FUNDATIA IOAN BARBUS

Costi Rogozanu. Slujba si blogul. Filozofia cutiei de conserve

Când a scris celebrul articol Sarah Palin. Viaţa şi opera. Filozofia redneck Costi Rogozanu nu-şi imagina că în mai puţin de un an va fi pus pe făraş de unul mai puţin filozof şi cu o comportare de activist UTC. Dar, dulce ca mierea e glonţul patriei, aşa faci când eşti dat afară, rămâi să scrii tot pe blogul jupânului.

În locul ironiilor despre „derapajele ideologice” ale lui Palin, a „primitivismului” şi a „fanatismelor” ei (expresii culese din articol), lui Costi Rogozanu îi rămâne doar să facă haz de necaz, şi să mediteze filozofic la proverbul că orice naş îşi are naşul. Sarah Palin şi-a dat demisia din postul de guvernator şi pentru că îi este mai uşor să se apere, liberă de constrângeri oficiale. Sarah Palin a deplâns tipul de politică dusă împotriva sa, a numit-o politică pentru distrugerea sa personală. Imitator al altor ziarişiti mai incisivi de peste ocean, Costi Rogozanu a fost una din cutiile de conserve goale care s-au întrecut în a-i aduce acuzaţii absurde şi în a-i pune etichete groteşti lui Palin, invocând conjuncturi familiale în lipsa argumentelor „ideologice”. Modernitatea lui Rogozanu constă probabil într-o lipsă de sensibilitate şi în locvacitatea dispreţuitoare la adresa acelor americani care îşi declama patriotismul şi văd în Sarah Palin un model de mamă, soţie şi om politic. A avea idealuri ce străbat secolele e desuet în viziunea metafilozofului Rogozanu, libertatea e o ghiulea agăţată de picior, iar femeile curajoase sunt o pacoste pentru omenire mai ceva decât Ebola.

Deşi discursul ei provoacă emoţie şi încântare sau ură şi dispreţ, iar unii comentatori politici o consideră prea divizivă pentru a fi candidat la preşedinţie, Sarah Palin ramâne o opţiune pentru republicani. Nefiind un publicist fără talent, Costi Rogozanu este în ziaristică ca un pionier ce nu a împlinit vârstă admiterii în UTC, sătul de cravată roşie şi bosumflat că alţii i-au luat-o înnainte pe baza certificatului de naştere. Sâmbătă 12 septembrie, actriţa Tina Fey a mai câştigat un premiu Emmy pentru imitarea lui Sarah Palin în programul Saturday Night Live. Asta e Costi, carnetul (UTC) Emmy goes to Tiiiina Fey!

O dragoste totală de America nu era de găsit – ar fi fost nefiresc – în redacţia Cotidianului nici înainte de aterizarea lui Nistorescu, opiniile erau în evantai, dar consideraţiile lui Costi Rogozanu din timpul campaniei electorale despre Sarah Palin erau opinii liber exprimate. Talentul şi inventivitatea fiecărui jurnalist dădeau prospeţime şi culoare unui ziar de capitală. Devenit prin decizia mogulului Sorin Ovidiu Vântu din ziarul elitei un blog al lui Nistorescu scris la mai multe mâini, Cotidianul şi-a măturat mai întâi ziariştii cu nume şi apoi a jumulit şi blogurile de pe faţadă. Împrumutând argumentaţia dispreţuitoare a progresiştilor americani sau autohtoni, Costi Rogozanu sună ca o cutie goală de conserve şi nu va intra niciodată într-o orchestră de renume. El va fredona mereu melodiile mai bine cântate de alţii, neştiind că şi pentru a imita îţi trebuie talent, iar dacă nu crede asta, să o revadă pe Tina Fey. Ea face din parodie o critică politică, pe când Costi a făcut din critica politică o parodie.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

3 comentarii

 1. Manjusri
  16 septembrie 2009

  Francesco, l-ai descris foarte bine pe Costi Rogozanu. L-am ascultat si eu de cateva ori. Am avut senzatia ca omul incearca din rasputeri sa fie „trendy”: opinii de stanga, dezinhibare, luat peste picior persoanele credincioase etc. Dar totul suna fals, fortat, parca Rogozanu citea mecanic un text scris de altcineva.

 2. Dan Selaru
  16 septembrie 2009

  Viata grea, oamenii rai de la birouri.

 3. Francesco
  16 septembrie 2009

  Costi Rogozanu ii raspunde unui cititor – semnat spre delectarea ta – care-i recomandase sa citeasca aceasta postare:

  „@spredelectareetc – ok, cum zici tu. orienteaza-te catre chestii mult mai substantiale, ciutacu, neamtu etc, ca sa-ti dau din toate zonele. tnx pt link, am aflat cine sint blogarii premiati adevarati.”

  „Blogarii premiati adevarati”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian