FUNDATIA IOAN BARBUS

Ce bine le zice Chomsky (2.1) – Israelul si un posibil atac nuclear asupra Iranului

Despre Noam Chomsky am auzit de mai multe ori că este „unul dintre cei mai importanţi gînditori şi intelectuali contemporani”. Un foarte important lingvist, domeniu la care nu mă pricep, dar calitate pentru care ştiu că multe profesoare şi studente de la litere se topesc la auzirea numelui lui. Aceasta este meseria lui, dar Chomsky are şi un hobby, probabil şi mai bănos: comentarii vis a vis de politica „imperialistă” americană şi politica internaţională, pe care o expune în cărţi şi filme documentare. Părerile lui se bucură de faimă intenaţională printre hipsteri cu conştiinţă politică, intelectualii de stînga cu tendinţe anarhiste şi simpatie pentru mişcarea Antifa, printre o întreagă suită de nihilişti, anticapitalişti, antiamericani, antisemiti, antiisraelieni, şi tot felul de alţi hedonişti, labili mintali şi lichele. Cîteva lucruri care, părerea mea, fac discurul lui atractiv „maselor” sînt vocea domoală, carismatică, de bunic înţelept cu care îşi expune teoriile, „densitatea mare de minciuni pe centimetru pătrat retoric”, cum spunea emil mai demult, şi aberaţiile paranoid stîngiste, din ce în ce mai la modă, ca cele care au început să dea roade în Grecia, spre exemplu. Cu cît minciuna e mai mare, cu atît cresc şansele de a fi crezută, iată un ingredient esenţial din reţeta succesului „gînditorului” nostru.

Într-un articol de pe situl televiziunii de stat iraniene, PressTV, controlată de Mahmoud Ahmadinejad şi de Liderul Suprem al Revoluţiei Islamice, Ayatollahul Seyed Ali Khamenei, şi într-o traducere nu mai puţin delicioasă a prietenilor noştri de la Islamul Azi, „colegi de litere” din partea cărora am primit acum un an ameninţări cu darea în judecată şi fraze de tipul „ştiu despre tine că eşti din cutare loc şi te ocupi de cutare lucru”, pentru aţi ghicit ce, islamofobie. Pentru eventualii interesaţi: Veşnic ofensaţi. Azi, acest blog.

În varianta de pe PressTV, titlul articolului este „Iranul nu se supune SUA”, dar colegii de la Islamul Azi au ales un titlu mai senzaţionalist, care merge mai bine cu elucubraţiile stranii ale lui Chomsky: „Israelul si un posibil atac nuclear asupra Iranului”.

Să dăm cuvîntul interpretului…

Joi, 29 Aprilie 2010 22:50:30 GMT

Filosoful si lingvistul Noam Chomsky afirma ca Statele Unite propaga ideea ca Iranul ar fi un pericol deoarece Republica Islamica nu se supune ordinelor Washington-ului.

„Iranul este perceput ca o amenintare pentru ca nu s-a supus ordinelor Statelor Unite,” a afirmat Chomsky intr-un interviu acordat saptamanalului german Freitag, publicat joi.

„Din punct de vedere militar, acest pericol este irelevant,” a adaugat acesta, precizand faptul ca Iranul nu a actionat agresiv impotriva nici unei alte tari in ultimele sute de ani.

„Israelul a invadat Libanul cu binecuvantarea si cu ajutorul Statelor Unite de 5 ori in 30 de ani. Iranul nu a facut nimic de genul asta,” a afirmat Chomsky.

Intrebat despre presiunile occidentale pentru a impune noi sanctiuni impotriva Iranului, acesta a spus, „Majoritatea tarilor lumii nu apartin acestui bloc si sustin dreptul Iranului de a imbogati uraniu pentru scopuri pasnice.”

Chomsky a mai precizat ca amenintarile Americii si ale Israelului impotriva Iranului trebuiesc luate in serios „pentru ca acum Israelul are sute de bombe nucleare si sisteme de lansare a lor.”

„In ultima perioada, cea mai periculoasa amenintare vine din partea Germaniei Aceasta tara furnizeaza submarine nucleare care sunt practic invizibile. Ele pot fi echipate cu rachete nucleare, iar Israelul este pregatit sa mute aceste submarine in Golful Persic. Multumita dictaturii egiptene, submarinele israeliene pot trece prin canalul Suez,” a concluzionat acesta.

PressTV

——————————————————–
Între timp, realitatea nu se sinchiseşte nici de Noam Chomsky, nici de cei de la IslamulAzi.ro:

Liderul Suprem al Revoluţiei Islamice, Ayatollahul Seyed Ali Khamenei, a spus într-o declaraţie făcută pe 8 februarie 2010 că momentul în care “regimul sionist” (aka Israel), va “fi anihilat” se apropie cu foarte mare viteză.[Fars News]

“Sînt foarte optimist în ceea ce priveşte viitorul Palestinei şi cred că Israelul se îndreaptă tot mai rapid spre abisul destrămării şi cu voia lui Allah, anihilarea este un lucru sigur”, a spus acesta într-o întrevedere cu Secretarul General al Mişcării Palestiniene a Jihadului Islamic, Ramadan Abdullah Shallah, în Teheran.

Despre Noam Chomsky şi hobby-urile lui vedeţi şi:
Ce bine le zice Chomsky (1)
Ce bine le zice Chomsky (2)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

24 de comentarii

 1. dr pepper
  27 mai 2010

  costin, as vrea sa te felicit dar nu cred ca mai are rost :).

  luni, america sarbatoreste memorial day.
  memorial day este sarbatoarea unde america isi sarbatoreste eroii cazuti pe campul de lupta.
  una dintre cele mai sangeroase batalii a fost carnagiul de la Antietam unde trupele generalului Lee s’au confruntat cu cele ale lui Lincoln.
  se spune ca victimele acestei batalii depasesc de doua ori victimele razboaielor americao-mexican si spanilo-american luate la un loc.

  The ensuing battle on September 17 produced the bloodiest day in American combat history with over 23,000 casualties on both sides. More than twice as many Americans were killed or mortally wounded in combat at Antietam that day as in the War of 1812, the Mexican War, and the Spanish-American War combined.

  Carnage At Antietam, 1862, curios este faptul ca nici macar nu am stiut sa pronunt antietam corect cand am trecut pe langa el in maryland
  pentru cei interesati:

  * Interstate 81 North
  * Exit 12 East in Martinsburg, WV
  * Follow WV Route 9 East 7 miles to WV Route 480
  * Turn left on WV Route 480 and proceed straight 9 miles to Sharpsburg, Maryland and the Jacob Rohrbach Inn on the right.

  . de pe autostrada 81 ce strabate west virginia de la nord la sud ( numerele impare ale autostrazilor reprezinta nord-sud in tim ce cele pare reprezinta east-west) make a left at the ramp goin’ east to martinsburg and then follow the signs.
  insa curiozitatea m’a impins sa citesc despre aceasta batalie care a schimbat sortii razboiului dintre uniune si confederatie unde la mijloc era scopul federalizarii nu a emanciparii si unde chiar daca Lincoln era la baza republican a ajuns in ziua de astazi sa fie ovationat de democrati.
  cu toate ca nici una din fortele beligerante nu a fost socotita invingatoare – aceasta sangeroasa batalie a fost momentul de cotitura in ceeea ce s’a numit razboiul civil american.
  practic nordul a pierdut cu 2,000 ( dintr’un total de 23,000) de trupe mai mult insa tactic sudul a pierdut initiativa.
  din ofensiva a trecut in defensiva.

 2. Pataphyl
  27 mai 2010

  costin

  Eu știu de Chomsky din studenție, e adevărat că are contribuții fundamentale în domeniul limbajelor formale, ierarhia Chomsky introdusă încă din anii ’50 e incontestabil de referință. E de fapt mai mult matematică decît lingvistică, marele Grigore T. Moisil îl cita cu respect, eminentul profesor și matematician Solomon Marcus și-a scris „Poetica Matematică” în 1970 bazîndu-se declarat pe ideile lui Chomsky. Pletore de lingvisto-ziariști s-au dat mari doar citînd numele geniului.

  Despre ideile sociale și politice îngrozitoare ale numitului am aflat mai tîrziu, prin anii ’80 (știam că-i progresist, dar nici chiar așa…!). Pentru mine e și trist și de-a dreptul scîrbos. Mai am o mărturie foarte recentă. Fiica mea a participat acum circa 3 luni la o reuniune importantă a Princeton Graduate Alumni, marele eveniment a fost distincția oferită Generalului David Petraeus și cuvîntarea acestuia. Mai tîrziu (cam două săptămîni), întîlnindu-se cu alți profesori și foști colegi, a observat că majoritatea comentau o conferință a lui Chomsky… intervenind și întrebînd ce părere au despre conferința lui Petraeus (mai ales că a avut și șansa de a vorbi aproape 20 de minute cu generalul), s-a lăsat (preț de cîteva secunde) o tăcere stingheră…

  Trist!

 3. costin
  27 mai 2010

  @pepper, eu lucrez pe programul americanilor si am sarbatorile lor, deci am liber luni. Stiam ca e Memorial Day, dar nu stiam exact despre ce e vorba, spre rusinea mea. Mersi.

  @pata, Chomsky, chiar daca e un mos stafidit are succes la tinerii „de bine” din toata lumea, inclusiv coltul uitat de lume care este Romania. Ideile lui se prind ca scaietii de sufletele fragede hranite cu propaganda de tip bush-hitler ani de-a rindul. nici nu este de mirare ceea ce imi povestesti. patreus a fosr totusi un ofiter de rand inalt in „military-industial complex”-ul lui bush, iar un om ca el nu poate decit trezi o antipatie viscerala in rindul tinerilor studenti, iar chomsky, care prin prezenta de bunicut intelept (chiar daca apropiat ideologic bunicutei) si tonul cu care vorbeste, face destul de enevoioasa luarea „la misto”.

  ani de propaganda progresista sadita in mintile lor virgine isi arata roadele in momente ca cel descris de tine. patreus este indiferent/antipatic, chomsky fascineaza. spune lucruri pe care ani de wikipedia si dailkos i-au facut sa creada ca sint ale lor. se identifica.

 4. Pataphyl
  27 mai 2010

  costin

  Petraeus nu a fost ci este un general de cel mai înalt nivel, nici măcar ObaMAOFIA nu se poate lipsi de el.

  propaganda de tip bush-hitler

  … ce vrei să zici cu asta?

  chomsky, care prin prezenta de bunicut intelept (chiar daca apropiat ideologic bunicutei) si tonul cu care vorbeste, face destul de enevoioasa luarea “la misto”.

  adică nici mișto de bunicuța nu mai e voie?

  Btw: chiar ai ascultat cele două cuvîntări?

  P.S. Petraeus era anul trecut în Top Ten „cei mai puternici oameni din lume”, nici cum nu-i departe (i-au luat locul alde Pelosi, Marx, Mao, Stalin, Obamafia, Să-ți fie rușine Lenin, Chavez, mulți alții). Chomsky nu e deloc un moșneag stafidit, are trilioane de clase peste bunicuța, dar e o ilustrare a nivelului de perversiune perplexă la care s-a ajuns: orgoliul intelectualului de prim rang care se simte obligat să decidă! Și s-o facă neapărat la modul personal, asumîndu-și orgoliul de supraom, mai că-mi vine să strig „Moarte intelectualilor”, n-ar fi în premieră, nu?

  Deci: ascultă în detaliu ce și cum zic cei doi, pe urmă mai vorbim.

 5. costin
  27 mai 2010

  @pata, m-ai inteles gresit. a fost din „clica” lui bush. ceea ce conteaza in mintile celor care au crezut de bush ce au crezut (si ce cred inca), parerea mea, este ca patreus a fost si e vazut ca un subordinat al lui bush. parerea care circula despre bush acum citiva ani pe la MSNBC nu e foarte diferita de cea mai intilnita parere despre bush printre tinerii din romania. si parerea asta era bush=fascism/nazism, chiar.

  „propaganda bush-hitler”.. ce spuneam mai sus, bush era potretizat ca un retardat si geniu malefic in acelasi timp.

  chomsky, care prin prezenta de bunicut intelept (chiar daca/in ciuda faptului ca e apropiat ideologic bunicutei, de care se poate face misto foarte usor)

  .
  stiu cine este patreus. acum o ascult pe cea de la princeton. n-o sa apuc sfirsitul, totusi

 6. Pataphyl
  27 mai 2010

  ok costin, am update-at #4, ai timp de Memorial Day să asculți ambele discursuri, eu am senzația că pe undeva se joacă soarta planetei acolo…

  PS oleacă de Cervantes nu poate strica nimănui


 7. costin
  27 mai 2010

  o sa le ascult

 8. Pataphyl
  27 mai 2010

  P.S. Și te rog, costin să scrii corect și Bush, și Petraeus corect și cu literă mare la început, promit să scriu și eu Zerobama cu Z maxiCapital, bine?

  De fapt uitasem să te felicit pentru topic, toate cuvintele sînt la locul lor, important e că sîntem de aceeași parte, micuțele mele obiecții nu-s decît întăriri agresive ale argumentației. Văd că și în România Glenn Beck a devenit un subiect de interes pentru trolli, așadar chiar avem dreptate ????

  Ultimul PS

  Că tot am adus vorba de Cervantes, Quijote & Ada Milea, mă simt obligat să adaug două secvențe de excepție. Enjoy!

  Vezi mai multe video din Muzica

  Vezi mai multe video din Muzica

 9. Pataphyl
  27 mai 2010

  …da, și i-aș mai „pune” asta lui moș Chomsky, că tot e specialist în limbaje ????

 10. sintetic
  27 mai 2010

  Va place Chomsky? Ca sa vezi…

  Noam Chomsky’s political views

  Chomsky was also impressed with socialism as practiced in Vietnam. In a speech given in Hanoi on April 13, 1970, and broadcast by Radio Hanoi the next day, Chomsky spoke of his „admiration for the people of Vietnam who have been able to defend themselves against the ferocious attack, and at the same time take great strides forward toward the socialist society.”

  In his 1973 book For Reasons of State, Chomsky argues that instead of a capitalist system in which people are „wage slaves” or an authoritarian system in which decisions are made by a centralized committee, a society could function with no paid labor.

  Though Chomsky was critical of the Soviet Union’s approach to implementing socialism, he was less critical of communist movements in Asia, noting what he considered to be grassroots elements within both Chinese and Vietnamese communism. In December 1967, during a forum in New York, Chomsky responded to criticisms of the Chinese revolution as follows, „I don’t feel that they deserve a blanket condemnation at all. There are many things to object to in any society. But take China, modern China; one also finds many things that are really quite admirable.”

  —-

  Sa revenim la subiect. Nu mi se pare deloc o idee buna ca sa-i fie permis Iranului sa aiba arme nucleare. De ce? Pentru ca este condus de fundamentalisti. In timpul razboiului rece, desi ambele parti aveau arme nucleare pacea era asigurata de MAD. Amandoua partile stiau ca daca lanseaza un atac isi seamneaza condamnarea la moarte. Prin urmare concluzia logica era sa nu atace. Dovada ca sistemul functioneaza, suntem inca aici. Cum ar arata echilibrul asta al distrugerii reciproce cand una din parti este convinsa ca are o misiune divina sa cucereasca lumea si ca victimele nu conteaza pentru ca toti cei morti in lupta o sa primeasca 70 de fecioare in lumea de dincolo?

 11. Imperialistu'
  27 mai 2010

  Nu ne place Chomsky.

 12. costin
  27 mai 2010

  Și te rog, costin să scrii corect și Bush, și Petraeus corect și cu literă mare la început

  pata, tu de fapt vrei sa scriu numele tau cu litera mare :LOL:

 13. Pataphyl
  27 mai 2010

  costin

  nu prea mare… așa, mai potrivită… ????

 14. Riddick
  27 mai 2010

  Ce mai fac bărcuţele (8, parcă), mai ajung în Gaza ?!

  Că era vorba că vor azi… sunt pline de activişti.

  Humanitarian aid—or propaganda?

  A convoy of humanitarian aid is making its way from Turkey to Gaza by boat. The nine-ship flotilla, belonging to a Turkish religious non-governmental organization and carrying 10,000 tons of medicine and construction materials as well as 700 pro-Palestinian activists, is putting pressure on Israel, which is labeling it a “provocation.”

  Col. Moshe Levy, the Israeli military officer responsible for Gaza, pointed out on Wednesday that the humanitarian situation in Gaza “is good and stable,” and that Israel allows in basic necessities. Indeed, Israeli government officials report that no Arabs in Gaza have been denied medical care in Israel if required, with over 10,000 patients from Gaza being treated in Israel last year. Also last year, almost 5,000 tons of medical equipment and medicine was delivered to Gaza.

  In all, in a typical week, 15,000 tons of supplies enter Gaza, Ministry of Foreign Affairs spokesman Yigal Palmor said on Monday. “Since the ceasefire in January 2009,” he said, “well over a million tons of humanitarian supplies entered Gaza from Israel—that is almost a ton of aid for each man, woman and child in the Strip.” […]

  http://www.thetrumpet.com/index.php?q=7215.13.0.0

 15. costin
  27 mai 2010

  Tipul asta sigur e fan Noam Chomsky:
  Tavis Smiley: More Christians Than Muslims Blow Up People Every Single Day

 16. costin
  27 mai 2010

  @Riddick,

  comentariul tau a venit la fix. tocmai ne conversam cu un tinar intelectual care ne spunea despre o flotă întreagă (care) aşteaptă să aducă ajutor unei populaţii trăind în cel mai mare lagăr de concentrare din lume“.

  citeva comentarii mai jos, citeva exemple de nazism si genocid israelian.

 17. costin
  27 mai 2010

  @Pata (cu P MARE ???? ),
  am ridicat un pic din sprincene cind am vazut ca pusesei Ada Milea, care imi place, dar incepuse sa ma plictiseasca, dar astea fiind spuse, de o ora ma prapadesc de ris :mrgreen:
  nu stiam spectacolul cu Quijote, excelent! Faza e ca imi inchipui ca as fi plecat din tara si as asculta chestii de genul asta.. mi s-a intimplat si mie cu Andries, si asa imi venea un chef sa ma sui in primul avion… ????

 18. Pataphyl
  27 mai 2010

  costin

  Muy obrigado! Eu am dat de spectacolul ăsta acum 4 ani pe iutub, pe urmă am cumpărat DVD-ul (chiar merită), am rîs și eu la început, apoi am realizat cît de serios e totul acolo! (dar trebuie văzut tot spectacolul, fără pauză, în întregime). E chiar ca-n prima poezie a primului volum (Inel cu Enigmă) al lui Mihai Ursachi:

  Ad lectorem

  Întâia oară vei vedea
  și vei pleca și vei uita;
  ci înc’o dată dacă vii
  vei auzi și vei trăi;

  a treia oară-ai să rămâi.

 19. costin
  27 mai 2010

  da, am vazut ca e serios. e ris din ala bun, nu hăhăială ????

 20. Pataphyl
  27 mai 2010

  Da’ pe ăștia îi știți, au momente delirante, au oprit show-ul acum cîțiva ani, probabil că nu prea erau… politically correct ????

  Oare asta-i hăhăială?

 21. costin
  27 mai 2010

  da, le stiam. sint hăhăială bună ???? . de duminica, nimic rau in asta. nu se dau a fi ce nu sint.
  ce-ar zice Chomsky daca ar vedea ce vb noi despre el?

 22. Corneliu
  27 mai 2010

  Daţi-mi voie să zic pe scurt că acest real corifeu, Homski (asa se pronunţă, e scris pur şi simplu dupa ortografia germană), este bolnav de ură faţă de sine, de propriul său neam şi de societatea care-l hrăneşte.
  Părerile sale politice nu sunt mai valabile decât ale oricărui dezaxat stângist.
  El este încă unul dintre „idioţii utili” folosiţi de către inamicii societăţii civilizate şi de cei ai Israelului pentru scopurile lor.

 23. costin
  27 mai 2010

  Saudi Arabia Gives Israel Green Light to Bomb Iran

  The Times reported:

  Saudi Arabia has conducted tests to stand down its air defences to enable Israeli jets to make a bombing raid on Iran’s nuclear facilities, The Times can reveal.

  In the week that the UN Security Council imposed a new round of sanctions on Tehran, defence sources in the Gulf say that Riyadh has agreed to allow Israel to use a narrow corridor of its airspace in the north of the country to shorten the distance for a bombing run on Iran.

  To ensure the Israeli bombers pass unmolested, Riyadh has carried out tests to make certain its own jets are not scrambled and missile defence systems not activated. Once the Israelis are through, the kingdom’s air defences will return to full alert.

  “The Saudis have given their permission for the Israelis to pass over and they will look the other way,” said a US defence source in the area. “They have already done tests to make sure their own jets aren’t scrambled and no one gets shot down. This has all been done with the agreement of the [US] State Department.”

  Sources in Saudi Arabia say it is common knowledge within defence circles in the kingdom that an arrangement is in place if Israel decides to launch the raid. Despite the tension between the two governments, they share a mutual loathing of the regime in Tehran and a common fear of Iran’s nuclear ambitions. “We all know this. We will let them [the Israelis] through and see nothing,” said one.

 24. costin
  27 mai 2010

  Noam Chomsky to Iranian TV: “US More Fundamentalist than Saudi Arabia and the Taliban,” Bush and Ahmadinejad are “Spiritual Brothers”…

  Noam Chomsky: We must bear in mind that the US is a very fundamentalist society, perhaps more than any other society in the world – even more fundamentalist than Saudi Arabia or the Taliban. That’s very surprising. About half of the [US] population believes that all living species were created 6,000 years ago in their current form.

  It’s entirely possible that Ahmadinejad and George Bush are spiritual brothers. It is likely that they both believe that the Second Coming is near. It may be the Mahdi, or Jesus Christ, or somebody else, but pretty soon, everything is going to be solved, because all the glorious and miraculous things will happen exactly as predicted. All religions know this and believe in this.

  Therefore, it does not really matter what you do today – whether you blow up the world with nuclear weapons, or destroy the environment, or anything – because all this would be taken care of.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian