FUNDATIA IOAN BARBUS

De la ghioaga lui iliescu, la PET-ul #unitisalvam | 24 de ani de la Mineriada din iunie

iliescu, liderul PCR/FSN, în iunie 1990:

Cu ajutorul vostru, au fost descoperite în subsolul clădirii PNŢ-CD: depozit de sticle incendiare, droguri, seringi cu care au injectat droguri unora din cei care stăteau în Piaţa Universităţii şi armament.” și „Vă mulţumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce aţi demonstrat şi în aceste zile: că sunteţi o forţă puternică, cu o înaltă disciplină civică, muncitorească, oameni de nădejde şi la bine, dar mai ales la greu.

iliescu, liderul „onorific” al PCR/PSD, în iunie 2013:

Nu îmi asum ( n.r. venirea minerilor), nu am de ce. A fost pur şi simplu o ieşire spontană. A apărut şi personajul acesta cu ambiţiile lui, Miron Cozma, pe care nu vreau să-l menţionez. M-am dus (să vorbesc cu ei, n.r.) tocmai ca să-i conving să părăsească Capitala, prezenţa lor aici era un factor perturbator, am apelat la simpatia de care mă bucuram ca să-i conving să plece. Era o chestie de autoritate personală pe care am folosit-o cât am putut ca să atenuez porniri de acest fel.”

mineriada_ap_thumb_630_380_45619000[1]

Un fluturaș care circula în acele zile folosea „autoritatea personală” și „simpatia de care se bucura iliescu” pentru a pregăti crimele de la București – asta apropo de „spontaneitate”: Președintele ales al ROMÂNIEI ION ILIESCU în PERICOL! […] CINE SUNT INSTIGATORII Ciocoii pribegi Și înfumurați au venit să ne învețe democrația. Au venit cu banconte verzi crezînd că România e de vînzare. S-au găsit și vînzătorii de țară, intelectualii […] După încercarea de rebeliune legionară, care urmărea să răstoarne președintele ales al României, ne punem întrebarea: asta e democrația pe care Rațiu, Câmpeanu și Coposu vor să ne-o impună? Concluzia e una singură: RAȚIU ȘI CÂMPEANU – AFARĂ DIN ȚARĂ !

22 de ani mai târziu, „ciocoiului pribeag și înfumurat” Câmpeanu i-a venit mintea la cap, iar cel care îi scria poezii de dragoste (Vadim) partenerului de oină al lui iliescu (Ceaușescu), era descris de „ciocoi”, în 2012, ca fiind „un foarte bun român”.

[1]

iliescu și Rusia nu cred în lacrimi

Unele dintre cele mai mari erori din România postcomunistă sunt absența lustrației și considerarea PSD, urmașul direct al Partidului Comunist Român, ca fiind un partid normal și frecventabil într-un stat de drept. Iliescul cu sânge pe mâini și nimic pe conștiință a rămas credincios primelor iubiri, bolșevismul și Rusia. Ne-am amintit brusc de asta în 2012, când partidul în centrul căruia încă se află, în tandem cu „peneleul” infiltrat și demult castrat, a încercat o lovitură de stat, sub îndrumarea atentă a Vocii Rusiei. Dacă reușea, PSD-ul arunca România înapoi în zona gri – zona de influență a Rusiei.

În 1991, iliescu era singurul lider de stat din Estul Europei care semna Tratatul cu Uniunea Sovietica prin care așeza România pe orbita Moscovei. Iliescu făcea aceast lucru fără a fi constrâns; doar cu un an în urmă Occidentul căzuse de accord cu URSS, prin Carta de la Paris, că fiecare țară era liberă să-și aleaga alianțele si că sferele de influență sunt ilegitime în Europa.

A rămas consecvent și în timpul mineriadei din septembrie 1991, prin care guvernul Roman era răsturnat. În timpul unei emisiuni la B1 din 2005, Petre Roman a declarat că „odată, m-a sunat primul-ministru din Moldova, domnul Valeriu Muraschiu, și mi-a zis: „noi, cu două zile înainte să vină minerii la București, de la Radio Moscova știam, că anunțaseră, că în România va avea loc o revoltă a minerilor care vin să dea jos guvernul Roman. Radio Moscova a dat un semnal”.

Despre mineriada din 1999, Emil Constantinescu spunea, în 2005, că există documente ce demonstează implicarea Rusiei și despre „implicarea unor forțe străine și autohtone în această gravă mișcare teroristă”. Forțele străine despre care vorbea Constantinescu erau PRM și câțiva lideri din PSD. Tot în 2005, Rodica Culcer scria în Revista22 că “s-a vorbit despre o presupusa implicare a Rusiei, despre un telefon de la Ambasada Rusiei în 1999 si chiar despre prezența unui diplomat rus la Costești. Teoria este confirmată discret și de fostul șef al statului, Emil Constantinescu”. Ipoteza lui Constantinescu era că cercuri „estice” doreau blocarea participarii României la campania NATO din Kosovo.

În 2009, înaintea alegerilor, Geoană făcea o vizită la Moscova.

În 2010, PSD a votat împotriva Nabucco, proiect vital pentru reducerea dependenței energetice de Rusia.

Tot în 2010, Adrian Severin și Ioan Mircea Pașcu, ambii europarlamentari PSD, se situau de partea Rusiei la Strasbourg în privința scutului american antirachetă. “PSD s-a pus scut al intereselor Moscovei împotriva scutului american antirachetă și a intereselor României”, scria atunci Cristian Câmpeanu.

În timpul loviturii de stat din 2012, Adrian Solomon, deputatul PSD de Bârlad ținea un discurs virulent anti-american și pro-comunist, vorbind despre revoluția din 1989 ca despre „o pierdere”. O pierdere pentru „noi”, un „noi” care se confunda cu Uniunea Sovietică și PCR, și un câștig pentru “ei”, adică SUA și cei care au murit în revoluția din ’89 și mineriade: “Păi noi am pierdut Razboiul Rece, dragii mei. Și cine a câștigat? L-au câștigat americanii, care au venit și ne-au împuiat capul cu reforma instituțională, cu reforma statului, cu reforma… dracu’ să-i ia.”

ilieștii juniori

Două decenii mai târziu, ghioaga lui iliescu, Miron Cozma, era încă pe baricadele „revoluției”.

Pe măsură ce ne îndepărtăm de România lui iliescu, ne întoarcem la România lui Caragiale. Ilieștii au acum ochelari de soare Rayban, barbă și țepi, și sunt înarmați, nu cu ghioage, ci cu PET-uri și aceeași limbă de lemn. Revoluția a fost rebranduită postmodern în occuppy/#unitisalvam. Ghioaga lui Miron Cozma a fost înlocuit cu PET-ul și nihilismul „indignaților”, limba de lemn a lui iliescu a fost înlocuită de limba de lemn a lui Claudiu Crăciun & friends.

Un singur lucru a rămas la fel – din civismul #unitisalvam, la fel ca din măcelul lui Cozma câștigă tot partidul lui iliescu și Rusia. Mărturie stă faptul că „înalta disciplină civică” claudiucrăciunică ocolește ostentativ și consecvent atacurile grupului înfracțional la independenței justiției și, în vreme ce ni se spune că Chevronul vrea să ne gazeze(de șist) apa, pământul, aerul și viitorul, Gazpromul are imunitate ideologică / #unitisalvam: Când rusul exploatează, Liniște!

Despre colaborarea dintre activiștii PSD și #unitisalvam: Antena3 ne-a părăsit! Spectacolul continuă la Roșia Montană. La Baia Mare, musca. Ca detaliu suplimentar, unul dintre personajele centrale ale uniților întru salvare este Florin Petre Manole membru PSD și consilierul lui Marian Vanghelie.

Ocupiștii nu sunt noii mineri, sunt fiii fetelor de la APACA.

P.S.

"Nu ne vindem tara", 1990 si 2012

„Nu ne vindem tara”, 1990 si 2012

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

5 comentarii

 1. Mineriada a pus viza ambasadei Americane pe pasaportul meu.

 2. silviana
  14 iunie 2014

  putin va fi impaiat pe banii lui si toti cei care au mizat pe el.

 3. markwilliams
  14 iunie 2014

  cred ca ati omis si acest eveniment
  Iliescu a refuzat in 1991 oferta de unire a Moldovei cu Romania
  http://www.moldova.org/iliescu…..03452-rom/

 4. markwilliams
  14 iunie 2014

  PSD a fost adoptat ca si nume de la partidul „fratelui ” Gorbaciov..
  Lovitura minereasca a avut drept scop nu numai sa anihileze pe autenticii reprezentanti ai partidelor de dreapta ci sa se mimeze pluripartidisimul prin lansarea asaziselor partide ‘istorice” PNL si PNTCD ,cele care au falsificat doctrina si s-au constituit ca si anexe ajutatoare ale partidului de baza .In plus ,s-a gindit si lansarea PRM,nationalist extremist in scopul precizat a fi cainele de paza al PSD.

 5. Costin Andrieş
  14 iunie 2014

  crimele lui iliescu ne-au adus democratia, zice generatia tanara a psd. Partidul de bolsevici, tot partid de bolsevici.

  „Mineriada ne-a maturizat şi a contribuit la instaurarea democraţiei în România”
  EDUARD MARTIN, DEPUTAT PSD
  DE CONSTANTA

  m.gandul.info/politica/lectia-invatata-de-tanara-generatie-din-psd-despre-evenimentul-iliescu-si-minerii-deputat-psd-presedintele-iliescu-le-multumea-minerilor-care-plantau-flori-12761699

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian