FUNDATIA IOAN BARBUS

Dansatoarea

dancing-girlTrupul lui Shabana, ciuruit de gloanţe şi acoperit de bancnote, coperţi de CD-uri, DVD-uri şi resturi de fotografii din albumul personal a fost găsit în parcul central din Mingora. Un grup de patru talibani pakistanezi au răpit-o pe biata fată din casa de pe Banr Street unde locuia împreună cu tatăl şi managerul său Qamar Gul, au târât-o până în parc după care, pentru că era dansatoare, au ucis-o fără milă. Shabana făcuse greşeala să rămână în Mingora după ce a primit ameninţări prin radio de la islamişti. “Dansul este prostituţie”, au decretat islamiştii. Peste o mie de dansatoare din Swat au plecat, împreună cu rudele la Peshawar, Lahore sau Karachi, în speranţa că vor putea câştiga o pâine fără să-şi piardă viaţa.

swat
Aflată cândva pe Drumul Mătăsii, regiunea Swat din Pakistan este cunoscută iubitorilor de istorie şi artă pentru mărturiile materiale ale civilizaţiei Gandhara, apărută în arealul de maximă extindere către est a influenţei elenistice şi romane, unde popoarele Vedelor se aşezaseră cu mai bine de 15000 de ani în urmă. Arta buddhistă Gandhara a emigrat de aici către China, Coreea şi Japonia, vorbind lumii despre un popor aplecat către venerare şi către introspecţie. Reprezentările umane ale lui Buddha sunt vestite în lume, atât cele sub formă de statui cât şi basoreliefurile de mari dimensiuni aflate în această regiune muntoasă.

300px-talibanbeating
Pecetea cu semilună asupra istoriei mătură orice alte formă de expresie artistică omenească în afara celor premise de sclavii unei singure cărţi. Arta dansului este una din cele mai interesante din arealul subcontinentului indian, ce impresionează prin capacitatea de redare a sentimentelor prin mişcări rafinate, unele mai vechi decât statuile buddhiste. Aceasta până de curând, deoarece gruparea Tehreek-e-Taliban condusă de Maulana Fazlullah, afiliată la al-Qaeda, a decretat că în regiunea Swat se aplică în totalitate Sharia, legea islamică. Maulana Fazlullah şi adjunctul sau Shah Dauran îşi lansează ordinele şi decretele prin unde FM, de aceea toată lumea ascultă posturile radio, oficial interzise, deoarece numai aşa se poate afla ce primejdie îi poate paşte pe locuitorii din această zonă nord-vestică a Pakistanului. În ultimele luni, la ordinul mulahilor radio au fost închise toate magazinele unde se vindeau băuturi precum şi localurile unde se dansa. Afişele cu înscrisuri de genul “Am oprit dansul, va rugăm nu ciocăniţi la uşă” s-au pus peste tot pe Banr Street. Moartea Shabanei i-a convins şi pe cei mai îndărătnici. S-a interzis vânzarea amuletelor şi s-au închis toate micile magazine ce vindeau CD-uri şi DVD-uri cu muzică sau filme, lucruri considerate a fi ne-islamice, contravenind Shariei. Frizerii nu mai au voie să radă bărbi, nimeni nu are voie să folosească noua bancnotă cu chipul lui Benazir Bhutto, iar poliţiştii trebuie să fie “cooperanţi”, totul sub ameninţarea cu moartea.

Dar talibanii lui Fazlullah nu-l lasă nici pe Buddha să-şi continue meditaţia pe stâncile unde se află basoreliefuri. Unde nu pot acţiona cu tunuri, ca verii lor afghani, oamenii lui Fazlullah demolează cu dinamită spre gloria lui Allah!

buddha-swat-1
Buddha distrus

Toţi părinţii din Valea Swat au primit cu groază ameninţările mulahilor radio ce au interzis frecventarea şcolilor pentru cele 40000 de fete începând cu data de 15 ianuarie 2009. Ca să-şi întărească spusele, au început să arunce şcolile în aer.
Pakistan Threatened Schools
Scoala din Swat

Pe 12 ianuarie s-a publicat o fotografie în Daily Times în care apare un banner taliban: “Femeile nu au voie în bazar”. Mulţi proprietari şi-au închis magazinele din pricina fricii şi a scăderii vânzărilor.

swat-market
Swat market

Muhammad Ali Jinnah, fondatorul Pakistanului a greşit deci când a spus:

“No nation can rise to the height of glory unless your women are side by side with you”.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi