FUNDATIA IOAN BARBUS

Cui nu-i place Decretul Ghimpu? (Dan Dungaciu)

Decretul presedintelui Mihai Ghimpu, care declara ziua de 28 iunie 1940 drept zi a ocupatiei sovietice, a generat reactii stupefiante. Cine ar fi crezut ca, dupa 20 de ani de independenta, o buna parte a promotorilor de opinie de la Chisinau, politicieni sau nu, se va bâlbâi jenant în fata unei chestiuni pe care toata lumea parea ca o considera de bun-simt? S-a recurs la tertipuri dintre cele mai spectaculoase si, în acelasi timp, hilare, iar figurile docte si îmbibate cu bibliografie ne convingeau, din spatele ecranului, ca „istoria nu trebuie amestecata cu politica”, „nu e momentul”, „nu exista un singur adevar” etc. (…)

Dincolo de efectul de hârtie de turnesol al spatiului public sau electoral din RM, Decretul Ghimpu genereaza o serie de consecinte ce se vor resimti acut de aici înainte. Mai întâi, el a sporit marja de dezbatere în interiorul AIE la un punct fara precedent (si care a facut-o sa trosneasca). Dar faptul ca nu s-a rupt extinde posibilitati discursului de tip Mihai Ghimpu, bazat pe valori, ceea ce va creste marja de miscare a PL în interiorul Aliantei. Apoi, Decretul Ghimpu genereaza discutii în societate si obliga la decizii, mobilizând o buna parte a unui electorat pâna acum inert sau dezamagit. Timpul ramas pâna la referendum si alegeri este unul favorabil „digerarii” acestui decret si repozitionarilor electorale. Citeste mai departe pe Voocea Basarabiei

Dreapta.net

Dreapta.net

Comentarii

  1. pictor SarionSpune:

    Răspunde
    iulie 1, 2010

    De la 23 august 1944,poporul roman a fost,ignorat det cei care ne ocupasera si ne-a fost impus sa sarbatorim o zi care va aduce multa suferinta poporului,in’89 ne-am debarasat de-o asemenea sarbatoare unde ani de zile ne-am omagiat si sarbatorit ocupantii si tiranii.
    Istoria trebuie rescrisa pe adevaruri temeinice si reale indiferent ca un segment al populatiei Basarabene si-a uitat originea sau s-au lepadat motivat de originea,de oasele stramosilor lor,imbracind o haina straina care probabil pe moment ii avantajeaza rozind la un ciolan.,dar care nu-i face cinste nici mindrie.Segmentul acesta de populatie,care se mai numesc si cozi de topor sau colaborationisti si in ultima instanta tradatori ai intereselor nationale Romanesti,pe astia ii deranjeaza Adevarul Istoric si evident Decretul D-lui M. Ghimbu,astia care au uita ca au o Mama naturala,o nastere si o origine,Moldo-Vlaha,adica Romaneasca.Nürnberg.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian