FUNDATIA IOAN BARBUS

Către Obama: Don’t tread on me!

Marşul din 12 septembrie de la Washington va rămâne în istorie ca prima ieşire în stradă de amploare a (grassroots) conservatorilor americani. Sătui de escalada creşterii cheltuielilor federale, a planurilor de etatizare a sistemului de asigurări de sănătate, precum şi de evoluţia politică a ţării către un sistem cvasi-socialist, conservatorii americani au dat un masiv vot de blam actualei Adminsitratii. O polemică de proporţii s-a iscat cu privire la numărul de participanţi la acest marş către Capitoliu. Mainstream media şi susţinătorii preşedintelui Obama vorbesc despre câteva zeci de mii de participanţi (New York Times, Reuters, etc), iar Daily Kos o ironizează pe Michelle Malkin că susţine numărul de 2 milioane.

DON'T TREAD ON ME

O lovitură dată mediei americane pro-Obama a venit de la britanicul Daily Mail, care vorbeşte tot de 2 milioane de participanţi. În faţa acestei demonstraţii de revoltă conservatoare, media a fabricat imediat articole în care se demonizează participanţii, văzuţi ca rasisti în Washington Post (Colbert King) şi în New York Times (Maureen Dowd). Există şi bun simţ, enormitatea echivalării demonstraţiei anti-Obama cu o demonstraţie rasistă a fost respinsă chiar de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Ghibbs.

Dar să lăsăm Potomacul pentru malurile Dâmboviţei. Aici nu s-au simţit valurile protestului conservatorilor, câştig de cauza având liniştitoarele cifre pro-Obama. Astfel, România Liberă în ediţia online are articolul Zeci de mii de persoane au manifestat la Washington, contra politicii lui Obama, iar Adrian Cochino de la Evenimentul Zilei vorbeşte despre Lupta pentru reforma în sănătate dusă în stradă, scapă fraza “cea mai mare manifestaţie anti-Obama” la care spune că au participat tot câteva zeci de mii de oameni, în schimb acordă un spaţiu remarcabil discursului lui Obama de la Minneapolis din faţa a 15000 de oameni într-o sală cu 20000 de locuri, dar cele 5000 de scaune neocupate spun totuşi ceva. Înainte de a merge la Minneapolis, Obama a survolat mulţimea de protestatari, numai aşa se explică aplombul deosebit al discursului pentru schimbarea sistemului de asigurări de sănătate.

În spatele disputei privind cifrele participanţilor nu stau numai interesele de moment ale propagandei pro sau anti-Obama, absenţa unui antidot republican la politică democrată i-a determinat pe cetăţeni să se organizeze şi să ajungă cu protestele Tea Party în capitală, dar se ridică şi întrebarea dacă nu cumva viitorul contracandidat al locatarului de la Casă Albă nu să va ridica mai degrabă din rândul acestei Americi muncitoare, creatoare şi plătitoare de taxe decât din ierarhia partidului de opoziţie. De aceea, republicanii trebuie să reflecteze serios la modul în care fac politică. Paralizia şi indecizia programatică a republicanilor favorizează partidul de guvernământ căruia I se lasă spaţiu de manevră, dar în lipsă unei alternative, dezbaterea de idei lâncezeşte şi ţara este purtată într-o direcţie greu de verificat. Mulţimea nemulţumită îşi are liderii săi de opinie, pe Michelle Malkin, Rush Limbaugh, Anne Coulter şi alţii, oameni plini de idei dar care nu sunt politicieni de profesie. Lipseşte doar scânteia, Sarah Palin sau Bobby Jindal sunt promisiuni, mai pot fi şi alţii. Vom vedea.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

15 comentarii

 1. Dan Selaru
  15 septembrie 2009

  Au fost cateva sute de zeci de mii.

 2. chriscross
  15 septembrie 2009

  si cireasa de pe tort: Former President Jimmy Carter said Tuesday that U.S. Rep. Joe Wilson’s outburst to President Barack Obama during a speech to Congress last week was an act „based on racism” and rooted in fears of a black president.
  cred ca-i lovit rau de senilism, desi nu as pune acest lucru in seama senilismului fiindca din ce am citit asa fuse si in timpul presedintiei lui…

 3. costin
  15 septembrie 2009

  Dan, mi-ai luat vorba din gura

 4. Grădinariu
  15 septembrie 2009

  Nu contează cine protestează, ci… cine numără protestatarii.

 5. Francesco
  15 septembrie 2009

  Eu cred ca asa cum tot medici si medici, asa sunt si organizatii profesionale medicale, unele sustin, altele care protesteaza la Obamacare.
  Multumiri pentru link-uri, ca de obicei f. utile.

  Link-ul AFP – San Francisco – este mai putin credibil, vine din zona California unde progressivismul a dat nastere unui stat falimentar de unde fug locuitorii platitori de taxe si bussinesurile.

 6. dr pepper
  15 septembrie 2009

  @ chricross, asa’i ca presa romaneasca este cat se poate de profesionista? ????

  Aproximativ 47 de milioane de americani, adică 15 la sută din populaţie, se află într-un moment sau altul în situaţia de a nu avea nici o asigurare medicală, ceea ce face ca Statele Unite să fie singura mare ţară industrializată lipsită de un sistem care să acopere întreaga sa populaţie.

  1. sublinierea nu imi apartine.
  2. in Romania, daca nu faci dovada ca esti salariat si esti cu cotizatia la zi ( la stat) pentru as de sanatate – spitalul – ori nu te primeste, ori te pune sa platesti.
  asta face si din Romania o tara unde daca nu iti platesti asigurarea – nu primesti ingrijire medicala.
  3. cu toata ” asigurarea de la stat” – tot iti trebuie o ” mica atentie” direct proportionala cu afectiunea ( a se citi boala).
  4. In Romania, guvernul stabileste cat din buget se duce la sanatate si asta face ca spitalele sa fie intr’o criza de proportii – atat din cauza doctorilor si asistentelor care emigreaza in masa ( care apuca) cat si faptul ca ( tocmai am vorbit in Romania) spitalele nici vata nu mai au.
  5. cu toata criza de sanatate prin care trece Romania – un mare plus il are presa romaneasca care se simte datoare sa arate publicului cat de „amarati” sunt americanii – in loc sa puna mana pe un microfon si o camera de luat vederi si sa prezinte realitatea din spitalele romanesti.

  asta e presa din Romania la ora actuala – gigi becali, manele si minciuni.
  otv la scara nationala.

 7. dr pepper
  15 septembrie 2009

  saptamana trecuta am avut doua bile albe pentru Mr Obama:

  1. l’a etichetat jackass pe keny west.

  http://www.stuff.co.nz/enterta…..e-hits-net

  2. Obama rejects racism fuelling protests

  sper sa nu fiu dezamagit iar precum in cazul jena six can a declarat ca este vorba mai degraba de right and wrong decat de white and black.
  eu am crezut ca se referea ca e ” wrong” ca cei sase tineri negri au batut crunt un alb dar pana la urma s’a adeverit ca defapt ” wrong” era procesul intentat celor sase.

 8. dr pepper
  15 septembrie 2009

  si dupa doua bile albe.
  doua ghiulele negre.

  http://www.foxnews.com/search-…..g-side.htm

  si

  „Betrayal! The U.S. sold us to Russia and stabbed us in the back,” the Polish tabloid Fakt declared on its front page.

  Polish President Lech Kaczynski said he was concerned that Obama’s new strategy leaves Poland in a dangerous „gray zone” between Western Europe and the old Soviet sphere.

  Poles, Czechs: US missile defense shift a betrayal

 9. Francesco
  15 septembrie 2009

  Dr. Pepper, am si eu bile negre de dat lui Obama.

  Prima. Cazul prezentat la televiziune, cu demonstratia de rasism – asa a declarat politia – a acelor tineri de culoare care l-au batut pe un baiat alb mai mult de 5 minute doar pentru ca se asezase langa ei in autobuzul scolii. Presedintele nu a spus nimic, nu a rectionat cum gresit a facut-o in cazul Gates, cand a sarit si a spus ca politia a actionat „stupidly”. Si nu am uitat de cazul Jena Six…

  A doua. Nu a intervenit pe langa democrati ca sa nu-l mai hartuiasca pe Wilson, parlamentarul care i-a strigat „You lie!”
  Putea sa o faca, i-a lasat pe ai lui sa isi faca de cap. Joe Wilson isi ceruse scuze de la Obama. Iar ieri Obama a vorbit de acordarea cetateniei celor 12000000 de imigranti ilegali…

  A treia, la fel ca tine. Cazul Scutului Antiracheta din Europa. A fost data deoparte o lunga istorie de aparare a Europei. Minciunile pe care le-a spus Administratia despre inutilitatea Scutului poarta emblema „Yes, we can!”
  Da, ca minciuna, Obama poate orice.

  Dar o sa mai vorbim despre asta.

 10. dr pepper
  15 septembrie 2009

  si ca tot suntem pe ” don’t thread on me”

 11. dr pepper
  15 septembrie 2009

 12. costin
  15 septembrie 2009

  Spune-mi ce prieteni ai ca sa iti spun cine esti/ eventual ce cred anumite persoane despre tine ca sa iti spun cine esti:

  Qadhafi: Obama should be president forever

  Libyan President Muammar al-Qadhafi showered Barack Obama with unexpected praise on Wednesday, telling the U.N. General Assembly he hoped Obama „can stay forever as the president of the United States.”

  It was, perhaps, the only kind words Qadhafi had for anyone in his hour-long speech, during which he vented against what he called the „inequality” of the United Nations.

  „You are the beginning of a change,” the Libyan leader said of the U.S. president. „But as far as I’m concerned, Obama is a glimpse in the dark for the four years or the next eight years, and I’m afraid that we may go back to square one. How can you guarantee America after Obama?”

  „We are content and happy if Obama can stay forever as the president of the United States of America,” he added.

 13. dr pepper
  15 septembrie 2009

  asta o sa fie interesant:

  Oprah Winfrey to interview Sarah Palin

  Harpo Productions announced Tuesday that the former governor of Alaska and Republican vice presidential candidate will appear on „The Oprah Winfrey Show” on Monday, Nov. 16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian