FUNDATIA IOAN BARBUS

Confirmare: Mandela a făcut parte din Comitetul Central al Partidului Comunist din Africa de Sud

În aceste zile de doliu global Mandela a fost elevat pe același podium cu Abraham Lincoln, George Washington, Vaclav Havel, Andrei Soljenițin, Gandhi și probabil că lista e mai lungă. Eu am pierdut șirul la Martin Luther King. (Încercați, de curiozitate, fraze de căutare pe Google cu „Mandela” și cei menționați mai sus.)

Acestea sunt doar comparații. Pe 6 decembrie Partidul Comunist din Africa de Sud a anunțat, cu ocazia unei inspirat numite alerte roșii, un fapt inedit:


Noaptea precedentă milioanele de locuitori din Africa de Sud, în majoritate săraci și aparținând clasei muncitoare, dar și miliarde de oameni din întreaga lume, au pierdut un revoluționar adevărat, pe președintele Nelson Rolihlahla Mandela, sau Tata Madiba.

Partidul Comunist din Africa de Sud (PCAS) se alătură poporului sud-african și lumii întregi, dând expresie celor mai sincere condoleanțe adresate doamnei Graca Machel și întregii familii Mandela, cu ocazia pierderii celui pe care președintele Zuma l-a descris drept cel mai de seamă fiu al Africii de Sud, Tovarășul Mandela. Cu această ocazie dorim de asemenea să exprimăm solidaritatea noastră cu Congresul Național African, organizația care l-a creat și pe care el a servit-o cu distincție, și cu toți colegii și tovarășii lui din cadrul mișcării de eliberare. După cum a spus Tata Madiba: “Nu regii și generalii fac istoria, ci masele de oameni, muncitorii, țăranii…”

Decesul Tovarășului Mandela marchează sfârșitul vieții unuia dintre cei mai mari revoluțonari din secolul douăzeci, care a luptat pentru libertate și împotriva tuturor formelor de opresiune din țară și la nivel global… Tovarășul Mandela a fost un soldat curajos și patriotic, un internaționalist care, în spiritul lui Che Guevara, a fost un revoluționar adevărat animat de mari sentimente de dragoste pentru poporul său…

Cu ocazia arestării sale din 1962 Nelson Mandela era nu numai un membru al Partidului Comunist African din Africa de Sud în ilegalitate, ci chiar membru în Comitetul Central al Partidului nostru. Pentru noi, comuniștii din Africa de Sud, Mandela va simboliza întotdeauna contribuția monumentală a PCAS la lupta de eliberare. Aportul comuniștilor la lupta de eliberare a Africii de Sud are foarte puține paralele în istoria țării noastre. Tovarășul Madiba a fost un mare și apropiat prieten al comuniștilor până în zilele sale finale.

Această declarație confirmă ceea ce s-a bănuit de mult timp, dar a fost negat de Mandela în repetate rânduri. External Mission: The ANC in Exile 1960-1990, cartea publicată de istoricul britanic Stephen Ellis în 2012, a prezentat dovezi noi în favoarea ideii că Mandela a fost nu numai membru în PCAS, ci și că a deținut o „funcție de conducere”.
Nelson Mandela ‘proven’ to be a member of the Communist Party after decades of denial

Pentru prima oară PCAS confirmă un adevăr istoric negat până acum. În lumina acestei dezvăluiri comparațiile dintre Mandela și Washington, Lincoln, sau Havel trebuie parțial revizuite.

Mandela a fost un Washington, Lincoln, sau Havel, dar îmbunătățit.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

2 comentarii

 1. Silvapro
  12 decembrie 2013

  Well, another brick in the wall….

 2. Sampalean Corneliu
  12 decembrie 2013

  L-au comparat pana si cu Papa Paul al II – lea.
  Asa-s comunistii, isi vomita scarna din ei pe tot ce-i de valoare, maculand.
  Dar, vorba aceea, despre morti numai de bine : bine ca s-a mai dus un drac !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian