FUNDATIA IOAN BARBUS

Anticreştinismul lui Der Spiegel

Publicaţia germană Der Spiegel a luat un interviu politicianului olandez Geert Wilders, recunoscut pentru poziţia lui fermă în ceea ce priveşte imigraţia islamică. Interviul, un excelent exemplu de relativism cultural şi corectitudine politică de sorginte teutonică, conţine, aşa cum era de aşteptat, şi un atac indirect la adresa creştinismului. Jurnaliştii germani, atât dornici să analizeze „în context” fiecare strigăt de război al lui Mahomed ce răzbate din Coran, nu au avut nici cea mai mică reţinere în a scoate din context versete biblice, în tentativa de a pune semnul egalităţii între islamism şi creştinism.

SPIEGEL: Comparaţi Coranul cu „Mein Kampf” a lui Hitler. Aţi citit „Mein Kampf”?

Wilders: Da, dar nu în întregime. În orice caz, Coranul are mai multe pasaje anti-evreieşti. În principiu, acestea sunt născociri de nuanţă totalitară ce nu mai permit alte opinii. Fascismul, comunismul şi Islamul aderă la acelaşi principiu.

SPIEGEL: Principiul după care vă călăuziţi pare să fie acesta: cu cât comparaţia este mai dramatică, cu atât va genera mai multe titluri de ziar.

Wilders: Nu am nevoie de titluri de ziar. Pentru mine, adevărul contează.

SPIEGEL: Adevărul este că divizaţi societatea olandeză. Aici, în Haga, aproape jumătate dintre locuitori vin din familii de imigranţi, cei mai mulţi dintre ei fiind musulmani. Cereţi interzicerea Coranului?

Wilders: Mein Kampf este interzisă în ţara noastră, dar Coranul este chiar mai rău în termeni de incitare la ură şi violenţă. Dacă prietenii mei de stânga ar fi consecvenţi, Coranul ar fi interzis.

SPIEGEL: Vă este familiar acest citat din Profet? „Iar pe acei vrăjmaşi ai mei, care n-au voit să domnesc peste ei, aduceţi-i aici şi tăiaţi-i în faţa mea.”?

Wilders: Am citit multe asemenea pasaje.

SPIEGEL: În acest caz, Profetul citat este Isus, din Luca, 19,27. Recunoaşteţi că şi în Biblie există incitări la violenţă?

Wilders: În Vechiul Testament există pasaje violente, dar Noul Testament are o abordare mai moderată. Dar o diferenţă esenţială între creştinism ţi Islam este aceea că musulmanii cred că Coranul este literalmente cuvântul lui Dumnezeu. Este scris la modul imperativ. Asta exclude orice comparaţie cu creştinismul.

Wilders a căzut în capcana relativiştilor de la Der Spiegel. Dacă ar fi fost un cunoscător bun al textului biblic, ar fi identificat cu relativă uşurinţă una din pildele lui Isus, pilda minelor. Fraza incriminată nu aparţine lui Isus, ci unuia din personajele pildei, rolul parabolei fiind acela de a sublinia că fiecare om va fi răsplătit în funcţie de faptele sale.

11. Şi ascultând ei acestea, Iisus, adăugând, le-a spus o pildă, fiindcă El era aproape de Ierusalim, iar ei credeau că împărăţia lui Dumnezeu se va arăta îndată.
12. Deci a zis: Un om de neam mare s-a dus într-o ţară îndepărtată, ca să-şi ia domnie şi să se întoarcă.
13. Şi chemând zece slugi ale sale, le-a dat zece mine şi a zis către ele: Neguţătoriţi cu ele până ce voi veni!
14. Dar cetăţenii lui îl urau şi au trimis solie în urma lui, zicând: Nu voim ca acesta să domnească peste noi.
15. Şi când s-a întors el, după ce luase domnia, a zis să fie chemate slugile acelea, cărora le dăduse banii, ca să ştie cine ce a neguţătorit.
16. Şi a venit cea dintâi, zicând: Doamne, mina ta a adus câştig zece mine.
17. Şi i-a zis stăpânul: Bine slugă bună, fiindcă întru puţin ai fost credincioasă, să ai stăpânire peste zece cetăţi.
18. Şi a venit a doua, zicând: Mina ta, stăpâne, a mai adus cinci mine.
19. Iar el a zis şi acesteia: Să ai şi tu stăpânire peste cinci cetăţi.
20. A venit şi cealaltă, zicând: Doamne, iată mina ta, pe care am păstrat-o într-un ştergar,
21. Că mă temeam de tine, pentru că eşti om aspru: iei ce nu ai pus şi seceri ce n-ai semănat.
22. Zis-a lui stăpânul: Din cuvintele tale te voi judeca, slugă vicleană. Ai ştiut că sunt om aspru: iau ce nu am pus şi secer ce nu am semănat;
23. Pentru ce deci n-ai dat banul meu schimbătorilor de bani? Şi eu, venind, l-aş fi luat cu dobândă.
24. Şi a zis celor ce stăteau de faţă: Luaţi de la el mina şi daţi-o celui ce are zece mine.
25. Şi ei au zis lui: Doamne, acela are zece mine.
26. Zic vouă: Că oricui are i se va da, iar de la cel ce nu are şi ceea ce are i se va lua.
27. Iar pe acei vrăjmaşi ai mei, care n-au voit să domnesc peste ei, aduceţi-i aici şi tăiaţi-i în faţa mea.
28. Şi zicând acestea, mergea înainte, suindu-Se la Ierusalim.

Parabola lui Isus este orice, dar nu o invitaţie la crimă, dar pentru jurnaliştii cotidianului Der Spiegel, acest New York Times al Germaniei, hermeneutica nu face parte din grila postului, cu atât mai mult atunci când la mijloc se află nevoia bolnăvicioasă de a arunca în derizoriu religia creştină. Fiecare slujitor din pildă a primit, proporţional vorbind, acelaşi dar, dar rezultatele au fost diferite: doi slujitori au dat înapoi cât au primit, dovedindu-se de încredere, în timp ce al treilea nu a putut decât da ce a primit, dând vina pe stăpân pentru propria incapacitate de a se achita datorie. Drept urmare, stăpânul i-a răsplătit pe fiecare, după merit. Isus nu emite nici o pedeapsă, doar explică, folosind o comparaţie pe care ar putea-o pricepe lesne contemporanii Lui.

Ne putem doar întreba cum ar fi stat lucrurile dacă în locul lui Isus ar fi fost Mahomed, iar în locul creştinismului s-ar fi aflat Religia Păcii™. Probabil că în această situaţie, ziariştii germani ar fi făcut tot posibilul de a nuanţa şi contextualiza afirmaţiile sfântului Profet al Islamului. Ni s-ar fi explicat, în articole de mărimi considerabile, că numai un neavenit islamofob ar putea crede că Islamul este o religie războinică şi că îndemnurile la război cu necredincioşii au în vedere mai degrabă latura interioară, adică lupta cu sinele.

Dar nu a fost Mahomed, ci Isus. Aşa că rămâne cum am stabilit: la toaletă cu creştinismul.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

2 comentarii

 1. Anca Cernea
  10 noiembrie 2010

  Pacat ca Geert Wilders, un om atat de inteligent si de curajos, nu isi da seama ca secularismul si relativismul moral vest-european nu fac decat sa netezeasca drumul pentru extinderea Islamului. Este evident ca tarile occidentale cele mai coplesite de Islam sunt cele care, mai inainte, ii facusera loc, discreditand, obstructionand si evacuand sistematic din societatile lor principiile iudeo-crestine.

 2. JesuSucks
  10 noiembrie 2010

  „Wilders: În Vechiul Testament există pasaje violente, dar Noul Testament are o abordare mai moderată. Dar o diferenţă esenţială între creştinism si Islam este aceea că musulmanii cred că Coranul este literalmente cuvântul lui Dumnezeu. Este scris la modul imperativ. Asta exclude orice comparaţie cu creştinismul.”

  Asta-i buna, si crestinii nu cred ca Biblia, inclusiv Vechiul Testament, este literalmente cuvântul lui Dumnezeu ?! Nu cred ei ca tot ce scrie acolo, inclusiv indemnurile la crima sau mai bine zis genocid fata de membrii altor religii, sunt inspirate divin, adica de Yahve, pe care altfel crestinii politeisti il venereaza, alaturi de Iisus, ca pe Dumnezeu ? Si nu cumva am vazut si rezultatul acestor credinte bezmetice, de-a lungul istoriei patate de sange a crestinismului, adica vanatori de vrajitoare, cruciade, inchizitii, samd ? Nu ca musulmanii ar fi mai prejos, ba din contra, astia si in secolul 21 te decapiteaza daca nu crezi in balivernele lor sfinte ! Dar asta nu pentru ca ar fi ei mai rai decat crestinii, care crestini, trebuie punctat, probabil ar fi ars si astazi oameni pe rug daca in europa nu ar fi avut loc anumite miscari anti-religioase si anti-monarhie care au dus la rasturnarea regimului totalitar crestin ce a permis desfasurarea acelor atrocitati sute de ani la randul; si care se aseamana in foarte multe privinte cu cel din tarile islamice, care e caracterizat prin intoleranta extrema fata de oricine nu asculta de liderii religiosi si desigur, politici. Pentru ca ce nu inteleg multi e ca religia e in esenta o forma de control politic, de guvernare si controlare a maselor, in special alea extrem de naive, de anumiti indivizi asa zis „alesi”, gen Marele Preot/ Ayatollah/Papa/Patriarh etc. de care naivii de care vorbeam asculta ca de Dumnezeu, ea fiind folosita in absolut toate culturile si civilizatiile in acest scop (indiferent de care religie discutam:iudaica, islamica, crestina, hindusa, etc).

  Deci eu cred ca cei de la Der Spiegel, departe de a face apologia islamului, vroiau sa arate ca motivele pentru care se sugereaza interzicerea Coranului pot fi invocate la fel de bine si in cazul Bibliei. Degeaba sustine autorul articolului ca acel citat e dintr-o pilda si ca el nu ii apartine lui Iisus, ci personajului din pilda. Caci personajul din pilda si vorbele acestuia sunt creatia lui, ati ghicit, Iisus ! Important deci e ca lui Iisus i s-a parut corect, moral, cum a procedat personajul din pilda creata de el, si ca l-a dat ca exemplu de buna-purtare. Pentru ca de acolo reiese ca domnitorul a procedat corect, si ca Iisus era de acord cu actiunile lui. De aia l-a si dat ca exemplu.

  In fine, chiar si in lipsa acestui pasaj, puteau sa aduca o mie de alte citate din aceasta carte oribila care iti provoaca pur si simplu fiori pe sira spinarii. Inclusiv din Noul Testament:

  “Sa nu credeti ca am venit s-aduc pacea pe pamânt; n-am venit sa aduc pacea, ci sabia. Caci am venit sa despart pe fiu de tatal sau, pe fiica de mama sa, si pe nora de soacra sa. Si omul va avea de vrajmasi chiar pe cei din casa lui.”

  „Cine îşi va păstra viaţa, o va pierde; şi cine îşi va pierde viaţa, pentru Mine, o va câştiga.”

  „Daca vine cineva la Mine si nu uraste pe tatal sau si pe mama si pe femeie si pe copii si pe frati si pe surori, chiar si sufletul sau însusi, nu poate sa fie ucenicul Meu. Si cel ce nu-si poarta crucea sa si nu vine dupa Mine nu poate sa fie ucenicul Meu.”

  Altele:

  Matei 3-1:10
  Atunci au venit din Ierusalim, la Iisus, fariseii si carturarii, zicând:
  Pentru ce ucenicii Tai calca datina batrânilor? Caci nu-si spala mâinile când manânca pâine.
  [B]Iar El, raspunzând, le-a zis: De ce si voi calcati porunca lui Dumnezeu pentru datina voastra?
  Caci Dumnezeu a zis: Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, iar cine va blestema pe tata sau pe mama, cu moarte sa se sfârseasca.[/B]
  Voi însa spuneti: Cel care va zice tatalui sau sau mamei sale: Cu ce te-as fi putut ajuta este daruit lui Dumnezeu,
  Acela nu va cinsti pe tatal sau sau pe mama sa; [b]si ati desfiintat cuvântul lui Dumnezeu pentru datina voastra[/b].

  Atunci, apropiindu-se, ucenicii I-au zis: Stii ca fariseii, auzind cuvântul, s-au scandalizat?
  Iar El, raspunzând, a zis: [B]Orice rasad pe care nu l-a sadit Tatal Meu cel ceresc, va fi smuls din radacina.[/B]

  Aici dupa cum se poate vedea Iisus le facea observatie fariseilor ca acestia neglijau poruncile lui Dumnezeu. Care una din aceste porunci cerea nici mai mult nici mai putin decat ca copii care isi blesteama parintii sa fie omorati, dupa cum rostise Tatal lui Ceresc prin gurita lui Moise:

  ,Levitic 20:9~
  „Daca un om oarecare blastama pe tatal sau sau pe mama sa, sa fie pedepsit cu moartea; a blestemat pe tatal sau sau pe mama sa: sîngele lui sa cada asupra lui”.

  Altfel grija lui Iisus fata de pastrarea si respectarea meticuloasa a poruncilor respective e articulata explicit aici:

  Matei 5:17
  Să nu socotiţi că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc.
  Căci adevărat zic vouă: Înainte de a trece cerul şi pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce se vor face toate.
  Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, şi va învăţa aşa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăţia cerurilor; iar cel ce va face şi va învăţa, acesta mare se va chema în împărăţia cerurilor.

  Si uitati-va acum cam in ce constau aceste porunci, pe care le apara Iisus:

  http://www.stiinta-si-religia……blie_.html

  Deci daca interzic aia Coranul, si sper din toata inima sa-l interzica, ghici ce ? Biblia voastra urmeaza ! Ati avut 2000 de ani sa aratati de ce sunteti in stare, sau mai bine zis de ce nu sunteti in stare, eu cred ca e suficient si chiar m-am saturat sa respir basinile voastre sfinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian