FUNDATIA IOAN BARBUS

Discursul lui Jaroslaw Kaczynski la Kiev

Jaroslaw Kaczynski e liderul opoziției poloneze, fratele fostului președinte, Lech Kaczyniski, mort la Smolensk.

„Stimați domni, Dragi frați ucrainieni, am venit aici să sprijin dorința voastră, visul vostru, să sprijin unirea voastră cu Europa, marșul vostru către Occident!

Și când privesc la aceste mari mulțimi, la această demonstrație, sunt sigur că veți învinge, că Ucraina va fi în Uniunea Europeană. Ați pornit deja pe acest drum pentru că sunteți uniți, sunteți puternici !

Europa are nevoie de voi, nu uitați, nu numai voi aveți nevoie de Europa, de Uniunea Europeană. Europa, Uniunea Europeană, are nevoie de Ucraina. Nu uitați asta! Nu vă îndoiți de asta!

Europa va fi mai puternică, va însemna mai mult, dacă Ucraina va fi membră a Uniunii Europene. Dar, ca să fim împreună, astăzi, înseamnă să fim în Uniunea Europeană, înseamnă și că marile noastre națiuni, poloneză și ucraineană, vor fi împreună! Iar asta e foarte, foarte important pentru viitorul nostru, pentru viitorul Poloniei, pentru viitorul Ucrainei!

Tocmai în această direcție a mers în politică fratele meu, Președintele Poloniei, Lech Kaczynski, mort la Smolensk. Iar noi, și eu, noi mergem pe același drum, și pe același drum vom merge mai departe!

Știu că există în Ucraina forțe care au alte gânduri. Ar merita să li se amintească versul marelui vostru vestitor, marelui poet, Sevcenko. El a scris, într-una dintre operele sale, că aceia care fac rău Ucrainei, cei care nu vor Ucraina liberă, niciodată nu vor fi mântuiți! Fie ca cei care astăzi vor să tragă Ucraina în partea cealaltă, să-și amintească de acest mare mesaj, al unui mare ucrainean!

Acum câteva clipe, aici s-au spus cuvinte foarte înțelepte, rostite de un preot, despre necesitatea de a se clădi baze morale pentru politică, despre necersitatea de a se clădi baze morale pentru viața publică. Repet, asta e foarte important, foarte important pentru drumul pe care ați pornit! Mergeți pe acest drum, și, cu toată certitudinea, veți învinge!

Acum câteva clipe ați auzit cuvânt să nu vă temeți. Iată că eu citez pe un mare polonez, Papa Ioan Paul al II-lea, „Nu vă temeți!”, nu vă temeți!

Trăiască Ucraina liberă! Trăiască Polonia liberă! Trăiască unitatea dintre națiunile noastre!

Traducere după înregistrarea video.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

3 comentarii

 1. Bogdan Calehari
  3 decembrie 2013

  Oamenii mari nu se masoara in centimetri. Asa cum Lech Kaczynski s-a dus, cand a fost nevoie, in prima linie a frontului – in Georgia, la fel a procedat Jaroslav Kaczynski venind la Kiev. Doi uriasi!

 2. Titirez
  3 decembrie 2013

  Daca am avea noi jumatate din spiritul polonez ! Am fi foarte departe.Din pacate nu-l avem.

 3. Anca Cernea
  3 decembrie 2013

  Nici o vorbă goală, nicio văicăreală, e acolo tot ce trebuie. Așa vorbește un conducător cu principii, curaj și simț al istoriei.
  De aceea am postat noi discursul. Ca să fie spre exemplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian