FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Adrian și Rusia, une histoire d’amour

Vineri, 16 martie 2018, cu două zile înaintea alegerilor prezidențiale care au loc azi în Rusia, fostul premier și dublu pușcăriaș Adrian Năstase s-a dus la Moscova, unde a pledat pentru „apropiere între București și Moscova”. Asta s-a întmplat în cadrul unui eveniment tratat cu foarte mare discreție de Ambasada României la Moscova, în al cărei sediu s-a desfășurat. La două zile de la vizită, site-ul ambasadei și site-ul MAE tac chitic, probabil conștiente de dezastrul de imagine pe care deja nu îl mai pot evita.

site-ul Ambasadei României la Moscova: Cri-cri-cri

Astfel, la invitația „Fondului Gorchakov pentru diplomatie publică”, Năstase a participat la conferința „Vecinătate și bună vecinătate în relațiile internaționale. O specială privire asupra relațiilor romano-ruse”, organizată de fundația rusă împreună cu „Fundația Europeană Titulescu” al cărei președinte e fostul premier. Ambele fundații sunt finanțate de ministerele de externe ale celor două țări, scrie hotnews.

Dar dacă ambasada și MAE par să se rușineze de vizita dublului pușcăriaș la Moscova, îndeajuns de mult încât să o treacă sub tăcere, pe organul oficial de propagandă al Kremlinului, Sputnik în limba română, a fost zilele astea petrekere:

Din delegația română au mai făcut parte fostul ambasador al României la Moscova (2004-2005), primul cosmonaut român, Dumitru Prunariu; directorul Institutului științelor politice de apărare și istoriei militare, Mihail Ionescu; secretarul general al Fondului European Nicolae Titulescu, Florin Luca; directorul Centrului pentru politica externă și studii strategice (Universitatea din Craiova), Florin Pasatoiu și profesorul universitar Florin Rotaru, ne spune Adrian Năstase pe blogul lui, preluând lista publicată de Sputnik.

Adrian Năstase, 2015: UE a expirat. România trebuie să meargă spre Rusia și China

De pe Sputnik aflăm că, prin cuvintele secretarului general al fundației pe care o conduce, fostul prim ministru își dorește revenirea la tradiția organizării de festivaluri, la întâlnirile frățești pe stadioane, pentru că „mai multe lucruri ne leagă [de Rusia] decât cele care ne despart”:

 secretarul general al Fundației Europene „Nicolae Titulescu”, Florin Luca a propus mai multe mijloace de sporirea a nivelului cunoașterii reciproce dinte cele două țări. Spre exemplu, prin organizarea unui forum economic al Mării Negre la Constanța, în cadrul căruia să fie discutate mai multe proiecte de afaceri. O altă idee ar fi revenirea la tradiția organizării festivalurilor muzicale comune, dezvoltarea relațiilor pe linia bisericească, stabilirea unor contacte în domeniul sportului.

Trebuie să ne întâlnim cât mai des pe stadioane”, a opinat Florin Luca.

„Credem că avem mai multe lucruri care ne leagă, decât cele care ne despart. Să apreciem acest lucru”, au afirmat participanții la reuniune.

Într-adevăr, sunt multe lucruri care ne-au legat de Rusia de-a lungul timpului. Printre ele se numără cele 12 invazii rusești ale teritoriilor românești, din 1739, 1768, 1787, 1806, 1811, 1821, 1828, 1848, 1853, 1877, 1941 și 1944.

Iar pe lângă entuziasmul fostului premier față de Rusia, există și alte lucruri care încearcă și azi să ne lege: este vorba de amenințările recente și repetate cu invazia, venite de la cel mai înalt nivel al conducerii rusești.

Tot în relatarea vizitei, Sputnik deplânge lipsa informațiilor despre România din presa rusă:

Nu este niciun secret că în Rusia, în presa rusească există foarte puține informații despre România de azi, iar multe lucruri sunt prezentate prin prisma conflictului transnistrean.

Dar informațiile există. Unele dintre ele au fost descrise pentru ILD de jurnalistul basarabean Dan Nicu, în urmă cu un an. Ce au putut afla rușii despre Romania din reportajul realizat de televiziunea rusă la București? Că pe vremea lui Ceaușescu era mai bine; că în România nu se produce nimic; că după intrarea în Uniunea Europeană românii au sărăcit; că România e o țară de oameni ai străzii și alte minunății similare.

În presă a apărut informația că poza de mai sus ar fi fost făcută în interiorul Ambasadei României la Moscova, iar cum până la această oră, pe site-ul ambasadei vizita delegației române este ținută secretă, am vrut să mă asigur. Într-adevăr, poza a fost făcută în interiorul ambasadei:

foto: Ambasada României la Moscova, 29 noiembrie 2014 (sursa)

Repet ceea ce am spus si după intrarea nostră in Nato si in UE: nu ne putem preface că la Est de noi este o pată albă. Istoria nu ne-a pus intotdeauna  impreună, geografia, da. Putem influenta viitorul pentru a sprijini oamenii de afaceri, oamenii de cultură, solutionând, gradual, cu inteligentă, rănile din trecut? Eu am crezut si cred in continuare că da.

…scrie fostul prim ministru pe blogul lui. Pare să îi scape un detaliu destul de important: aparteneța României la NATO și însăși existența NATO sunt motivate de faptul că „la est de noi [nu] este o pată albă”, ci Rusia, iar nu „geografia ne-a pus întotdeauna împreună”, ci armatele invadatoare ale Rusiei. De 12 ori, cum am văzut mai sus.

Povestea d’amour dintre Adrian și Rusia este veche, dar din ce în ce mai înflăcărată în ultimii ani. În toamna anului 2013 a fost vizitat la sediul Fundației Titulescu de chiar ideologul rus Alexandr Dughin, pe a cărui listă de prieteni ai Rusiei se află, ca „fost prim-ministru al României, Preşedinte al Fundaţiei Titulescu, membru al Partidului Social Democrat, cel care l-a lansat în politica mare pe actualul prim-ministru Victor Ponta”.

Alexandr Dughin și Adrian Năstase | Fundația Titulescu, septembrie 2013 – detalii

M-am intors astăzi la Bucuresti. Nu am stat decât o zi la Moscova, unde am ajuns după 14 ani.. De dimineată când am plecat erau -21 grade.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

2 Comments

  1. Augustus
    18 March 2018

    Cine îi finanțează plimbarea și rezolvă invitațiile??? Mergeți pe urma banilor. Încă ceva: asta mai primește bani de la stat pentru ceva funcții de care noi nu știm???

  2. Ioan Balan
    18 March 2018

    Nastase a devenit mare vizionar !Nu avea interdictie de a parasi tara in urma condamnarii? Eu cred ca era si inainte un soi de cal troian al Rusiei in Uniunea Europeana. De ce nu vrea neicusorul sa traiesca in Rusia sau China? Pe ruble sau yoani! Sa lase „agoniseala” in euroi , dolari si tablouri aici si sa plece carinel ,catinel. Crede ca asa are spatele aparat? Nimeni nu doreste sa aiba relatii tensionate cu Rusia, schimburi economice reciproc avantajoase, dar, cu tot respectul pentru „bibliotecile” cititede catre domnul Nastase, ii reamintesc vechea cugetare romaneasca: unde e multa minte e si multa prostie ! Se cam vede ca foarte multe din cartile citite de domnul Adrian Nastase aveau copertile rosu aprins, rosu de Kremlin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto