FUNDATIA IOAN BARBUS

Blogurile şi spargerea monopolului informaţional (cazul Elisabeth Sabaditsch-Wolff)

Elisabeth Sabaditsch-Wolff este o austriancă ce, asemeni lui Geert Wilders în Olanda, va fi dată în judecată pentru ofense aduse islamului. Este acuzată de „denigrarea învăţăturilor religioase” pentru că a citat din Coran Sura 4, versetul 34, care permite bărbatului să îşi bată nevasta.

Sura 4, versetul 34: “Bărbaţii sunt mai presus decât femeile, fiindcă Dumnezeu le-a dat întâietate asupra lor şi fiindcă ei cheltuiesc din averi pentru ele. Femeile cinstite sunt pioase, păstrând în taină ceea ce Dumnezeu păstrează. Dojeniţi-le pe cele de a căror neascultare vă este teamă! Părăsiţi-le în aşternuturi! Loviţi-le! Nu le căutaţi însă gâlceavă, dacă vă dau apoi ascultare. Dumnezeu este Înalt, Mare.” (link)

Detalii mai multe despre caz puteţi afla de aici.

Cazul Elisabethei a fost iniţial cunoscut doar unei comunitaţi restrînse de oameni formată din cîţiva bloggeri americani şi europeni şi cele cîteva mii de cititori ai lor. Ca urmare a unui apel iniţiat de Gates of Vienna (SUA), Tundra Tabloids (Finlanda), Europe News (Danemarca), Politically Incorrect (Germania), The International Civil Liberties Alliance (organizaţie internaţionala pornita de Lars Hedegaard în Danemarca) şi Vlad Ţepeş (Canada), un apel de de publicizare a cazului Elisabethei, povestea a fost preluată şi de alţi bloggeri şi autori importanţi – Pamela Geller, Robert Spencer, Mark Stey, Diana West, de membrul congresului american Allen West, etc, iar recent de publicaţii de prima mînă şi televiziuni (Wall Street Journal şi CBN).

Este extrordinar cum o poveste iniţial ignorată de sursele convenţionale de informare a fost impusă ca ştire prin efortul comun ale unor bloggeri. Cazul ilustrează perfect faptul că monopolul informaţional al mainstream media a încetat definitiv. Rigorile corectitudinii politice nu mai pot impune discursul public prin cenzura impusă şi autoimpusă pe considerente ideologice, sau pur şi simplu din teama de descalificare din breaslă sau pierdere a locului de muncă – recent este cazul lui Juan William din SUA care a fost concediat de NPR pentru că a mărturisit că vederea musulmanilor cînd călătoreşte cu avionul îi provoacă nelinişti. În cazurile mai extreme, persoanele care ignoră dogma sînt tîrîte prin trebunale, cazul Elisabethei Sabaditsch-Wolff nefiind unic. Ezra Levant în 2006 şi Mark Steyn în 2008 au făcut primele pagini ale ziarelor la vremea lor.

Tendinţa de dizolvare a acestui monopol a fost descrisă acum un an şi jumătate de parlamentarul european Daniel Hannan,

Acum 1.000 de blog-uri decid singure ce este interesant. Dacă destule sînt interesate, bingo!, ai devenit ştire.[…] Să distrugi monopolul presei este una. Dar internetul a distrus şi monopolul politic.
Internetul, blogurile, presa şi dizidenţa

…şi recent de Dragoş Paul Aligică:

A treia forta este cu adevarat revolutionara si este reprezentata de aparitia unei noi forme de jurnalism pe Internet. “Blogerii” sunt indivizi privati cu interese si expertize diferite, care posteaza zilnic pe Internet informatii, analize, opinii cu privire la evenimente si dezbateri de interes public.

Ei alcătuiesc împreuna o retea cu milioane de noduri, care practic revolutioneaza modul in care este gandit si practicat jurnalismul. Forta acestei retele vine din descentralizarea si flexibilitatea ei. Informatia si expertiza sunt mobilizate in numai cateva minute, din toate colturile lumii, evenimentele sunt filtrate si analizate din nenumarate perspective, astfel incat avantajul comparativ pe care organizatii mass-media standard, bazate pe centralizarea informatiei, il aveau pana de curand este practic spulberat.
Dragoş Aligică: Stângismul presei americane

Pat Condell: „The Truth is That in Europe Today The Left is Very Much the New Far Right”

“These show trials and violent street attacks are symptoms of [Multiculturalism’s] death throes. They’re the desperate acts of desperate people who’ve totally lost their way… This is just the beginning: the genie is out of the bottle in Europe, and no multicultural diversity fascist is going to put it back.”

Idealurile progresiste au adus occidentul din modernitate în postmodernitate, iar acum se pregătesc să-i dea brînci înapoi în Evul Mediu. Cu puţin ajutor din partea islamului, bineînţeles.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

16 comentarii

 1. Francesco
  11 noiembrie 2010

  Mark Stein a vorbit cu James Cohen despre cazul Elisabeth Sabaditsch-Wolff:

 2. Costin A.
  11 noiembrie 2010

  Elisabeth on CBN’s Stakelbeck Report

 3. Costin A.
  11 noiembrie 2010

  O discutie foarte interesanta despre natura islamului dintre Robert Spencer de la Jihad Watch si Peter Kreeft la Thomas More College. Aproape doua ore, pentru cine are timp.

 4. costin
  11 noiembrie 2010

  prin Gates of Vienna, Pat Condel in limba romana:

 5. deicide
  11 noiembrie 2010

  Pat Condel rules si nu numai in acest film.
  Sustin multiculturalismul (etnic, religios ori de alta factura) insa nu la modul la care acesta devine instrument politic. Acesta trebuie sa fie delimitat de Societatea Civila care ar trebui sa fie un numitor comun al traiului intr-o comunitate si totodata o bariera in fata tuturor fanteziilor nefondate izvorate din traditie.

  Totodata sunt vesti triste pentru exprimarea libera in Europa.

 6. Vlad M.
  11 noiembrie 2010

  ???? „fanteziilor nefondate izvorate din traditie”. Mai, deicide, serios acum, tu citesti vreodata ce scrii?

 7. Vlad M.
  11 noiembrie 2010

  Acum ca iti recitesc mesajul, imi dau seama ca raspunsul tau la intrebarea mea nu poate fi decat nu. Asta daca esti sincer, stimate deicide. Si stii de ce ? Pentru ca atitudinea ta este de o inconsecventa uluitoare. Pe de o parte sustii ca o cultura non-europeana are dreptul de a-si „apara” traditia de cultura europeana, chiar in Europa; pe de alta parte negi ca europenii ar putea apela la propria traditie pentru a se apara de invazia barbarilor.

  Frumos, n-am ce zice.

 8. deicide
  11 noiembrie 2010

  Mai, mai, mai. Unde dai si unde crapa.
  Daca tie iti face placere disputa atunci esti pe drumul gresit pentru ca nu-ti voi face placerea de a-ti raspunde cu aceeasi moneda. Sa-ti raspund, totusi, la nelamurire (pentru ca observ ca este una): traditia, ca este ea europeana sau non-europeana, nu am pomenit-o in mod direct. Ceea ce am pomenit au fost fanteziile izvorate din ea: si anume dreptul (juridicul) desprins din ea. Trebuie sa recunosc ca nu am fost prea explicit in exprimarea mea ca urmare si reactia ta oarecum nefireasca. Cred ca acum discutia (daca mai este cazul) va putea avea un alt aspect.
  Va urez sa aveti vizitatori si comentarii pe masura subiectelor abordate.

 9. ВИДЕОШОК
  11 noiembrie 2010

  Благодарность за материалы! ????
  Respect inliniedreapta.net

 10. Pataphyl (Andrei R.)
  11 noiembrie 2010

  emil: wtf?

 11. Liviu Crăciun
  11 noiembrie 2010

  патапчыл: штф?

 12. Costin A.
  11 noiembrie 2010

  не амуыам путин, ну е воие? ????

 13. Costin A.
  11 noiembrie 2010

  bine, poate si asta ar trebuie sa se mute la parole..

 14. Pataphyl (Andrei R.)
  11 noiembrie 2010

  Ba la passwords – passwords = пароли – пароли

  (sau cei 37+) ???? ???? ????

 15. Ovi
  11 noiembrie 2010

  Nu numai blog-urile au spart monopolul informational. Si facebook-ul l-a spart, si asta e FOARTE bine.
  Informatia controlata a fost unul dintre motivele pentru care s-au putut raspindi aberatii ca nazismul si comunismul.

  Totodata informatia controlata a permis unor impostori ratati sa fie prezentati (si din pacate perceputi de unii) drept genii.

  https://www.facebook.com/Einstein.Mistake

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian