FUNDATIA IOAN BARBUS

Arme pentru Ahmadinejad

Înarmarea Iranului a devenit un fel de secret al lui Polichinelle, iar ultimile relatări vin dinspre mări şi oceane aflate la o distanţă apreciabilă. Îndopaţi cu islamism şi nutrind o ură de neîmpăcat contra ţărilor occidentale în general şi în special contra Israelului, preşedintele Ahmadinejad şi apropiaţii săi au declanşat o vastă operaţiune de cumpărare de arme de la amicii politici declaraţi sau secreţi. În continuare vom prezenta două episoade relevante pentru pregătirile de război ale acestei ţări aflate sub dominaţia unei elite fundamentaliste.

Zona Golfului Persic – Pe 29 august, ziarul The Naţional din Emiratele Arabe Unite a publicat un comentariu de James Reinl despre cuvintele de apreciere ale unui înalt demnitar din Comitetului pentru sancţiuni a Naţiunilor Unite în urma raportului privind interceptarea unei nave care transporta ilegal arme din Coreea de Nord către Iran. Aruncătoare de rachete şi alte tipuri de arme au fost descoperite pe nava ANL Australia (233 m lungime şi 38 m lăţime, vechime 18 ani), aflată în proprietatea unei companii australiene dar cu pavilion din Bahamas. Documentele de însoţire ale încărcăturii susţineau că nava transporta „piese de maşini”.

6455476

ANL Australia

Comitetul Naţiunilor Unite a trimis o scrisoare către Republica Islamică Iran în care se cer explicaţii privind acest incident. Mai multe rapoarte sugerează că interceptarea navei ANL Australia a survenit la începutul lunii august dar, din motive de securitate s-a aşteptat sfârşitul verificărilor. Coreea de Nord a efectuat un al doilea test nuclear pe 25 mai în urma căruia Naţiunile Unite au decretat înăsprirea sancţiunilor privind comerţul cu arme al acestei ţări.

Oceanul AtlanticIstoria secretă a răpirii navei ruseşti Arctic Sea a fost elucidată abia ieri, la aproape trei săptămâni de la sfârşitul calvarului prin care au trecut membrii echipajului. Nava, care oficial transporta cherestea din Rusia către Algeria, a dispărut pe 24 iulie din apele teritoriale suedeze şi a fost recuperată pe coasta de vest a Africii pe data de 17 august. Diverse vase de război ruseşti de suprafaţa, precum şi submarine au participat la cercetarea unei zone vaste din Oceanul Atlantic, fiind vorba despre primul episod de piraterie din apele europene.

photo_verybig_106837

Arctic Sea

Cheia întregii afaceri a fost furnizată serviciului FSB al Rusiei de Serviciul israelian de informaţii Mossad iar oficialii de la Kremlin au avut de înfruntat întrebări incomode. Pentru salvarea feţei autorităţilor de la Moscova, Mossadul a susţinut că nava Arctic Sea a fost încărcată cu rachete S-300 în portul Kaliningrad de către ofiţeri în retragere ai armatei ruse aflaţi în contact cu iranienii. Destinaţia finală a rachetelor era Iranul ayatholahilor, iar episodul de piraterie a fost influenţat de agenţii Mossad care au transmis unui grup infracţional datele reale despre încărcătură şi valoarea sa reală. A fost singura metodă cu care a obligat autorităţile ruseşti să intervină şi să întoarcă nava către ţară. 8 indivizi, de naţionalitate rusă, estoniană şi lituaniană au fost trimişi în judecată de autorităţile ruseşti pentru piraterie.

Ce spune un ofiţer rus: „În mod clar israelienii au jucat un rol în saga navei Arctic Sea”.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

33 de comentarii

 1. neinfectat de comunism
  7 septembrie 2009

  din pacate obama nu este suficient de puternic pt a le impune sanctiuni drastice iranienilor…va face un compromis probabil, incercand macar sa amane inveitabilul…sa vedem ce vor face cu acele arme nucleare…

 2. Imperialistu'
  7 septembrie 2009

  Razboi nuclear? :mrgreen:

 3. dr pepper
  7 septembrie 2009

  ????

  Ce spune un ofiţer rus: “În mod clar israelienii au jucat un rol în saga navei Arctic Sea”.

  da. se zvoneste cum ca mossadul a rapit nava respectiva pentru a forta mana kremlinului.

  tari rau mossadul!

 4. dr pepper
  7 septembrie 2009

  au ascuns-o de n’au stiut rusii unde este vreo cateva zile.

 5. dr pepper
  7 septembrie 2009

  dupa care

  “Once the news of the hijack broke, the game was up for the arms dealers. The Russians had to act. That’s why I don’t rule out Mossad being behind the hijacking. It stopped the shipment and gave the Kremlin a way out so that it can now claim it mounted a brilliant rescue mission.”

  […] de aceea nu scot mossadul de a fi in spatele rapirii ( navei n.m.).
  A oprit transportul apoi a dat kremlinului posibilitatea de a iesi cu fata curata declarand misiunea de salvare ca fiind „brilianta”

  de trei ori :).
  ce face israelianca?

 6. fish
  7 septembrie 2009

  uh, nu m-ash baga sa comentez prea mult la asta, sintem simpli spectatori si noi nu vedem decit nivelul de birfe (aka intoxicari) din media.

  ce-ash mai aminti e ca nu israelienii au jucat prima carte ci a fost unul din statele nordice (din NATO?) – posibil chiar letonia – israelienii au intervenit abia dupa plecarea navei din port. (povestea e ca statul respectiv neavindu-se prea bine cu rusii nu s-a dus direct la ei, de aia suspectez zona letonia/estonia/norvegia)

  nu fiti copii, rogu-va, „grup infractional”??? heh, aia au fost momeala, in primele zile presa a transpirat/intoxicat(?) ca vasul a fost „piratat” de 2 grupuri, ultimul dintre ele a fost chiar retinut la bordul navei (atentie, de catre echipaj) pina la sosirea militarilor.

  inca o chestie, nato a shtiut tot timpul pozitia navei. pina la nivel inalt in nato. nato care a colaborat cu rusii.

  avocatul unui din „pirati” sustine (in presa rusa) ca al lui client a fost inselat ????

 7. Imperialistu'
  7 septembrie 2009

  Oricum ar fi, cred ca e bun de film. ????

 8. dr pepper
  7 septembrie 2009

  fish, de unde ai informatia ca nato a stiut tot timpul pozitia navei?
  si chiar si asa daca nato ar fi stiut pozitia navei – de ce nu a intervenit?
  a avut vreun „deal” cu mossad?
  si da, ai dreptate – noi facem supozitii, e si normal.
  povestea e de toata minunea.
  si nu poti spune ca rusii stiau pozitia navei din moment ce erau dezorientati rau saracii.
  transpiratia presei o las pentru cotidianul si evz care au preluat stirea cu „piratii”.
  aici este insa altceva – ma refer aici, la patrupezi.
  parerea mea este ca transpiratia vine in momentul in care este indicat mossadul – nicidecum „piratii” :).
  chiar ca e de film povestea.

 9. dr pepper
  7 septembrie 2009

  ah, si mai tineti minte de bombardamentul israelian in desertul sirian?
  se pare ca a fost vorba de instalatii nucleare construite de north koreea.
  bah, cred ca mossad e singura institutie din lume care isi castiga banii cinstit.

 10. dr pepper
  7 septembrie 2009

  spre exemplu eu sunt foarte inclinat sa cred asta:

  Sources in Moscow suggested Mossad may have played a part in the alleged hijacking by setting up a criminal gang, who were unlikely to have known anything about a secret cargo. “The best way for the Israelis to block the cargo from reaching Iran would have been to create a lot of noise around the ship,” said a former army officer.

  surse de la moscova sustin ca mossadul ar fi putut juca scenariul in presupusa rapire regizand o gasca criminala care „ar fi stiut” despre incarcatura de arme.
  „Cea mai sigura cale pentru Israelieni de a bloca transportul de a ajunge in Iran a fost de a crea „mult zgomot” in jurul navei.” a declarat un ofiter in rezerva.

  si mie mi se pare cea mai plauzibila teorie.
  sa fim seriosi – Putin – nu stie tot ce misca in Rusia?
  Un transport de S-300 ar fi scapat asa usor celor de la Kremlin?!?
  hai sa fim seriosi!

 11. fish
  7 septembrie 2009

  mi-e prea somn sa caut la ora asta prin stuful de articole, da-mi macar un pic de credit ca nu deschid gura fara sa shtiu ce spun…
  o sa-l caut – e cam ca acul in carul cu fin… da’ macar incerc…

  ps.
  nu era „deal”-ul nato sa intervina peste rusi (nu ca n-ar fi facut-o pe ultima suta de metri), au scos castanele cu mina israelienilor. dupa cum spuneam „cargo”-ul era shtiut de la imbarcarea din kaliningrad.

  o alta versiune a circulat ca ucraina a „sifonat” catre nato – determinind reactia nervoasa a lui medvedev impotriva lui yushenko.

  cit despre comentariile nnoastre aici, io’s mai moderat asa, nu ma inflacarez la orice „stire” sau „eveniment” ca in 99% din cazuri lucrurile nu sint ceea ce par a fi.

  ps.
  shtii ca autorul articolului care a semnalat „disparitia” navei a plecat in turcia citeva zile (aparent amenintat de cei carora le-a stricat afacerea – iar oficial in delegatie)?

 12. dr pepper
  7 septembrie 2009

  AOricum Francesco, felicitari ca ai acoperit subiectul.
  ar fi meritat mai mult spatiu – dar e bine si asa.

 13. fish
  7 septembrie 2009

  of, si-mi interpretezi cuvintele.
  eu am zis ca nato a stiut tot timpul, nu si faptul ca nato le-ar fi spus rusilor de la inceput ce shtiu ei.
  am zis ca atunci cind afacerea a explodat public, nato a pus imediat la dispozitia rusilor pozitia navei, rusii au trimis submarinele/navele de razboi la punct fix.
  asta e din declaratia unui ofiter din armata rusa.

 14. fish
  7 septembrie 2009

  inca una si ma duc la somn. destinatia armelor nu e cunoscuta, e doar presupusa, foarte probabila, etc. punind ca titlu o chestie care nu e sigura, nu face decit sa dauneze.

  my 2c.

 15. dr pepper
  7 septembrie 2009

  fish, dar eu nu ti’am contestat informatiile.
  vroiam doar sa le citesc.

 16. dr pepper
  7 septembrie 2009

  iar ce cred eu – este cu totul alta poveste.
  dar cine ar fi avut o nevoie stringenta de S-300?

 17. fish
  7 septembrie 2009

  o sa rid putin de tine, si o sa-ti zic „n-ai fost acolo” (pe arctic sea) de unde shtii ca erau s-300-uri?
  n-ai fost nici in iran sa shtii ce exact le trebuie (de exemplu piese de schimb pt F-5-urile vechi vindute de americani sahului acum citeva zeci de ani).
  si ca sa mai adaug ceva, primul si primul raport dupa explozia media a fost ca nava a fost scanata dpv radioactiv, initial s-a suspectat ca era chiar un transport nuclear. s-300 e o presupunere, cea mai probabila (cea mai stringenta nevoie a iranienilor). dar nimeni nu stie sigur, in sensul oficial. restul e imaginatia analistilor si a ziaristilor.

 18. fish
  7 septembrie 2009

  asa, sa revin cu linkuri, nu complet, da’ asa de gust:

  articol

  „During our first meeting on August 11, the new NATO secretary general offered to use NATO assets, including the integrated maritime monitoring system which helps the alliance to track the movement of vessels in the sea, in search for the ship”

  SOURCE: RIA Novosti

  „in Swedish waters the vessel was boarded by “masked policemen.” According to the journalist, “They held the crew hostage for a while” and after asking them “very detailed and probing questions,” “they left all of a sudden.” According to Mr. Madsen, there are some jurisdictional issues involving Finland and Sweden and “we have NATO getting involved.””

  alt articol

 19. dr pepper
  7 septembrie 2009

  fish, eu unul ma indoiesc tare de ce scriu cei de la ria novosti.

  dar arme pentru iran – putem sa credem ca transporta?
  dar sa nu imi spui ca transporta piese rusesti de schimb pentru tehnica militara americana – ca iar nu te cred.

  As well as Russia facing potential embarrassment, had the missiles reached Iran, it would have significantly strengthened the Islamic republic’s air defences. Israeli defence sources told the newspaper that in the event of an attack on Iran’s nuclear installations, S-300 missiles would increase Israeli casualties by 50 per cent.

  Earlier this week Mikhail Voitenjo, editor of Russia’s online Maritime Bulletin, told The Sunday Telegraph he feared for his life after a warning call from a „cold official voice” thought to be an intelligence agent after he speculated the Arctic Sea was smuggling weapons.

  Mr Voitenjo, who has since fled the country, said: „Very important government people got involved in this business.

  „I ran away because I was afraid.”

  si daca transporta cherestea – de ce au arestat rusii echipajul?

 20. Francesco
  7 septembrie 2009

  http://televisionwashington.com pune pe prima pagina titlul: France urges Russia not to sell missile system to Iran

  Citez:

  Washington, 11 September (WashingtonTV)—France on Thursday urged Russia to cancel the sale of its sophisticated S-300 anti-aircraft defense system to Iran, Israel’s Haaretz newspaper reported.
  A spokesperson for the French Foreign Ministry told reporters that Paris was in regular contact with Moscow and has voiced concern about the transfer of such a weapons system to Tehran.

 21. fish
  7 septembrie 2009

  dr.pepper – nu zic ca nu au fost chestii sensibile in cala vaporului ???? zic ca nu avem destule date sa spunem cu certitudine „ce anume arme” au fost acolo.

  plus, nimeni nu spune nimic de prima abordare – care mie mi se pare cea esentiala, nu ce-a de-a doua, care -imho- e doar acoperirea (inclusiv judecarea celor 8 pirati – practic media ii descrie pe astia drept borfasi, nu mai mult) pt prima.

  sper ca m-am facut mai clar ????

  @francesco: vinzarea de s-300-uri e publica de multa vreme, e vinzare oficiala, etc
  doar ca rusii nu se grabesc sa le vireze ????

 22. fish
  7 septembrie 2009

  si ca sa continuam povestea ????

  aici se vehiculeaza o alta teorie – foarte plauzibila de asemenea: s300-uri furate din silozurile armatei – pe scurt mafia rusa – livrate sub nasul fsb-ului. se repeta ceea ce spuneam: nato a shtiut tot timpul pozitia navei (oare de ce ar fi urmarit-o:) si chiar mai mult chiar rusii (oficiali) ar fi rapit cargo-ul ca sa afle mai mult – ceea ce ar explica cele 3 saptamini de tacere, ca sa vada cine – din underground -devine agitat.

  traducerea din germana in engl: nu foarte corecta:

  Gil Yaron Jerusalem (SN). The kidnapping of the Russian cargo ship „Arctic Sea” and the spectacular rescue operation in the middle of the Atlantic give rise to new speculation. Even now, the official version coincides with the Russian authorities are not knowledge of Western media. Well-informed Israeli sources now report that the kidnapping had been staged by the Russian FSB intelligence service to cover up an arms deal between the Russian Mafia and Iran.

  According to sources, have the best contacts with Western intelligence agencies, the affair began two months ago. The „Arctic Sea” is said to have invested at this point in Kaliningrad for repairs. Hire in this strategic base for the Russian army, many Russian soldiers as a „freelance” in the security field.

  Have taken a few months ago, Iran contact with a group of these „entrepreneurs” with the intention to buy anti-aircraft missiles of the type S-300. The S-300 is one of the most advanced missile of its type. Israel considers such a delivery as a strategic threat, because it would seriously complicate a preemptive strike against Tehran’s nuclear program. To prevent the supply of weapons to Iran and Syria, Jerusalem had been waived by agreement with Moscow on a lucrative arms deal with Georgia.

  Under the contract between Iran and the Russian mafia were during the repair work in Kaliningrad brand new S-300 missiles in the belly of the „Arctic Sea stowed. The missiles were hidden under the alleged supply of wood. One Western intelligence service is said to have informed the unsuspecting Russian secret service FSB of the deal. Moscow would be such a deal embarrassed, he demonstrated his own inability, the army and the Mafia in its tracks. Therefore it was decided to hijack the ship itself on the high seas and clear away the embarrassing charge of western media.

  This explains why Russia intervened only so long after the „kidnapping” and the ship just before Cape Verde mustered, although the location of the vessel, according to NATO was always known, so Western intelligence agencies just watched and Russia could provide, although shortly after the ” abduction „could intervene. It explains why the „hijackers” a cargo ship with the relatively cheap timber cargo valued at almost 1.5 million euros captured, which is why Russia has committed huge cargo planes to heimzufliegen only 14 crew members and eight pirates. And it explains why Israel’s President Shimon Peres, Russia paid a surprise lightning visit, during which, according to the Israeli Foreign Ministry „concrete evidence, that Iran and Syria are the Hamas and Hezbollah weapons programs.”

 23. dr pepper
  7 septembrie 2009

  fish, am scris ditamai polologhia ca raspuns.
  mai mmult de atat: am urmat si sfaturile imperialistului de afolosi hreful.
  apoi, brusc, s’a inchis calculatorul.
  o zi intreaga mi’a luat sa scap de virus.
  „braviax” m’a disperat pur si simplu.
  nu stiu daca l’am luat de aici sau de pe linkul dat de tine sau de pe site-uile unde am intrat sa caut informatia.
  cert este ca nu mai imi vine sa rescriu totul…

 24. dr pepper
  7 septembrie 2009

  Israel admits Binyamin Netanyahu’s secret trip to Moscow

  m’am jurat sa nu mai scriu posturi lungi ????

 25. dr pepper
  7 septembrie 2009

  The frequent talks between Israel and Russia on the matter of the missile sales began after Lieberman visited Moscow in early June. At the time, Medvedev told Lieberman that due to the economic crisis, Russia was seriously considering selling the missiles to Iran, contrary to long-standing policy.

  Israel then launched an international campaign against the potential sale. Netanyahu asked his counterparts in the United States, Britain, Italy, Germany, France and other countries to pressure Russia not to go ahead with the deal. Netanyahu also called Putin at the end of June to ask him to stop the deal.

  The Russians, however, did not do so, and about a month ago, Peres went to meet Medvedev in Sochi on the Black Sea coast. During their three-hour meeting, Peres urged him to stop the missile sale. At the end of the conversation, during which tones became strident, Medvedev told Peres: “In light of your remarks, I will do homework on the subject.”

  A few days later, Medvedev told Israel he wanted to hold secret talks on the matter of the missiles, which began recently between the defense ministries of the two countries. However, Netanyahu’s visit was apparently intended to exert heavier pressure on the Russians to cancel the deal.

  deci baietii tot discutau despre vanzarea rachetelor catre iran.
  iar rusii le-au spus verde in fata: ne trebuie bistarii!
  cat de oficiala putea fi vanzarea de rachete unei tari sub un embargo dur precum iranul?
  israelienii au incercat sa faca apel la statele unite ( hihihi) si europa ( HA HA HA) sa faca presiuni asupra rusiei sa nu vanda rachetele.

  raman la parerea mea ca israelienii vazandu’se singuri ( a cata oarra) in fata pericolului – au luat masurile cuvenite.

 26. dr pepper
  7 septembrie 2009

  apropos de virus si cu asta inchei:

  Don’t let it fool you. Antivirus 2010 is created by those ruthless people who try to ruin the integrity of our computing experience. It is somewhat ironic to see a fake antivirus application got upgraded. Guess we are living in an usual world and nothing really surprises us anymore. Maybe the new U.S. President would fix all these messes. Let’s keep our fingers cross!

  deci eu unul m’am spart de ras la cat de negru de suparare eram cu virusul in comuter.

  http://www.xp-vista.com/remove/antivirus-2010

 27. fish
  7 septembrie 2009

  imi pare rau ca ai pierdut „polologhia” – chiar mi-ar fi placut sa mai citesc cite ceva.
  in concluzie ???? sintem amindoi de acord ca a fost ceva sensibil in cala vasului, io cred ca FSB-ul nu a shtiut nimic despre chestia asta si am sa urmaresc demisiile din zona militara. daca zboara frun grangure din armata – povestea pt mine e clara. sau daca zboara din fsb.
  reactia rusilor a fost ciudata – mai ales scaparea ca au colaborat cu nato. nu ca ar fi prima dar de obicei o fac atunci cind ii doare ceva rau de tot (ca de ex. cind au permis americanilor sa transporte tehnica militara prin rusia catre afganistan acum 2-3 luni)

  in fine, om vedea ???? sau nu ????

 28. fish
  7 septembrie 2009

  sa fie legat arctic sea ca Medvedev accepta formal ca sactiunile sint uneori „necesare”?

  ash indrazni sa gindesc asa ???? dar ar fi doar o speculatie:
  The Kremlin chief said it was not only the West which was concerned about Iran, but warned the international community needed to tread carefully when discussing any possible sanctions against the Islamic Republic.

  „Sanctions are not very effective on the whole, but sometimes you have to embark on sanctions and it is the right thing to do” Medvedev told the Valdai discussion group of Russia experts in Moscow.

 29. fish
  7 septembrie 2009
 30. dr pepper
  7 septembrie 2009

  MOSCOW – Threatening Iran with more sanctions would be counterproductive, Russia’s foreign minister declared Tuesday, resisting efforts by U.S. Secretary of State Hillary Rodham Clinton to win agreement for tougher measures if Iran fails to prove its nuclear program is peaceful.

  Russian FM: Threats of Iran sanctions won’t work

  abila miscarea cu scutul antiracheta.

  in alta ordine de idei:

  US wants bunker-buster fast, denies Iran is reason

  WASHINGTON – The Pentagon is speeding up delivery of a colossal bomb designed to destroy hidden weapons bunkers buried underground and shielded by 10,000 pounds of reinforced concrete.

  Call it Plan B for dealing with Iran, which recently revealed a long-suspected nuclear site deep inside a mountain near the holy city of Qom.

  The 15-ton behemoth — called the „massive ordnance penetrator,” or MOP — will be the largest non-nuclear bomb in the U.S. arsenal and will carry 5,300 pounds of explosives. The bomb is about 10 times more powerful than the weapon it is designed to replace.

  The Pentagon has awarded a nearly $52 million contract to speed up placement of the bomb aboard the B-2 Stealth bomber, and officials say the bomb could be fielded as soon as next summer.

  Pentagon officials acknowledge that the new bomb is intended to blow up fortified sites like those used by Iran and North Korea for their nuclear programs, but they deny there is a specific target in mind.

  or incepe sa se trezeasca la realitate?

 31. fish
  7 septembrie 2009

  @dr. pepper: uuups

 32. dr pepper
  7 septembrie 2009

  Ha! Misto, fish!
  eu raman la concluzia mea. si aceea ca mossadul i’a lasat in ceata pe toti. fie ca e vorba de nato, kgb/nkvd, cia, mi6 samd.
  ????
  apoi ca moscova sa iasa cu „fata curata” le’a dat nava inapoi.
  cu rachete sau fara – nu stiu. banuiesc insa ca nu – din moment ce iranienii nu le au dar nici nu vor sa le plateasca ???? ???? ???? ????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian