FUNDATIA IOAN BARBUS

Benicio del Toro află ca Che Guevara a fost un criminal

 

Marlen Gonzalez: Chestiunea este că Che, filmul Che, arată o imagine întru totul pozitivă a lui Ernesto Guevara şi pe această temă m-am contrazis cu Benicio del Toro, iar el a rămas pe gânduri, s-a bâlbâit, s-a emoţionat, la anumite răspunsuri a spus ca nu are destule informaţii, deşi zicea că a studiat acest rol mai mult de 7 ani.

Să vedem interviul:

Marlen Gonzalez: După Oscar, aceasta este ştirea cea mai importantă despre Benicio del Toro, alias Ernesto Che Guevara. De ce se lansează acest film tocmai la Miami, unde locuiesc atâţia cubanezi, victime, sub o formă sau alta, ale unui sistem care se află implantat în Cuba în acest moment? E o provocare?

Benicio del Toro: Nuuuu …nu este o provocaaaare, eu cred că e importaaaaaaaaaant… eee … să aducem, şiiii … să vedem… nu cred că…că… toţi cubanezii să fie neaparat de aceeaşi părere în privinţa unui film despre El Che.

Marlen Gonzalez: Dar închipuie-ţi că filmul are o influenţă puternică, eu am văzut filmul, o imagine pozitivă a lui El Che, închipuie-ţi că tu ai arăta în Miami Beach, aici la Miami, sau în oricare oraş din lume, partea bună a lui Hitler, ai jigni cincisprezece milioane de evrei, amintirea a şase milioane.

Benicio del Toro: … eeee… nu cred căăăă… că El Che a făcuuut… lagăre de concentrare…

Marlen Gonzalez: Bine, dar vorbim de asasinate; oare nu este tot un asasin cel care omoară un om, ca şi cel care omoară o sută, ca şi cel care omoară şase mii? Nu putem să-i dăm şi lui titlul de asasin?

Benicio del Toro: Bine, el credea în pedeapsa cu moartea, sunt de acord, aşa cum creeeed generalii care sunt în armate şi cum crede oricine este în favoarea pedepsei capitale…

Marlen Gonzalez: Dar nu e vorba de pedeapsa cu moartea, ci de ordine de împuşcare. Iar, pentru tine, ştiu că interpretarea acestui rol este o muncă de actor, dar părerile pe care le-ai emis, îl reprezintă pe deja pe Benicio del Toro, conştiinţa lui, şi tu ai spus că Che Guevara a fost asasinat ca un criminal de război, şi nu a fost, dar tu ştii că atunci când a triumfat revoluţia, tu ştiai că el s-a pus la comanda unei închisori din Cuba care se numea La Cabaña, şi acolo a pus să fie împuşcaţi peste patru sute de cubanezi. Ştiai asta?

Benicio del Toro: Eee.. da, ştiam, de asta…, daaaar eraaau…, din câte am înţeles, sunt filmaţi, e filmat, eeee… am vazut o parte din această înregistrare…, eee… mulţi dintre aceia care au fost împuşcaţi erau, fuseseră, … exista un … un teroriiiiiiism… din … din partea guvernului lui Batista…

Marlen Gonzalez: 90% erau prizonieri de conştiinţă, pur şi simplu pentru că nu erau de acord cu sistemul care se instala, pur şi simplu pentru că erau de altă părere.

Benicio del Toro: Eeee.. nu ştiam de asta, nu ştiam, nu …, undeee… de unde ai scos aaaasta?

Marlen Gonzalez: Este documentat istoric, până şi în Argentina, nu numai de noi, cubanezii. Şi de ce nu se arată în film partea cu împuşcările, de ce se arată în film că împuşcă pe cineva care coboară de pe munte, apoi se sare la discursul de la Naţiunile Unite, unde spune ”în Cuba se împuşcă şi se va mai împuşca” – s-a împuşcat, se împuşcă şi se va mai împuşca – dându-se de înţeles că împuşcările erau justificate pentru a se face dreptate, dar nu este arătată La Cabaña, nu sunt arătate asasinatele, nu sunt arătate împuşcăturile pe care le-a tras El Che cu sânge rece.

Benicio del Toro: Eee… nuuu.. nu ştiiiiu…

Marlen Gonzalez: El a spus că modalitatea mai pozitivă şi mai puternică decât orice manifestaţie, este un glonte bine tras, cui trebuie, atunci când trebuie.

Benicio del Toro: Cum e?

Marlen Gonzalez: El Che a spus că manifestaţia cea mai pozitivă şi mai puternică din câte există, dincolo de toate ideologiile, este un glonte bine tras, cui trebuie, atunci când trebuie. Ai citit asta despre El Che? E scris de El Che, cu mâna lui.

Benicio del Toro: Eee… nu-mi amintesc exact.

Marlen Gonzalez: Uite. Guevara, apostolul violenţei. De Pedro Corzo. Cubanez. Ca să citeşti un pic mai mult despre Che.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

28 Comments

 1. Anca Cernea
  23 July 2013

  Râdem noi de boul ăla, dar lucrul în sine nu e de râs. Che Guevara chiar a fost un mare criminal în serie.
  Iată aici o listă cu nume de oameni omorâți de el în Cuba.
  http://cubaarchive.org/home/im…..0.2009.pdf
  Numărul total al celor uciși de mâna/din ordinul lui Ernesto Che Guevara nu este cunoscut. Această listă conține doar cazurile care au putut fi documentate ca victime directe ale sale, nu și omorurile la care a participat indirect.

  Victims of Che Guevara in Cuba by InLinieDreapta

 2. Costin Andrieş
  23 July 2013

  Daca aveti un prieten fan Che Guevara, in loc sa il injurati, asa cum merita, aratati-i asta.

 3. olevatik
  23 July 2013

  Legat de acest criminal , cel mai grotesc si la vedere sunt imaginile lui purtate ca niste moaste de toti anarhistii dezlantuiti si mai avem si figura lui pe tricouri purtate de tineri care habar nu au de el , poate in afara de porecla Che devenita simbol masculin nostalgic.
  Tovarasii lui de drum mai rezista insa si azi in Cuba iar adepti mai rasar si ei , in Venezuela de exemplu .

 4. Vlad M.
  23 July 2013

  Imagini cu un bust al lui Che, vandalizat in 2007 (cred), pot fi gasite aici.

 5. Pataphyl
  23 July 2013

  Vlad, cuvîntul „vandalizat” nu mi se pare potrivit aici!

 6. Anca Cernea
  23 July 2013

  Propun: „igienizat”. A fost o operațiune pur gospodărească, ținând de salubrizarea spațiului public – să nu uităm că e vorba de o regiune cu climă caldă, în care astfel de obiecte riscă să devină sursă de infecție și mirosuri neplăcute.

 7. Costin Andrieş
  23 July 2013

  Che Guevara: Mass Murderer and Coward. Jamie Glazov interviews Humberto Fontova

  FP: Most say it was Che’s „idealism” that made him attractive. But just what were those ideals?

  Fontova: That’s the beauty of it. We don’t have to speculate about Che’s ideals. They’re on full display 90 miles south of Florida–a Stalinist police state where the regime mandates what its subjects, read, say, earn, eat (both substance and amount), where they live, travel or work. Che’s dream wasn’t to convert Latin America into Sweden–he wanted to convert it into Stalin’s Soviet Union. In fact he often signed his early correspondence, „Stalin II.”

 8. Costin Andrieş
  23 July 2013

  Discutie despre articolul asta cu un comunist, Radu Florin:

  Radu Florin Bla bla bla bla Che Guevara a omorat oameni… a pedepsi pe calaii poporului este o CINSTE nu o crima!
  acum 16 ore · Îmi place

  Costin Andrieș daca a impusca oameni in cap e o cinste, guevara e cinstit
  acum 16 ore · Îmi place

  Radu Florin Crima este doar cand ucizi oameni nevinovati, nu cand ucizi oameni profund vinovati:D

  https://www.facebook.com/groups/142228005974472/permalink/152437651620174/

  haideti tovarasi la lupta de clasa!

  Normal si firesc ar fi ca toti comunistii sa fie adunati si trimisi la canal, in Cuba sau in Coreea de Nord, sau cel putin sa fie supravegheati atent de politie/ servicii. Oamnii astia sunt niste criminali in expectativa, niste potentiali criminali deocamdata ratati. Este valabil si pentru toti de pe Criticatac si alte grupuri anarho-comuniste din Romania. Mie nu mi se pare o problema de libertate de exprimare sa lauzi crimele unei ideologii care a ucis 100.000.000 de oameni, ci o problema penala, sau de care Serviciile Secrete ar trebui sa se ocupe, pentru ca un mesaj ca cel de aici al lui Radu Florin nu este o opinie, este o forma de instigare la crima. In schimb, in loc sa fie urmarit de politie si dat afara din Romania, Claude Karnoouh a fost prof ani de zile la Cj si acum este profesor la Bucuresti.

 9. olevatik
  23 July 2013

  Asta se intampla cand medicamentele pt psihopati nu mai sunt compensate , apare cate unul care mazgaleste aici o tampitenie .
  E o greseala de a intra cu acestia in discutie, dar trebuie de postat ce scriu, ca sa vedem ce specimene duc dorul lui tatuca de la rasarit , asa zis soarele popoarelor si al cizmarului nostru.

 10. Anca Cernea
  23 July 2013

  În sensul cel mai riguros al termenului, călăii poporului cubanez sunt comuniștii.

 11. emil borcean
  23 July 2013

  Lupta de masă:

 12. Olevatik
  23 July 2013

  Cubanezii au ales sa traiasca in mizerie si fac asta cu fidelitate de peste 50 de ani . E treaba lor ,dar sa nu fim indiferenti la incercarile unor dementi sa importe idolii si sistemul lor falimentar (putin spus ).

 13. Pataphyl
  23 July 2013

  Ce chestie, Olevatik, și cuvîntul „fidelitate” se pervertește! ????

 14. Mihaela Bărbuş
  23 July 2013

  Da, pacat…!
  @12 As recomanda
  http://inliniedreapta.net/inse…..fost-ucis/
  http://inliniedreapta.net/?s=Cuba
  http://armandovalladares.blogspot.be/
  ILD respecta profund toate eforturile de rezistenta anticomunista, mai ales cele care inca nu au fost incununate de succes. Daca UE a luat premiul Nobel pt pace asta nu inseamna ca le-a surclasat pe Damas de Blanco.

 15. Anca Cernea
  23 July 2013

  @12
  Cubanezii NU au ales să trăiască în mizerie și în comunism ! Au opus rezistență imediat, și nici acum, după 50 de ani, nu au renunțat, încă mai au curaj să se opună regimului. E o mare nedreptate să-i socotim pe ei vinovați. Și e o mare nedreptate ca situația lor și lupta pe care o duc să fie ignorate de tot mapamondul și să fie înghițite pe neverificate toate minciunile propagandei castriste.
  Măcar atât le datorăm zecilor de mii de morți din Cuba: DOCUMENTARE!!!
  Revoluția anti-Batista nu a fost câștigată de Castro decât pentru că, la vremea respectivă, el mințea cu nerușinare, jurându-se că nu e comunist. Gherila lui nu se bucura de cine știe ce sprijin în societate, cu atât mai puțin printre țărani. Țăranii au fost primii care AU OPUS REZISTENȚĂ ARMATĂ lui Castro, atunci când s-a dovedit că vrea să instaureze comunismul pe insulă. Citiți ce spune Humberto Fontova despre asta, sunt lucruri foarte serios documentate !
  Regimul castrist a exterminat sistematic pe cei care i s-au opus.
  Citiți memoriile lui Armando Valladares. Din câte știu eu, este omul cel mai vrednic de respect care calcă în prezent pe solul planetei!
  A stat 22 de ani în pușcăriile lui Castro, și a refuzat orice compromis. A ieșit cu sănătatea distrusă și a putut părăsi insula pt că s-a făcut scandal internațional. Ronald Reagan, impresionat de statura morală și intelectuală a acestui om, l-a numit ambasadorul SUA la Comisia pt Drepturile Omului de la Geneva, unde s-a prezentat într-un scaun rulant. Citiți ce spune el despre rezistența cubaneză, despre moartea eroică a mii de oameni de al căror curaj și a căror noblețe nu era lumea vrednică.
  Citiți scrisorile acestor condamnați la moarte către familiile lor, rânduri scrise în grabă, cu câteva ore înainte de execuție! Dacă nici astfel de oameni, care sunt capabili să scrie așa, în asemenea clipe, dacă nici ei nu sunt vrednici de plecăciunea noastră cea mai adâncă, atunci nu mai există nimic vrednic de respect pe lumea asta !
  http://baracuteycubano.blogspo…..ontra.html
  Și stați, că nu s-a terminat !
  Cubanezii nu au încetat să se opună regimului comunist nici în ultimii 20 de ani, de când noi am scăpat de el.
  Luați și citiți istoria rezistenței lor, e plin de bloguri cubaneze pe care sunt toate datele, numere, nume, poze !
  http://cubaarchive.org/home/index.php
  http://netforcuba.org/
  http://www.cubdest.org/
  http://baracuteycubano.blogspot.ro/

  Citiți despre primăvara neagră !
  Citiți istoria Dr. Oscar Elias Biscet !
  Citiți cum a fost omorât Orlando Zapata Tamayo, om simplu, care a avut curajul să ceară să-i fie respectată demnitatea și drepturile. Și-a dat viața pentru ele, măcar atâta merită, să-i citim istoria!
  Citiți despre moartea lui Oswaldo Paya și despre cum a fost bătută Marta Beatriz Roque!
  Citiți despre Las Damas de Blanco, Doamnele în Alb, despre eroismul lor și despre brutalitățile groaznice la care sunt supuse de ani de zile, și totuși nu se lasă !
  Citiți, de pildă, cum au fost bătute acum, în 15 iulie 2013, în Matanzas !
  Eu am citit toate astea și încă mai mult decât atât despre Cuba, și sunt plină de cea mai adâncă admirație pentru noblețea și demnitatea cubanezilor. Nu îmi vine să cred că e posibil să mai existe oameni capabili de asemenea eroism, de asemenea ținută morală, într-o țară mică, distrusă de 50 de ani de comunism!
  Dacă tot nu putem să facem mare lucru pentru ei, măcar să spunem o rugăciune, măcar să ne interesăm serios de problemă, măcar să le arătăm respect, și să ne abținem de a vorbi cu ușurință despre asemenea oameni.

 16. Anca Cernea
  23 July 2013

  Fragment din scrisoarea lăsată pentru familia lui de Rogelio González Corzo, executat la 20 aprilie 1961, la câteva minute după ce a scris aceste rânduri:

  „I am fully aware of what it will mean for all of you to learn about my death where you are, so far away from where I am. But this is what I have always prayed for to God. I sincerely believe that your moral and even physical suffering would have been far greater had you been here and lived through the intervening time between my detention and my death – a total of thirty-two days. I hope that my imprisonment and my execution will not embarrass you under any circumstances. On the contrary, you should be proud of your son, who knew how to rise to the occasion and assume the right attitude when God and the fatherland asked him to sacrifice himself. I want you to know that such was the only attitude that your son could assume given the situation that the fatherland is going through at the present moment.

  „I am writing this letter at 2:00 am on the morning of 20 April. I am in a cell that is called capilla [chapel], and I will be dead in a matter of minutes. It is my wish to let you know by means of this letter that my last thoughts on this earth have been for you and my dear brothers.

  „Parents, brothers: I have only one truly serious concern at this moment, but since this is my last will I trust that this source of anxiety will become the origin of great joy. I am talking of your spiritual life, your religious life. You know that to be a good Catholic and to obey God’s will has always been of great importance to me. Right now I am sure that I am conducting myself in the way that God wants, and I wish that my death, of which you should be proud, serves the purpose of making you two, mom and dad, promise me that you will attend Mass every Sunday, go to confession, receive Holy Communion, and do so regularly. I also want my brothers, Manolito and Isidro, to make the Spiritual Exercises every year, go to confession and received Holy Communion every month and attend Mass every Sunday. They should do their best to be good husbands, which should not be difficult since they have two gems for wives, Laurita and Fifi. I ask both of them to improve their spiritual lives, too. As to my nephew, Carlos Manuel, please tell him that he had an uncle who loved him dearly and who died so that later on he could live in a reputable and Catholic Cuba. And please send him to a Catholic school, because it is more important to save the soul than to learn English. Many kisses for my godson and my two nieces. Send them too to Catholic schools, so that they may grow to be good sons and daughters.

  „Death is already knocking at my door, but as all my companions I have great peace of mind, because cost what it may it will show me the way to heaven and eternal happiness. Besides, it will take me to my grandparents’ side, wherefrom I will be waiting for all of you when the time comes.

  „Fix it in your minds, lamentations are uncalled-for. This is the best thing that could happen to me. Remember, I will be waiting for you in heaven. Be strong as I am strong even at this moment. And never forget that I am leaving this world worrying only about one thing: your spiritual life. Please do not neglect it for any reason. Under no circumstances my fate should be a motive for the weakening of your faith in God. Quite to the contrary, it should strengthen it. I have nothing more to say. Waiting for you in heaven, I remain your son who will never forget you, and together with [my] grandparents will be looking forward to see you again.”

 17. Vincent
  23 July 2013

  Un articol bun:
  http://www.independent.org/new…..sp?id=1535

 18. Stelian D
  23 July 2013

  Nu este prima data cind se spala imaginea lui Ernesto Guevara, de pe cind nu se numea inca „El Che”.
  Va recomand pelicula siropoasa „Diarios de motocicleta” , presupusa- sau reala – tinerete a lui Guuevara si plecarea lui din Argentina.
  Acolo este „spalat” de un alt latino-american ajuns la Hollywood, Gael Garcia Bernal, care , la fel, il face sa para aproape normal…

 19. gigi
  23 July 2013

  mari nemernici mai sunteti voi! CHE A FOST UN EROU AL CLASEI MUNCITOARE!!

 20. Costin Andrieş
  23 July 2013

  :))) gigi del toro!

 21. Anca Cernea
  23 July 2013

  „gigi el buey”, dar tot e puțin spus…

 22. Anca Cernea
  23 July 2013

  A lăsat unul aici un comentariu cretin și l-a semnat „elche”. Am dat cu un produs Sano anti-jigodie pe care îl folosim noi pt igienizarea blogului în astfel de cazuri, și comentariul cel cretin a dispărut în spam. Am vrut doar să consemnăm trecerea lui pe aici, ca să se știe cât de psihopați pot să fie unii, încât să vină cu asemenea tâmpenii, și să le pună sub informațiile, linkurile și textul pe care le-am postat mai sus.
  Despre ăsta scria Olavo de Carvalho în „Animalizarea limbajului”. Și despre boul de gigi.

 23. VIVA LA REVOLUCION!! Che guevara traieste in spiritul fiecarui om oprimat de acest sistem mizerabil numit capitalism!!

 24. Vlad M.
  23 July 2013

  Saracu’ Flo, uite ce salbatica e oprimarea capitalist: Flo navigheaza pe net.

 25. Costin Andrieş
  23 July 2013

  la revolucion esta muerta

 26. DanCanada
  23 July 2013

  @Vlad #24: Floc anticapitalu’ tre’ sa fie Florian Liviu de pe critikk. Probabil se plictiseste cum freaca aia menta cu Rosia Montana si gazele de sist si mai baga cite-un fitil pe ici pe colo ????

 27. Anca Cernea
  23 July 2013

  hoitul lui che guevara trăiește în viermișorii din pământul fertil al junglei boliviene
  spiritul lui trăiește în tot felul de cretini psihopați cărora capitalistul de tati le-a luat tricou cu che și calculator ca să scrie idioțenii despre capitalism – pt că tati nu le-a luat și mașină, adică sunt oprimați
  dar vine ea Ziua de Apoi, când se va desființa capitalismul
  atunci viermii bolivieni o să vomite resturile de che guevara, spiritul lui che se va întoarce în ele, iar che, reconstituit, se va grăbi (accelerat fiind de furculița unui drac de serviciu) spre un cazan mare de smoală, încălzit de pe acum , pe care scrie ”asesinos en serie”
  che, curajosul, va încerca iar să se milogească, așa cum a încercat și atunci, în junglă, cu texte, camaradas, vă sunt mai util neprăjit decât prăjit, dar nu-i va merge, cum nu i-a mers nici prima dată
  se zice (v. Dante) că lângă cazanul ăla pt che, mai e o oală de noapte gata pregătită pe care scrie „papagali admiratori de criminali în serie”

 28. Costin Andrieş
  23 July 2013

  Emil, uite un reportaj despre Radu Florin de care uitasem

  sper ca l-a pocnit bine pe chiabur, pe mine m-a rezolvat:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi