FUNDATIA IOAN BARBUS

Che Guevara – rasistul

Adepţii cultului personalităţii lui Che Guevara uită de regulă câteva episoade din viaţa, faptele şi din spusele celebrului lor idol, purtaţi fiind de ideea că El Comandante este ceea ce cred ei, nu ceea ce a fost de fapt. În anul 2004 a apărut biopicul Diarios de motocicleta, despre aventurile lui Ernesto Guevara şi a amicului său Alberto Granado din timpul călătoriei din 1952 de-a lungul Americii de Sud. Filmul a obţinut câteva premii de excelenţă la Festivalul de la Cannes din 2004 şi un Oscar în 2005 pentru cel mai bun cântec.

Dar referirea la film este doar un alt pretext pentru a-l cunoaşte mai bine pe Che, pentru a relata ce nu ni se spune acolo, despre rasismul revolutionarului sângeros de mai târziu. Jose Rivera a scris scenariul biopicului Diarios de motocicleta pe baza jurnalului omonim al lui Ernesto Guevara şi a cărţii Back on the Road: A Journey Through Latin America de Alberto Granado. În jurnalul Diarios de motocicleta se află următoarele perle:

„Negrii, aceste specimene excelente ale rasei africane, care şi-au păstrat puritatea rasială mulţumită lipsei lor de afinitate cu îmbăierea şi-au văzut teritoriul invadat de un nou soi de truditori: portughezii.”
„Negrul este indolent şi visător; îşi cheltuieşte salariul pe frivolităţi sau băutură; europeanul are o tradiţie de muncă şi economisire, care l-a împins până în acest colţ depărtat al Americii şi îl face să avanseze, chiar independent de aspiraţiile sale individuale.”

Despre un primar evreu:

„Prima persoană peste care am dat a fost primarul, cineva numit Cohen; am auzit multe despre el, că era evreu când era vorba de bani, dar era de bună calitate.”

Despre mexicani:

„Mexicanii sunt o bandă de indieni analfabeţi.”

Unii au susţinut că era foarte tânăr când a scris aceste cuvinte, dar poate că pofta de a urî, cruzimea şi dispreţul existau mai înainte de contactul cu Fidel Castro. Pare naturală acea atitudine rasistă în gândirea lui Che, care mai târziu şi-a găsit orizontul ideologic marxist ce i-a permis să şi ucidă cu dezinvoltură. Un macho crud şi vulcanic, un superom al vremurilor noi socialiste.

Referinţe aici.

Che Guevara's motorbike

Daniel Francesco

Daniel Francesco

2 comentarii

 1. Transsylvania Phoenix
  6 noiembrie 2009

  Off topic: nationalizarea asigurarilor medicale a trecut de camera deputatilor. Mai are de trecut si senatul si devine lege.
  Considerind ca acest lucru se petrece impotriva vointei publicului American (toate sondajele de opinie indica cel putin 60% impotriva legii, 40% pentru), cum zic Americanii: there will be hell to pay. Democratii pot sa-si ia ramas bun de la majoritate iar Obama de la al doilea mandat.

 2. Francesco
  6 noiembrie 2009

  Tot off topic referitor la healthcare (oficial actul se numeste Affordable Health Care for America Act” (H.R. 3962)): a fost un vot strans, 220 la 215. 39 de democrati (blue dogs) au votat „impotriva” iar un republican, Anh (Joseph) Cao din Louisiana a votat pentru. Dupa istoriile povestite de Michelle Malkin despre modul de a vota al onorabiloului Cao, acesta este un Dede Scozzaffava care a avut noroc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian