FUNDATIA IOAN BARBUS

Francesca

Filmul Francesca al regizorului Bobby Păunescu, o critică a stereotipelor italo-române, a fost suspendat de la proiectare după ce a fost prezentat pe 3 septembrie în cadrul Festivalului de film de la Veneţia prin decizia comună a Circuito Cinema Comunali di Venezia şi a casei de distributie Fandango. Împotriva regizorului Bobby Păunescu au produs plângeri legale deputata Alessandra Mussolini, nepoata fostului dictator fascist Benito Mussolini, şi Flavio Tosi, primarul oraşului Verona din partea partidului Liga Nordului.

Alessandra Mussolini şi Flavio Tosi contestă conţinutul a două replici şi doresc blocarea de la difuzare a filmului până la înlocuirea acestora. Iată ce spune un personaj din film despre Alessandra Mussolini:

„Nu ai auzit-o pe acea târfă de Mussolini, care-i vrea morţi pe toţii românii?/ Non hai sentito quella puttana della Mussolini che vuole morţi tutti i romeni?”

Iar referitor la primarul Flavio Tosi acelaşi personaj spune „acel idiot de primar al Veronei/sindaco di Verona di merda”.

Domenico Procacci de la casa de distribuţie Fandango a spus că filmul Francesca va începe să fie proiectat în sălile de spectacole italiene către sfârşitul lunii octombrie indiferent de plângerile celor doi politicieni. “Noi”, spune Procacci, “apărăm integritatea operei şi dreptul de expresie al autorului”. Mai departe a adăugat: “acele insulte sunt cuvintele pe care le spune un personaj dn film într-un anumit context. Nu sunt un slogan sau un punct central al filmului. Dacă acţiunea legală va avea succes, vom discuta cu regizorul ce este de făcut”.

Într-un interviu acordat ziarului Cotidianul, Alessandra Mussolini a zis că este pentru castrarea chimică a violatorilor iar despre români a spus că au violul în DNA. Alina Harja, preşedinta asociaţiei prietenilor României, i-a adresat o scrisoare (traducerea integrală în româneşte este aici) deputatei Mussolini în care îi spune că nu trebuie să-ţi insulţi aproapele dacă vrei să nu fii insultat.

La rândul său, Flavio Tosi a spus, conform www.tion.ro cotidianului Corriere della Sera în 2007 că nu mai vrea români în oraş. Apoi a rectificat spunând că vorbea de nomazi, deci, în new speak-ul corect politic Tosi se referea la persoanele ce aparţin etniei ţigăneşti. El a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru că a spus că vrea intrări separate în autobuze pentru imigranţi. În cazul polemicilor despre filmul Francesca a spus că în Verona se colaborează bine cu românii şi că din păcate este victima unor prejudecăţi pe care chiar d-l Păunescu ar dori să le combată.

Francesca este numele personajului central al filmului, o femeie de 30 de ani în interpretarea actriţei Monica Bârlădeanu, care doreşte să meargă în Italia pentru a schimba percepţia italienilor despre români. Actriţa Monica Bârladeanu a fost însoţită la premiera filmului de prietenul său Salman Rushdie şi de regizorul Bobby Păunescu.

Filmul Francesca, prezentare la telejurnalul TG1 pe canalul de stat RAI Uno

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian