FUNDATIA IOAN BARBUS

Complot eşuat

Penitenciarele sunt locuri dure şi triste, unde Justiţia îi trimite pe cei care au făcut crime sau infracţiuni de orice fel cu prevederi în codul penal, pentru a-i obliga să-şi ispăşească pedepsele şi – cel puţin ca idee – pentru reeducare. Dar este şi un loc în care se întâlnesc personaje cu caractere, motivaţii sau idealuri asemănătoare, ce pot pune la cale cele mai neverosimile comploturi pentru a se elibera sau pentru a se răzbuna, un caz recent din Marea Britanie punând în discuţie şi problema ameninţării islamiste la adresa personalului de pază. În urmă cu circa două săptămâni s-a făcut publică dejucarea intenţiei unui grup de membri Al-Qaida de a ataca, răpi şi decapita un ofiţer (gardian) dintr-o închisoare, totul urmând să fie filmat cu un telefon mobil pentru a fi transmis instantaneu către unul din site-urile jihadiste.

În Marea Britanie există opt închisori de maximă securitate în care sunt ţinuţi membrii Al-Qaida ce au fost condamnaţi la diferite pedepse. Din punctul de vedere al securităţii, monitorizarea acestor închisori este de resortul agenţiei guvernamentale de informaţii MI5, care a descoperit şi raportat despre complotul organizat de Al-Qaida. Conform site-lui WorldNetDaily, care citează din buletinul informativ al lui Joseph Faragh disponibil cu plată pe situl Bulletin G2, directorul MI6 Jonathan Evans, în raportul trimis ministrului de Interne Jacqui Smith a caracterizat ameninţarea ca fiind “a real live threat”, deci “o primejdie cât se poate de reala”.

Whitemoor

Complotul era centrat pe acţiunea a douăsprezece elemente qaidiste din două închisori, una fiind Whitemoor din Cambridgeshire iar a doua închisoarea Frankland din County Durham. Ideea centrală a acestui tip de complot – deci de a ucide un ofiţer – nu este nouă, noutatea constând în intenţia de a filma şi a transmite totul pe net, după cum se afirmă în raportul MI5. Astfel:

„In all eight prisons, there is mounting racial tension, but the specific threat to execute an officer and film it on mobile phones is new.”

Deci:

“In toate cele opt închisori, există o creştere a tensiunilor rasiale, dar o ameninţare specifică pentru excutia unui ofiţer şi filmarea cu un mobil este nouă.”

Despre complot s-au aflat foarte multe în urma unei răscoale ce a durat 4 ore în zona de izolare a închisorii Frankland, zonă în care sunt ţinute şi elementele islamiste din organizaţia Al-Qaida. Un ofiţer ce a participat la reprimarea revoltei a scris un raportul său:

„They were shouting that they were going to cut off the head of one of our officers and film it on their cell phones.”

>Urlau că au de gând să tăie capul unuia dintr ofiţerii noştrii şi să filmeze asta cu un mobil.”

Decapitarea face parte din practica şi simbolistica (cea ascunsă) islamică, aşa a făcut profetul Mahomed, care a decapitat cu propria mână sute de prizonieri evrei, aşa fac şi adepţii săi ce implinesc ordinele date în Coran pentru omorârea ”infidelilor”. Execuţia lui Daniel Pearl nu a fost prima, este o repetare a crimelor începute acum aproape 1400 de ani şi care continuă şi în prezent. Armă mult iubită de islamiştii din toate timpurile, inocularea fricii (mai ales prin sabie, obiect real dar şi element simbolic aflat şi pe steagul unor state musulmane) în accepţiunea Al-Qaida trebuie să aibe un caracter de spectaculozitate, de extraordinar pentru realizarea impactui, a şocului, pentru a zgudui şi a teroriza.

Încă de la instalare, primul-ministru Gordon Brown a introdus noi standarde la nivel de discurs oficial, cuvântul terorist nemaiputând să fie asociat în vreun fel cu adepţii fanatici ai unei anumite religii, nu se mai vorbeşte nici măcar în termeni mai precauţi, de exemplu nu se mai foloseşte expresia ”terorism de matrice islamica”. Informaţiile despre islamişti ajung totuşi în presă pe cele mai diverse căi, una din acestea fiind şi existenţa unor buletine informative ale unor persoane sau organizaţii ce dispun de informaţii privilegiate. Nevrând să pozeze într-un apostol al luptei împotriva terorismului, guvernul lui Gordon Brown lasă totuşi să-i “scape” aceste informaţii către canalele ce ajung la public. Este şi aceasta o modalitate de a păstra sau creşte vigilenţa gardienilor şi a tuturor persoanelor implicate în supravegherea teroristilor.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

19 Comments

 1. emma
  25 August 2008

  acum vreo doi ani am vazut pe BBC – in cadrul unui studiu vast de sociologie – un reportaj despre inchisori si efectele acestora asupra psihicului uman .
  in arizona – undeva …in lumea nimanui – s-a construit o inchisoare imensa – cu o arhitectura de interior aproape futuristica . ei bine, aceasta a fost catalogata drept cea mai sigura din lume . fac abstractie de guantanamo bay cuba .
  incarceratii – traiesc in absoluta izolatie . camerele fiind fara ferestre sunt luminate artificial pret de 24 ore . timp de 23 de ore intemnitatul nu paraseste celula . camerele de filmat insotesc orice miscare . o singura ora pe zi – individul are dreptul sa iasa in curte . si nu toti impreuna . inainte de acest scurt intermezzo la aer liber – sunt dezechipati pina la piele si cu lanturi la maini si picioare . controlati in fiecare orificiu . bun . discutia era controversa – caci – o serie de sociologi ,psihologi si criminologi – au descoperit ca in aceste conditii austere , de absoluta izolatie , psihicul uman se deterioreaza intr-o perioada relativ scurta . primele semnale frapante au fost acelea de pierdere ireparabila a memoriei scurte . deci – la un relativ scurt interval de timp aproximativ 1 an . dupa care urmeaza apatia . absoluta . pierderea totala a vointei . si in final , existenta pur vegetativa . fara activitate psihica . abandonarea.

  asadar, sunt inchisori – unde tortura in sensul larg al cuvantului si securitatea – sunt aproape irelevante . noile metode presupun o strivire a fiintei prin izolatie .

  sigur . toate acestea sunt cercetate si cotrovers discutate – prin aspectul etic .

  apropos, inchisoarea cu pricina era conceputa doar pentru cei care sunt condamnati pe viata . fara drept la resocializare .

 2. emma
  25 August 2008

  uitasem sa spun ca, aceasta inchisoare are in dotatie un sistem radar – deasupra complexului penitenciar – zborul este interzis ( accesibil doar celor autorizati ) . kilometri de gard sub nu stiu cati mega kw electricitate si camere . deci – o potentiala tentativa de eliberare este atat de putin probabila precum un zbor pe marte cu un boeing 737 . caci din interior pericolul este redus la ca. 1,1 % .

 3. Panseluta
  25 August 2008

  emma:

  Cred ca programul BBC era despre „Supermax”-ul din Florence, Colorado. Nu am gasit nimic ceva asemanator in Arizona.

  O lista incompleta aici a detinutilor din inchisoarea din Florence:

  http://en.wikipedia.org/wiki/L…..X_Florence

  Tipic pentru mentalitatea stingii moderne de a plinge criminalul, nu victima sa, pentru ca criminalul e, nu-i asa, la rindul sau victima a „sistemului”. Perfecta–si sinistra– inversare a binelui si raului de care Michel Foucault ar fi fost mindru.
  Emma, de ce nu postezi documentare BBC despre milioanele de nevinovati pieriti in gulagurile comuniste–ruse, chineze, cubaneze, nord-coreene, romane–desi ma indoiesc ca asemenea documentare exista? De unde interesul tau pentru asasini cu singe rece de nevinovati?
  Moussaoui si Richard Reid si „Seicul Orb” si Terry Nichols nu ma vor face sa-mi pierd o singura clipa din viata care mi-a mai ramas de grija lor. Oricum, sunt mult mai bine tratati decit in orice gulag si ocna si penitenciar comunist.

  In modestul meu cod moral, cei care

  Tipic pentru mentalitatea de

 4. emma
  25 August 2008

  pansi :

  am sa ma apuc de crosetat ! stii de ce ? pentru ca – „pentru” unii oameni voi ramane condamnata drept doar o tipa blonda cu protuberante .
  ceea ce am dorit a spune aici era – ca – tipii – criminali /teroristi – sunt cu mult mai neutralizati – daca se aplica un anume program care are particularitati de compatibilitate cu „moralu`” respectiv juridicul . mai citeste o data ! ma simt – epuizata !
  nu-ti face griji ! in doua zile dispar – imi reiau concediu si… pret de ca. 2 saptamani nu provoc dureri de cap nimanui !

 5. emma
  25 August 2008

  p.s. daca as avea o putere „divina” pentru 24 /h as reinfiinta pentru cei de taepa teroristilor o noua > guineeeea in > pacific !
  este ultima data in existenta mea de blogarita comentatoare – cand ma explic. poti sa ma acuzi de cele mai nastrusnice bazaconii care iti trec prin cap . vei primi reactie : NULL ! cam atat !

 6. Imperialistu'
  25 August 2008

  Asta ca tot vorbeam eu cu un prieten despre inchisoare si pedeapsa cu moartea. Greu de crezut ca genul asta de inchisoare ar putea fi generalizat. Desi la prima vedere pare a fi solutia umana comparativ cu the capital punishment, imi pare mult mai cumplita si nu-mi dau seama daca efectul sau este mai descurajant. Izolarea suna rau, dar parca scaunul electric (ride the lightning) suna mai rau.

  Hm, pana mai adineaori eram tentat sa cred ca cele doua se exclud reciproc, dar nu este asa. Daca stau si ma gandesc mai bine, se completeaza perfect. Pedeapsa cu moartea este data pentru infractiuni extrem de grave si urmareste descurajarea altor amatori; considerata de multi ca fiind barbara, se achita onorabil de indatoriri. Nu trebuie insa ignorat faptul ca inchisoarea pe viata se poate dovedi o pedeapsa chiar mai dura. => voi merge pana la capat: pedeapsa cu moartea + generalizarea inchisorii totalitare Arizona/ de unde naiba ar fi ea. Let them rot.

 7. Imperialistu'
  25 August 2008

  Completare on-topic: da, baietii au avut planuri marete de data asta. Decapitare + upload pe net, nu e tocmai de colo. Trebuie apreciata perseverenta cu care acesti baieti cauta sa se faca remarcati de Allah. Cartea lui Ungureanu despre Religia Pacii este imprumutata in acest moment, dar cand o voi recupera, voi transcrie din ea subcapitolul despre decapitari. Decapitarea in Islam este o treaba foarte serioasa ???? .

 8. Imperialistu'
  25 August 2008

  Propinatiu, nu stiu, dar momentan ii dau disable. Potentialul este incendiar si zau ca e pacat ???? .

 9. emma
  25 August 2008

  avand in vedere faptul ca Imperialistu` – e cam tanar , iti raspund eu – DU DÄMLICHER TROTTEL !
  asadar , la acest – cviz-shoo` – zice-se ca sunt doua . se doreste a fi una metafora – caracteristica pentru – cele doua „bucati feminine ” pe care tu desigur nu le vei avea NEVERERVER in amarata ta de – laiv !!!

  pe-es : daca eu aberez , este oarecum un privilegiu` pe care mi l-am meritat in mod fair !
  intrebarea mea se vrea a fi asa :
  dar tot schrott-ul sa vina „auoa” ? pe blog ? e cam de neinteles !

 10. emma
  25 August 2008

  deci l-ai sters pe idioticus !
  danke sehr schön !
  partial e vina mea . et voila ! alunec nolens-volens in vulgarius !!! tampenie e asta „

 11. propinatiu
  25 August 2008

  Mii de scuze Emmei, n-am vrut sa ofensez si nici nu-mi plac bancurile cu blonde. Le consider discriminatorii. Dar ca scriitor am gasit ca imaginea „blonda cu protuberante” e profund creatoare in umorul ei si m-am intrebat daca poate fi dezvoltata. Nu stiu s-o fi folosit cineva in literatura romana. In orice caz, pe Google, No results found for „blonda cu protuberante”.

 12. emma
  25 August 2008

  V ? sterge-mi toate comentariile incepand de la numarul 4 . ah, nu te rog . deci, sa fim intelesi . dar sigur iti multumesc anticipat. sa vedem , poate ne „vedem” maine . daca nu – o fi bine si 2 saptamani .

  noapte buna !

 13. emil
  25 August 2008

  Emma, iti doresc o vacanta buna. Suna cam sters, dar sint adeptul zicalei „underhype and overperform”. Intre timp, poate rezolv sugestia ta vizavi de o cutie muzicala, un tonomat, la indemina. Deocamdata nu am avut succes cu ce am incercat. In alta ordine de idei, comentariile ramin. Sint si adeptul zicalei „apa trece pietrele ramin”. Nu mi-o lua totusi in nume de rau.

 14. emma
  25 August 2008

  emilule . tra,la,la,la,la, … ???? ???? ????
  ce crezi ca este astazi cu mine ? mai cu semana ce crezi ca am facut ieri ? ????
  m-am vinotizat …hihihi… ???? sunt in filingu` ala extra – östrogenic inainte de plecare ???? ???? spre norocul meu – nu m-am apucat de scris serios ???? hmmm ???? adica am scris pe vreo doua trei blogul . mda ???? prostioarele ce mega-dimensionale au ramas cred in afara ????

  multumesc pentru urari ???? si vezi cum vei reusi cu muzica . dar oricum nu doresc sa te stresez sau sa te pun sub presiune , hihihi … ????

  ma duc sa mananc . imi este atat de foooooame . cred ca am pierdut o sumedenie de vitamine si minerale ( de la vin primesc doar polifenolele ???? ) de aceea am nevoie de…. o banana uriasa si multa miere de albina si laptic ????

  te pupic ???? sa fiti cumintei , ne-am inteles ???? la,lala,la,la,la ????
  astazi m-ai vin bine ????

  p.s. tipu` ala de mai sus e jenabil . caute „tza…e” pe gugal ? hmm, de fapt unde sa le mai gaseasca . of,of … zvarlestel afara !

 15. emma
  25 August 2008

  „seama” si vezi un „ce” s-a ratacit aiurea …si cred ca „mai vin ” – of … ma oboseste romaneasca asta .ma disperizeaza . ma calca pe nervurile mele ????

 16. emma
  25 August 2008

  miiiaaam … acum imi ling buzele dupa mierica . sunt duuuulce . dar duoamne ce burzulita sunt la par . unca am pijamalutza mea de bumbacel cu bulinute roza-rosu-galbel-verde-albastru pe mine … si umblu in piciorutzele golashe , hihihihihihi ???? sunt extrem de amuzata si mega-super -dispusa . hmm, voi pe unde sunteti ? ????

  pa,pa,pa, lalalalallaaaaa…….. ????
  mai vine odata, si-n-c-odata ????
  miau,miau ????

  hei , paseaua, pisulinei tale i-ar placea umpic de miere , asa-i ? ???? reao ???? miau ????

  a , trebuie sa ma uit cum se face figurina aia extrem de amuzanta care iese cu ciocanul si te casapeste . hmmmmm ???? pentru tine pansi ????

 17. emma
  25 August 2008

  ah, am obiceuiul sa ma uit cine e online . de cand ati pus chestia asta asa la vizibil – ma simt oarecum perfect goala, guoala ,hmmm ????

  ati avut atatia vizitatori ieri ceva de incredibilos . si atatea stegulete din atatea tarisoare . a explodat tzeava cu romani in univesum ? ????

 18. emma
  25 August 2008

  apropos , sa stiti ca nu sunt eu singura voastra vizitatoare din doijland , vedeti ca mai vine cineva zilnic . sa va purtati frumos cu tarisoara noastra . oki-doki ? :

  gata ???? paaaaaaaaaaaaaa ????

 19. Panseluta
  25 August 2008

  Imperialistu’:
  Lasind la o parte increngaturile filozofice, eu judec asa, poate cam prea rece pentru unii:

  1. E posibil ca inchisoarea pe viata si metodele de izolare ca cele din Supermaxul din Colorado sa fie ceea ce se numeste in Amendament 8 al Constitutiei „cruel and unusual punishment”. E greu de stiut obiectiv ce se petrece in inchisorile de felul asta, avind in vedere lipsa de transparenta, in mare parte justificata, si reportajele cu prejudecata politica, precum ce al BBC.

  Deocamdata, Constitutia americana si majoritatea statelor/cetatenilor accepta atit pedeapsa capitala cit si detentia pe viata in cazul criminalilor periculosi. Din cite stiu, nu exista nici un challenge la detentia pe viata si a metodelor de dinauntrul ei care sa atace standardul de „pedeapsa cruda si neobisnuita”. Imi imaginez ca au fost si sunt destui avocati destepti care s-au gindit sa se duca la Curtea Suprema cu o asemenea provocare, dar tot avocatul bun se gindeste ce sansa de reusita are intr-o problema care vizeaza Constitutia. Foarte mica.

  2. Curtea Suprema a analizat recent– prima data dupa zeci de ani– daca injectia letala constituie „pedeapsa cruda si neobisnuita”. Injectia letala e metoda generala de pedeapsa cu moartea, acceptata de Constitutie, cu exceptia Nebraskai unde se foloseste inca scaunul electric. Pornind de la un caz de executie in Kentucky unde otravurile nu si-au facut treaba bine si rapid, avocatii militanti impotriva pedepsei capitale au crezut ca pot incepe sa o submineze atacind metodele ei ca fiind „cruel and unusual punishment”.
  N-a tinut, pentru ca standardul constitutional e „unnecessary and wanton infliction of pain”. Printre altele, avocatii n-au putut demonstra ca actul de otravire, care e gindit exact pentru a se petrece fara durere, a fost foslosit de data asta ca sa cauzeze durere deliberat– o forma de tortura.

  „Supremii” care au votat impotriva injectiei, ca Judge Stevens, au invocat standarde si motive de dinafara Constitutiei, ca „experienta de viata” si „constiinta”, in timp ce jurisprudenta se bazeaza pe precedent si legile deja existente.
  E posibil ca schimbari de mentalitate sa duca, putin cite putin, la eliminarea pedepsei cu moartea, asa cum s-a intimplat cu segregarea rasiala, dar asta nu se va face prin fiat judecatoresc ci prin actiune democratica, la nivel de comunitati si state–cum se zice aici, „grass roots”.

  3. In mintea mea, o „inchisoare totalitara” e una in care sunt detinuti oameni nevinovati, fara alta vina decit cea a constiintei opuse sistemului totalitar, prizonierii delictului de opinie, sau, si mai rau, care sunt vinovati doar pentru ca sunt ce sunt (chiaburi, aristocrati, artisti, homosexuali, etc.) si care au ajuns acolo fara proces legitim sau in urma unui proces-marioneta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi