FUNDATIA IOAN BARBUS

Claudiu Târziu este gata să sacrifice statutul României de membru NATO ca să anexeze teritorii din Ucraina

În mijlocul avertismentelor care zboară din toate direcțiile spunând că Rusia se pregătește să își refacă, prin forță militară, influența pierdută în Estul Europei, numărul doi în AUR, Claudiu Târziu, ține un discurs triumfal la Iași în care spune ca vrea anexarea de teritorii din Ucraina – lasându-ne astfel complet fără apărare în fața poftelor militare ale Rusiei, sacrificând, inevitabil, apartenența României la NATO.

Pentru Claudiu Târziu, masacrul făcut de ruși în Ucraina, la granița noastră, și amenințările directe ale rușilor la adresa României din ultimii ani cu invazia și bombele nucleare, sunt ceva distant și indiferent. – „marile imperii se luptă între ele”.

Claudiu Târziu este și personajul acela care, din poziția sa de conducere la vârful unui partid mare din România, le transmitea rușilor că este „gata” să bată palma cu ei, la doar câteva zile de la declanșarea pe scară largă a invaziei din Ucraina:

“Cred că e nevoie de dezghețarea relațiilor dintre România și Rusia, admit necesitatea unei bune colaborări dintre România și Rusia, sunt gata să pun umărul în acest sens, dar numai după ce Rusia va da dovadă că și ea vrea toate acestea (etc)…” (Claudiu Târziu, 4 martie 2022)

Pentru mai multe detalii, vedeți “Neutralitatea” de AUR poate aduce războiul la granița României

Revenind la Iași, Claudiu Târziu spune:

„Astăzi, istoria ne pune din nou într-un context în care marile imperii se luptă între ele – noi suntem la răscruce, ca de obicei – și trebuie să ne descurcăm cu aceste mari imperii, pentru a ne obține suveranitatea și a o întregi.”

În fragmentul de mai sus, Târziu ne prezintă viziunea sa, deci a AUR, asupra politicii externe a României: suntem striviți între „două imperii” care ne încalcă „suveranitatea”. Aflăm cu această ocazie că poziția oficială a AUR este că NATO, alianța militară pentru care România a depus eforturi uriașe să i se alăture – tocmai pentru a ne apăra de rușii care ne invadaseră deja de 12 ori – este doar unul din acele „imperii” cu care „trebuie să ne descurcăm”, ca să luăm bucăți din Ucraina.

Patru la număr, anulând astfel toate tratatele la care a aderat România, începând cu tratatul de bună vecinătate cu Ucraina, semnat în 1997 drept condiție pentru aderarea la NATO.

„Noi nu vom fi suverani cu adevărat decât după ce vom reîntregi statul român în granițele lui firești! Basarabia nu poate fi uitată, ea trebuie să vină acasă„, a spus Târziu la Iași, într-un discurs ținut pe 24 ianuarie, cu ocazia zilei Unirii Principatelor Române.

Târziu a continuat cu lista teritoriilor din Ucraina pe care România trebuie să le anexeze:


„- Bucovina de nord nu poate fi uitată!
– Sudul Basarabiei nu poate fi uitat!
– Ținutul Herța,
– Transcapatia,
tot ce-a fost și este al națiunii române trebuie să se întoarcă în granițele aceluiași stat!”

AUR promite că aruncă România în afara civilizației

Să presupunem că, prin absurd, AUR chiar câștigă „toate alegerile”, așa cum ne promite, iar Claudiu Târziu ajunge în poziția care îi permite să decidă anexarea unor bucăți din Ucraina. Acest lucru ar avea consecințe și dincolo de umflarea pieptului de mujic a vajnicului Bărbat de Stat Conservator, anume: ar arunca România, brusc și definitiv, în afara civilizației. Ne-am alătura statelor paria ale lumii, Rusia, Iran și Coreea de Nord, Cuba etc, cunoscutele bastioane ale conservatorismului suveranist.

Pentru că dacă România ar anexa teritorii din Ucraina, ar încălca mai multe tratate și principii internaționale:

 • Tratatul cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina: Acest tratat, semnat pe 2 februarie 1997, recunoaște integritatea teritorială a Ucrainei și nu susține revendicările teritoriale.
 • Principiile Cartei Organizației Națiunilor Unite, care includ respectarea suveranității și integrității teritoriale a tuturor statelor membre.
 • Principiile Actului Final de la Helsinki, care includ inviolabilitatea frontierelor și integritatea teritorială a statelor.
 • Dreptul internațional: Anexarea teritoriilor unui alt stat este considerată o încălcare gravă a dreptului internațional.

De asemenea, orice încercare de anexare a teritoriilor altor state ar avea consecințe grave pentru România, care includ sancțiuni internaționale și izolare diplomatică. În plus, ar duce la instabilitate regională și ar escalada tensiunile cu Ucraina și alte state vecine.

Pe scurt, dacă dorințele lui Claudiu Târziu se îndeplinesc, România e aruncată în aer.

P.S.

Târziu a uitat în mod strategic nu doar de Serbia, dar și că Budapesta mult admiratului Viktor Orban a fost sub ocupație românească timp de aproape un an, începând cu 4 august 1919.

Suveranitate să fie, dar să nu supărăm oamenii rușilor!

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Un comentariu

 1. Stefan
  30 ianuarie 2024

  Am o profunda admiratie fata de cele doua randuri de nasturi mari si lucitoare, plus gulerul tau larg deschis, Tarziule.
  Esti mai falos ca un general nord-coreean.
  Pentru tine Romania Mare e mult prea mica.
  Arati ca un general al Romaniei Gigantice, asa cum o vrea AUR, de la Nistru pina la Muntii Tatra, caci pina la Tisa nu mai e deajuns.
  Bravo, Claudiu!
  Tu esti mai nationalist ca Eminescu!
  O lasi praf si pulbere si pe Sosoaca! 🤣

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian