FUNDATIA IOAN BARBUS

Banned on Facebook. Cum a ajuns platforma de socializare la cheremul stângii radicale și al trollilor Rusiei

Nu că ar fi un mare secret, dar am ascuns numele din captura de pe Facebook de mai jos pentru că nu persoanele în sine contează, ci modul de funcționare și genul de mentalitate la lucru în treaba cu blocajele.

– pe de o parte, e tot mai sigur că blocările vin ca urmare a raportărilor făcute de terți, iar mecanismul după care sunt aplicate pedepsele pare cât se poate de aleatoriu (din moment ce eu am fost blocat pentru o postare anostă despre NATO și altele asemenea, și de vreo 4 luni, mai mult blocat sunt);

– genul de mentalitate implicată: există persoane care simt că e de datoria și competența lor să indice cine ar trebui făcut să tacă și cine nu. “m-am bucurat puțin să știu că niște postări pline de ură și ignoranță au dispărut” spune postarea din imagine a unui SJW jr de la Vice, să spunem că nu primul om la care te-ai duce pentru postări pline de substanța și iubire. Mai ales substanță.
Dar de turnători nu duce lipsa lumea și cum în ultimii ani eu m-am străduit să supăr destulă lume (care merita), nu mă mir că-s blocat pe profil de aproape jumătate de an.

– aseară, lotului de blocati în care au fost băgați deja MarcelaFlorina și altii, li s-au adăugat și Paul Dragos Aligica, profesor în SUA și publicist, și Andrei Rugină, greu de imaginat un om mai politicos, pentru comentarii pe care personaje ca cei din imagine le considera “pline de ură și ignoranță”, cum au semnalat deja în repetate rânduri.

– dincolo de aspectul cel mai grav, cel al cenzurii pe criterii politice și ideologice, Facebook fiind cu cățel și purcel într-una din tabere, chiar și din punctul de vedere al Fb chestia asta face mai mult rău decât bine, lăsând o mulțime de clienți, oameni decenți si civilizați, la cheremul unor pooshlamale autosufieciente care se cred autorități morale indrituite să combată “ignoranța”.

– sau, mai rău, pun oameni decenți la cheremul omuleților verzi din online, trolli putiniști foarte activi pe Facebook, despre care ar fi complet absurd să presupunem că nu profită la maxim de oportunitate (de exemplu, eliminarea postării mele despre NATO și a altor postari care descriu legăturile dintre diferite personaje și Rusia). De ce sa tot scrie obraznicul ăla despre noi când Facebook ne oferă intrumentele să îi punem capac?

P.S.

  • aparent, oportunitatea nesperată oferită de Facebook a fost folosită și de PSD, pentru contracararea protestelor: aici și aici.;
  • după ce am scris textul de mai sus, am găsit la Radu articolul acesta, în care Fb declară că eliminarea mesajelor se face în urma raportărilor, nu automat;
  • una dintre ințiativele care par să se ocupe de eliminarea postărilor în România este NetRangers, care ține de ActiveWatch, “agenția de monitorizare a presei”, de aplaudare a Russia Today și apărare a intereselor clubului infracțional organizat;
  • în Germania, de eliminarea postărilor de pe Facebook se ocupă Competence Call Center (CCC), care are birouri și în România;

P.S.2
Să vedem totuși mai în detaliu cine se ocupă de “combaterea fake news” în online-ul românesc. Unul dintre grupurile care spune că și-a asumat această misiune este NetRangers, care tine de ActiveWatch, al lui Mircea Toma https://www.cyberhate-watch.ro/. Știam deja că băieții de la ActiveWatch RomaniaRazvan Martin, de ex., sunt mari fani ai RussiaToday, despre care zicea ca e „my favorite TV program”: https://inliniedreapta.net/activewatch-dozaj-atent-pentru-v…/
Așa ca am dat o raită pe contul de Facebook al NetRangers, iar primul clip distribuit e din In the NOW, pagina de propagandă ruseacă, controlată, după toate aparențele, de Kremlin.


Click pe imagine pentru sursă

exemple: https://www.facebook.com/inthenow/videos/884646975019006/
https://www.facebook.com/inthenow/videos/877277575755946/
https://www.facebook.com/inthenow/videos/807683629382008/
https://www.facebook.com/inthenow/videos/876523205831383/
https://www.facebook.com/inthenow/videos/788576094626095/

P.S.3

Pagina In Linie Dreapta – ILD este atacata. In ultimele zile am primit doua astfel de mesaje de la Facebook, mesaje care apar dupa ce una sau mai multe postari sunt raportate de 1 sau mai multe conturi individuale.

Recent, nu numai ca Fb nu arata cine este cel care raporteaza, dar nici despre ce postare este vorba. Din rau, in mai rau, pana la victoria finala.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

2 comentarii

 1. DanS
  9 ianuarie 2018

  Salve,
  Vestea buna este ca americanii s-au prins… chiar daca in ceasul al 24-lea. Pentru cine are rabdare, iata audierea celor 3 ‘mari’
  https://www.youtube.com/watch?v=Xz8N5ZwZHXY

 2. ‪Stefan‬‏
  9 ianuarie 2018

  Ieri seara am fost suspendat de pe Facebook pe 30 de zile pentru un comentariu in limba romana de acum mai bine de un an, in care ATACAM nazismul si legionarismul si LAUDAM legile franceze si romane care interzic incitarea la ura si negarea holocaustului.

  Pentru asta am fost suspendat pe 30 de zile.

  Facebook devine irelevant.
  “Standartele comunitare” sunt o gluma.

  Disperarea lor de a sterge orice opozitie conservatoare se vede din faptul cum sapa adanc in postari vechi de ani de zile.

  Cu o zi in urma mi s-a raspuns la o plangere ca indemnul la “indepartarea cu forta din Israel a tuturor evreilor” ESTE conform cu “Standartele comunitare”.
  La fel un alt comentariu al aceluiasi autor ste aprobat de FB: “voi [evreii] veti merge in infern pentru ca ati macelarit in numele lui Dumnezeu”.
  Ce mai vreti?

  Dupa parerea mea, cu cat Zuckerberg suspenda mai multe conturi, cu atat mai bine, pentru ca FB se contureaza ca o retea de “socializare” a teroristilor, a islamistilor si a stangistilor care ii sustin.

  Pina la urma, Facebook trebuie sa se prabuseasca sub propria sa greutate: publicitarii vor inceta sa plateasca pentru o media care nu ajunge la destinatari.

  Megalomania lui Zuckerberg, pretentia lui de a instaura un discurs mondial totalitar suportand fatis genocid anti-evreiesc si anti-crestin , ii va distruge intreprinderea.

  Cu cat Facebook se auto-distruge mai repede, cu atat mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian