FUNDATIA IOAN BARBUS

Mineriada 13-15 iunie 90: Iliescu a fost trimis in judecata pentru crime impotriva umanitatii

„Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu si Virgil Magureanu au fost trimisi marti in judecata in dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990, pentru infractiuni de crime impotriva umanitatii”, scrie hotnews.ro. Anuntul vine dupa 27 de ani de la evenimentele violente din Bucuresti.

Iliescu e primul pe lista inculpatilor.

„Generalul de brigada Gheorghe Cosneanu a informat ca rechizitoriul esta finalizat si astazi va fi trimis la Inalta Curte de Casatie si Justitie”, scrie Malin Bot pe blogul sau.

„Actul de acuzare are 2.200 de pagini. Tot dosarul are 500 de volume. Sunt 14 inculpati, printre care: Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Magureanu, Adrian Sarbu, Miron Cozma, Cico Dumitrescu…

In urma cercetarilor din ultimul an au aparut si noi inculpati. Astfel, sunt trimisi in judecata si: Mugurel Florescu, fostul sef al Parchetelor Militare in 1990; Alexandru Ghinescu, fost director IMGB.

Inculpatii sunt acuzati de infractiuni contra umanitatii.

Sunt 4 morti, 1380 de raniti si 1250 de persoane arestate ilegal.

In ultima declaratie data de Miron Cozma, acesta l-a indicat in scris, in fata procurorilor, pe Ion Iliescu ca fiind orgnizatorul mineriadei.
Ion Iliescu nu si-a recunoscut vinovatia.”

„In cauza cunoscuta generic sub denumirea „Mineriada din 13 – 15 iunie 1990”, procurori militari ai Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au finalizat cercetarile si au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

  • ILIESCU ION, la data savarsirii faptelor, presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala si presedinte ales al Romaniei,
  • ROMAN PETRE, la data savarsirii faptelor, prim-ministru al Guvernului interimar al Romaniei,
  • VOICULESCU GELU VOICAN, la data savarsirii faptelor, viceprim-ministru al guvernului interimar al Romaniei,
  • MAGUREANU VIRGIL, la data savarsirii faptelor, director al Serviciului Roman de Informatii,
  • general (rez.) FLORESCU MUGUREL CRISTIAN, la data savarsirii faptelor, adjunct al procurorului general al Romaniei si sef al Directiei Procuraturilor Militare”

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian