FUNDATIA IOAN BARBUS

Poate ar trebui să dăm în judecată Facebook. Germanii deja o fac

În ultimele luni, începând cam din vară, după criterii doar de el cunoscute și după toate aparențele aleatorii, când nu de-a dreptul absurde, Facebook a început să blocheze sute de profiluri deținute de utilizator – clienți – din România. Pedepsele variază între o zi, șapte zile, două săptămâni și o lună, iar în cazul meu, dar și al altora, acestea se succed la interval de câteva ore, pe termen nedeterminat.
Așa am reușit ca în ultimele patru luni să fiu continuu blocat, cu mici pauze care însumează probabil nu mai mult de o săptămână.

Mult timp nimeni nu a înțeles ce se întâmplă, dar informațiile încep să apară. Se pare că același lucru se întâmplă și în alte țări. De exemplu, în Germania, unde Facebook sterge postări după criterii la fel de absurde și aleatorii. Cu diferența că, odată amenințat cu procese, Facebook reinstaurează postările șterse.

Puteți urmări un reportajul realizat de BBC în care un avocat și-a făcut deja o afacere din apărarea dreptului la liberă exprimare, dând în judecată Facebook:

Companie privată fiind, Facebook are tot dreptul să șteargă orice dorește. Cu toți știm că platforma este plină nu doar de prostii, dar și de instigări la violență și crimă, iar eliminarea acestora este cât se poate de legitimă și de dorit. Dar în majoritatea cazurilor, cel puțin a celor cu notorietate în România (și, iată, și Germania), nu despre asta e vorba. Pentru detalii, vedeți Banned on Facebook. Cum a ajuns platforma de socializare la cheremul stângii radicale și al trollilor Rusiei.

Cred că în acest moment, după aproape jumătate de an de abuzuri din partea Facebook împotriva noastră, a clienților, singura soluție e să ne mobilizăm și să deschidem procese împotriva companiei (avem deja exemplul de succes din Germania) și, în acelasi timp, ușor-ușor, să renunțăm cu totul la această platformă care își bate joc de utilizatori.

Pe banii nostri, ai clienților care i-au îmbogățit, transformând Facebook în una dintre cele mai prospere companii din lume.

În ultimii 5 ani, începând cu ianuarie 2013, eu am cumpărat, din banii mei, reclamă pe Facebook în valoare 5046 de lei, adica 1308,5 dolari. Cred ca ar fi înțelept din partea mea să mă gândesc serios dacă nu ar trebui să îi dau în judecata și să le cer banii inapoi. Poate și ceva în plus, pentru neplăcerile create în ultimele patru luni.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

12 Comments

 1. Stefan
  11 January 2018

  Nu numai userii conservatori din Romania (sau Germania) sunt suspendati aiurea de Facebook.
  Eu sunt din Israel si am fost suspendat pentru comentarii in romaneste, dar si pentru altele in engleza, de exemplu o ironie la adresa lui Obama.
  In acelasi timp, am reclamat comentarii in care se propaga “indepartarea fortata a tuturor evreilor din Israel” sau “voi trebuie sa mergeti in si prin infern pentru ca luati partea celor ce au ucis in numele lui “Dumnezeu”. Raspunsul FB a fost ca aceste comentarii NU violeaza “standartele comunitatii”.
  Deci indemnuri explicite la asasinat, proslavirea genocidului si incitarea la ura antisemita sunt toate conforme normelor lui Zuckerberg.

  Ar fi excelent Facebook e data in judecata si facuta sa plateasca pentru discriminare pe baze rasiale si politice si pentru suport pentru terorism.
  Daca persista, Facebook trebuie desfintata, sa faca loc retelei sociale apolitice.

 2. Costin Andrieş
  11 January 2018

  Petre M. Iancu vine cu mai multe detalii despre ce se intampla in Germania:
  http://www.dw.com/ro/cămaşa-de-forţă-informaţională/

 3. Aldus
  11 January 2018

  Poate totuși ar trebui să nu-l mai folosești din prima, dacă nu-ți convine. Închizi contul și gata. Sau nu mai intri niciodată pe Facebook. De ce ușor-ușor? Ce te oprește să-ți închizi contul chiar în seara asta? A, faptul că depinzi de Facebook? Că ai o comunitate virtuală acolo? Nasol, nu-i comunitatea ta, e comunitatea Facebook. Că ai investit bani? Greșeala ta. Sigur, asta o realizezi abia acum, când vezi că te poate bloca fără motiv, dar orișicum, greșeala ta.

  Datul în judecată nu-i o soluție. Datul în judecată e evitarea soluției. Rămânerea, în continuare, într-o stare de dependență față de Facebook.

 4. Aldus
  11 January 2018

  Am lăsat un comentariu ce n-apare la moderare. O fi la spam.

 5. Costin Andrieş
  11 January 2018

  da, intrase in spam.

  Aldus, nu e asa de simplu, ideea e sa nu blocheze fara motiv. Datul in judecata e o solutie, nu pentru ca ar exista o dependenta de Fb, ci pentru ca ce face e un abuz care trebuie sanctionat.
  Migrarea inafara retelei nu se poate face decat usor-usor, si cred ca se va intampla pentru milioane de utilizatori, daca nu se schimba ceva repede. Iar cu milioanele de ultilizatori, vin si multe milioane de dolari pierderi, pe termen mediu si lung. Nu ca bunastarea lor m-ar interesa.

 6. silvapro
  11 January 2018

  Ma repet la ce am tot sustinut pa facebook:
  Nu e vorba de Romania sau Germania. In Canada aceasta cenzura face adevarate ravagii, si-n Israel se mai intimpla. Inteleg ca-n Europa si mai ales in Gemania e si dupa niste legi, insa peste tot, de multe ori pe baza de piriri, sint cenzurati cei cu postari de drepata.

  Ziceti ca e companie privata si poate face orice o taie pe chelie. Totusi nu se poate numi si companie publica? Facebook nu-mi da impresia ca ar fi ca o firma de jeans, sa spunem chiar internationala. E totusi altceva… Trebuie sa existe cu ce-i veni de hac in mod legal.

  Problema e ca depinde si de justitie care daca si ea e corupta si orientata stingist…

  (in alta ordine de idei, vad ca in ultimul timp s-a furisat autocorectul si pe ILD, alta porcarie. Cum se poate scapa de el?)

 7. silvapro
  11 January 2018

  Si asta am mai spus-o:

  Si o companie privata trebuie sa dea socotala, sa se incadreze in niste legi. Dupa cum stiti, in America a existat un caz sau poate mai multe, ca nu este interzisa discriminarea. Trebuie deserviti toti. Aici nu e vorba de o chestiune rasiala (citeodata si asta cind e vorba de subiecte ca Israel, aka evrei), insa de discriminare da – discriminare fata de right-wing users.

  Nu se poate face ceva in directia aceasta?

 8. Aldus
  11 January 2018

  Costin Andrieş

  Problema e în felul următor: eu la mine în magazin primesc pe cine vreau. Degeaba mă dai tu în judecată pentru discriminare și chestii. Promovarea prin Facebook este o soluție proastă pe termen lung, din exact motivul ăsta: e tarlaua altuia, deci depinzi de altcineva. E ceva ce nu poți controla tu. Și cât timp nu poți controla, ești la cheremul lui.

  Datul Fb-ului în judecată înseamnă, de fapt, prelungirea acestei stări de dependență. Eventual, dacă cumva chiar câștigi, o să mai rămâi dependent de Fb încă un an sau doi, după care Fb o să se închidă sau o să micșoreze reachul organic la 0 și o să urce tarifele pentru publicitate, și ai rămas iar în aer. Atunci ce o să faci? O să dai în judecată Fb că și-a schimbat algoritmul? E tarlaua lor, fac ce vreau.

  Fb e bun doar ca element auxiliar, care să direcționeze oameni spre blogul tău. Dar oameni care să rămână apoi pe blog – blogul e baza. Dacă oamenii ăia nu rămân pe blog, dacă ai nevoie să te promovezi mereu și mereu pe Fb pentru trafic, dacă Fb e sursa ta principală de vizitatori, atunci ai o strategie de promovare greșită. Azi ai putea-o reteza de la rădăcină și crea una nouă, sănătoasă, de la zero. Dar dacă dai Fb în judecată și câștigi, nu faci decât să îți prelungești strategia greșită, pe încă câțiva ani. Într-un final, tot o să pierzi și o să trebuiască să o iei de la zero. Așa că mai bine acum decât peste câțiva ani.

 9. Giani P
  11 January 2018

  Spatiul de pe facebook a fost considerat spatiu public printr-o decizie juridica. Pe seama acestei decizii, au fost dati in judecata oameni si pusi sa-si stearga comentariile defaimatoare. Acest lucru a fost posibil pentru ca existau deja legi care privesc calomnia in spatiul public. Pe acest considerent, interzicerea, stergerea sau banarea unor voci pot fi incadrate la cenzura.

  Un al doilea motiv pentru care comportamentul gratuit si imprevizibil al tovarasilor de la facebook poate fi numit cenzura este urmatorul: facebook este o companie privata considerata a fi cea mai mare creatoare de continut, fara ca vreun slujbas al lor sa creeze ceva. Toti creatorii sunt clienti lor, adica noi toti. De aceea, facebookul te intampina cu mesajul “la ce te gandesti”, pentru ca pe seama ta isi face banii. Daca toti s-ar rezuma la dat like-uri la pagini goale, facebookul ar disparea de pe piata. Facebookul este ca un ziar mare in care noi toti suntem ziaristi, un ziar care ofera atat continut de calitate, cat si continut tabloid. Orice stergere a unui comentariu devine astfel egala cu cenzurarea unui jurnalist, sa zicem, care s-ar intampla la o publicatie.

  Daca unui jurnalist i se interzice publicarea unui articol de catre patron, sau este dat afara din aceste motive, nimeni nu se indoieste ca avem de-a face cu cenzura. Mi se pare foarte ciudat ca in cazul facebook multi pun sub indoiala cenzura practicata de facebook, mai ales ca aceasta se petrece din motive politice. Actiunile din ultimul timp ale lui Zuckerberg vin dupa ce mai multi politicieni din mai multe tari i-au cerut sa indeparteze din spatiul public virtual ce nu le convine sub hilara acuzatie ca ar fi Hate Speech sau Fake News.

 10. Anca Cernea
  11 January 2018

  Aldus

  Nu zic că nu ai dreptate – în parte.
  Eu personal așa pun problema. Refuz să mă bag pe FB. Și am mulți prieteni de care îmi pare tare rău că-și pierd timpul pe FB. Pe unii i-a prins molima așa de tare, încât au ajuns de nerecunoscut.

  Dar lucrurile sunt mai complicate, din pricina faptului că FB a ajuns foarte mare.
  O fi o chestie privată, dar e deja mult prea mare ca să nu ajungă să pună probleme mari, inclusiv de securitate, în condițiile războiului hibrid.

  Nici dpdv al protecției consumatorului, ca să-i zic așa, nu e ok ca acest forum, care se declară deschis, democratic, nu-știu-mai-cum, să canalizeze în mod activ toate mințile spre extrema stângă.
  OK, dacă e așa, să-i zică atunci „Redface Book”, să-i pună pe siglă o seceră, un ciocan, o pușcă palestiniană, mutra lui Che sau a lui Lenin, și atunci e măcar o treabă cinstită. Cine nu face parte din sectă, nu mai pierde vremea pe acolo. E normal, ca utilizator, să ceri și să aștepți ca produsul din cutie să fie exact ce scrie pe cutie, nu altceva.

  Din aceste motive – mărimea enormă, cu toate implicațiile influențării opiniei publice la asemenea proporții, în plus lipsa de onestitate a adiministratorilor în privința direcționării ideologice extreme a întregii șandramale – nu e suficient să plece Costin de acolo. Sau Ștefan. Sau amândoi. Și Silva. Iar eu să nu mă înscriu.

  Aici treaba e deja mult prea avansată și nu se mai rezolvă doar prin mecanisme de piață, cum cred cu religiozitate unii liberali.
  Nu e destul ca cei cărora nu le convine FB să plece, sau să nu vină, sau să pună ei de altă rețea.
  Deja problema depășește nivelul „cumpăr de la altă prăvălie”, sau chiar „de la altă rețea de supermarket-uri”.
  La aceste dimensiuni ale problemei nu e nimic deplasat în a cere ca autoritățile, guvernele, resorturile de apărare, NATO, să facă ceva.
  E chestie de subsidiaritate. Iar treaba se înscrie în fișa postului Statului civilizat, democratic și minimal.

 11. silvapro
  11 January 2018

  “nu e ok ca acest forum, care se declară deschis, democratic, nu-știu-mai-cum, să canalizeze în mod activ toate mințile spre extrema stângă.” (/Anca Cernea)

  Sa nu uitam ca s-a pus problema si nu putin, in subiectul “Collusion with Russia” in alegeri, ca Rusii au cumparat niste adds care sa-l avantajeze pe Trump.

  Daca aceste invinuri au ajuns sa fie dicutate la un asa inalt nivel de importanta, nu se poate spune ca facebook este ca un supermarket cu care proprietarul Tzuki face ce vrea.

 12. Bogdan
  11 January 2018

  Mie mi-au inchis 5 conturi de publicitate, cu cheltuieli însumate de peste 1 milion de euro abuziv, fără nici un motiv, săptămânal cate 2 pana le-au inchis pe toate. Deși nu am încălcat nici o regula, nu am înșelat clienții, nu m-am sustras de la plata taxelor. Acum sunt nevoit sa dau afara zeci de angajați și să închid afacerea. Ma gandesc serios sa ii dau in judecata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi