FUNDATIA IOAN BARBUS

Corifeii şi Golanul

Mircea Dinescu: „Stau sub un măr înflorit şi mă uit la Dunăre.”


În 1999 SOV era în mod miraculos şi Moş Ene de la FNI, care veghea somnul românilor, şi Mr. Wind ce se întâlnea în taină cu secretarul general NATO, Javier Solana.

În 2002 SOV ajunsese deja marele om de afaceri, geniul financiar care, cu infatuată condescendenţă, spunea în show-ul lui Marius Tucă: “Eu nu asasinez pe nimeni, eu sunt om de afaceri“, comentând astfel zvonurile din presă potrivit cărora ar fi ordonat asasinarea lui Cătălin Harnagea, fostul director al SIE.

În 2004 cumpără postul de televiziune Realitatea, după ce în 1998 cumpărase pentru 500 de mii de parai treimea din Academia Caţavencu care răspundea când o strigai Mircea Dinescu. Astfel s-au trezit: poetul disident, moşier cu Cetate, si SOV, nu numai “un mare intelectual care a scris poezii în tinereţe si are o bibliotecă uriaşă“ ci şi mogul de presă. Acum, că veni vorba, nu ştim ce poezii a scris NUŞ, dar despre nuvelele lui informative criticii, puţini dar cu grad mare, au scris numai recenzii bune. Gurile rele spun că în timp ce-şi cheltuia banii pentru a pune dinţi noi combinelor americane ce-i rupseseră pe cei vechi înghiţind ciulinii Baraganului, poetul–moşier a găsit printre cărţile din biblioteca lui Vântu 1 milion de euro cu care a înseninat gândurile negre ale demisionarului CTP, transformându-le în justiţiara gazetă Gândul. S-au abonat rând pe rând la “biblioteca“ lui SOV, din arghirofilie culturală, după Mircea si Popescu, Stelică şi Drăgotescu, nea Milică Hurezeanu. Am spune privind echipa, Corifeii şi Golanul!

Ma grăbesc şi vorbesc cu păcat, pentru că în 2009 marele mogul de presă încă nu ajunsese pe DN1, fiind ocupat să pună pe “tron“, la Cotroceni , preşedinte de ţară pe cel care nu fusese în stare sa fie primar de capitală. Vor rămâne antologice replicile din comedia neagră ai cărei spectatori ostatici suntem:

SOV: „Domnule preşedinte al României, sunt primul roman care v-a spus astfel.
V-aş ruga, totuşi, să mă notaţi în catastifele istoriei.”
Mircea Geoana: „Am notat. Deja sunt cu pixul în mână (râsete).

Acum, în 2011, Mircea Geoană, rămas cu pixul în mână, notează în ceaslovul istoriei, din postura de scrib şi nu de preşedinte, alte replici ale batrânului actor, spuse nu ca în vremurile de aur pe marile scene ci, în intuneric, pe asfaltul unei parcări, în prezenta unui figurant ce râvneşte la rolul de bibliotecar principal:

Vântu: „Discutăm acum ca între doi băieţi, un golan bătrân şi unul tânăr… Ca tine, la modul cel mai serios ,
am îngropat pe dealurile din Moldova.”
Ghiţă: „Să mă îngropaţi?”

Tânărul figurant are, ca şi înaintaşul lui, un candidat propriu la postul de preşedinte al acestei ţări pline de umor. Este vorba de junele copilot Ponta, care şi-a făcut ucenicia ca spectator la meciurile echipei de baschet al cărei patron este Ghiţă şi care acum pontează heirupist prezent la chemarea şefului – “Bă, o f.. pe mă-ta, fac 1.2 rating, te duci la televizor!“ – pentru creşterea rating-ului la Realitatea: “Da mă, vin, fac orice. Prezint ştirile dacă e“.

În timpul ăsta Corifeii jurnalismului românesc îl privesc cu teamă siderată pe Cezar – Nelu Legiune, cel care trebuia să-l execute pe Harnagea, ajuns astăzi reprezentantul lui SOV în conducerea RTV. Iar noi vom hohoti homeric dacă în final îi vom vedea pe Corifei, dupa ce s-au tarat la piciorele Golanului, răcnind supuşi în faţa Legionarului:
‘Ave Cezar, murăturile te salutant!’

Bogdan Calehari

Bogdan Calehari

Comentarii

 1. Daniel FrancescoSpune:

  Răspunde
  aprilie 26, 2011

  Da, saracul Ponta! L-au facut jumari baietii pe Che Guevara Fara-Adrenalina. La asa comanda s-a executat in stilul soldatului sovietic: ” fac ce vreţi voi, na, vin eu la televizor”.

 2. Liv St OmerSpune:

  Răspunde
  aprilie 26, 2011

  Pai chiar e in stare, Ponty, sa faca orice, pentru un 0.1% in +, de audienta. Asta-i omul, ce putem sa-i cerem.

 3. Radu P.Spune:

  Răspunde
  aprilie 26, 2011

  Recent am dezgropat (săpat) pe dealurile Moldovei, dar n-am dat de scheleţi (aşa scrie dîmboviţeneşte Ciutacu pe blogul său – scheleţi). Am găsit, ce-i drept, un pix ruginit. Acuma de-abia îmi dau seama că trebuie să fie pixul unui prostănac: că n-are pastă, adică substanţă. Îl păstrez (pixul, nu prostănacul), poate voi intra astfel în catastifele istoriei…

 4. calehariSpune:

  Răspunde
  aprilie 26, 2011

  Daca Prostanacul nu are creier , este normal ca pixul lui sa nu aiba pasta. Pixul fara pasta are un mare avantaj ; ii permite sa scrie si sa rescrie istoria de cate ori vrea , fara stersaturi . Cat despre Ciutac , el este la origine sinaian si asa cum cei de pe branele Bucegilor au coarnele , el se faleste ca are mintea . Daca in toata lumea se foloseste expresia ” prostul familiei ” , in Sinaia , nu se stie de ce , se spunea ” ciutacu familiei ” sau ” ori esti prost ori esti ciutac ” , ceea ce , sa recunoastem , este un pleonasm dar si o realitate , din care damboVitelul de azi nu mai are cum sa evadeze . Unii isi ascund scheletele in dulap , la Ciutac, prostia si scheletii sunt la vedere , pe ecranul televizorului sau pe blog .

 5. Liv St OmerSpune:

  Răspunde
  aprilie 26, 2011

  Din ciclul „reactiile prietenei mele”:
  (la vederea mutrei Ciutacului, poza aia mare si misto, de la el de pe blog)
  „domnule, asta sigur trebuie sa sufere de vreo forma de retard, la ce privire are”
  (si, puteti sa ma credeti, prietena se pricepe, a lucrat ca profesoara la o scoala de retarzi si-a vazut o gramada, de toate felurile :D)

 6. Radu P.Spune:

  Răspunde
  aprilie 26, 2011

  Da, are o meclă de parcă vrea să-mpungă. Dar problema pînă la urmă nu e de meclă, ci de faptul că dîmboViţelul stă ca la poarta nouă.
  (ah, de s-ar mai băga şi Pathaphyl pe aici, i-am face tuspatru Ciutacului un portret fain)

 7. PataphylSpune:

  Răspunde
  aprilie 26, 2011

  @Radu

  La ce autoportret și-a tras (vorba bunicului) onania aia de om, parcă nu-i de adăugat nici atîtica:

  Sunt extraordinar de destept si ingrozitor de arogant. Am si motive: dincolo de faptul ca, indiferent de ce ma apuc, sunt cel mai bun, daca ma uit in spate nu vad altceva decat un mare hau.

  ????

 8. Liv St OmerSpune:

  Răspunde
  aprilie 26, 2011

  @Pataphyl
  onania de om era amuzant, imi amintesc, mai demult, cand incerca, si el, acolo, sa critice emisiunea lui Plesu+Liiceanu de pe tvr. Dar, neducandu-l sinapsele, tot ce putea spune era ca „la mine la Sinaia, cearsaful se pune pe pat, nu pe post de fata de masa”. Dupa care, asumandu-si critica, „cei doi ursuleti” au schimbat fata de masa. :D. Dar Ciutacu ramane neschimbat. Si te rog sa nu jignesti onanistii, nu sunt chiar toti asa de tembeli (cel putin aia la pubertate) ????

 9. Radu P.Spune:

  Răspunde
  aprilie 26, 2011

  Onăniile nu sînt onaniste şi nu sînt neapărat negative. Aşa le spune Creangă prietenilor lui Harap Alb (Flamînzilă şi toată ceata). Pe cînd Ciutacul nostru („al nostru” vorba vine; al lor, al boalelor) e mai degrabă Spînul. Merci pentru citatul din operele…Spînului, Pata. Se potriveşte perfect la un subiect pe care-l mustăcesc de cîteva zile: despre „telectualii” de „pă sticlă”.

 10. PataphylSpune:

  Răspunde
  aprilie 26, 2011

  Precizare – folosirea infamului cuvînt în comentariul incorect politic de la #7 se referă nu la procedura respectivă în sine, ci la rezultatul ei… :mrgreen: (strîns într-o batistă și oferit cu generozitate opiniei publice!)

 11. Liv St OmerSpune:

  Răspunde
  aprilie 26, 2011

  Pataphyl, esti tare ???? Si cand ma gandesc ca ii platesc din impozitele mele apartamentul cu chirie 30E corifeului Ciutacu….si el imi ofera rezultatul de vorbishi mai sus…..dle Radu P, super articolul cu „ÎNTRE DOUĂ ORBIRI: FASCISMUL ŞI COMUNISMUL”……si mi-a placut cum l-ati incondeiat mai demult pe Ponta in ziarul acela din Iasi (Monitorul de Iasi? scuze daca gresesc)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian