FUNDATIA IOAN BARBUS

Alo, Obama? La telefon șeful Al-Qaeda!

Încă din vremea când Al–Qaeda era cum nu mai este acum, iar programul de supraveghere și ascultare al comunicațiilor – PRISM, nu era încă ce este acum, liderii terorismului mondial și oamenii lor renunțaseră la utilizarea telefoanelor și internetului pentru a comunica între ei. Reveniseră la ancestralul dar mult mai sigurul mijloc de comunicare prin viu grai, memorând mesajele și transmițându-le pe cale orală celor din rețea, în timp ce pe cerul de deasupra lor sateliții de observație se roteau total dezorientați de tăcerea ce se așternuse brusc pe pământ. Numai așa au fost posibile nu numai atentatele de la 11 septembrie, dar și celelalte care le-au urmat.

Barem, din luna iunie, a devenit de notorietate mondială – și asta datorită colaboratorului Agenției de Securitate Națională a Statelor Unite (NSA), Edward Snowden – ceea ce Al –Qaeda și NSA știau demult și nu ne spuneau și nouă – ca toate comunicațiile sunt ascultate, urmărite, înregistrate, stocate și, dacă este cazul, analizate și folosite. Cu toții au aflat astfel că serviciile de informații americane au urmărit, in timpul mandatelor lui Obama, nu numai rețelele teroriste și agențiile de presă, dar și pe cetățenii obișnuiți; i-au ascultat nu numai pe aliații americanilor, dar și pe toți ceilalți locuitori ai “satului mondial”.

Totodată s-a aflat – veste bună ce s-a răspândit imediat, ajungând și ea la urechea tuturor – că Rusia nu se pretează la așa ceva. “Sputnicii” ce împânzesc la rândul lor spațiul, nu sunt lansați pentru observație și spionaj, ci sunt sateliți meteo, de televiziune și pentru măsurători cadastrale! Rusia n-are nevoie de PRISM! Rusia îl are pe Putin!

Singurul terorist care nu a aflat de existența PRISM, sau care datorită vârstei înaintate a uitat de ea (înclin spre a doua variantă), este chiar șeful actual Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri! Adică, tocmai cel care era recunoscut drept eminența cenușie, ideologul și creierul organizației, încă de pe vremea când era doar “numărul 2” al acesteia; taman el s-a găsit să incingă telefonul! S-a dovedit astfel, încă odată, nu numai că puterea iți ia mințile când ajungi “numărul unu”, dar și că de PRISM este nevoie în lupta contra terorismului. Și asta s-a întamplat exact atunci când scandalul, în care protagoniștii principali sunt PRISM și Obama, a luat proporții nebănuite la început. Și mai sunt unii care nu cred în coincidențe!

Afirm asta, deoarece administrația Obama a anunțat recent că a interceptat conversații telefonice purtate între numărul unu Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, și unul dintre cei mai importanți oameni ai organizației, Nasser al-Wuhaychi – șeful filialei Al-Qaeda din Peninsula Arabiei – AQPA! Și administrația Obama, spre deosebire de administrația George Bush, nu minte! Ați văzut mitoman s-o facă? Așa că, ambasadele Statelor Unite, Marii Britanii, Franței și Germaniei – din Sanaa, capitala Yemenului – au fost închise, și personalul lor evacuat de urgență. În total au fost închise în țările arabo-musulmane, 19 ambasade și consulate. Cea mai serioasă alertă antiteroristă de la 11 septembrie 2001 și până acum! Atentatul pus la cale de Al-Qaeda a fost dejucat. Teroriștii au rămas cu buza umflată. Prin urmare, PRISM nu doarme! Îi urmărește pe cei răi și le zădărnicește acțiunile. Și asta, de ce să n-o recunoaștem?, și datorită președintelui Obama! Să nu-l uit pe Ayman – “Call Me” -Zawahiri, care a sunat, salvator, la 911! Purtătorul de cuvânt al guvernului yemenit, Rajeh Badi, a dezvăluit în cadrul unei conferințe de presă că teroriștii îmbrăcați în uniforme militare intenționau să atace și să ocupe instalațiile petrolifere, și urmăreau să distrugă gazoductele. În caz de nereușită, teroriștii urmau să-i ia ostatici pe lucrătorii străini din rafinării. Iată, deci, despre ce vorbeau în lungile lor conversații telefonice, asemeni unor țațe limbute, Ayman al-Zawahiri și șeful yemenit Al-Qaeda, Nasser al-Wuhaychi!

Curios este, sau cel puțin așa li se pare celor obișnuiți să caute nod în papură, că atentatul ce ar fi trebuit să aibă loc în Yemen pare copia la indigo a atentatului terorist organizat de gruparea lui Mokhtar Belmokhtar în Algeria asupra rafinăriei de la In-Amenas. Sunt de luat în calcul 2 variante: liderii Al-Qaeda nu au avut niciodată această idee; responsabilii cu refacerea imaginii administrației Obama sunt total lipsiți de imaginație. Personal prefer ambele variante. Cred că nu sunt singurul.

Dar să ne reamintim cât de reactiv a fost PRISM și în urmă cu aproape un an de zile. Pe 11 septembrie, anul trecut, membri ai grupării Ansar al-Sharia din Benghazi, au atacat, ocupat și incendiat consulatul american din oraș. L-au ucis pe ambasadorul american Christopher Stevens. Tot atunci, teroriștii Al-Qaeda – cei despre care dictatorul Muammar al-Gaddafi anunțase încă de la inceputul “primăverii libiene” că au sediul în Benghazi – i-au ucis, după o luptă ce a durat 7 ore, pe Tyrone Woods, Glen Doherty și Sean Smith. Întăririle cerute Departamentului de Stat (Hillary Clinton) și Secretariatului Apărării (Leon Panetta), cu luni de zile înaintea atacului de către ambasadorul Stevens, nu au fost trimise niciodată! Ajutorul cerut de eroul SEAL – Tyrone Woods, cel care a refuzat să respecte ordinul de retragere primit înaintea începerii atacului, nu a venit niciodată!

Rememorând acum toate aceste lucruri, ne putem gândi la niște întrebări legitime. Nu comunicau între ei, prin telefon, liderii Al-Qaeda locali? Dacă o făceau, de ce nu i-a înregistrat PRISM? Dacă i-a înregistrat, de ce nu s-au luat măsuri pentru prevenirea atacului ca în recenta situație din Yemen? Și dacă nu au vorbit la telefon, pentru că regulile elementare ale conspirativității o interzic, de ce au încălcat această regulă de bază tocmai piesele grele din fruntea organizației? Unde au fost atunci CIA și NSA? Unde era PRISM? La datorie, ca întotdeauna! Nu greșește cine dă răspunsul acesta la ultimile două intrebări! Celelalte nu au răspuns! Nu, nu se uitau împreună cu teroriștii libieni la filmul “Inocența musulmanilor”. Nici unii, nici ceilalți nu aveau timp de așa ceva. În timp ce teroriștii aveau planuită din vreme acțiunea și trecuseră la îndeplinirea ei, cei din serviciile secrete, de la Departamentul de Stat și de la Casa Albă, urmăreau cu ajutorul unei drone echipată cu camere video, ce a survolat tot timpul atacului consulatul, filmul evenimentelor! În direct! De la locul faptei!

Vinovatul a fost găsit imediat. Nu, nu era președintele Obama; el se afla în campanie electorală. Nici Al-Qaeda; ea își intrerupsese activitatea în acele momente. Vinovatul era chiar autorul filmului islamofob despre care am pomenit. A fost arestat, judecat și închis! Președintele Obama și-a cerut scuze musulmanilor și a incriminat filmul și pe autorul lui chiar în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite! Timp de două săptămâni, președintele Obama și oamenii președintelui au susținut că atacul asupra consulatului a fost unul spontan, generat de furia pașnicilor musulmani contra filmulețului video. Pe 28 septembrie, pusă in fața dovezilor, administrația Obama a recunoscut că acțiunea a fost “un atac terorist deliberat și organizat cu ajutorul Al-Qaeda”! Nakoula Basseley Nakoula, cel care a crezut că în Statele Unite, sub președintele Obama, mai există libertate de expresie, așa că a făcut filmul buclucaș, a fost eliberat de curând.

Însă nu au fost prinși, cu atât mai puțin judecați și închiși, autorii atacului. Și asta nu din cauza că ambasadorul Stevens era, spun unii, un mijlocitor important al traficului de arme între administrația Obama și jihadiștii suniți sirieni afiliați Al-Qaeda. Nu din cauza că a fost vorba mai degrabă de o reglare de conturi decât de un simplu atac terorist. Nu! Autorii atacului nu au fost prinși pentru că serviciile de informații americane și PRISM, nu au reușit să dea de urma lor. Dar exact atunci când comisiile parlamentare de anchetă cercetau cazul, iar o parte din media americană punea întrebări din ce în ce mai stânjenitoare despre curioasa lipsă de reacție a administrației observată în “cazul Benghazi”, mult criticatul PRISM a acționat din nou eficace și a punctat decisiv, salvând situația – a aflat numele a trei dintre liderii Al-Qaeda ce au condus atacul. Imediat, și asta s-a întamplat tot recent, Casa Albă a anunțat triumfătoare că trei militanți islamiști implicați în atacul asupra consulatului din Benghazi sunt urmăriți de justiția americană! Un “os cu carne” aruncat opiniei publice.

Așa cum a putut să constate CNN-ul, care nu are PRISM, unul dintre ei, Ahmed Abu Khattala, frecventa cafenelele din Benghazi exact în momentul în care era căutat de Casa Albă pentru a fi dat pe mâna justiției! Și dacă rapoartele serviciilor de informații americane ne asigură ca el nu a fost încă localizat, Abu Khattala – purtând pe cap o pălărie roșie, pentru camuflaj – îi deconspira vesel reporterului următoarea sa destinație – la școală, să-și ia nepotul!

Să privim cu încredere viitorul! PRISM nu reprezintă un pericol permanent. După cum observăm comparând cele două cazuri (Benghazi și Yemen), PRISM acționează numai atunci când este nevoie. El preîntâmpină numai acele atentate pe care le alege sau și le imaginează președintele Obama. Remarcăm și că, în timp ce stigmatizatul și, din cauza asta, demisionatul Nixon, a montat, pe ascuns, câteva microfoane în clădirea Watergate pentru a-și asculta rivalii politici, laureatul premiului Nobel pentru Pace, democratul Obama, a depășit toate așteptările. Folosindu-se, cu o obiectivitate de necontestat, de serviciile oferite de PRISM, monitorizează, în direct, atentatele teroriste, “citește” presa sau îi ascultă, în conferințele telefonice, pe liderii Al-Qaeda punând lumea la cale. Și nu ne ascunde nimic! Obama, un tip popular dar discret, al cărui fel de a fi îndeamnă la confidențe! Nu, Obama nu este Nixon!

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Bogdan Calehari

Bogdan Calehari

Un comentariu

  1. Nea
    11 august 2013

    Alo, Obama, nu-ţi ştiu telefonul, aşa că îţi transmit prin PRISM un mesaj cifrat: BPÎM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian