FUNDATIA IOAN BARBUS

Cazul Marius Văcărelu – Adepții lui Alexandr Dughin, omniprezenți la televiziunile din România

Prezentat drept „specialist în geopolitcă”, Marius Văcărelu a fost invitat la Digi24 să comenteze vizita lui Klaus Iohannis la Casa Albă, a doua zi după eveniment, la știrile de la ora 11 cu Oana Zamfir. Pe 5 iunie 2017, era invitat să comenteze atentatul terorist de la Londra, în directla TVR1.

Scurtă prezentare: Marius Văcărelu apare pe lista de „prieteni ai Rusiei”, întocmită de echipa ideologului național-bolșevic apropiat de Kremlin, Alexandr Dughin. Prezența lui Marius Văcărelu la televiziunile românești și pe adevarul.ro e completată de articole în publicațiile lui Dughin de la Moscova (vedeți „Journal of Eurasian Affairs”, pag. 39), în care sprijină cu expertiza lui formarea Eurasiei – alternativa putinistă la UE și NATO, care presupune, în cuvintele lui Dughin, „anexarea Europei”, deci și a României, de către Rusia. Un articol detaliat despre mediul în care s-a format și pe care încă îl frecventează Marius Văcărelu (foști securiști ceaușiști și, pornind de la Adrian Năstase, o întreagă încrengătură de indivizi care au legături cu Rusia lui Vladimir Putin), puteți citi aici un articol din 2015, care a fost ignorat: https://goo.gl/UwNhbW

Ei bine, în ultima perioadă Marius Văcărelu este invitat de câteva ori pe săptămână, și din ce în ce mai des, să comenteze subiecte sensibile de politică externă la cele mai importante televiziuni cu acoperire națională din România. Nu doar la Digi24 și TVR1, ci și la RealitateaTV:

Referitor la comentariul lui despre vizita lui Klaus Iohannis la Casa Albă, Marius Văcărelu a produs pe 10 iunie 2017  un talmeș-balmeș incoerent demn de o cauză mai puțin bună. În cele câteva minute în care a vorbit, a reușit să arunce o perdea de fum asupra subiectului, perdea care a facut dintr-un eveniment ce a clarificat multe aspecte importante pentru viitorul României -un eveniment cu relevanță istorica pentru prezentul și viitorul nostru pe termen lung- o nebuloasă și-un mister din care orice privitor neavizat nu a înțeles, cu siguranță, nimic.

10 minute a vorbit Marius Văcărelu, minute în care:

  • nu a fost pronunțat niciodată numele Organizației Atlanticului de Nord (NATO);
  • Rusia a fost total absentă;
  • vorbind despre ce a câștigat România în urma vizitei Văcarelu s-a referit „în primul rând la câștigul de vizibilitate”;
  • nimic despre garanțiile de securitate obținute de Klaus Iohannis, nimic despre Articolul 5;

Altfel spus, telespectatorul Digi24 care s-a informat despre vizita lui Klaus Iohannis în SUA doar din comentariile „specialistului în geopolitcă”, nu a aflat nimic despre tema cea mai importantă temă a vizitei, pentru Romania: amenințarea reprezentată de Rusia.

A aflat, în schimb, că în presa americană s-ar fi vorbit despre înălțimea lui Klaus Iohannis, care l-ar fi făcut gelos pe Donald Trump (can-can neconfirmat).

Îmi este greu să înțeleg motivele pentru care Marius Văcărelu este invitat, în momente atât de importante, să comenteze la cele mai importante televiziuni din România. Măcar să fi fost o lumină, o prezență agreabilă; măcar să fi fost în stare să spună lucruri cât de cât interesante – cei care îl invită, presupunem că sunt în necunoștință de cauză, nu au nici măcar scuza audienței. La fiecare apariție (și am urmărit mai multe), Marius Văcărelu este incoerent, irelevant, pe lângă subiect și uneori halucinant.

Săpunul e unul din cei mai mari inamici ai oamenilor”, ne avertiza doct specialistul în urmă cu vreo 2 ani (îndepărtați copiii de ecranul calculatoarelor):

Marius Văcărelu e și profesor la SNSPA.

Pe de altă parte, și nu în ultimul rând, Digi24 este o televiziune privată. Iresponsabilitatea ei față de telespectatori se face pe bani privați, dar la TVR Văcărelu e invitat pe banii contribuabililor!

P.S. 

Fără nici o jenă și fără rușine, Marius Văcărelu se întreținea pe Facebook, în ziua vizitei lui Iohannis la Casa Albă, cu Alexandr Dughin:

Captură de pe Facebook din 9 iunie 2017

P.S.2

În urmă cu un an, în timpul unei vizite la București, discipolul și traducătul lui Alexandr Dughin în românește, Iurie Roșca, a găsit de cuviință să îl invite pe Marius Văcărelu la o discuție:

În aprilie 2017, Iurie Roșca a fost gazda lui Alexandr Dughin la Sala Dalles din București.

P.S.3

Invitarea lui la Digi24 este cu atât mai greu de înțeles cu cât Marius Văcărelu a apărut de mai multe ori pe site-ul televiziunii ca apropiat al lui Alexandr Dughin: aici și aici.

P.S.4

Pe 8 iunie 2017, cu o zi inaintea vizitei lui Klaus Iohannis la Casa Albă, Marius Văcărelu a participat, la Ambasada Rusă, aflu de pe pagina de Facebook a „Asociației de Prietenie Româno-Rusă”, la o „o recepţie cu ocazia sărbătorii naţionale, Ziua Rusiei”. Văcărelu era, în 2013, vicepreședinte al asociației (cel puțin până atunci).

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian