FUNDATIA IOAN BARBUS

Criza „Spiritului” European. Marxismul cultural sub forma corectitudinii politice.

Drepturile minorităților trebuiesc respectate și ocrotite. Dar totodată, exaltarea unor drepturi și interzicerea unor denumiri și procedee poate duce la o suprimare unor libertați, care se poate dezvolta la rândul ei. Rolul corectitudinii politice în educarea studenților nu se poate vedea nicăieri mai clar, decât în campusurile universitare din Europa și din Statele Unite. În România acest mod de gândire este puțin vizibil, și poate doar la câteva facultăți de științe sociale și de multe ori, mai mult din oportunism decât din credință.

Corectitudinea politica*
Corectitudinea politica

De la corectitudinea politică, tricourile cu Che Guevara, Lenin, CCCP, până la aplicarea Sharia în Marea Britanie nu este un pas uriaș. Interzicerea unor denumiri, sub orice formă ar fi, este primul pas făcut de un mecanism cu mici tendințe totalitare, orientat spre distrugerea tradiției și stabilirea unor noi reguli sociale. Cine a vrut să facă acest lucru? Marx și Lenin? Voi discuta aceste concepte din punct de vedere cultural, fiind forma în care se manifestă astăzi.

Mișcarea contemporană de promovare a corectitudinii politice își are originea în Statele Unite ale Americii, în grupurile de promovare are drepturilor minorităților, de orice natură. Prima sa formă a apărut în comunism. Astăzi, în cazul în care un student îndrăznește să traverseze oricare dintre barierele construite de grupuri de activişti ai drepturilor minorităților sexuale sau etnice, se poate trezi cu probleme judiciare. Edward Behr descrie foarte bine o parte a gândirii americane contemporane în O Americă Înfricoșătoare. Allan Bloom in Criza Spiritului American, observa încă din anii 80, că exista o problemă a învățământului American. Cartea descrie cum învăţământ superior s-a pierdut într-un relativism atotpătrunzător, nemaifăcând distincții între vechile valori morale.

În unele regiuni ale Statelor Unite corectitudinea politică este promovată aprig, devenind un fel de ideologie de stat. Este răspândită de-a lungul comunităților academice, în programele de învățământ, în industria divertismentului, în mass-media, ajungând, astfel, să cuprindă toate domeniile de educație și de informare, elevii şi studenţii participând inconștient la acest program.

În termenii marxismului cultural, ca și în economie, avem de-a face cu două grupuri. Exploatarea culturală se produce pe același palier, un grup având insușirile unui exploatat și celălalt ale unui exploatator. De exemplu, în teoriile feministe, bărbații și-au impus, în trecut, viziunilor lor asupra femeilor, obligându-le să se comporte după anumite norme. Acum când acest „lanț”, a fost rupt, femeile pot folosi discriminarea pozitivă pentru a se impune și pentru a se asigura că trecutul nu se va întoarce. Este un exemplu simplu al modului în care această gândire influențează unele grupuri.

În același timp libertatea de expresie se îmbină cu interzicerea unor anumite denumiri și expresii, ajungându-se astfel la o situație confuză, văzută din exterior. Din interior totul e făcut să pară că liberalismul cultural este viziunea dominantă. Ecuatia este simplă: după ce X a fost dominat de Y, acesta din urmă trebuie să își exprime regretul, apoi X incearca să-l schimbe pe Y, eradicând orice denumire, care ar putea aminti de un abuz. Practic punctul de referință este legat de culturile care se exploatează una pe alta, participând astfel la un cerc vicios. Marxismul se bazează pe conflictul dintre diverse grupuri, și pentru ca acest conflict să se estompeze, trebuie eradicată tradiția și memoria.

După ce a cucerit o parte din Statele Unite ale Americii, corectitudinea politică a ajuns în Europa, promovată în continuu de unele guverne și ONG-uri. Nu asistăm la o criză a spiritului European, pentru că nu exista un anumit spirit, deoarece ca și America, Europa este divizată de modele culturale. Dar de exemplu, se poate observa o slăbire treptată a egocentrismului cultural European, prin promovarea culturii musulmane și nu de puține ori prin reabilitarea unor personaje care au avut discursuri în trecut de condamnare a liberalismului de tip capitalist. Mergând pe această idee, reacțiunea de tip comunist, sau orice altă formă de radicalism este justificată de „imperialismul” Anglo-american. Popularitatea lui Obama este datorată culturii corectitudinii politice. În această paradigmă, trecutul său radicalist nu contează, el fiind justificat de agresiunea Americii imperialiste asupra întregii lumi.

Orice student la științe sociale care aparține unei majorități culturale, etnice sau religioase, știe că trebuie să evite a fi etnocentrist ori să creadă că modul lui de viață și cultura căreia îi aparţine sunt superioare altor moduri de viaţă şi altor culturi. Astfel, studentul trebuie să creadă că toate culturile sunt egale. Dar acest lucru nu se întâmplă, producându-se în schimb opusul: apare o admirație pentru alte culturi, admiraţie care merge până la discreditarea celei din care face parte. Sub deviza egalității, se produce o inegalitate și o discriminare, mascate însă de retorica oficială. În privinţa actorilor, se pot observa două categorii de astfel de tineri: unii sunt devotați în mod real acestei cauze, dar alții o urmează din oportunism, sesizând schimbarea paradigmei culturale.

Corectitudinea politică are prea puţin de-a face cu respectarea drepturilor unor minorități, având ca efect principal crearea unei culturi a culpabilizării.

* foto: www.themadpigeon.com

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Cosmin C.

Cosmin C.

9 comentarii

 1. Proiectul Arche
  12 octombrie 2008

  Foarte bine denunta cineva corectitudinea politica, numind-o o „liturghie marxista”. In cele din urma, sub pretextul egalitatii se petrece o egalizare fortata, o castrare intelectual-culturala a celor ce sunt capabili de a depasi mediocritatea. Acestia sunt persecutati pentru „vina” de a reusi sa scape de tavalugul proletarilor academici dezlantuiti. Occidentul isi pregateste propriul rug funerar, daca e sa il parafrazam pe bietul Enoch Powell.

 2. Panseluta
  12 octombrie 2008

  Arche:

  Biet intr-adevar. Cind a dat semnalul de alarma, prin anii 60, Powell si-a sculat in cap toata intelighentia britanica, toti ginditorii asa-zis progresisti, a fost umilit si discreditat cu aceleasi arme care, acum, au devenit si mai nerusinate, in timp ce realitatea l-a dovedit pe Powell profet.

 3. emil
  12 octombrie 2008

  Completare la articolul lui Cosmin. Suedia, pionier al adoptarii marxismului cultural drept politica de stat.
  Sweden: The Triumph of Cultural Marxism
  Citeva fragmente:

  Mona Sahlin, leader of the Swedish Social Democratic Party, confirmed that her party and the Greens want to form a coalition government in 2010. What kind of policy will such a government follow?

  The Swedish Green Party… want to abolish grades in schools:

  „We want to do away with the grade system [in today’s schools]. Grades contribute considerably to stress and are not a fair and objective system of measuring the individual’s potential.”

  The Green Party favor ideological Globalism in its purest form. They want a „world citizenship” to replace the national citizenship, totally free migration on a global basis, global taxes and a strengthened United Nations to ensure a just world order:

  „We do not believe in artificial borders. We have a vision of unrestricted immigration and emigration, where people have the right to live and work wherever they please… We want Sweden to become an international role model by producing a plan to implement unrestricted immigration.”

  The Swedish Green Party state explicitly that the concepts male and female are „socially constructed” and forced upon all human beings. In order to reach the new world order, it is paramount that all such artificial identities are broken down. This should be facilitated by the education system and specially trained teachers. They believe that „all human beings” should be free to choose whatever name they desire. By this they appear to mean „gender” as well. They want everything to be „gender neutral,” not only marriage ceremonies but identity cards.

  … and much more. It’s all coming to your neighbourhood and it’s only a matter of time.

 4. Proiectul Arche
  12 octombrie 2008

  Se mai poate cineva mira de aberatiile nascute in tarile nordice? Ei au deschis bratele atat de tare in fata puhoaielor de emigranti, incat si le-au frant in aceasta imbratisare letala. Si totul pe fondul unui marxism actualizat, un marxism dominant si iesit din simpla latenta a academismului steril …

 5. Dinny
  12 octombrie 2008

  “gender neutral”
  asta, vorba nu mai stiu cui pe alt blog, e undeva la limita dintre ridicol si infricosator! Eu una sunt femeie si asa vreau sa mor ????

 6. Dinny
  12 octombrie 2008

  emoticonul era altul nu stiu de ce a iesit asa

 7. S
  12 octombrie 2008

  eu sunt fana hitler!

 8. Imperialistu'
  12 octombrie 2008

  S > Daca nu te-as fi cunoscut, poate ca te credeam pe cuvant. ???? Asa insa, mai greu. Totusi, stay a while and listen, vorba lui Deckard Cain, any moment now tre’ sa rasara brigazile antirasiste de undeva si ne vor acuza in bloc ca suntem hitleristi. ????

 9. Grădinariu
  12 octombrie 2008

  În poză e Gottwald cumva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian