FUNDATIA IOAN BARBUS

Despre ambiţiile iraniene şi emergenţa unei superputeri apocaliptice

Iran: ceva mai mare decît Alaska, populaţie de peste 70 de milioane, religia islam shi’a, resurse naturale… depozite enorme de petrol şi gaze naturale. Robert Baer în cartea „Diavolul pe care îl cunoaştem”, citez: „Ceea ce este extrem de important de înţeles este faptul că Iran în ziua de azi are o credinţă de nezdruncinat în dreptul la imperiu. Încearcă să realizeze acest obiectiv prin război purtat de păpuşi aliate şi control al resurselor de petrol.”

Robert Baer: „Vrei să explic în termeni incorect politic? Iranienii cred că sînt superiori arabilor. Ei privesc istoric şi, comparativ, îi consideră pe arabi înapoiaţi… privind la civilizaţia lor, o consideră avansată chair şi comparativ cu Occidentul. Privind imperiile şi realizările trecute, concluzia lor este că sînt o cultură superioară. În acelaşi timp, observă şi haosul din jurul lor.”

Daniel Pipes, citat: „În prezent, Iran este similar cu Uniunea Sovietică din anii 70. Regimul este brutal şi agresiv, dar gol pe dinăuntru.” Bob? „Nu cred că este gol pe dinăuntru. Nu este lipsit de substanţă în sensul că se va prăbuşi ca Uniunea Sovietică.”

Victor Hanson: „Avem o problemă şi nu am discutat-o: Rusia. În gindirea ruşilor, este vorba despre o situaţie din care ei ies oricum cîştigători… în calculul rusesc, bomba nucleară iraniană le va da ruşilor rolul pe care l-au avut în anii 70 în Orientul Mijlociu, de mediatori. Cine are o problemă vine la noi ca să discute despre clienţii noştri. ”

Robert Baer: „Dacă Israel va ataca – şi e aproape inevitabil… nu, nu aproape inevitabil, probabil o şansa din două – trebuie să ne aşteptăm la tot ce e mai rău posibil.”

Discuţie din octombrie 2009 cu istoricul Victor Davis Hanson şi analistul CIA Robert Baer despre ambiţiile iraniene şi emergenţa unei superputeri apocaliptice. Un lucru pare cert: Israel va ataca Iranul dacă diplomaţia va eşua sau sancţiuni economice dure nu vor fi aplicate. Anul 2010 bate la uşă şi se aproprie scadenţa nucleară.Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

14 comentarii

 1. Schwarzmann Skinski
  15 noiembrie 2009

  Things are piling up.

  Nu sunt un mare amator al presupoziţiilor senzaţional-iceşti dar în ce priveşte Iranul şi evoluţia sa nucleară mă aştept la ce e mai rău. Sunt prea mulţi factori implicaţi ca, de exemplu, în cazul declanşării unei conflagraţii între Israel şi Iran să nu aibă loc efectul bulgărelui de zăpadă mereu crescând care să ne arunce în cine ştie ce război de mare anvergură. Pe toţi.

 2. l'Avant-garde
  15 noiembrie 2009

  Ai vazut emile in ce hal ajunge blogul vostru daca nu comentam noi pe el? Strangi un comentariu – doua si trei cititori. Gresita miscare sa cenzurezi „l’Avant-garde”. Iata articole pe unde am mai comentat noi: la articolul „Non-problemele stângii: islamofobia extremei drepte” au fost 91 de comentarii, la „Aberanta Britanie laburistă” – 30 de comentarii sau la „O tragedie roş-pelikană” – 33 de comentarii. Ultimele trei articole publicate pe patrupedbun.net au avut in total 3 comentarii (!). Va trebui sa ne rugati ca sa mai scriem mesaje pe aici!

  P.S. Astept oricum scuze pentru faptul ca ai cenzurat comentariile noastre.

 3. fish
  15 noiembrie 2009

  l’Avant-garde – asteapta, te chemam noi ????

 4. costin
  15 noiembrie 2009

  l’Avant-garde…
  -Sura 1: Fatiha sau “Deschiderea”, sau “Mama Cărnii”: 69 de comentarii
  -Masacru la Fort Hood din Texas: 112 comentarii
  -etc.

  ca de obicei vedeti doar ce vreti voi. si oricum, calitatea conteaza, nu cantitatea. dupa cum ai vazut, noi la voi nu prea mai calcam. poate doar cind sintem un pic indispusi ca sa luam o portie buna de ris. de comentat nu ne mai complicam, ca discutiile oricum se poarta doar aici. spre deosebire de noi, voi stergeti toate comentariile care nu va convin si apoi spuneti ca ati fost injurati. acum vad ca vi s-a facut un dor, probabil aveti remuscari. nu mai aveti motive de facut glume scabroase. hai pa! ????

 5. Transsylvania Phoenix
  15 noiembrie 2009

  @ Derriere Garde,

  Felicitari pentru indeplinirea si depasirea planului la comentarii in stilul clasic al cincinalului in patru ani si jumatate.
  Cum zicea un nemuritor comic Roman: „inca 2-3 cincinale si-i depasiti pe Americani tovarasi…aveti insa grija ca dupa ce-i depasiti si ii veti lasa in urma, o sa vi se vada pantalonii rupti in cur”.

 6. Transsylvania Phoenix
  15 noiembrie 2009

  Off topic: un documentar facut in Finlanda despre incalzistii globali care merita vazut. Eventual si facut intr-un nou post:
  http://transsylvaniaphoenix.bl…..elled.html

 7. Transsylvania Phoenix
  15 noiembrie 2009

  A propos de numarul de comentarii de pe pelicanul ros’:

  Variaţiuni pe aceeaşi temă cu Matei Vişniec: comentarii (2)

  Absurdul vieţii în societatea de consum: comentarii (0)

  Trăiţi bine?: comentarii (5)

  Aş vrea sa fiu Mircea Badea: comentarii (0)

  Note din închisoare Ep.2: Aristocraţia banului: comentarii (0)

  Heh.
  Este timpul sa va faceti autocritica tovarasi ros’ pelicani. Aceasta stare de lucruri este inadmisibila. Ce exemlu dati dumneavoastra tovarasi noii generatii de revolutionari comunisti daca nu sinteti in stare sa fortati cititorii blogului dumneavoastra sa indeplineasca planul cincinal la postari?

 8. Imperialistu'
  15 noiembrie 2009

  Mai, jethro, vad ca nu a aparut retrospectiva si au trecut deja cateva zile de cand Copita cu Arc trebuia sa o fi publicat deja. L-ati dat afara? A patit ceva? Incep sa imi fac griji. Cu atatia comunisti prin jur, un pamfletar atat de talentat risca sa sfarseasca in gulag…

 9. vlad
  15 noiembrie 2009

  loool :))

  sunt tari baietii din Avant-garde, sau cum foarte insipirat le spune TP, derriere.

  ati numarat pe degetele de la ambele maini? ia vedeti, poate va ies mai multe. aaa, sau va lipseste cumva opozabilul?

  asa de curiozitate, aveti peste 30 de ani? imi rasuna in minte vorba unui batranel simpatic, dar inteligent brici, referitor la cei ce mai sunt comunisti dupa o anumita varsta. mai vreti un hint? a facut ani grei de puscarie in spatiile voastre concentrationare.

  singur mai trebuie sa te simti cand incepi sa-ti numeri… ouale. ia uite ca mi-a scapat. comentariile vroiam sa spun.

 10. dr pepper
  15 noiembrie 2009

  costin

  ca de obicei vedeti doar ce vreti voi. si oricum, calitatea conteaza, nu cantitatea

  asa e. daca din 100 de postari – 80 procente sunt „contre” si 20 informatie – „umplutura” scade calitatea informatiei.
  asta probabil a fost si motivul „invaziei ‘telectuale” din ultima vreme.

 11. Imperialistu'
  15 noiembrie 2009

  Pana una alta, se pare ca sunt in haos – unii au plecat, altii nu mai scriu. Pacat, ma obisnuisem cu ideea ca exista si un cuib al rosiilor.

 12. vlad
  15 noiembrie 2009

  Imperialistu,

  nu jigni legionarii. astia rosii sunt din caverne, nu din cuib ????

 13. Transsylvania Phoenix
  15 noiembrie 2009

  @ vlad

  Cuvintele tale m-au inspirat:

 14. Francesco
  15 noiembrie 2009

  O bomba actionata de la distanta l-a ucis pe Massoud Mohammadi, profesor la Universitatea din Teheran, expert in fizica nucleara. Bomba a fost plasata pe o motocicleta parcata langa locuinta lui Mohammadi aflata in nordul capitalei.
  Televiziunea iraniana a pretins ca este vorba despre „un atac terorist realizat de centre de putere antirevolutionare si arogante”. Cotidianul Avvenire scrie ca „puteri arogante” in limbajul regimului de la Teheran insemana statele occidentale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian