FUNDATIA IOAN BARBUS

28 de ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990

foto: Dinu Lazăr

Azi am aplaudat și am rememorat eroii împreună cu Asociația „ 21 Decembrie 1989 ”, la 28 de ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990. Gloanțe, bastoane, bâte și topoare au acționat contra tinerilor care apărau libertatea și democrația. Au fost oameni omorâți, răniți, închiși, bătuți, sedii de partid, de ziare și case particulare au fost vandalizate. Totul sub coordonarea lui Ion Iliescu și a acoliților săi.

Pe 13 iunie am ieși de la examen direct în strigătele oamenilor instigați de politrucii comuniști – IMGB FACE ORDINE! Gaze lacrimogene, milițieni, bastoane, muncitori instigați contra studenților. Muncitorii de la IMGB făceau ordine la Arhitectură, Matematică și Litere. Au fost încleștări și sforarii provocărilor și-au incendiat autobuzele. Au lăsat sediul Poliției Capitalei să fie ocupat pentru a avea motive să deschidă focul. Ne-am retras după primele rafale de gloanțe. Pe 13 seara am auzit că vin minerii și ne-am baricadat în Grozăvești. Colegi și prieteni care au rămas în Universitate au fost arestați, bătuți și schingiuți.

Făptașii sunt nepedepsiți!

Pe 14-15 iunie Capitala a fost sub ocupație minerească. Printre mineri mișunau agenți deghizați, cozile de topor ale regimului pro-moscovit a lui Ion Iliescu. Portarul Ilie de la PNȚ a fost asasinat cu o lovitură de topor în frunte. Dumnezeu să-l ierte! Multe victime nu au fost identificate și cei uciși au fost considerați dispăruți. Mulți dintre cei ajunși la spital nu au avut fișe.

După aceste evenimente zeci de mii de tineri au părăsit România, dorind să scape de comunism, au cerut azil politic în țări civilizate. Atunci s-a instalat puternic neîncrederea în viitorul democratic al României și în libertatea câștigată în 1989.

Discursul lui Ion Iliescu de mulțumire confirmă ceea ce știam cu toții. El era autorul. În discurs dădea vina pe un complot internațional de dreapta. Dușmanul era extern și neclar identificat. Minciunile sfruntate ale lui Ion Iiescu:

Cu ajutorul dumneavoastra au fost descoperite in subsolul cladirii PNT-ului: un depozit de sticle incendiare, de droguri, de seringi cu care au injectat droguri unora din cei care stateau in Piata Universitatii si armament.(…) In subsolul cladirii Universitatii s-au descoperit arme: 22 de pusti Jeco, dar care sunt arme periculoase in asemenea conditii, si saci cu prafuri euforizante pe care probabil ca le-au tot folosit in aceasta perioada.

Sper ca procesul lui Ion Iliescu și a celor vinovați să nu mai fie tergiversat și să se judece rapid. După 28 de ani Poporul Român merită dreptatea. Ion Iliescu nu și-a cerut scuze niciodată pentru nenorocirea produsă.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Marius Bostan

Marius Bostan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian