FUNDATIA IOAN BARBUS

Caz de troll, instrucţiuni de folosire

TrollGeorge zis abc zis Caragiale se dădu de cîteva ori peste cap şi deveni un troll. Povestea lui începu aşa, luă avînt aici şi culmină cu asta.

Repet motivul pentru care, în final, după destulă răbdare şi toleranţă, l-am scos pe tuşă.

“… motivul nu consta in idioteniile pe care le varsa in mod constant. Ceea ce a rupt spatele camilei mele de rabdare a fost altceva. G1 [George] nu isi cunoaste interesul, iar in acest caz e vorba de un interes primar. Anume de a continua sau nu sa isi dea cu parerea in acest spatiu, indiferent de natura parerilor lui. In momentul cind l-am avertizat clar sa nu ma intrerupa si sa se abtina de la interventii pentru un timp, spunindu-i in negru pe alb ca ii blochez accesul daca nu asculta, orice fiinta rationala ar fi cintarit bine situatia. A sau B? L-am lasat sa aleaga. A ales si cu aceasta ocazie afla ca, in viata, unele alegeri sint definitive. Apropo de liberul arbitru.”

Trollul nostru şi-a văzut de treabă în tot acest timp şi a continuat să fie un troll. Eu mi-am văzut de treabă şi m-am ţinut de cuvînt: i-am parcat toate apariţiile la spam. Unele au rămas la vedere. Imperialistu’, Kelemvor, Skinski l-au mai băgat în seamă şi comentariile lor ar fi apărut cam atirnate în gol în lipsa panseurilor la care se făcea referinţă. Nu reproşez nimănui nimic. Problema este a mea. Încerc să găsesc o modalitate de a ţine trollul în frîu şi în acelaşi timp de a nu trunchia sensul celor spuse de cei care îl abordează. De fapt, de aici începe să se reconfigureze problema. Dacă cineva dintre vizitatori sau cei “de-ai casei” doreşte să discute cu trollul? Are sens să fiu atît de restrictiv încît să împiedic comunicarea cu trollul? Cum deosebesc între monologul trollului şi tentativa cuiva de a-l angaja în dialog?

Iată compromisul meu. Oricine doreşte să discute cu trollul, e binevenit să îl abordeze direct, printr-un comentariu la această postare. Nu în altă parte. Vă rog.
Reguli pentru troll. Trollul nu vorbeşte neîntrebat. Orice comentariu al trollului care nu este un răspuns la dorinţa explicită a unei terţe persoane de a băga în seamă trollul, va fi aruncat la coşul de gunoi. Orice comentariu al trollului la orice altă postare în afară de aceasta, va dispare. Îmi rezerv dreptul de a revoca oricînd acest privilegiu acordat trollului.

Avem vizitatori care au bloguri proprii. Care este experienţa voastră cu trollii? Cum procedaţi? Şi o întrebare pentru oricine, de la Imperialistu’. Ar intra careva [pe site] doar ca să vadă ce mai scrie Jorj? Ar renunţa cineva să mai între din cauza unui Jorj?

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian