FUNDATIA IOAN BARBUS

Apocalipsa nu este la Fukushima

Apocalipsa este un subiect foarte serios. Tocmai de aceea este bine ca dezbaterile pe un astfel de subiect serios să fie purtate într-un cadru potrivit.

O explozie nucleară nu este şi nu are vreo legătură cu Apocalipsa. Mai mult, o explozie la o centrală nucleară nu este şi în general nu are legătură cu o explozie nucleară.

Pe 26.04.1986 a avut loc cel mai grav incident de pînă acum la o centrală nucleară – o explozie şi un incendiu la reactorul nr. 4 de la Cernobîl. Cauza principală: nerespectarea măsurilor de siguranţă în timpul unui test. Împrejurări care au agravat efectele: acel tip de centrală nu avea o structură de siguranţă pentru izolarea reactorului în caz de dezastru.

Victime: 2 persoane în urma exploziei, 28 de pompieri şi soldaţi din echipele care au participat la sigilarea reactorului, unul de infarct, iar ceilalţi de sindromul expunerii acute la radiaţie – la operaţiune au participat în diferite perioade pînă în 1991 aproximativ 400.000 de persoane. Efecte colaterale: aproximativ 1800 de copii au dezvoltat o forma vindecabilă de cancer tiroidian (rata de vindecare – 99%) în general în urma consumării de lapte contaminat. Nu s-a detectat vreo corelaţie între accident şi alte forme de cancer sau vreo altă boală. De asemenea au fost mutaţi în jur de 200.000 de persoane din zonele învecinate; la începutul anilor ’90 ţăranii ucrainieni care nu se putea rupe de locurile natale au început să se întoarcă la casele lor din satele învecinate. Studiile nu arată vreo corelaţie între apropierea de zona accidentului şi starea de sănătate sau durata de viaţă a acestora.

Efectul psihologic a fost însă deosebit, nivelele aberante de expunere la panică şi activism verde au condus, printre altele, la instituirea unui moratoriu asupra construirii de centrale atomice. Zilele acestea se dezbătea în SUA ridicarea acestui moratoriu, însă condiţiile puse de democraţi sînt în general considerate prohibitive în măsura în care probabil ridicarea moratoriului în aceste condiţii ar fi echivalentă cu continuarea acestuia (aşa că noul accident din Japonia şi panica va avea probabil o influenţă practică minimă asupra timidei reluări a dezvoltării sectorului nuclear).

Nu am avut timp să caut studiile de caz, însă pentru moment puteţi consulta pe site-ul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică lista de răspunsuri la întrebările frecvente legate de Cernobîl
https://www.iaea.org/newscenter/features/chernobyl-15/cherno-faq.shtml

Legat de incidentul de la Fukushima:
– în urma cutremurului de ieri a căzut alimentarea externă cu energie electrică, fapt care a dus la creşterea presiunii în instalaţia de răcire de la Reactorul nr. 1; în cursul nopţii trecute s-a lucrat la restabilirea regimului normal.
– nu este vorba de vreo explozie nucleară, iar explozia nu a avut loc la Reactorul nr. 1 ()
– fumul care se vede pe film este probabil abur (spre exemplu, în urma exploziei unor conducte în urma scăpării de sub control a eliberării de abur pentru reducerea presiunii) şi nu înseamnă eliberare de substanţe radioactive
– au fost raportaţi 2 răniţi aflaţi acum în afara oricărui pericol

UPDATE:
– explozia de la 3:36 PM a avut loc în clădirea în care se află şi reactorul; a distrus pereţii şi acoperişul clădirii dar nu a afectat reactorul şi nu a fost provocată de vreo reacţie nucleară (vaporii supraîncălziţi s-au descompus, iar hidrogenul rezultat a intrat în contact cu oxigenul din exterior)
– 4 oameni au fost răniţi în urma exploziei; rănile au fost uşoare şi sînt în afara oricărui pericol
– 3 oameni au avut hainele contaminate în timp ce se îndepărtau de locul exploziei (nu a fost nevoie de decontaminare; oricum, ei şi alţi 87 care lucrau în zonă sînt ţinuţi sub observaţie)
– se lucrează la o nouă fază de răcire utilizînd apă de mare şi acid boric (ceea ce va duce probabil la afectarea iremediabilă a instalaţiilor şi la închiderea definitivă a reactorului)
https://english.kyodonews.jp/news/2011/03/77123.html
https://english.kyodonews.jp/news/2011/03/77149.html
https://english.kyodonews.jp/news/2011/03/77204.html

Catastrofa din Japonia este foarte serioasă, însă nu este la Fukushima. Gîndul nostru bun să se îndrepte spre cei care şi-au pierdut apropiaţi, spre cei care se luptă acum cu consecinţele dezastrului.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Liviu Crăciun

Liviu Crăciun

11 comentarii

  1. dr pepper
    12 martie 2011

    Idiot global warming fanatics blame earthquake on climate change

    I remember after the Indonesia earthquake and Tsunami that some moonbat liberals over at Democratic Underground blamed the catastrophe on the US, claiming we had invented an earthquake machine and Tsunami generator to kill the brown people of the world.
    That was topped by one of the posters on the thread (long since deleted) that global warming was the cause of the quake. It seems that Gaia was so distraught because we were ignoring the problem that she caused the quake to remind us who’s in charge on planet earth.

    Mai tineti minte teoriile despre cum Bush a provocat cutremurul din Indonesia cu o superarma fatala extrasecreta?

    Left: Global warming caused the earthquake

    Are these people mentally ill?

    ????

  2. Cristina R.
    12 martie 2011

    Liviu:

    Excelenta punere la punct a alarmismului jurnalistic, de care se fac vinovate multe agentii de presa si situl lui Drudge.

    Nici o surpriza, din partea mea, cu Drudge. Din asta traieste, din asta si-a facut „brandul”, si, chiar daca tipul inclina la dreapta, instinctele sale sunt mult mai in linie cu jurnalismul de tip senzational din ultimile doua secole, numit aici „yellow journalism”. In sensul asta Drudge are mult mai mult in comun cu „National Enquirer”, nu cu jurnalismul clasic.
    E cu atit mai sinistru cind Drudge tine aceleasi titluri alarmiste ore in sir, fara a le modifica atunci cind alte informatii apar.
    E 1:57 la amiaza la mine, pe Coasta de Est, si Drudge titreaza inca ce titra cind m-am sculat, in ciuda ultimilor stiri despre centralele nucleare din Japonia venite de la alte agentii de presa.

    http://www.drudgereport.com/

  3. Cristina R.
    12 martie 2011

    Liviu:

    Din nou, chapeau si pentru exacta afirmatie:

    Apocalipsa este un subiect foarte serios. Tocmai de aceea este bine ca dezbaterile pe un astfel de subiect serios să fie purtate într-un cadru potrivit.
    O explozie nucleară nu este şi nu are vreo legătură cu Apocalipsa.

  4. Liviu Crăciun
    12 martie 2011

    puncte de pornire pentru cine vrea sa citeasca mai multe despre Cernobîl, efectele reale si cele psihologice, in urma panicii create de media si diversi activisti (tot pe site-ul IAEA):
    http://www.iaea.org/newscenter/focus/chernobyl/ (stinga-jos sint documentele de baza ale investigatiilor forumului Cernobil)
    http://www-ns.iaea.org/projects/chernobyl.asp

    http://www.iaea.org/newscenter…..00512.html

    Chernobyl: True Scale of the Accident

    5 September 2005 | A total of up to four thousand people could eventually die of radiation exposure from the Chernobyl nuclear power plant (rNPP) accident nearly 20 years ago, an international team of more than 100 scientists has concluded.

    As of mid-2005, however, fewer than 50 deaths had been directly attributed to radiation from the disaster, almost all being highly exposed rescue workers, many who died within months of the accident but others who died as late as 2004.

  5. Transsylvaniaphoenix
    12 martie 2011

    Imbecilii de stinga au ajuns la concluzia ca cutremurul si valurile tsunami care au distrus zona litorala a Japoniei au fost cauzate de….sa vedem daca ghiciti ce?….

    Raspunsul este mai jos

    …si mai jos

    inca putin mai jos

    …incalzirea globala. Linkul aici.

  6. Vlad M.
    12 martie 2011

    TP, chiar ma gandeam la tine. Te-am citat. ???? Vlad si Liviu pot depune marturie.

  7. TranssylvaniaPhoenix
    12 martie 2011

    Ha ha! Mi-a scapat postul lui Dr Pepper. Total neintentionat. ????

  8. dr pepper
    12 martie 2011

    S’a mai descoperit o descoperire:
    Lost city of Atlantis, swamped by tsunami, may be found

    Iar din link-ul adus de TP:

    If you ask me, now is a perfectly reasonable time to be analyzing such possible causal relationships, like the one between climate change and earthquakes (which set off tsunamis). You are, after all, perhaps turning to a green site like TreeHugger to examine the environmental implications of various world events. But some insist this reeks of opportunism (especially those amongst the anti-climate crowd) — and therefore should be immediately written off as sensationalism.

    But there are perfectly appropriate ways to treat the story. For instance, Grist’s Christopher Mims has a good piece pointing out scientists’ concerns that increased carbon emissions are leading to more earthquakes (though the headline’s pushing it). Here’s a snippet:

    Daca ma intrebati pe mine ( nu pe dr pepper, evident n.m.) acum este timpul sa analizam legatura dintre schimbarile climaterice si cutremure ( ce duc la tsunami). Cel mai indicat ar fi sa consultati un site verde precum imbratisatoriidecopaci pentru a putea examina mai bine implicatiile asupra mediului a mai multor evenimente ce se petrec pe plan mondial. Unii chiar insista ca toata afacerea pute de la o posta de oportunism ( daca il intrebati pe dr pepper si ai lui sceptici) – ceea ce ar trebui catalogat instantaneu la categoria de senzationalism.
    Si totusi ceva adevar exista in toata istoria asta. Spre exemplu Christopher Grist are o lucrare buna care atrage atentia ca oamenii de stiinta sunt ingrijorati ca emisiile de carbon conduc la o mai mare frecventa a cutremurelor

    Fenomenal mah! Fenomenal!
    Tot oamenii aia de stiinta ingrijorati, tot codoiu’ si tot educatu’ care nu pricepe cum nu pricep altii ca daca „uamenii de stiinta zice – pai asa e”.
    Vorba lui Ktrauhammer, daca maine ar aparea Godzila la supermarket, la cinci minute dupa ar aparea Gore sa explice legatura dintre aparitia acesteia si incalzirea globala.
    pardon, schimbarile climaterice.
    Nu stiu cum ar explica stiintific disparitia orasului Atlantis in urma unui tsunami ca deh, revolutia industriala a aparut ceva mai tarziu dar cred ca nimic nu este imposibil de demonstrat celor ce cred in schimbarile climaterice.

  9. TranssylvaniaPhoenix
    12 martie 2011

    Vorba lui Ktrauhammer, daca maine ar aparea Godzila la supermarket, la cinci minute dupa ar aparea Gore sa explice legatura dintre aparitia acesteia si incalzirea globala.

    Cred ca Krauthammer se refera nu la Godzila ci la amenintatorul OmUrsPorc.
    Al Gore l-a descris ca pe un animal care este jumatate om, jumatate urs si jumatate porc ????

  10. dr pepper
    12 martie 2011

    Nuclear Overreactors
    Let’s cool the political meltdown over Japan’s damaged nuclear power plants.

    Un punct de vedere destul de echitabil:


    That’s how we deal with tragedies in the oil business. Accidents happen. People die. Pollution spreads. We don’t abandon oil. We study what went wrong, try to fix it, and move on.

    Contrast this with the panic over Japan’s reactors. For 40 years, they’ve quietly done their work. Three days ago, they were hit almost simultaneously by Japan’s worst earthquake and one of its worst tsunamis. Not one reactor container has failed. The only employee who has died at a Japanese nuclear facility since the quake was killed by a crane. Despite this, voices are rising in Europe and the United States to abandon nuclear power. Industry analysts predict that the Japan scare, like Chernobyl, will freeze plant construction.

    Let’s cool this panic before it becomes a political meltdown.

    Early reports said four Japanese plants were in trouble. Now it appears only two were disabled. Early reports said three employees had radiation sickness. Now we’re hearing only one is sick, and even in that case, the radiation dose appears relatively low. Two reactor buildings exploded, but these were explosions of excess hydrogen, not nuclear fuel, and neither of them ruptured the inner containers that encase the reactor cores. Some radiation has leaked, but according to measurements outside the plants, the amount so far is modest. Any leak is bad, and the area of contamination, even at low rates, will probably spread. Japan needs our sympathy and our help. But let’s not exaggerate the crisis.

    Pare mai degraba ca cineva impinge o anumita agenda, articolul continua despre faptul ca energia produsa din carbune este cu mult mai periculoasa insa ceva ma face sa cred ca nu cei din industria de carbune imping toata aceasta isterie.

  11. Silvapro
    12 martie 2011

    Even with all that’s been published about this tragedy, this is still stunning new footage…

    http://freevideocoding.com/flv…..start=true

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian