FUNDATIA IOAN BARBUS

Doamnelor şi domnişoarelor, Uniunea Europeană v-a desfiinţat

androgynO broşură realizată de Departamentul Lingvistic al Uniunii Europene standardizează formulele de adresare între europarlamentari şi pentru politicienii cu pretenţii de anvergură europeană. Cu efect imediat, eurolimba avangardei europene a fost purificată de o serie de forme de adresare care frînează dezvoltarea unei noi conştiinţe şi perpetuează în mod insiduos inegalitatea dintre sexe.

Următoarele forme de adresare trebuie evitate cu orice preţ:

 • Doamnă, Domnişoară – Miss, Mrs – Frau, Fraulein – Madame, Mademoiselle – Senora, Senorita – etc.
 • Sportiv (sportsman) sau om de stat (statesman) sînt corupte de particula masculină man, deci inacceptabile. În locul lor se recomandă atlet şi lider politic.
 • Ofiţer de poliţie înlocuieşte poliţist şi poliţistă.

Lista nu se opreşte aici.

După ce în urmă cu un an sau doi a rezolvat problema stringentă a lungimii bananelor şi curburii castraveţilor, Uniunea Europeană a bifat acum şi scopirea limbii. Pe banii dumneavoastră, inclusiv al doamnelor şi domnişoarelor plătitoare de impozite şi scoase din circulaţie în numele neutralităţii de gen.

EU bans use of ‘Miss’ and ‘Mrs’ (and sportsmen and statesmen) because it claims they are sexist

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

12 comentarii

 1. Transsylvania Phoenix
  22 martie 2009

  Heh! Tara arde si baba se piaptana. Sau ma rog, invazia Islamica este in curs de desfasurare si Dhimmi-parlamentarii sint preocupati de gender neutral political correctness.
  Sint foarte curios daca peste 20-30 de ani cind Westul Europei va deveni in mod oficial Califatul Islamic European daca problema asta va mai fi de actualitate. Legea Shariei pare sa fie foarte stricta in ceea ce priveste diferentele dintre sexe; pun pariu ca parlamentarii Euroidioti ramasi in viata in urma convertirii fortate la Islam or sa voteze cu la fel de mare entuziasm pentru propunerea legislativa care va diferentia intre sexe in cea mai mare masura posibla.

 2. Dinny
  22 martie 2009

  Faza tare este ca citind comentariile la articolul respectiv am dat de o tanti care considera foarte buna aceasta aiureala.

 3. andreanum
  22 martie 2009

  ba eu va rog sa mi va adresati in continuare cu domnisoara. Ma doare in fund de ce imbecilitati mai scorneste cite un biet dobitoc, fie el si european.

 4. israelianca
  22 martie 2009

  De acord cu Andreanum, numai ca domnisoara nu se mai potriveste, asa ca n-am nimic impotriva sa mi se adreseze cu milady.

 5. manneken press
  22 martie 2009

  logica proastă a politicii :pari, nu eşti, deci deteşti

 6. Francesco
  22 martie 2009

  Despre cartulia privind „Gender Neutral Language” nu am gasit nicio referinta pe situl Uniunii Europene, insa un numar de parlamentari au comentat „normele” si asa s-a putut afla cate ceva.

  Unul din exemplele cele mai haioase este „man-made” care trebuie inlocuit cu synthetic. Alte cuvinte interzise: fireman, air hostess, headmaster, policeman, salesman, manageress, cinema usherette si male nurse.

  Totusi, nu s-au gasit cuvinte unisex pentru waiter si waitress, ramanand la latitudinea parlamentarului ce cuvant sa foloseasca.

  De ce Uniunea Europeana nu a publicat normele pe stul sau este o intrebare pe care trebuie sa o puna in primul rand parlamentarii europeni.

 7. andreanum
  22 martie 2009

  manager(ess) o fi venind tot de la man de l-au interzis? ????
  man ager aka uom/barbat ager. Sunt de acord sa se interzica in acest caz, caci am vazut destui burtosi in ultima vreme care numai impresia de agerime n-o dau.

 8. Imperialistu'
  22 martie 2009

  Propun womyngeress. Nu contine man, nici men si se mai si termina in ess. Indraznesc sa zic ca e perfectă. :mrgreen:

 9. Arghirescu Alexandru
  22 martie 2009

  Încă odată europenii au dovedit că sunt inteligenţi şi au curaj spiritual. Mă mândresc cu ei. Voi cei ce sunteţi ancoraţi în prejudecîţi treziţi-vă! Sunteţi în Europa, nu în Arabia.

 10. Francesco
  22 martie 2009

  Eu credeam ca inteligenta se refera si la o suplete a gandirii, la puterea de a face o diferenta. De exemplu – unul din multele – UE propune pentru statesman varianta lider politic, dar poti sa fi om politic, inclusiv lider politic si fara sa fi om de stat. Mai ales cand esti in opozitie, dar nu numai.

  Revenind la inteligenta/suplete. Cand dai in boala ca sa gasesti cuvinte neutre, dai si intr-o groapa de potential al inteligentei. Are rost sa urmezi niste prostii numai ca sunt unisex, corecte politic.

  Si apropo de Arabia. Sti ca acolo se face diferenta si intre tu pentru barbati – se spune anta – si tu pentru femei – se spune inti? Diferentele de gen au la baza flexibilitatea si supletea. Cat de mult stimuleaza gandirea cuvantul plastic si cat de mult ne jigneste manmade?

 11. anonimus
  22 martie 2009

  Schimbarea limbajului aduce modificari profunde la nivel fiintial. Stiu ei foarte bine ce urmaresc.

  Daca avortul nu s-ar mai numi „intrerupere de sarcina”, ci „prunc-ucidere” – ceea ce si e, cine s-ar mai buluci la avort?

  Homosexualul e un biet pacatos nefericit, nu „minoritar sexual” neinteles.

  Totul a fost posibil pe baza manipularii limbajului. Si se face in continuare.

  Sa spunem lucrurilor pe nume, ca altfel ne stricam la cap!

 12. Lila
  22 martie 2009

  Anonimus:)
  …pe de o parte ai dreptate – cuvantul construieste (si modifica)…
  …pe de alta parte cele de mai sus sunt categoriile tale SUBIECTIVE:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian