii prin fracturare. Dacă România va interzice extracția și exploatarea de gaze de șist, acest lucru ne va aduce cu un pas mai aproape de cel de-al treilea obiectiv: o interdicție pe toată UE. Iar dacă românii vor ieși în stradă, bulgarii îi vor susține...De ce protestează bulgarii pentru români?(…)Ideea ne-a venit după primul protest din fața ambasadei române de la Sofia, la sfârșitul lui ianuarie (vezi clipul de mai sus). Și bulgarii din Londra sunt foarte activ preocupați de problemă, am susținut Bulgaria, acum susținem România.”.(Vice, feb 2012 )
 • “Anna şi prietenii ei au înţeles că pericolul răsărea din nou peste Dunăre. În România. Lentoarea civică de aici i-a speriat. Nimeni nu protesta faţă de intenţia gigantului american Chevron de-a căuta gaze în măruntaiele pământului românesc. „Vrem să-i facem pe români conştienţi de pericolul extragerii şi exploatării gazelor de şist”, şi-au spus atunci bulgarii.
  Între timp, la Sofia s-a impus un moratoriu până la studierea exactă a riscurilor de mediu. „Dacă şi România face asta suntem pe drumul cel bun pentru o interdicţie generală în UE”, spune Anna Pelova, enumerând ţările care au spus nu subiectului: Franţa, Irlanda, Marea Britanie, Africa de Sud, plus 18 state americane. Activista a înfiinţat, alături de alţi conaţionali care trăiesc în Londra, Iniţiativa pentru o Bulgarie mai Bună. Mişcarea civică îşi propune să sporească implicarea cetăţenilor în viaţa publică.
  „Vrem să-i punem pe oameni în alertă”, susţine Pelova, a cărei organizaţie a pornit deja pe Facebook un grup de discuţii pentru ecologiştii romani. Se cheamă „Nu vrem exploatarea gazului de şist în România” şi are la momentul actual peste 2.500 de membri. Totuşi, reacţia societăţii civile din România este încă „subţire”.”
  (Totb.ro, februarie 2012)

În concluzie, protestele împotriva exploatării gazelor de șist din România au pornit cu și datorita unui prim impuls primit de la “activiștii” anti-fracking din Bulgaria. Până aici, toate bune și frumoase, exemplu de prietenie între popoare, poate părea chiar înduioșător. Poate doar dacă ignorăm faptul documentat în presa bulgară pe larg că, în Bulgaria, protestele împotriva exploatării gazelor de șișt au avut în centru o alianță toxică de activiștii ecologiști, socialiștii pro-ruși, foștii comuniști și lobiști ai South Stream (conductă Gazprom). Această alianță a reușit înlăturarea unui guvern pro-occidental și înlocuirea lui cu unul subordonat Rusiei, care a interzis exploatarea gazului de șist și a alungat Chevron prin proteste de stradă, santaj, campanii mincinoase și jocuri de culise. În aceeași perioadă în care erau publicate articolele de mai sus, în ziarul bulgăresc Trud Ivan Sotirov publica un articol intitulat “Lobiul rusesc împotriva gazelor de șist”:

“Majoritatea de dreapta din Consiliul Național a capitulat, fără argumente serioase, acestei presiuni pseudo-civice și a adoptat un moratoriu privind explorarea și exploatarea gazului de șist în Bulgaria. Cu alte cuvinte, Consiliul Național a interzis Bulgariei să afle dacă are depozite de gaze de șist – informație care ne-ar fi eliberat din dependența energetică totală față de Rusia. Majoritatea Consiliului Național a permis Partidului Socialist Bulgar (BPS), Mișcării pentru Drepturi și Libertăți (DPS) și mai multor mini-partide în proces de dezintegrare să insulte Ministrul Energiei (Traycho Traykov), care fusese numit de aceiași majoritate confuză și neajutorată (…) Totul s-a făcut fără a prezenta motive serioase, din cauza campaniei împotriva prospecțiunilor gazului de șist, totul a fost bazat pe manipulări și minciuni ieftine. O tentativă de a deghiza o problemă politică într-una ecologică.
(…)
Șefi importanți ai Departamentului 6 (Securitatea de Stat – serviciul secret din perioada comunistă), condus de Dimitur Ivanov – Mityo Gestapo și susținătorii afacerilor fostului președinte, Georgi Purvanov (…) sunt printre protetatarii împotriva prospecțiunii gazului de șist.”

Pe scurt, ecologiștii mai mult sau mai puțin naivi s-au aliat cu foștii securiști, cu cei mai respingători comuniști filoruși și lobiștii Gazpromului pentru a salva țara de americani. La dimensiuni reduse asta se întâmplă și în România doar datorită unei conjuncturi favorabile, dar foarte volatile pentru că suceala lui Ponta de la anti-fracking la pro se poate anula în orice moment. Astfel, în România scenariul e similar – stângiștii de la cei mai radicali filorușii leniniști fără perdea, Criticatac, până la domnițe cu pretenții care publică materiale ce glorifică tiermondismul anti-fracking pentru Dilema Veche (citiți acest articol dacă aveți stomac), toți se aliază cu personaje de tipul separatistului moldovenist apropiat Paritdului Comuniștilor din Republica Moldova, Lucian Timofticiuc.

"Activistii Centrul pentru Studii si Initiativa Civica Arad azi la Tribunal, la ultima infatisare, procesul Curtici- gaze de sist"
BORN TO BE WIIIIIILD!!! “Activistii Centrului pentru Studii si Initiativa Civica Arad azi la Tribunal, la ultima infatisare, procesul Curtici- gaze de sist”

Lucian Timofticiuc e o piesă importantă în “răscoala de la Pungești”, fiind proprietarul publicației vasluiane Vremea Nouă, cea pe care ne parvin cele mai multe (dez)informații despre “rascoală” din Pungești. Timofticiu, ecologist înflăcărat, se deplasează personal la Pungești. Ei Bine, Vremea Nouă a fost citat acum o luna și ieri de toți activiștii. De exemplu, un articol recomanat ieri, însoțit de două filmări cu sigla Vremea Nouă, este o aglomerare paranoidă de fraze gen “Au defilat nenorocitii ieri, de ziua nationala, sa ne impresioneze cu forta lor, si la nici 24 de ore au si folosit-o!!! Statul roman, sluga corporatiilor straine, a devenit dusmanul numarul unu al poporului roman.” Estimez ca articolul are cel puțin câteva zeci de mii de cititori. Dincolo de tonul prăpăstios, ce e cu adevărat interesant e că situl pe care a fost publicat în original, situl Centrului pentru Studii si Initiativa Civica are în blogroll următoarele: Press.tv (TV iraniană de stat în lb engleză, destinată occidentului), Russia Today (TV rusească de stat în lb engleză, destinată occidentului), Vocea Rusiei, Criticatac, Socialist World, Revoluția Anarhistă, Arhiva Marxistă etc, etc. În dreapta îi puteți vedea pe înfocații eco-anarhiști de la CSIC.

Marina Stefan este unul dintre cei mai activi, conectați și mai interesanți activiști împotriva gazelor de șist și colaborează cu activiști stângiști din Bucuresti, Cluj, Dobrogea și Moldova, cu “popa activist” Lăiu, dar și cu “Verzii” din Parlamentul European. În imaginea din dreapta, Marina Stefan participă cu popa Lăiu la un eveniment din septembrie al “Verzilor”, în Parlamentul European, împotriva exploatării gazelor de șist, eveniment la care a participat și regizorul GasLand, filmul eco-apocaliptic despre gazelor de șist realizat cu sprijinul lui Hugo Chavez și promovat de Gazprom. Popa Lăiu este unul dintre principalii eroi ai protestelor din Bârlad și Pungești și este promovat intens, de aproape 2 ani, în cercurile activiste, chiar și de grupuri prin natura lor anti-creștine, precum criticatac, TOTB, Miliția Spirituală etc.

Vorbind despre fracking, delirează copios cu sentințe de genul “înrobirea țării și decimarea populației”, deschide ochii în predicile sale, predici publicate pe siturile stângiste, asupra “armatei invadatoare cu unele corporații străine; căpetenia vrăjmașă cu unii manageri de companii; divanul boieresc cu guvernul; trădătorii de neam și de țară cu lobbyiștii.” Genul de discurs pe gustul pepenilor (verzi pe dinafară, roșii pe dinauntru) din Parlamentul European și malurile Dâmboviței. În lupta sa pentru salvarea poporului român de la exterminarea americană, Lăiu se simte perfect compatibil cu cea mai radicală stânga care în Parlamentul European votează constant împotriva creștinismului în spațiul public, pro-avort, pro-LGBT, stânga care e împotriva a tot ceea ce susține Lăiu ca preot. Ce au în comun stângiști și Lăiu este mai împortant decât ce îi separă, în acest caz, iar fenomenul ăsta îl văd tot mai des în ultimul timp: delirul anticapitalist și antiamerican cu accente filoruse crează o alianță între legionari și hipsterii ecologiști. În cercurile ortodoxist-legionare, incoerența lui Lăiu devine regulă, nu de puține ori văd leniniștii de pe criticatac citați în blogusfera creștină dubioasă din motive de anti-fraking.

Într-un interviu preluat de yahoo news, Marina Ștefan zice:

Există, ce e drept şi “exaltaţi”, recunoaşte dna Ştefan, dar sunt puţini şi nu au de a face cu adevăratele mişcări de protest.

Cu acesti “exaltati puțini” Marina Stefan face fotografii de familie , iar exaltații nu doar că au de a face cu “adevăratele mișcări de protest” dar sunt în centrul lor, sunt printre organizatori. Aici e o poza în care Marina Ștefan e la un photo-shooting cu Alexandru Alexe, cel anchetat pentru vandalizarea mașinii lui D.Barbu. În această imagine, Alexandru Alexe nu are nimic de a face cu adevăratele miscari de protest Salvați Roșia Montană, în Piața Universității https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1412349_10201685328907674_1414171493_o.jpg. Aici Alexandru Alexe nu are nimic de a face cu protestele împotriva gazelor de șist, undeva în centrul Bucureștiului https://www.facebook.com/photo.php?fbid=387667864670142&set=t.100003296147359&type=3&theater

În dreapta, Marina Ștefan e alături de Vlad Ioachimescu (extrem de activ anul trecut, atât la Fântână alături de Rogozanu, Mircea Toma, Claudiu Crăciun etc, dar și la dogarii de pe scările TNB), ținând o pancarta prin care își exprimă dorința de a fi erou. Din păcate încă nu s-a găsit nici un jandarm care să îl ia la bătaie și să faca din el erou.

Cu “vama verde” (Paul Iurea) în Piața Universtiatii https://www.facebook.com/photo.php?fbid=587083591352758&set=t.1582343439&type=3&theater

Cu principesa Caradja la Street Delivery (biata…) https://www.facebook.com/photo.php?fbid=193431724148225&set=t.1582343439&type=3&theater

Paul Iurea în luptă cu fgzele de șist

În octombrie, înainte de votarea și aprobarea directivei care cere o evaluare a impactului de mediu foarte costisitoare pentru toate exploatările, oricat de mici, dar și in faza de explorare, Marina Stefan transmitea în rețelele sociale eco următorul mesaj (aici preluat de “Vama Veche” (Paul Iurea) activist ecologist din Constanța, personaj care participă la protestele și conferințele ActiveWatch și Miliția Spirituală):

 

Marina Stefan
Intrucat pe 8 Octombrie va avea loc votul in plen privind revizuirea directivei EIA pentru gaze de sist si alte hidrocarburi neconventionale, iar intre timp au aparut noi amendamente, va rog sa scriem europarlamentarilor romani inca o data, explicandu-le opinia noastra.
Va rog sa nu trimiteti e-mail catre mai mult de 5 destinatari deodata pentru a evita filtrul antispam de la PE.

Stimata (e) doamna (domnule) Europarlamentar

Va scriu pentru ca pe data de 8 Octombrie va avea loc votul in plen privind revizuirea directivei EIA (Environmental Impact Assessment).
Legat de fracturarea hidraulica, avem urmatoarele solicitari: Evaluari obligatorii ale impactului asupra mediului pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist! Acestea garanteaza accesul la studii de referinta si consultarea comunitatilor locale.
Va solicit cu toata convingerea sa votati amendamentele 31, 54 si 79 la raportul Zanoni care cere evaluarea obligatorie a impactului asupra mediului atat pentru explorarea cat si pentru exploatarea zacamintelor neconventionale de hidrocarburi, indiferent de cantitatea de hidrocarburi extrasa. De asemenea, va rog sa respingeti amendamentele 112 si 115 care exclud faza de explorare. Motivez prin faptul ca productia de gaze de sist zilnica este redusa si variabila. Ca urmare, nu ar trebui sa existe niciun prag pentru proiectele privind gazele de sist. Subliniez faptul ca fracturarea hidraulica este folosita inca din faza de explorare a gazelor de sist. De aceea, este nevoie de o evaluare obligatorie a impactului asupra mediului si pentru activitatile de explorare.
In Noiembrie2012, Parlamentul European a sprijinit deja aceasta propunere in rezolutia privind gazele de sist.

Va multumesc anticipat !
(Numele si adresa)

adresele europarlamentarilor :

elena.basescu@europarl.europa.eu, minodora.cliveti@europarl.europa.eu theodordumitru.stolojan@europarl.europa.eu, monica.macovei@europarl.europa.eu, traian.ungureanu@europarl.europa.eu, cristiandan.preda@europarl.europa.eu,
marian-jean.marinescu@europarl.europa.eu,
iosif.matula@europarl.europa.eu, sebastianvalentin.bodu@europarl.europa.eu, petru.luhan@europarl.europa.eu, claudiuciprian.tanasescu@europarl.europa.eu,
rares-lucian.niculescu@europarl.europa.eu, oana.antonescu@europarl.europa.eu,
adrian.severin@europarl.europa.eu, ioanmircea.pascu@europarl.europa.eu, silviaadriana.ticau@europarl.europa.eu, dacianaoctavia.sarbu@europarl.europa.eu, corina.cretu@europarl.europa.eu,
victor.bostinaru@europarl.europa.eu, georgesabin.cutas@europarl.europa.eu,
catalin-sorin.ivan@europarl.europa.eu,
ioan.enciu@europarl.europa.eu,
norica.nicolai@europarl.europa.eu, adinaioana.valean@europarl.europa.eu, renate.weber@europarl.europa.eu, cristiansilviu.busoi@europarl.europa.eu, tudorcorneliu.vadim@europarl.europa.eu,
laszlo.tokes@europarl.europa.eu,
iuliu.winkler@europarl.europa.eu,
csaba.sogor@europarl.europa.eu, vasilicaviorica.dancila@europarl.europa.eu

Mesajul a fost distribuit si de Partidul Verde https://www.facebook.com/Partidul.Verde/posts/10202285591403856

Aprobarea directivei a fost numită de membri polonezi ai Parlamentului European, “o victorie a lobiului rusesc”.

p.s.

p.s.2

text
Protest pentru Pungești în Bulgaria

Primul grup anti-fracking românesc, creat de activiștii bulgari, “Nu vrem exploatarea gazului de șist în România!, are acum aproape 12.000 de membri și are printre administratori pe Marina Ștefan și Brianna Caradja. Astăzi, bulgarii au organizat un protest în fața ambasadei românești din Sofia, pe strada Eminescu, anunțat pe facebook – СТОП на полицейския терор в Румъния. СТОП НА ФРАКИНГА (“Opriți teroarea polițista. Opreți fracking-ul”). Demonstrația vine în sprijinul protestatarilor din Pungești. Descrierea evenimentului vorbește despre “atitudine fără precedent a autorităților române”, despre o “companie compromisă, Chevron”, despre “violențele jandarmilor” etc. etc.

După ce o alianță de foști ofițeri din Securitatea comunistă bulgară, socialiști filoruși și ecologiști au adus la putere în Bulgaria un guvern subordonat Moscovei, țin cu tot dinandinsul să îi învețe și pe români cum se face. De parcă nu am avea experiență.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

26 de comentarii

 1. markwilliams
  3 decembrie 2013

  Este pentru prima data cind se face o cronologie asupra miscarii ecologiste referitoare la gazele de sist..Felicitari,autorule!
  O multime ignoranta si bigota se lasa purtata in numele Domnului de catre indivizi care au scopuri secrete ,bine ascunse si machiate cu dezinformare si intoxicare.
  Sa mai spunem ca Asociatia VIRA ,cea care raspindeste si popularizeaza miscarea ecologica initiata la comanda ,prin ONG-uri infiintate ANUME a fi folosite la timpul potrivit, este parte integranta a ONG-ului FACIAS ce apartine lui Dan Voiculescu…

  Bine spus,corect determinat!
  Actiunile,demersurile onegiste provocatoare si nesustenabile sunt aduse din Rusia catre retele romanesti antiamericane,anticapitaliste care s-au activat la comanda…
  Nu poti sa determini familii intregi ca sa isi aduca copii,cateii etc. la proteste de strada autentice..daca masori corect riscul…Acesti protestatari sunt organizati ,sunt impreuna,urmeaza un organizator sau un conducator…exact cum sunt cei transcrisi…
  Am urmarit ce s-a intimplat la Birlad…Acolo s-a experimentat ..Birladul a fost un model al succesului in actiunea de mai apoi a onegistilor…
  Ma mira doar ca serviciile secrete nu se implica pentru a stopa actiunea ruseasca..Ca actuala Putere le face jocul..Ca Felix poate detine controlul…

 2. markwilliams
  3 decembrie 2013

  Un comentariu si un duplicat s-au evaporat…nu ma mir ca la un asemenea material FORTE sunt zero comentarii…

 3. Costin Andrieş
  3 decembrie 2013

  The riot police and CHEVRON joined forces to dismantle the local resistance group camped across the road from the field where Chevron plans to explore for shale gas, using hydraulic fracturing. After 2 months of resistance, 40 people were beaten, arrested and taken to the nearest town for further investigations.

  This abusive intervention is without precedent in a democratic Romania and it follows two months of continuous harassment and intimidation of the local community. It is an irresponsible, dangerous attack on human and civil rights, as recognized worldwide. All this is happening a day after the Romania National Day, in a context of large 3 months nationwide (and international) protests against fracking and cyanide use in Romania.

  https://secure.avaaz.org/en/petition/All_humanrigts_NGOs_that_can_monitor_and_act_NOW_on_this_attack_Save_the_village_of_Pungesti_Romania_from_fracking_and_a/edit/

  imediat 15.000 de semnaturi de ieri pana azi pentru un text halucinant de fals si plin de minciuni grotesti, stituatie facuta posibila de Avira si prietenii, dar facuta posibila si de cei cointeresati care ii lasa sa se joace nestingheriti cu mintile oamenilor.

 4. robert muster
  3 decembrie 2013

  Ce uita degraba iubitorii de Маша России e ca toti vitejii care au pus umarul la zidirea bolsevismului marca rusia in Romania acum 60 de ani au fost primii de care s-au descotorosit baietii cand le-a venit mai bine. Aia macar n-au stiut care e treaba si cativa or fi fost sinceri in cretinismul lor. Dar boii de acum chiar merita un gulag siberian, un canal sau un sighet, aiud, jilava, pitesti – sa inteleaga de la sursa cum devine treaba cu fratele mai mare de la rasarit.

 5. Sebastian Vieru
  3 decembrie 2013

  Cum adica nu exista nici un risc de poluare, sau nu s-a intamplat nici un accident de mediu pana acum? Dar cele din Ecuador si Guatemala, unde apa din regiuni imense ale tarii este extrem de poluata, alea ce sunt? Nu-s accidente de mediu care afecteaza aproape jumatate din populatia tarilor respective? Boli si alti virusi care face ravagii in randul oamenilor saraci…
  Pentru exploatarea gazelor de sist este nevoie de milioane de metri cubi de apa, de unde o ia? Ne seaca raurile, lacurile si barajele? Sau panza freatica?
  SI APOI CE FACE CU SUTELE DE MILIOANE DE METRI CUBI DE APA, LE TRANSPORTA CU MII DE CISTERNE ZILNIC IN ALTE TARI, SAU LE TRATEAZA UNDEVA? SAU LE ARUNCA PUR SI SIMPLU, ORIUNDE VAD CU OCHII, ADICA PE DEALURI, CAMPII SI IN RAURI, SI NE POLUEAZA VIATA LA PROPRIU???
  EU AICI NU INTELEG, CE SE VA INTAMPLA CU MILIOANELE DE METRI CUBI DE APA TOXICA CU PESTE 200 SUBSTANTE CHIMICE NOCIVE…..

 6. Costin Andrieş
  3 decembrie 2013

  Sebastian, tu realizezi in ce pozitie ma pui, nu? Ma pui pe mine sa stau sa deznod intreaga retea de minciuni care a ajuns capul tau. nu cred ca are sens sa iti raspund la fiecare in parte, am incercat sa arat aici ca nu pot avea practic nici un fel de incredere in “activistii de mediu”. scopul articolului este sa nu mai ai incredere asa usor in cine pica care iti povesteste despre cum americanii vor sa te extermine si alte bazaconii.

  Mai bine citeste asta si incearca sa te lamuresti singur. Informatia corecta despre fracutrare este uneori greu de gasit, colegul meu a incercat sa se lamureasca si uite ce a gasit:

  Exploatarea zăcămintelor de gaze naturale prin metoda fracturării hidraulice nu contaminează acviferele subterane. Aceasta e concluzia la care a ajuns un studiu de specialitate întreprins la cererea guvernului federal american. Studiul a fost dat publicității pe 19 iulie 2013

  mai multe informatii https://inliniedreapta.net/fractureaza-ma-baby/

  # Fracturarea hidraulică se practică de 60 de ani. Inovațiile tehnologice aduse de inginerii americani în 2008-2009 nu au făcut decât ca metoda să devină viabilă comercial;
  # De când a fost introdusă fracturarea, în 1949, peste două milioane de puțuri au fost montate fără a exista nici un caz documentat de poluare a pânzei freatice;
  # 90% din puțurile de extragere a gazului din Statele Unite folosesc, începând din 1949, metoda fracturării hidraulice;
  # Adâncimea celor mai multe depozite de gaz de șist exploatate este între 1.800 de metri și 3.000 de metri – pânza freatică se află la aproximativ 150 de metri.
  # Afirmația că ar exista “migrație” între gazul de șist și pânza freatică datorită fracturării, sau din orice alt motiv, e pur și simplu absurdă, din moment ce gazul ar trebui să traverseze milioane de tone de rocă impermeabilă. Dacă roca ar fi atât de poroasă, nici apa, nici gazul nu ar fi fost acolo unde sunt.
  # Noile filme de groază eco de genul Gasland, al lui Josh Fox, crează impact susținând minciuni revoltătoare, cum ar fi că “569 de chimicale” sunt folosite în “coctailul toxic” din timpul unei singure exploatări. Realitatea este că 99,5% din substanțele folosite sunt apă și nisip. Mare parte din ceilalți 0,5% sunt un număr de maxim 12 geluri, cum ar fi Guar (folosit în producerea înghețatei) și chimicale folosite și în gospodărie.

  https://inliniedreapta.net/insemnare/forbes-cateva-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-cunoasteti-despre-gazele-de-sist/

  succes

 7. Anca Cernea
  3 decembrie 2013

  Uite, Sebastian Vieru, în filmul ăsta, cine a poluat în Ecuador. Deși, când citesc fraza asta:

  accidente de mediu care afecteaza aproape jumatate din populatia tarilor respective? Boli si alti virusi care face ravagii in randul oamenilor saraci…

  mă cam îndoiesc de șansele ca argumentele și informațiile să mai folosească la ceva…

 8. Emil Borcean
  3 decembrie 2013

  Vieru. Concret, cum si unde in Ecuador si Guatemala este apa poluata datorita fracturarii hidraulice?

  Iar daca nu intelegi ce se intampla cu apa industriala, de ce nu te documentezi? Macar presa romaneasca o citesti? Chevron a spus in repetate randuri ca apa care va fi folosita la Pungesti nu va fi extrasa din panza freatica si nu va seca niciun baraj, rau sau lac. Iar dupa utilizare… dar mai bine afla direct de la Chevron:

  Managing Water Use

  Chevron is committed to safely and responsibly managing fracturing fluids, wastewater and produced water. After the hydraulic fracturing process is complete and the well begins to produce natural gas, a portion of the water used during the fracturing process also flows back to the surface. In our Marcellus operations, this water is stored temporarily in lined pits or steel tanks until it is either reused in future fracturing jobs or injected into disposal wells permitted and regulated for that purpose. Well sites are designed to protect the land surface, and we take care to restore the land to its original contours after drilling.

  In Northeast U.S., Chevron is working to capture and reuse 100 percent of the fracturing fluids and water produced with the natural gas. This reduces our freshwater consumption as well as our need for water trucking, transfer and disposal. We also use water pipelines to lessen the need for tanker trucks often used for water transport.

  Chevron – Responsible Gas Development

  Cat despre cantitatea de apa folosita, in comparatie cu alte activitati, afla ca nu e vorba de cantitati enorme:

  “HYDRAULIC FRACTURING SQUANDERS OUR PRECIOUS WATER RESOURCES.”

  Green Party of Pennsylvania, April 2011

  There is no question that hydraulic fracturing uses a lot of water: It can take up to 7 million gallons to frack a single well, and at least 30 percent of that water is lost forever, after being trapped deep in the shale. And while there is some evidence that fracking has contributed to the depletion of water supplies in drought-stricken Texas, a study by Carnegie Mellon University indicates the Marcellus region has plenty of water and, in most cases, an adequate system to regulate its usage. The amount of water required to drill all 2916 of the Marcellus wells permitted in Pennsylvania in the first 11 months of 2010 would equal the amount of drinking water used by just one city, Pittsburgh, during the same period, says environmental engineering professor Jeanne VanBriesen, the study’s lead author. Plus, she notes, water withdrawals of this new industry are taking the place of water once used by industries, like steel manufacturing, that the state has lost. Hydrogeologist David Yoxtheimer of Penn State’s Marcellus Center for Outreach and Research gives the withdrawals more context: Of the 9.5 billion gallons of water used daily in Pennsylvania, natural gas development consumes 1.9 million gallons a day (mgd); livestock use 62 mgd; mining, 96 mgd; and industry, 770 mgd.

  The Top 10 Controversial Claims About Natural Gas Drilling

 9. Bogdan Calehari
  3 decembrie 2013

  Prostia poate provoca uneori rasul, alteori dispretul. Cand citesti insa ce si cum poate “gandi’ unul ca Vieru, te cuprinde groaza.

 10. Costin Andrieş
  3 decembrie 2013

  30 de ‘activisti’ si tarani au blocat (ilegal) un drum. jandarmii i-au dat la o parte.

  concluzia lui Ovidiu Hurduzeu: Chevron e mai rau ca Ceausescu (AARRGHHH!!!1!)

  NOUTATE IN ROMANIA. Niciodata de la colectivizare incoace O INTREAGA COMUNITATE NU A FOST TERORIZATA PRIN VIOLENTA DE STAT. Securitatea ceuasista a reprimat proteste, a schingiuit dizidenti dar nici macar Ceuasescu nu a indraznit sa pedepseasca o intreaga comunitate. Ceea ce s-a intamplat la Pungesti este specific operatiunilor de terorizare a populatiei civile pe timp de razboi, un razboi murdar in care orice conventie internationala este suspendata.

  Romania trebuie considerata o tara sub ocupatie straina (…) Ocupantul este tripla alianta NATO, EU, SUA. care apara interesele capitalului transnational. Nu ma credeti? Incercati sa apelati la aceste “foruri democratice” si “prieteni strategici” ai Romaniei pentru a le cere ajutorul si veti vedea ce raspuns veti primi.

  Faptul ca jandarmii poarta uniforme romanesti este o simpla intamplare. Puteau la fel de bine sa poarte uniformele SFOR (Forta de stabilizare a NATO) sau chiar uniformele puscasilor marini americani. Actiunea jandarmeriei este o actiune tipic militara aplicata in zonele de ocupatie de catre “peacekeepers”, zone unde populatia trebuie sa fie pacificata. Din punctul lor de vedere, ei chiar actioneaza intr-o zona de razboi, iata de ce orice drepturi civile sunt suspendate. impresia mea este ca Pungestiul este un experiment care, daca va reusi, va fi multiplicat in toate zonele din lume unde fracturarea este intampinata cu ostilitate.(…) Sonda americana de la Pungesti seamana din ce in ce mai mult ca un fel de Zona Verde din Bagdad, puternic fortificata, inconjurata de o populatie ostila care trebuie pacificata. Chevronul nu cheltuie bani pe propaganda, pe postaci, nu isi pierde vremea sa mituiasca pe fiecare gainar din parlamentul Romaniei. Chevronul il are in buzunar pe politicianul american si asta este suficient.

  si se pare ca Hurduzeu, Racu, Capsali&co pregatesc un protest la ambasada americana :))

  via Iulian Capsali (alt putinist)

  Ovidiu Hurduzeu: “Ma tot repet. Scutul jandarmilor este protejat de scutul de la Deveselu. Protestati in fata ambasadei Statelor Unite si apoi in fata guvernului.
  in toate tarile unde marile transnationale americane au facut porcarii, oamenii au facut proteste in fata ambasadei SUA fiindca este un fundament al politicii externe americane de a sustine aceste transnationale. In plus, s-ar atrage imediat atentia mass mediei internationale asupra a ceea ce se intampla la Pungesti. O demonstratie cu 1000 de oamenii in fata guvernului Romaniei, nu misca pe nici un ziarist strain. 10 oameni cu pancarde in fata ambasadei USA impotriva Chevron este preluata de toate agentiile de stiri.”

  Iulian Capsali Ovidiu are dreptate. Trebuie mers la cauza, nu la efect. Or, politica acestor corporatii este condusa de la ambasade, si viceversa. Ele sunt in interdependenta.

  Iulian Capsali Trebuie organizata, pentru ca acum si-au facut o ambasada la iesirea din Bucuresti, o combinatie de bunker si puscarie. Sunt curios daca o sa dea primaria permisiunea unei astfel de manifestari de protest pasnic. Importanta pe care o dau Romaniei consta nu numai ca stai sa iei viza ca un papuas, cu luat amprente etc, dar nici macar nu au catadicsit sa mai puna un ambasador dupa ce Gitenstein a fost pus sa coordoneze Fondul Proprietatea.

  Intrebat de cineva de ce foloseste tonul inflamat si imposibil se sustinu cu argumente, Hurduzeu raspunde:

  vad ca adevarul doare. Eu ca roman, imi este rusine sa stau in fata unui bulgar, ungur, ucrainian, in ziua de astazi. Nu, nu scriu la emotie, dimpotriva, n-am fost niciodata mai lucid. As putea in aceste clipe sa va tin discursuri patriotarde, sa va gadil orgoliul de roman, sa va vorbesc de marii nostri inaintasi, de jertfa lui Zelea Codreanu, de biserica luptatoare. Ati fi multumit? Nu mai scriu pentru multime, scriu pentru acea mana de oameni care se mai jertfesc pentru tara asta desi ar putea sa stea linistiti in banca lor. Cu cat sunt mai eroice actiunile acestor romani patrioti, cu atat mai ingrozitoare mi se pare pasivitatea majoritatii populatiei.

  Anca, baietii se radicalieaza, sau cel putin ca se prefac. Hurduzeu sta toata ziua luptand cu neoconii americani pe facebook, din SUA. Capsali si Hurduzeu sunt in relatii apropiate cu Racu, cel in relatii apropiate cu bolsevicii. Se strang randurile si intelegem si noi acum ce inseamna “neoconi/neoloberali”. Nu inseamna nimic, e pur si simplu un termen pentru tot ce e mai negru pe lume, adica tot ce are legatura cu america – o alianta intre securisti, fosti si noi comunisti, putinisti, legionari, islamisti (capsali lauda odata fratia musulmana) este nu doar permisa, ci obligatorie.

 11. Costin Andrieş
  3 decembrie 2013

  dupa ce comentarii se inghesuie in spam la articolul asta, mi se pare ca am reusit sa enervez un numar de “activisti” (prosti, vulgari, violenti), lucru pentru care ma declar aproape pe deplin satisfacut.

 12. Costin Andrieş
  3 decembrie 2013

  ”rezultatele anchetelor să fie făcute
  publice în regim de urgență pentru
  a nu lăsa să se dezvolte la nivelul
  populației ideea eșecului statului
  de drept din România.

  Organizațiile semnatare:
  ActiveWatch – Agenția de
  Monitorizare a Presei
  APADOR-CH
  Miliția Spirituală
  Funky Citizens”

  http://www.apador.org/

  e de verificat fiecare afirmatie din scrisoarea semnata de cei (cel putin 2 dintre org semnatare) care anul trecut erau pe baricadele celor care dadeau asaltul asupra statului de drept, cei care si acum tac in privinta abuzurilor USL in justitie, ignora complet firele care duc de la organizatorii protestelor la Rusia, ignora faptul ca taranii au fost mintiti ani de zile, si sustin singura pozitie coerenta dpdv ideologic pentru niste organizatii care in ultimii ani s-au aflat, invocand argumente gresite, de multe ori mincinoase datorita ochelarilor de cal ideologici, fara jena, ba de partea pucistilor, ba adoptand atitudini ce servesc Rusiei, in cazul asta (ca si anul trecut).

 13. Costin Andrieş
  3 decembrie 2013

  Pungeşti. Televiziunea Russia Today a filmat din mijlocul protestatarilor

  Un interes deosebit pentru protestele de la Pungeşti a fost arătat de presa rusă. Postul de televiziune Russia Today, cunoscut drept apropiat al Kremlinului, a trimis o echipă de filmare în localitate vasluiană, pentru a doua oară de la izbucnirea protestelor, iar pe site-ul Vocea Rusiei ştirea despre violenţele de la Pungeşti este una dintre cele mai accesate.

  Nu este pentru prima dată când televiziunea rusă trimite o echipă la Pungeşti. S-a mai întâmplat în luna octombrie, atunci când demonstraţiile împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice au luat amploare.

  „Urmărim astfel de poveşti în întreaga lume aşa că era normal să venim şi aici, în România. Este o metodă controversată de obţinere a energiei, nu ştim care sunt consecinţele reale asupra mediului”, transmitea atunci Polly Boiko, corespondent Russia Today.

  Jurnaliştii de la Russia Today au relatat din toate punctele fierbinţi unde au fost organizate proteste faţă de expoatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică, un subiect care altfel este inexistent atât pentru mass-media de la Moscova, cât şi pentru cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume. Directorul gigantului rus spunea, în urmă cu doar o lună, că exploatarea gazelor de şist nu este o prioritate pentru compania pe care o conduce în următorii o sută de ani.

  În ciuda acestei declaraţii, mai mulţi analişti internaţionali sunt de părere că interesul Rusiei este mult mai mare decât lasă să se vadă, mai ales după ce exploatarea gazelor de şist în Statele Unite a dus la scăderea substanţială a preţului gazelor naturale pe piaţa americană, de la aproape 450 de dolari pe mia de metri cubi în iunie 2008, la puţin peste 120 de dolari pe mia de metri cubi, în luna august 2013.

  Dacă România ar miza pe explorarea gazelor şist, Rusia ar putea râmâne fără cumpărătorul care a plătit unul dintre cele mai mari preţuri din Europa pentru mia de metri cubi de gaz – 440 de dolari.

 14. Nicolae Dancu
  3 decembrie 2013

  “Exploatarea zăcămintelor de gaze naturale prin metoda fracturării hidraulice nu contaminează acviferele subterane. Aceasta e concluzia la care a ajuns un studiu de specialitate întreprins la cererea guvernului federal american. Studiul a fost dat publicității pe 19 iulie 2013”

  “Dacă România ar miza pe explorarea gazelor şist, Rusia ar putea râmâne fără cumpărătorul care a plătit unul dintre cele mai mari preţuri din Europa pentru mia de metri cubi de gaz – 440 de dolari.”

  doar aceste 2 fraze ti le comentez, in rest te las sa gandesti singur.

  1. un studiu facut de o firma detinuta de unii care exploatau, de-asta o parte din statele americane au interzis exploatarile, iar in celelalte state procedurile de acceptare sunt atat de conditionate incat aia au renuntat sa mai extraga de acolo si au plecat la bananierii din europa. GasLand (2010) – de atunci rusii au pregatit terenul si gazpromul a sponsorizat documentarul pentru ca stiau ca romanii peste 3 ani o sa caute asa ceva.

  2. pretul pietii este 440 dolari /m cub de gaz, eu firma Chevron sunt firma privata si vreau sa fac profit in bananiera romanie, asa ca in momentul in care eu incep exploatarea o sa vand fix la pretul pietii. nu sunt companie de ajutorare sa vand la 300 dolari, statul nu m-a ajutat cu nimic sa fac exploatare iar in contract nu exista conditia sa vand la pretul de extractie sau la un pret preferential. daca gazprom-ul coboara la 350 dolari cobor si eu tot acolo, daca gasesc in europa clienti care vor sa imi plateasca 375 sa fiti sigur ca eu Chevron o sa vand la cine imi da mai multe asa ca sa nu va faceti griji, pretul ramane la fel, iar siguranta energetica ramane doar cat imi platiti cat vreau eu ca altfel totul merge la export. sa nu uit voi primiti procentul ala mic de redeventa si ciocul mic

  daca imi poti combate 2 cu ceva logic atunci accept 30% din ce ai scris mai sus, daca nu poti sa combati coerent pasajul ala te rog sa nu mai incerci sa explici ca gazele de sist sunt o “varianta” sau reprezinta o “siguranta”

 15. Anca Cernea
  3 decembrie 2013

  @14 Nicolae Dancu 2.
  Dacă prețul la care o să vândă Chevron gazul o să fie la fel cu prețul la care își vând rușii gazul, atunci rușii nu pierd nimic. De ce te stressezi?

 16. Emil Borcean
  3 decembrie 2013

  Dancu. Studiul citat nu a fost facut “de o firma detinuta de unii care exploatau”. A fost facut de guvernul american. DOE inseamna Departamenul Energiei.
  DOE study: Fracking chemicals didn’t taint water

  Piata europeana de gaz natural de sist nu depinde numai de Romania. Se fac explorari in Polonia, Danemarca, Marea Britanie. Daca se va trece la exploatare, pretul va scade. De fapt, dumneata si restul eco-tolomacilor nu vreti ca pretul sa scada. Asta va sperie, ca intr-o piata normala, neintimidata de presiunile voastre, gaze de sist vor fi produse din abundenta in mai multe tari europene, iar pretul va reflecta acest lucru.

  Marea Britanie:

  Shale gas exploration has so far been concentrated in the North, but Mr Fallon said the South could also be in line for fracking. Next year, the British Geological Survey will publish a map of the “southern basin” of England, identifying sites most likely to be rich in shale gas.
  “It’s right across the South we’re talking about: Wiltshire, Hampshire, Surrey, Sussex, into Kent,” said Mr Fallon, the MP for Sevenoaks. Ministers have reduced the regulatory barriers to fracking, clearing the way for the industry to spread across the country, he said, adding: “There is shale in the Midlands too.”
  Mr Fallon said he had discussed fracking recently with Rick Perry, the governor of Texas. He admitted that the state had little in common with the Home Counties, but said: “He was telling me about the number of new businesses that shale had brought to Texas — technology companies, energy companies, lots of new jobs.
  “There are differences, but the potential is there and we should check it out.”

  Fracking ‘is safe… and it’s coming soon’

  Danemarca:

  Recent studies by the International Energy Agency (IEA) indicate that Denmark is one of the European countries with significant shale gas potential.

  In 2010, the Danish Ministry of Climate and Energy awarded Total two exploration licenses as operator, in partnership with the Danish North Sea Fund. Located in the Norddjylland and Nordsjaelland regions, the cover a total surface area of 5,261 square kilometers. An exploration well is scheduled to be drilled on one of the licenses in 2014.

  Exploration began in 2010 and will continue until 2016. The work conducted during this period will determine whether or not gas is present and, if so, whether it is technically and economically feasible to develop. During this process, Total has pledged to take into account environmental and social aspects, consistent with national and local concerns.

  IN EUROPE: DENMARK, FRANCE AND POLAND

 17. Costin Andrieş
  3 decembrie 2013

  Ion Cristoiu: “Cătălin Chirilă, de la Nașul tv, mi-a trimis acest secvențe de la transmisia în direct a tulburărilor de la Pungești de Russia Today. Vi le ofer împreună cu informația- în curs de verificare- că Russia Today a folosit carul TVR. TVR a fost la fața locului cu toată mașinăria. De dat pe post n-a dat decît cîteva secvențe. În schimb, pentru că tot n-avea ce face cu ditamai carul, l-a împrumutat Russia Today. Care a transmis, nu glumă!”

 18. Andreea
  3 decembrie 2013

  pt Autorul Articolului

  Locuiesc in Nord America de 5 ani, si guvernul American si Canadian si-au vandut sufletele de mult corporatiilor de gaz si petrol, care incontinuu fac lobbying impotriva morilor de vant, panourilor solare, etc, si impotriva trenurilor de viteza (high speed trains-on electricity), etc.
  A da citate de pe websiturile guvernelor sau de la revista Forbes, este ca si cum ai cita din carti bisericesti sa dovedesti ca evolutia nu exista.
  Si in Canada este un scandal continuu, rar publicat de mass media, despre gazele de sist, petrolul scos din nisipurile uleioase din Alberta, accidentele pe care le au, contaminarea apei, etc.
  Wake up!

 19. Costin Andrieş
  3 decembrie 2013

  si-a dat seama cineva ca locanicii sunt manipulati, dupa care zice:

  Liderul PDL este de părere că oamenii din Pungeşti conştientizează faptul că ar fi fost manipulaţi, dar că, în acelaşi timp, refuză ca cei de la Chevron să foreze în zonă.

  „Oamenii ne-au spus că sunt conştienţi că, atunci când au dărâmat gardul companiei Chevron (protestul de in 7 decembrie 2013-n.r.), au încălcat legea. Şi noi le-am expliat că a fost vorba de tulburare de posesie. Ei au recunoscut că toate protestele au fost amplificate de unii activişti şi au mai spus că, din ce ştiu ei, e vorba de nişte bani pe care aceşti activişti i-au primit pentru organizarea acelor proteste. Nu este treaba noastră să investigăm astfel de lucruri“, a declarat Ciprian Iftimoaei.
  http://adevarul.ro/locale/vaslui/pungesti-proteste-activisti-bani-1_52d27e8cc7b855ff56694e90/index.html

 20. Franco Dan Frunzetti
  3 decembrie 2013

  O singura intrebare : De ce credeti ca industria petroliera americana a reusit exceptarea fracturarii hidraulice de la legea clitatii apei in America ? Este evident ca rusii puncteaza in media pe deficinetele americanilor . Nu este normal ca noi sa le tinem partea nici unora nici altora. Vremea combustibililor fosili a trecut, toti ce se gandesc la folosirea lor fac un deserviciu umanitatii. Nu mai denigrati ecologistii, incercati sa ii intelegeti.

 21. Costin Andrieş
  3 decembrie 2013

  Franco, tu nu intelegi ecologistii si efectele pe care ideile lor crete le au asupra realitatii. In timp ce tu spui ” Vremea combustibililor fosili a trecut” iata ce se intampla in Germania, unde datorita celor care cred la fel, germanii au inceput sa fure lemne din padure ca sa se incalzeasca si sa arda lignit, adica combustibil fosil foarte primitiv si poluant. citeste https://inliniedreapta.net/lignit/ exploatarea gazelor de sist nu polueaza apa. exista studii facute in acest sens, despre ele aici https://inliniedreapta.net/fractureaza-ma-baby/

 22. Emil Borcean
  3 decembrie 2013

  Franco. Fracturarea hidraulica este intr-adevar exceptata de la unele prevederi ale legii federale numite “Clean Water Act”. Dumneata insa omiti sa mentionezi faptul ca SUA este un stat federal si ca legislatie similara in domeniu exista si la nivel de stat. Industria este obligata sa se conformeze prevederilor legale de protectie a apei din fiecare stat in care se desfasoara activitatea de fracturare hidraulica. Iar chestii de genul “vremea combustibililor fosili a trecut” sau folosirea lor “aduce un deserviciu umanitatii” sunt fantezii paralele cu realitatea. Exact astfel de afirmatii stupide ne ajuta sa ii intelegem perfect pe ecologisti.

 23. silviu
  3 decembrie 2013

  poate dau cu bata in balta dar cine este acest Willy Shuster cica ar fi venit in Romania pentru agricultura ecologica , ba critica ue pentru inputinarea vacilor din sat , la Bruselles .Ba ca i-au venit unii si i-au arat cu dinamia , ba il gasesti la Pungesti , ba pe post de martir batut de politia din Bucuresti .

 24. Costin Andrieş
  3 decembrie 2013

  Dna Marina Stefan nu ne-a uitat:

  se alatura Vocii Rusiei in atacarea ILD folosind argumente ce au mai fost rulate de extrema stanga leninista (criticatac) si de o “dreapta” ultramarginala filorusa (Mircea Platon, Capsali etc).

  O alta coincidenta, ca sa ii spun asa, e faptul ca Marina Stefan e activista la Pungesti alaturi de un personaj din Vaslui parca scos din manualele KGB, hiper-activ la Pungesti, Iulian Timofticiuc https://inliniedreapta.net/insemnare/din-fauna-gazprom-de-la-pungesti-azi-lucian-timofticiuc/

  Ei bine, Marina Stefan, foloseste productiile de nivel sub-wikipedia ale doctorandului Andrei Pantu, alt apropiat al celei mai extremiste extreme stangi si autor pe plaforma lui Cozmin Gusa, amirator al lui Putin. Un ghem de interese care converg foarte frumos in Moscova, toate aceste personaje – si multe altele.

 25. ovidiu
  3 decembrie 2013

  Eu zic ca ar fi cazul sa-ti mai reinoiesti informatia vis-a-vis de ce se intampla in SUA legat strict de exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice de mare volum. Eu n-am nimic cu exploatarea gazelor, avem nevoie de ele. Metoda, tehnologia este defectuasa, Inca, iar riscurile sunt prea mari si consecintele ireversibile.

 26. Costin Andrieş
  3 decembrie 2013

  In lipsa de altceva, fostii activisti impotriva gazelor de sist imbratiseaza antisemitismul —
  Madama Marina Stefan, activista in gazpromiada de la Pungesti impotriva gazelor de sist, din urma cu ceva ani(*), are in seara asta o postare relativ incoerenta impotriva ILD, care ar fi “spart unitatea Campaniei Stop Fracturare”.
  Nu stiu daca e asa, dar sper, sincer!
  Apoi acuza ILD de “sionism”. Cu alte cuvinte, se foloseste de conspiratii antisemite ca sa atace un site favorabil Israelului – pt ca asta inseamna “sionism”.

  (Cunoaste cineva traducerea pt “fițuica țîștiminovissadistă”?)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian