FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

S-a dus şi Grigore Vieru…

Vineri noapte, automobilul în care se afla poetul basarabean Grigore Vieru a fost implicat într-un grav accident de circulaţie. Vieru se întorcea din Cahul, unde participase la omagierea lui Mihai Eminescu. Spitalizat de urgenţă, a intrat într-o comă profundă. În urma aprobării ministrului Apărării Naţionale, Mihai Stănişoară, poetul urma să fie transportat de urgenţă la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti cu o aeronavă de tip AN-26 aparţinând Forţelor Aeriene Romane, dar nu a fost posibil din cauza stării foarte grave în care se afla.

Grigore Vieru a încetat din viaţă în această dimineaţă, în jurul orei 01:30. Pe 14 februarie, ar fi împlinit 74 ani. Dumnezeu să îl odihnească.

Grigore Vieru

Scurte repere biografice (Hotnews.ro)

Poetul Grigore Vieru s-a nascut la 14 februarie 1935, in satul Pererata de pe malul stang al Prutului, fostul judet Hotin. Cursurile scolii primare si cele medii le-a absolvit in satul natal si in oraselul Lipcani, intre anii 1950-1953.

A debutat editorial (fiind student) cu o placheta de versuri pentru copii, ‘Alarma’, apreciata de critica literara drept un inceput de bun augur, in anul 1957. In 1958 a absolvit Facultatea de Filologie si Istorie. In 1960 a fost numit redactor la revista ‘Nistru’, actualmente ‘Basarabia’, publicatie a Uniunii Scriitorilor din Moldova. In 1965 i-a aparut volumul ‘Versuri pentru cititorii de toate varstele’, volum pentru care i s-a acordat Premiul Republican al Comsomolului in domeniul literaturii pentru copii si tineret (1967).

Prin volumul de versuri ‘Numele tau’, aparut in 1968, s-a produs o cotitura in destinul poetului. Cartea este apreciata de critica literara drept cea mai originala aparitie poetica. In chiar anul aparitiei a devenit obiect de studiu la cursurile universitare de literatura nationala contemporana. Trei poeme din volum sunt intitulate: Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Brancusi, iar alte doua sunt inchinate lui Nicolae Labis si Marin Sorescu. Asemenea dedicatii apareau pentru prima oara in lirica basarabeana postbelica.

In anii urmatori au aparut volumele ‘Mama’ (1975); ‘Un verde ne vede!’ (1976), pentru care poetului i s-a decernat Premiul de Stat al Republicii Moldova (1978); ‘Steaua de vineri’ (1978), aparuta la editura Junimea din Iasi; ‘Izvorul si clipa’ (1981), selectie din lirica poetului aparuta la editura Albatros din Bucuresti; ‘Scrieri alese’ (1984), volum in care s-au adunat unele din cele mai frumoase poezii si cantece, medalioane, secvente publicistice, volum, prefatat de cel mai de seama critic si istoric literar al Basarabiei, Mihai Cimpoi; ‘Radacina de foc’ (1988), la Editura Universul; ‘Curatirea fantanii’ (1993); ‘Vad si marturisesc’ (1996), volumul selectiv de versuri, aforisme si confesiuni, scos de Editura Minerva in una din cele mai prestigioase colectii ‘Biblioteca pentru toti’; ‘Acum si in veac’ (1997), volum antologic, aparut la Editura Litera din Chisinau; ‘Cartea Vietii Mele’ – volum ontologic de autor – 550 pagini – (2002). Alaturi de creatia sa poetica se situeaza si aceea de autor de manuale si abecedare in limba romana (Steluta, 1970; Abecedar, 1974; Albinuta).

Grigore Vieru a primit, in 1988, cea mai prestigioasa distinctie internationala in domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen.

A fost ales deputat al poporului (1989). La 13 noiembrie 1990 a devenit membru de onoare din strainatate al Academiei Romane, care l-a propus, in 1992, pentru Premiul Nobel pentru Pace. Membru corespondent al Academiei Romane, din 23 martie 1993. Decorat cu Medalia guvernamentala a Romaniei ‘Eminescu – 150 de ani de la nastere’ (2000). Decorat cu Ordinul Republicii, laureat al multor publicatii din Romania.

P.S. Pentru a comenta dispariţia lui Vieru, Realitatea TV a luat legătura cu tovarăşii Răzvan Theodorescu, Adrian Păunescu şi Ion Iliescu (!). Se pare că alţii mai buni nu a fost în stare să găsească printre noi. Halal televiziune, halal jurnalişti.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

5 Comments

  1. Dinny
    18 January 2009

    Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca.

  2. Francesco
    18 January 2009

    Va fi înmormîntat mâine la Pererata.

    Odihnească-se în pace!

  3. Imperialistu'
    18 January 2009

    COMUNICAT DE PRESA
    (18 ianuarie 2009)

    REF: Mesajul de condoleanţe al preşedintelui României, Traian Băsescu, la încetarea din viaţă a lui Grigore Vieru

    „Am primit cu adâncă tristeţe vestea dispariţiei dintre noi a poetului basarabean Grigore Vieru.

    Voce a conştiinţei româneşti, Grigore Vieru va rămâne în memoria noastră prin dragostea sa pentru limba şi istoria românilor de pe ambele maluri ale Prutului, prin idealurile pe care le-a slujit neobosit. Stingerea sa din viaţă reprezintă o mare pierdere pentru cultura română.

    Pe această cale, doresc să transmit sincere condoleanţe familiei sale!

    Dumnezeu să-l odihnească!”

    Departamentul de Comunicare Publică
    18 Ianuarie 2009

    COMUNICAT DE PRESĂ(19 ianuarie 2009)

    Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat luni, 19 ianuarie a.c., decretul privind conferirea post-mortem a Ordinului Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce, poetului Grigore Vieru.

    Preşedintele României l-a decorat post-mortem pe Grigore Vieru „în semn de recunoştinţă şi înaltă apreciere pentru dragostea şi talentul cu care a militat, de-a lungul întregii sale vieţi, prin puterea cuvântului, pentru convieţuirea oamenilor în pace şi înţelegere, rămânând în sufletul tuturor românilor ca un simbol al legăturilor dintre fraţii de aceeaşi limbă.”

    Departamentul de Comunicare Publică
    19 Ianuarie 2009

  4. VaseaNadea
    18 January 2009

    Sincere condoleante…Ne pare rau ca s-a stins din viata cel mai iubit poet al copiilor,al tuturor…

  5. Marina
    18 January 2009

    Ii multumim pentru ca nea lasat o bogatie sufleteasca si nu o vom uita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *