FUNDATIA IOAN BARBUS

Cele mai demente zece idei ecologiste de a proteja natura

Integral in Romania libera

1. Farfuriile din urina de porc

Problema: Multe din farfuriile si tacamurile de pe piata sunt din plastic, care este produs din combustibili fosili si se descompune foarte greu.

Solutia: Vesela poate fi produsa din urina de porc. O companie din Danemarca, Agroplast, foloseste compusi din urina pentru a produce bio-plastic, ce poate fi folosit la realizarea farfuriilor si ustentilelor biodegradabile. Alte companii au ales sa foloseasca ulei vegetal, dar firma daneza spune ca urina de porc este o solutie mai buna pentru mediu, desi mai costisitoare si mai riscanta pentru sanatate.

2. Resomatia sau cum sa mori ecologic

Problema: Gata cu ingropatul – modalitatea americanilor de a muri nu este tocmai prietenoasa cu mediul. Sicriul lacuit si imbalsamarea au iesit din moda – corpul, indesat cu chimicale, va lancezi ani buni. Nici incinerarea nu este o solutie fericita: crematoriul polueaza aerul.

Solutia: Corpul trebuie scufundat in apa si solutii alcaline, dupa care trebuie supus presiunii si caldurii. In acest fel va fierbe pana la lichefiere. Procesul se numeste „resomatie” si reduce corpul la o suma de fluide biologice, iar calciul din oase se pastreaza. Fluidul astfel obtinut se poate folosi ca fertilizator si calciul va fi eliminat fara daune asupra mediului, sau chiar depozitezi intr-o urna, precum cenusa. Cei care promoveaza aceasta idee spun ca se foloseste putina energie si emisiile de carbon sunt reduse.

3. Servetele igienice refolosibile

Problema: Americanii au o reala pasiune pentru hartia igienica moale si pufoasa. Cu cat este mai fina, cu atat este mai apreciata. Dar ceea ce este placut pentru sezut nu este placut si pentru mediu – hartia igienica fina nu contine nici un material reciclat si este adesea obtinuta din copaci batrani. O risipa pe care expertii au catalogat-o ca fiind „chiar mai daunatoare decat conducerea unui Hummer”, in termeni de impact asupra mediului.

Solutia: Europenii folosesc o hartie igienica cu o proportie mai mare de fibra reciclata. Dar pentru un adevarat activist in probleme de mediu, exista o varianta si mai adecvata- servetelele refolosibile pentru toaleta. Facute din material textil, ofera tot confortul unei hartii igienice ultra-pufoase, cu trei straturi, fara consecintele teribile ale taierii copacilor. In schimb, depozitatea si spalarea saptamanala bucatilor murdare de carpa ar putea fi o problema. Este un schimbare dificila, dar un producator de astfel de servetele promite ca acestea nu miros urat si ca cele murdare vor putea fi depozitate in pungi umede. In plus, servetelele sunt produse in combinatii cromatice funky si amunzante.

4. Iubire durabila

Problema: Ai pregatit absolut totul pentru o seara speciala. Lumanari, muzica in surdina, atmosfera romantica. Ce bine ar fi daca n-ar exista motive de ingrijorare cu privire la mediu care sa risipeasca pasiunea. Prezervativele sunt facute din latex, obtinut din arborii de cauciuc. Lubrifiantii contin derivati de petrol si compusi chimici despre care se spune ca sunt daunatori pentru sanatate.

Solutia: Prezervativele eco si lubrifiantii pe baza de plante. Compania French Letter Condom ofera mai multe variante de prezervative, fiecare facute din latex provenit din surse durabile. O parte din profitul obtinut din vanzari merge la muncitorii de pe plantatiile de latex din Asia. Exista si lubrifiant eco, numit Yes Yes Yes, produs din plante si garantat organic.

5. Capsatorul fara capse

Problema: Capsele sunt peste tot. Polueaza solul, ne otravesc copul, ucid delfinii si in curand or sa faca soarele sa dispara. Stati asa! Capsele? Serios?

Solutia: Capsatorul fara capse promite o lipire eco-friendly pe termen lung. In loc sa folositi acele bucatele mici de metal care ucid planeta, acest nou capsator „foloseste bucatele mici de hartie pentru a lipi pana la cinci foi de hartie intre ele”. Le poti comanda si personalizate, cu logo-ul companiei tale, dpua care te poti lauda cu privire la eforturile pe care le face firma ta ca sa opreasca epidemia de capse.

6. Electricitate dansanta

Problema: Toate globurile luminoase si boxele imense din cluburi sunt consumatoare masive de energie electrica.

Solutia: Foloseste energia rezultata din dans. Barul Surya din Londra si-a dotat ringul de dans cu arcuri care, atunci cand sunt comprimate de clienti, produc curent electric, care este stocat in baterii si folosit pentru a compensa supra-incarcarea electrica a clubului. Proprietarul localului, Andrew Charalambous, spune ca ringul poate produce pana la 60 de procente din nevoia energetica a clubului.

7. Bateriile cu urina

Problema: Bateriile sunt dificil de neutralizat si contin metale grele daunatoare, care se pot scurge in sol.

Solutia: Din nou urina. Cel putin, de data aceasta, este vorba chiar de urina proprie. Cercetatorii din Singapore au gasit o modalitate de a utiliza urina umana pentru a crea o reactie chimica ce ar putea incarca o baterie rudimentara. Un strop de urina pe o structura de clorura de cupru, magneziu si cupru pur, produce la fel de multa energie cat o baterie AA. Oamenii de stiinta spera ca vor putea fi folosite mici instalatii pentru utilizari medicale precum kiturile de testare acasa, dar au averitzat ca aceste dispozitive mai au nevoie de dezvoltare suplimentara.

8. Cea mai verde conventie din lume

Problema: Conventiile politice sunt un spectacol, iar spectacolele nu se preteaza la o atitudine priteneoasa fata de mediu.

Solutia: Democratii au promis ca editia din 2008 a conventiei lor de la Denver va fi cea mai „verde” din isotrie. Sponsorii au incurajat participantii sa aleaga variante de transport cu emisii de carbon reduse, iar mesele au fost facute numai din ingrediente organice, reducandu-se astfel impactul asupra mediului. Centrul Pepsi din Denver a angajat special pentru aceasta ocazie 950 de voluntari care sa se asigure ca gunoiul este aruncat si reciclat responsabil. Mai putin eficiente au fost, totusi, cartelele de acces din lemn, care le-au inlocuit pe cele din plastic de la hotel, si care s-au rupt foarte usor; o alta varianta eco-friendly a fost prezentata pe un panou publicitar de langa Denver: oamenii erau rugati sa economiseasca apa purtandu-si lenjeria intima patru zile la rand: primele doua zile pe fata, apoi pe dos.

9. Puterea sutienului

Problema: Lumea a neglijat potentialul salvator al sutienului.

Solutia: Designerii au venit cu doua propuneri diferite pentru a folosi puterea unui sutien obisnuit. Prima propunere, facuta de japonezi, este gandita sa reduca numarul betisoarelor de unica folosinta folosite la servirea mesei. Triumph Japonia a produs un sutien cu un buzunar incorporat pentru betisoarele reutilizabile. Ca bonus, compania spune ca purtarea betisoarelor in acest fel va ajuta la sustinerea mai buna a sanilor.
A doua propunere a fost gandita de scriitoarea Adrienne So, din San Francisco, care spune ca sanii ar putea fi folositi ca o sursa de energie. Ideea este aparent realizabila: un sutien cu mici fire care ca produca electricitate din balansul natural al sanilor in timpul zilei. Energia ar fi suficienta pentru un telefon mobil sau un iPod. Cu cat marimea cupei este mai mare, cu atat cantitatea de energie produsa creste.

10. Combustibilul tempura

Problema: Autovehiculele care folosesc combustibili fosili.

Solutia: Cercetatorii japonezi au construit o masina de curse care functioneaza cu ulei de gatit din tempura- o metoda japoneza populara de a parji pestele si legumele. Au introdus masina in faimosul raliu Paris- Dakar 2007, pentru a atrage atentia asupra pericolului folosirii combustibilului obisnuit. Soferul Ukyo Katayama a terminat cursa pe locul 68 din 109. Uleiul tempura este foarte folositor in Japonia – mancarea este foarte apreciata, deci metoda eco-friendly ar fi deja disponibila.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Dreapta.net

Dreapta.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian